Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της καρυδιάς

Κλάδεμα καρυδιάς

Χρειάζονται κλάδεμα οι καρυδιές και ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε;

Αρκετοί ερασιτέχνες καλλιεργητές πιστεύουν ότι η καλλιέργεια της καρυδιάς δε χρειάζεται κλάδεμα και ότι αν την κλαδέψουμε θα χάσει τη ζωτικότητα της.

Οι καρυδιές είναι αιωνόβια δέντρα που μεγαλώνουν γρήγορα και φτάνουν σε μεγάλο ύψος, γι’ αυτό χρειάζονται τουλάχιστον ελαφρύ κλάδεμα για να ελέγξουμε τη βλάστησή τους και να ενισχύσουμε την παραγωγή καρυδιών.

Με το κλάδεμα, διαμορφώνουμε την ανάπτυξη των δέντρων ώστε να πραγματοποιείται πιο εύκολα η συγκομιδή των καρυδιών, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε πλούσιο φύλλωμα και αυξημένη παραγωγή.

Τα δέντρα καρυδιάς που δεν κλαδεύονται, αποκτούν πυκνή και αδύναμη βλάστηση που σταδιακά εξασθενεί το δέντρο με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη καρποφορία.

Ας δούμε αναλυτικά, ποια εποχή γίνεται το κλάδεμα της καρυδιάς και πώς κλαδεύουμε τις καρυδιές για να απολαμβάνουμε πλούσια παραγωγή από πεντανόστιμα καρύδια κάθε χρόνο.

Διαφήμιση

1. Πότε γίνεται το κλάδεμα της καρυδιάς;

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της καρυδιάς είναι η περίοδος του χειμώνα, από Δεκέμβριο ως Φεβρουάριο. Αυτή την περίοδο, έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των καρπών και τα φύλλα της καρυδιάς έχουν πέσει, καθώς το δέντρο βρίσκεται σε λήθαργο.

Aποφεύγουμε να κλαδεύουμε τις καρυδιές τις βροχερές μέρες και προτιμούμε ζεστές ηλιόλουστες μέρες για να περιορίσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών που προσβάλλουν την καλλιέργεια της καρυδιάς, όπως η ανθράκωση.

2. Ποια είναι τα βασικά είδη κλαδέματος της καρυδιάς;

Δεν κλαδεύονται όλες οι καρυδιές με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, μια καρυδιά 2 ετών χρειάζεται διαφορετικό κλάδεμα από μία καρυδιά 10 ετών. Υπάρχουν, λοιπόν, τρία βασικά είδη κλαδέματος που πραγματοποιούνται στην καλλιέργεια της καρυδιάς:

  • το κλάδεμα διαμόρφωσης για νεαρά δέντρα καρυδιάς,
  • το κλάδεμα καρποφορίας για μεγαλύτερα δέντρα καρυδιάς,
  • το κλάδεμα ανανέωσης που γίνεται σε γερασμένα δέντρα καρυδιάς.

3. Πώς κλαδεύουμε τα νεαρά δέντρα καρυδιάς;

Τα νεαρά δέντρα καρυδιάς, κατά τα 4-5 πρώτα χρόνια από τη φύτευσή τους, κλαδεύονται με στόχο να διαμορφωθεί το σχήμα τους και να εισέλθουν γρήγορα σε καρποφορία.

Τα πιο διαδεδομένα κλαδέματα διαμόρφωσης της καρυδιάς είναι το κυπελλοειδές σχήμα και το πυραμιδοειδές σχήμα:

  • Κλάδεμα διαμόρφωσης σε κυπελλοειδές σχήμα: Χαρακτηρίζεται από διατήρηση 3-4 πλάγιων κεντρικών βλαστών που σχηματίζουν γωνία 60 μοιρών με τον κορμό της καρυδιάς, ενώ κάθε κεντρικός βλαστός διαχωρίζεται σε δύο δευτερεύοντες βλαστούς.
  • Κλάδεμα διαμόρφωσης σε πυραμιδοειδές σχήμα καρυδιάς: Περιλαμβάνει 4-5 κύριους κεντρικούς βλαστούς που διαμορφώνονται κάθετα και με οριζόντια κατεύθυνση προς τον κορμό της καρυδιάς.

4. Πώς κλαδεύουμε τις καρυδιές για πλούσια παραγωγή;

Στα μεγαλύτερα δέντρα καρυδιάς, κλαδεύουμε με στόχο να διατηρήσουμε το σχήμα των δέντρων, να εξασφαλίσουμε υγιή ανάπτυξη, καλές συνθήκες αερισμού και φωτισμού στο εσωτερικό της κόμης το δέντρων, και πλούσια παραγωγή ποιοτικών καρπών.

Απομακρύνουμε ξερά και αδύναμα κλαδιά, έχοντας υπόψη ότι η καρποφορία της καρυδιάς σχηματίζεται στους βλαστούς της προηγουμένης χρονιάς και όχι στη καινούρια βλάστηση.

Ανάλογα την ποικιλία καρυδιάς, συνήθως κλαδεύουμε στο 1/2 ή στο 1/3 τους δευτερεύοντες βλαστούς της καρυδιάς, ενώ στις ορθόκλαδες ποικιλίες καρυδιάς αποφεύγουμε να κλαδεύουμε τους βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς.

5. Πώς κλαδεύουμε τα δέντρα καρυδιάς μεγάλης ηλικίας;

Σε γερασμένα αιωνόβια δέντρα καρυδιάς που παρουσιάζουν μειωμένη καρποφορία κάνουμε κλάδεμα ανανέωσης, ένα έντονο κλάδεμα για να ανανεώσουμε τα δέντρα και να τα βοηθήσουμε να επανέλθουν σε παραγωγή.

Συγκεκριμένα, κλαδεύουμε τους κεντρικούς βλαστούς του δέντρου της καρυδιάς σε ύψος περίπου 1 μέτρο από τον κεντρικό κορμό για να ανανεωθεί η βλάστηση του δέντρου και να δώσει σταδιακά ικανοποιητική παραγωγή καρπών.

10 μυστικά για την καλλιέργεια της καρυδιάς
10 μυστικά για την καλλιέργεια της καρυδιάς

6. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της καρυδιάς

Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε το δέντρο της καρυδιάς με σκεύασμα χαλκού και αλείφουμε τις μεγάλες τομές που γίνονται στους κεντρικούς βλαστούς της καρυδιάς με ειδική πάστα κλαδέματος για την προστασία από ασθένειες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *