Ασθένειες και έντομα της τριανταφυλλιάς

Πώς αντιμετωπίζουμε ασθένειες και έντομα της τριανταφυλλιάς

H τριανταφυλλιά αν και είναι το πιο δημοφιλές και αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό του κήπου μας, υποφέρει κάθε χρόνο από αρκετές ασθένειες και έντομα.

Όποιο είδος και ποικιλία τριανταφυλλιάς και αν έχουμε φυτέψει, από τις μίνι τριανταφυλλιές, μέχρι τις θαμνώδεις και τις αναρριχόμενες, θα πρέπει να τις προφυλάξυμε από τις προσβολές μυκητολογικών ασθενειες και από έντομα που προσβάλλουν το φύλλωμα, τους βλαστούς και τα άνθη της τριανταφυλλιάς.

Ας δούμε λοιπόν πως θα τις φροντίσουμε χρησιμοποιώντας οικολογικά μέσα ώστε να απολαύσουμε όμορφα και αρωματικά τριαντάφυλλα.

Διαφήμιση

1. Ποιες ασθένειες προσβάλλουν τις τριανταφυλλιές;

H πιο συχνή μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει και εξασθενεί τις τριανταφυλλιές είναι το ωίδιο της τριανταφυλλιάς που εμφανίζεται σαν λευκό χνούδι πάνω στην επιφάνεια των φύλλων και στα μπουμπούκια της τριανταφυλλιάς.

Ωίδιο τριανταφυλλιάς
Αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς

Επίσης, η σκωρίαση της τριανταφυλλιάς είναι μια σημαντική ασθένεια που παρουσιάζεται την άνοιξη με τη μορφή πορτοκαλί κηλίδων στην κάτω επιφάνεια των φύλλων που σταδιακά επεκτείνονται και στην άνω επιφάνεια. Η σκωρίαση μπορεί να προκαλέσει σταδιακή αποφύλλωση μέχρι και ξήρανση του φυτού της τριανταφυλλιάς.

σκωριαση τριανταφυλλιας
Αντιμετωπίστε την σκωρίαση της τριανταφυλλιάς

Αρκετές φορές θα συναντήσουμε και τη μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς που εμφανίζεται με χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες στα φύλλα της τριανταφυλλιά που σταδιακά παίρνουν ένα κίτρινο χρώμα περιφερειακά και στη συνέχεια να πέφτουν. Πάντως, προσβολές από τη μελανή κηλίδωση μπορεί να παρατηρηθούν επίσης στους καινούριους βλαστούς της τριανταφυλλιάς, στους μίσχους, ακόμη και στα πέταλα των λουλουδιών.

Αντιμετώπιση της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς
Αντιμετώπιση της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς

2. Ποια έντομα προσβάλλουν τις τριανταφυλλιές;

H μελίγκρα είναι το έντομο που θα συναντήσουμε πιο συχνά στα φύλλα, τους βλαστούς και στα μπουμπούκια των τριανταφυλλιών. Δημιουργεί παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και των φύλλων ενώ αφήνει και μελιτώδη εκκρίματα.

αφιδες μελιγκρα ψειρες στα φυτα αντιμετωπιση
Αφίδες: 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Ο αλευρώδης που μοιάζει με λευκό κουνουπάκι απομυζεί τους χυμούς του φυτού, ενώ δημιουργεί κολλώδες έκκριμα στα φύλλα της τριανταφυλλιάς.

Αλευρώδης καταπολέμηση
Αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο

Σημαντικός εχθρός της τριανταφυλλιάς είναι και το έντομο της ψώρας (κοκκοειδή) που έχει μικρό μέγεθος 2-3 χιλιοστών, με στρογγυλό ή οβάλ σχήμα και είναι σαν μικρή πεταλίδα σε διάφορα χρώματα: καφετί, κίτρινο-πορτοκαλί, μαύρο και κόκκινο. Τα κοκκοειδή κολλάνε πάνω σε φύλλα, βλαστούς και απομυζούν τους χυμούς με αποτέλεσμα σταδιακά να παρατηρούνται αποχρωματισμοί και μάρανση των φύλλων.

Εκτός από τα έντομα, υπάρχει και ο τετράνυχος, που είναι ενα μικρό αραχνάκι που προσβάλλει τις τριανταφυλλιές και δημιουργεί μετάξινους αραχνοειδείς ιστούς πάνω στα φύλλα και στα μπουμπούκια. Σαν αποτέλεσμα της προσβολής του τετράνυχου, παρουσιάζονται κιτρινίσματα στα φύλλα, σταδιακά καρουλιάζουν, ξεραίνονται, σαν να έχει περάσει φλόγιστρο.

3. Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα της τριανταφυλλιάς;

Καταρχήν για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών της τριανταφυλλιάς, αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις και τα σκιερά μέρη που έχουν πολύ υγρασία. Επίσης, αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα της τριανταφυλλιάς στους κήπους όταν ποτίζουμε γιατί αναπτύσσονται ασθένειες.

Γενικότερα, για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά τις μυκητολογικές ασθένειες καθώς και τα έντομα που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά, ψεκάζουμε με διάλυμα που περιέχει βρέξιμο (υδατοδιαλυτό) θειάφι σε συνδυασμό με σάπωνες αλάτων καλίου ή θερινό πολτό.

Εναλλακτικά, μπορούμε να συνδυάσουμε διάφορες συνταγές οικολογικής προστασίας των φυτών με σπιτικά υλικά όπως προτείνουμε στο σχετικό άρθρο μας.

Οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά
Οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά

4. Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση των ασθενειών της τριανταφυλλιάς

Κατά το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, στα τέλη του χειμώνα, είναι σημαντικό να απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα από ασθένειες τμήματα της τριανταφυλλιάς καθώς και τα πεσμένα φύλλα της και να τα καίμε ενώ στη συνέχεια ψεκάζουμε με βρέξιμο (υδατοδιαλυτό) χαλκό και θειάφι τις τριανταφυλλιές για να τις απολυμάνουμε και να τις προστατεύσουμε από νέες προσβολές ασθενειών και εντόμων.

Φροντιδα τριανταφυλλιας
12 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (29)

  1. Ντίνα
    17/05/2024

    Καλησπέρα!!έχω 2 τριανταφυλλιές όπου η μια όταν ανοίγουν τα άνθη της ξεραίνονται σε 2 μέρες και γίνονται σαν τσιγαροχαρτο
    Και η άλλη τριανταφυλλιά τα μπουμπούκια της γίνονται καφέ και δεν ανοίγουν!!τα φύλλα τους όμως και στις δυο είναι καταπράσινα !!τι μπορώ να κάνω; Να προσθέσω ότι πλέον και οι δύο τριανταφυλλιές τώρα δεν έχουν άνθη! ευχαριστώ πολύ!!

  2. Παναγιώτης Πανουτσόπουλος
    24/03/2024

    Καλησπέρα κατά το κλάδεμα τον Φεβρουάριο ακολουθώντας τις οδηγίες μεταφύτευσα 4 βλαστούς οι οποίοι και οι 4 έπιασαν χρησιμοποιόντας ορμόνη ριζοβολίας.Ξαφνικά εδώ και 3 εβδομάδες αυτή που έπιασε πρώτη της μαράθηκαν και μαυρίσαν τα 2 φρέσκα φυλαράκια στα μάτια.Σώζονται? Την έβγαλα στον ήλιο τις πρωινές ώρες και την πότισα λίγο.

  3. Αλεξάνδρα Λιάπη
    11/05/2023

    Ράντισμα τίς τριανταφυλλιές μου με φάρμακο για τά άγρια χόρτα. Έχουν χαθεί τελείως. Υπάρχει ελπίδα να βγουν ή θα πρέπει να σπείρω καινούργιες; Σας ευχαριστώ.

    • Δοκίμασε να τις κλαδέψεις για να αναβλαστήσουν οι τριανταφυλλιές.

    • ΓΕΩΡΓΙΑ
      14/04/2024

      ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟ! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΟΣΟ ΚΑΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΓΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΕΔΩ! ΕΧΩ ΜΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΙΑ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ( ΕΧΕΙ ΗΛΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4 ΩΡΕΣ) ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΠΟΥ ΠΕΤΑΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΞΕΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΦΕ ΧΡΩΜΑΤΟΣ.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΠΡΙΛΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.ΤΗΣ ΕΡΙΞΑ ΛΙΠΑΣΜΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΛΙΓΟ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ…ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΛΑΜΠΕΡΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΜΙΚΡΑ Κ ΜΕΓΑΛΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΦΕ.ΤΙ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!

  4. ΒΑΣΙΛΙΚΗ
    03/09/2021

    Καλημέρα κύριε Λιονουδάκη, και καλό μήνα. Έχω τέσσερις τριανταφυλλιές σε ένα παρτέρι στον κήπο, εκ των οποίων η μία δεν εννοεί να ψηλώσει από τότε που κλαδεύτηκε, στα τέλη του περσινού φθινοπώρου. Η θεία μου την κλάδεψε όπως όπως, την πετσόκοψε με σκοπό να την δολοφονήσει και να μην ξαναβγει, όμως εκείνη ξαναπέταξε κλαδιά και πολλά φύλλα, αλλά δεν ψηλώνει, έχει μείνει πολύ κοντή κι ασθενική. Πριν μια εβδομάδα της έκανα διαφυλλικό ψεκασμό με φύκια, πότε θα πρέπει να δω κάποια αποτελέσματα; Είναι φυτεμένη σε μέρος σκιερό, αλλά πάντα έκανε κάποια ροζ τριαντάφυλλα. Μια άλλη που είναι σε ηλιόλουστο σημείο είδα ότι παρουσίασε σε κάποια φύλλα της στις άκρες, μια κόκκινη ξήρανση. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό, τα ξερά σημεία να είναι τόσο κόκκινα… Δεν είναι εκτεταμένο αυτό δυο τρία φυλλαράκια είναι… κι εκεί έβαλα φύκια. Κι επειδή όλες έχουν κάτι φαρδιές τρύπες στα φύλλα τους, έψαξα στο κάτω μέρος των φύλλων και είδα κάτι σαν μαύρη σκόνη. Ψέκασα με πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα και καλού κακού σκόνισα και με διατομίτη. Τον χρησιμοποιώ πολύ αλλά με προσοχή.
    Θα μπορούσατε να με διαφωτίσετε σχετικά με την ανάπτυξη της κοντής τριανταφυλλιάς, και την κόκκινη ξήρανση; Τι είναι η μαύρη σκόνη στο κάτω μέρος των φύλλων; Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τα φυτά μου; Σας ευχαριστώ πολύ.

    • Καλησπέρα Βασιλική. Καλό είναι, εκτός από το λίπασμα φυκιών, να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας στις τριανταφυλλιές που θα βοηθήσει για την ανάπτυξη τους και για την κόκκινη ξήρανση. Σχετικά με την μαύρη σκόνη, ίσως οι τριανταφυλλιές σου έχουν προσβληθεί από τον μύκητα της καπνιάς και καλό είναι να τις ψεκάσεις με σκεύασμα χαλκού. Δες το αναλυτικό μας άρθρο για την αντιμετώπιση της καπνιάς στα φυτά.

  5. Άρης
    16/07/2020

    Ξαφνικά άρχισαν τα φύλλα της άγριας τριανταφυλλιάς μου που έχω σε γλάστρα να μαραίνονται.

    • Καλησπέρα Άρη. Τα φύλλα της τριανταφυλλιάς μπορεί να μαραίνονται λόγω έλλειψης νερού ή λόγω υπερβολικού ποτίσματος. Πότιζε τακτικά κάθε 2-3 μέρες την τριανταφυλλιά σου. Αν τυχόν στρίβουν τα φύλλα, καρουλίαζουν και ξεραίνονται τότε έχεις πιθανότατα προσβολή από τετράνυχο. Δες το σχετικό μας άρθρο για την αντιμετώπιση του τετράνυχου.

  6. Νεκτάριος
    26/06/2020

    Καλησπέρα σύντεκνε Κώστα Λιονουδάκη .

    Χρειάζομαι την βοηθειά σου.

    Μετά απο την μεταφύτευση στον κήπο και το πότισμα μερικών ημερών εμφανίστηκε η παρακάτω εικόνα στα φύλα ,η οποία τα (συγκεκριμένα) ρίχνει μετά.

