Πώς χρησιμοποιούμε το μέλι στα φυτά
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέλι στα φυτά; Το μέλι είναι το φυσικό προϊόν που δημιουργούν οι μέλισσες συλλέγοντας το νέκταρ των λουλουδιών και στη συνέχεια αποθηκεύουν στην κυψέλη για να έχουν τροφή, τη δύσκολη περίοδο του χειμώνα.
Αποτελεί μία από τις πιο νόστιμες, αρωματικές και θρεπτικές τροφές που έχουμε στη καθημερινή διατροφή μας, μια εξαιρετική γλυκαντική ύλη που καταναλώνουμε με φέτες ψωμιού και φρυγανιές ή ανακατεύουμε μέσα στα ροφήματα μας.
Στην οικολογική φροντίδα των φυτών, οι χρήσεις που έχουν πολλά καθημερινά υλικά στον κήπο μας δίνει μοναδικές δυνατότητες για την αξιοποίηση τους. Έχουμε μιλήσει για αρκετά σπιτικά υλικά που βρίσκουμε στον πάγκο της κουζίνας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην κηπουρική, όπως το λάδι, το ξύδι, το αλεύρι, το γάλα, τα υπολείμματα καφέ, η κανέλα, το πιπέρι καγιέν και τα τσόφλια του αυγού.
Βέβαια, το μέλι είναι μία πολύτιμη πρώτη ύλη και είναι λογικό να αναρωτιόμαστε αν αξίζει να το αποχωριστούμε για να το προσφέρουμε φυτά μας.
Αν, λοιπόν, έχουμε μέλι που έχει κρυσταλλώσει στον πάτο ενός βάζου και δεν είναι τόσο ευχάριστο ή εύκολο για να το φάμε, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να ενισχύσουμε τη ριζοβολία των φυτών, να το κάνουμε λίπασμα ή να προστατέψουμε τον κήπο μας από έντομα, μυρμήγκια και σαλιγκάρια.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα σπιτικά υλικά που χρησιμοποιούμε στην κηπουρική, έχουν συνήθως ηπιότερη δράση σε σχέση με τα σκευάσματα που προμηθευόμαστε από τα γεωπονικά καταστήματα, αλλά σίγουρα αποτελούν μία άμεση και οικονομική λύση για τη φροντίδα των φυτών μας.
Ας δούμε, αναλυτικά, φυσικούς τρόπους για να φροντίσουμε τα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας χρησιμοποιώντας το αγαπημένο μας μέλι.
Ποιες χρήσεις έχει το μέλι στην οικολογική φροντίδα των φυτών;
Υπάρχουν διάφορες χρήσεις που έχει το μέλι στα φυτά. Το μέλι αποτελεί μία εξαιρετική φυσική ορμόνη για τη ριζοβολία των φυτών. Μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε ως οικολογικό λίπασμα που εφαρμόζεται με πότισμα ή με ψεκασμό, καθώς και ως υλικό για την δημιουργία παγίδων για την προστασία από έντομα, μυρμήγκια και σαλιγκάρια.
1. Μέλι ως φυσική ορμόνη ριζοβολίας των φυτών
To μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον πολλαπλασιασμό φυτών, για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά, όταν κάνουμε πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα. Σε αυτή την περίπτωση, το μέλι βοηθά στον σχηματισμό καινούριων ριζών του μοσχεύματος ώστε να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στην δημιουργία καινούρια φυτών.
Η εφαρμογή του μελιού για την ενίσχυση της ριζοβολίας των φυτών μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:
- 1ος τρόπος: Βουτάμε την κάτω βάση τμήματος βλαστού (μοσχεύματος) μέσα στο μέλι ώστε να δημιουργηθεί μία λεπτή στρώση μελιού γύρω από την τομή του βλαστού. Στη συνέχεια φυτεύουμε το μόσχευμα σε γλαστράκι φυτωρίου, το οποίο έχουμε γεμίσει με το κατάλληλο υπόστρωμα φύτευσης.
- 2ος τρόπος: Διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας μέλι σε ένα φλιτζάνι νερό, βουτάμε την κάτω βάση του μοσχεύματος και την αφήνουμε για 10 λεπτά πριν φυτέψουμε το μόσχευμα σε γλαστράκι φυτωρίου με το κατάλληλο υπόστρωμα φύτευσης.
- 3ος τρόπος: Βρέχουμε την κάτω βάση του μοσχεύματος στο νερό και μετά το βουτάμε σε σκόνη κανέλας πριν το βάλουμε μέσα σε αδιάλυτο μέλι και στη συνέχεια φυτεύουμε το τμήμα του βλαστού σε γλαστράκι φυτωρίου. Ο συνδυασμός μελιού και τριμμένης κανέλας ενισχύει ακόμα περισσότερο τη ριζοβολία των μοσχευμάτων και την αύξηση της επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.
Η χρήση του μελιού ως υποκατάστατο της ορμόνης ριζοβολίας, δεν έχει την ίδια δραστικότητα με σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
Το μέλι είναι πιο αποτελεσματικό στον πολλαπλασιασμό τρυφερών τμημάτων βλαστών (μαλακά μοσχεύματα) που παίρνουμε από την κορυφή των βλαστών την περίοδο της άνοιξης και λιγότερο στον πολλαπλασιασμό ξυλωδών μοσχευμάτων την περίοδο του φθινοπώρου.
2. Μέλι ως φυσικό λίπασμα για τα φυτά
Το μέλι μπορεί να διαλυθεί σε νερό και να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό και οικολογικό λίπασμα για την τόνωση των φυτών και την ενίσχυση της ανθοφορίας, της καρποφορίας και της καλύτερης ωρίμανση των καρπών.
Η εφαρμογή του διαλύματος του μελιού μπορεί να γίνει ως υδατοδιαλυτό λίπασμα με το πότισμα των φυτών, αλλά και με τον ψεκασμό του φυλλώματος ως διαφυλλικό λίπασμα.
- Μέλι για λίπασμα με το πότισμα των φυτών: Διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας μέλι σε ένα λίτρο νερό και ποτίζουμε τα φυτά που έχουμε στα φυτά του κήπου, της βεράντας και Επαναλαμβάνουμε το πότισμα με το διάλυμα μελιού κάθε 2 εβδομάδες.
- Μέλι για λίπασμα με ψεκασμό στα φύλλα: Διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας σε ένα λίτρο νερό και να ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών. Ο διαφυλλικός ψεκασμός των φυτών με διάλυμα μελιού είναι ευεργετικός ιδιαίτερα για φυτά που έχουν ταλαιπωρηθεί μετά από έντονη ζέστη, παγωνιά ή δυνατούς ανέμους.
3. Μέλι για την προστασία από έντομα
Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε αυτοσχέδιες παγίδες εντόμων με κόλλα αντικαθιστώντας την εντομολογική κόλλα.
Αλείφουμε με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής το μέλι πάνω σε πλαστικοποιημένα φύλλα διαφόρων χρωμάτων κίτρινου, μπλε και μαύρου για την αντιμετώπιση εντόμων προσβάλλουν τα φυτά του κήπου μας όπως ο αλευρώδης, η μελίγκρα και ο θρίπας.
4. Μέλι για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών
Το μέλι μπορεί να αποτελέσει υλικό για να φτιάξουμε παγίδες δολώματος για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών. Ανακατεύουμε 1 κουταλιά της σούπας μέλι, 1 κουταλιά της σούπας βόρακα και 1/2 κουταλιά του γλυκού βόρακα και δημιουργούμε μία παγίδα που προσελκύει και συγχρόνως θανατώνει τα μυρμήγκια που έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα σημεία του σπιτιού μας.
5. Μέλι για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών
Με το μέλι μπορούμε να δημιουργήσουμε οικολογικές παγίδες προσέλκυσης για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών που επισκέπτονται τα φυτά του κήπου μας και προσβάλλουν το φύλλωμά τους.
Τοποθετούμε στον κήπο άδεια πλαστικά ή πήλινα κεσεδάκια από γιαούρτι, τα οποία παραχώνουμε στο χώμα ώστε το πάνω μέρος τους να είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος.
Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας μέλι σε ένα λίτρο χλιαρό νερό και γεμίζουμε τα κεσεδάκια. Με αυτό τον τρόπο προσελκύουμε τα σαλιγκάρια στην αυτοσχέδια παγίδα που φτιάξαμε.
Κι ένα μυστικό για το μέλι στα φυτά
Η χρήση του μελιού ως υγρό λίπασμα με το πότισμα πρέπει να αποφεύγεται στις γλάστρες του μπαλκονιού αλλά και στον κήπο μας όταν έχουμε έντονη εμφάνιση μυρμηγκιών. Η εφαρμογή του μελιού προσελκύει ακόμη περισσότερο τα μυρμήγκια και ενισχύει το πρόβλημα.
Σχόλια (0)