    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRyi-Th_ph2Dpqp2Rfoly-tfJE0aQDcnRPyQrhWwtSQkA&s

    Τι μπορώ να κάνω για να την κάνω να νιώσει καλά ;

    Με εκτίμηση
    ΝΧ

    • Καλησπέρα Νεκτάριε. Πιθανότατα, υπερβολικό πότισμα ή υπερβολική λίπανση είχε σαν αποτέλεσμα να πέσουν τα φύλλα. Πρόσθεσε λίπασμα φυκιών για να το αντιμετωπίσεις και να τονωθεί ξανά η τριανταφυλλιά.

  7. Dobos
    31/05/2020

    Κύριε Λιονουδάκη,

    Διατηρώ στον κήπο μου περίπου 50 τριανταφυλλιές.

    Οι περισσότερες απέδωσαν εξαιρετικά κατά την πρόσφατη ανθοφορία τους.

    Όμως, 4-5 από αυτές εμφάνιζαν μια περίεργη σε μένα εικόνα:
    Τα άνθη τους μαραίνονταν όταν ακόμα ήταν μπουμπούκια.
    Μάλιστα , μαραίνονταν χωρίς να ξεραίνονται.

    Πότισμα ,λίπασμα κατα τα προβλεπόμενα , φύλλωμα δείχνει υγιές.

  8. Almond
    09/07/2019

    Πάντα βρέχω τα φύλλα των τριανταφυλλιών, μάλλον αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορώ να τις κρατήσω ζωντανές για πολύ καιρό.

  9. BeeBee
    17/06/2019

    Κύριε Λιονουδακη παρατηρώ πως κάποια φύλλα παρουσιάζουν ωχρη κηλίδα στις τριανταφυλλιές παρά τον ψεκασμό. Τα αφαιρώ βέβαια αλλά στο τέλος δεν θα μείνουν και πολλά έτσι όπως πάνε. Είναι φυσιολογικό; Μπορώ να ψεκαζω κανονικά ανά 15νθημερο παρά την ζέστη και την θερμοκρασία; Υπερευχαριστω.

  10. BeeBee
    10/06/2019

    Αγαπητέ κύριε Λιονουδακη θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο χαλκό πρέπει να βάλω στο νερό του ψεκαστήρα 2,5 λίτρων για τις τριανταφυλλιές. (Χαλκο με ασβεστη, βορδιγαλειο δεν είναι;) Μου τις έχει ρημάξει το ωιδιο, η κηλίδα και ότι μύκητας υπάρχει όσο και αν τις περιποιούμαι. Σχεδόν όλα μου τα ανθοφορα δηλαδή, η ντάλια και η μπιγκονια μου έμειναν μισες. ?? Είμαστε στην Δυτική Ελλάδα με πολλές βροχές και μέρες με συννεφιά σχεδόν όλο τον χρόνο και στα καλά καθούμενα σαρανταρια όλο το καλοκαίρι. Η υγρασία ετησίως είναι πάντα στο 70 με 100%. Μετά το βορδιγαλειο να ρίξω βρεξιμο θειαφι; Θέλω να εκμεταλλευτώ το προσεχές διήμερο που θα πέσει η θερμοκρασία και δεν θα έχει ήλιο. ΉΤαν Αν το βρέξιμο επιτρέπεται, να ρίξω και στα άλλα ανθοφορα μου; Χίλια ευχαριστώ!

    • BeeBee
      10/06/2019

      Επίσης πόσο βρέξιμο στα 2,5 λίτρα; Ευχαριστώ.

    • Καλησπέρα. Για το ωίδιο της τριανταφυλλιάς, ψέκασε άμεσα με διάλυμα βρέξιμου θειαφιού. Για το διάλυμα του χαλκού, για να φτιάκεις βορδιγάλιο, περίπου 20γρ/2,5 λίτρα, δηλαδή 1 κουταλιά της σούπας.

  11. Ζωη Ηλιοπουλου
    25/04/2019

    Καθε ποσες μερες επαναλαμβανουμε την θεραπεια με το μειγμα για μυκητες; πχ.αυτο με σαπουνι λαδι σοδα ξυδι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *