Ζεόλιθος, χρήσεις στη γεωργία

Ζεόλιθος, χρήσεις στη γεωργία

Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό πορώδες ορυκτό με αργιλοπυριτική σύσταση και μεγάλη ιοντοανταλλακτική ικανότητα. Τα τελευταία χρόνια ο ζεόλιθος βρίσκει εφαρμογή τόσο στην οικολογική, καθώς και στην συμβατική γεωργία για την προστασία των φυτών και για την βελτίωση των εδαφών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η χρήση του ζεόλιθου είναι στα αρχικά στάδια εφαρμογής και ακόμα δεν υπάρχουν εκτεταμένες ερευνητικές και πανεπιστημιακές μελέτες για την ακριβή αποτελεσματικότητα του στις διάφορες καλλιέργειες.

1. Γιατί χρησιμοποιείται στη γεωργία για την προστασία φυτών ο ζεόλιθος;

Ο ζεόλιθος μπορεί να αποδειχτεί ωφέλιμος για την προστασία των φυτών σε διάφορες καλλιέργειες, τόσο σε κηπευτικές όσο και σε δενδρώδεις, όπως η ελιά. Η κολλοειδής σκόνη του ζεόλιθου, όταν ψεκαστεί πάνω στη φυλλική επιφάνεια των φυτών δημιουργεί μία λεπτή άσπρη μεμβράνη που λειτουργεί απωθητικά στους εντομολογικούς εχθρούς.

Επίσης, ο ψεκασμός με ζεόλιθο μπορεί να προστατεύσει τη φυλλική επιφάνεια των φυτών από το θερμικό στρες των ζεστών καλοκαιρινών μηνών και τους καρπούς από ηλιεγκαύματα.

Διαφήμιση

2. Γιατί χρησιμοποιείται στη γεωργία για την βελτίωση των εδαφών ο ζεόλιθος;

Η προσθήκη του ζεόλιθου στο έδαφος βελτιώνει τον αερισμό, καθώς και την ικανότητα συγκράτησης νερού. Ο ζεόλιθος μπορεί να απορροφήσει και να αποθηκεύσει μεγάλη ποσότητα της εδαφικης υγρασίας και να την απελευθερώσει ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού. Αυτό έχει σαν συνέπεια την εξοικονόμηση νερού σε συνθήκες ξηρασίας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επίσης, ο ζεόλιθος μπορεί ενδεχομένως να απορροφήσει το άζωτο και το κάλιο των λιπασμάτων και να το αποδεσμεύσει σταδιακά βοηθώντας στον καλύτερο εφοδιασμό των φυτών με θρεπτικά συστατικά.

3. Κι ένα μυστικό για το ζεόλιθο

Ο όρος ζεόλιθος επινοήθηκε το 1756 από τον Σουηδό ορυκτολόγο Axel Cronstedt, ο οποίος παρατήρησε ότι κατά την ταχεία θέρμανση του ορυκτού, παράγονται μεγάλες ποσότητες ατμού από το νερό, οι οποίες απορροφούνται από το ορυκτό. Έτσι ονόμασε το ορυκτό ζεόλιθο συνδυάζοντας την ελληνική λέξη ζέω που σημαίνει βράζω και τη λέξη λίθος που σημαίνει πέτρα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (26)

  1. ΙΩΑΝΝΑ
    21/06/2023

    Πως μπορω να χρησιμοποιησω τον ζεολιθο σε σκονη για τις ντοματιες; Πρεπει να τον διαλυσω σε νερο και να ψεκασω ή μπορω απλα να πασπαλισω τα φυτα με την σκονη;

    • Μπορείς να πασπαλίσεις τα φυτά με σκόνη αλλά μπορείς να διαλύσεις και σε νερό με αναλογία 2 κουταλιές της σούπας/ανά λίτρο

  2. ΦΩΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ
    03/06/2023

    Κωστα και παλι γεια σου.Μπορω αντι να παρω διχτυ σκιασης να ραντισω με ζεολιθο?θα προστατεψει τα φυτα απο τον ηλιο?υποψιν οτι βρισκομαι στην περιοχη του Μυστρα.ευχαριστω.

  3. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    29/11/2020

    Καλημέρα! Υπάρχουν συγκριτικές διαφορές μεταξύ του καολίνη και του ζεόλιθου στην καταπολέμηση του δάκου; Ποιο είναι προτιμητέο;
    Ευχαριστώ για το χρόνο σας

    • Καλησπέρα Γεώργιε. Και τα δύο φυσικά υλικά μπορούν χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του δάκου. Δεν έχουμε υπόψη μας συγκριτικές εφαρμογές μεταξύ των δύο υλικών.

  4. Manos
    13/11/2020

    Καλησπέρα κ. Κώστα 🙂 … Μετά την εφαρμογή κάποιων ριζοποτισματων με γαλαζοπετρα, το ξύσιμο και την επάλειψη του κορμού με βορδιγαλειο πολτό υπάρχει σημαντική βελτίωση στην αντιμετώπιση της φυτοφθορας στην δαμασκηνια μου….το ρετσινι φαίνεται ότι έχει σταματήσει να βγαίνει και ότι έχει μείνει είναι ξεραμενο από προηγούμενες μέρες…. Φαίνεται ότι εχει ηρεμήσει το δέντρο….Επειδη αργότερα όταν βεβαιωθώ ότι νίκησα την ασθένεια θέλω να εφαρμόσω ζεολιθο σε κόκκους στην δαμασκηνια, πως ακριβώς τον εφαρμόζω?? Σκαβω λίγο , τον απλώνω γύρω γύρω από το δεντρο και ξανασκεπαζω?? Και πόση ποσότητα βάζω?? 2 kgr είναι εντάξει??Και τέλος αυτό το προϊόν το απλώνεις μια φορά και είναι εντάξει ή πρέπει να ξαναβαζεις μετά από κάποιο χρονικό διάστημα καινούργιο ?? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων 🙂 ….!!

    • Καλημέρα Μάνο και χαιρόμαστε πολύ που πάει καλά η δαμασκηνιά σου. Για την εφαρμογή του ζεόλιθου μπορείς να ρίξεις περιμετρικά του δέντρου 2 κιλά και να τον ενσωματώσεις αν αι δεν είναι τόσο απαραίτητο καθώς με τις βροχοπτώσεις σταδιακά θα ενσωματωθεί. Μετά από 4-5 χρόνια θα μπορούσες να προσθέσεις ξανά ποσότητα ζεόλιθου.

      • Manos
        15/11/2020

        Τέλεια 🙂 !! Ευχαριστώ πολύ 🙂 !!

  5. dkavounis
    13/07/2020

    Ο Ατταπουλγίτης στα λαχανικά αξίζει τον κόπο?
    Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία

  6. Δημητρης
    31/05/2020

    Μπορω να ανανατεψω ζεομιθο με θειοχαλκινη

  7. Άννα
    13/05/2020

    Γεια σας,
    Μπορώ να ενσωματώσω Ζεοληθο αφού έχω φυτέψει τα φυτά στο χώμα; Αν ναι, Πως και σε Πια φάση και Συχνότητα;
    Στην φύτευση έχω βάλει επιφανειακά λίγη κοπριά σε κάθε φυτό γιατί έχω γεο-ύφασμα στον μπακτσε μου.

    Σας ευχαριστώ πολύ

    • Μπορείς να βάλεις άμεσα 100 γραμμάρια ζεόλιθου σε κάθε φυτά και να επαναλάβεις μία φορά σε ένα μήνα.

      • Αντωνια
        12/06/2022

        Γειά σας κ. Κώστα, έχω στον κήπο μια κεράσια, οποία εδώ και δύο χρόνια πιάνει σκουλίκια στα κεράσια. Σχεδόν κάθε κεράσι έχει σκουλικακι. Δεν ραντίζουμε με φάρμακα αλλά ίσως υπάρχει κάτι άλλο μη τοξικό που θα μπορούσα να ψεκασω ή να ποτισω το δέντρο και πότε;
        Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

  8. ΦΩΤΗΣ
    15/04/2020

    Κωστα την γη διατομων μπορουμε να την χρησιμοποιουμε στα φυτα μας?ευχαριστω εκ των προτερων.

    • Καλησπέρα Φώτη. Η γη διαττόμων είναι φυσικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα φυτά για την απώθηση εντομων.

  9. ΦΩΤΗΣ
    13/04/2020

    καλημερα,τελικα να ψεκαζουμε με ζεολιθο η’ οχι?

  10. […] ο ζεόλιθος είναι ορυκτά που βρίσκονται στη φύση και […]

  11. ΣΑΚΗΣ
    18/04/2019

    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ ( ΣΚΟΝΗ ΓΙΑ ΨΕΚΑΣΜΑ) ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΣ.

  12. σταυρος κούλας
    18/09/2017

    Θα ηθελα να με πληροφορησετε πότε μπορει να ψεκσει καποιος τις ελιες με ζεολιθο, και με ποιο τροπο. ευχαριστω πολύ.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      18/09/2017

      Ο ζέολιθος χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του δάκου τη ελιάς. Γίνεται εφαρμογή με ψεκασμό, με καλή διαβροχή του φυλλώματος της ελιάς, σε αναλογία διαλύματος 2%, δηλαδή για παράδειγμα, 2 κιλά ζεόλιθο σε 100 κιλά νερό. Καλό είναι να γίνεται ψεκασμός στην αρχή του καλοκαιριού και ένας δεύτερος στις αρχές του φθινοπώρου λαμβάνοντας υπόψη και τις συλλήψεις του δάκου σε παγίδες που έχουμε αναρτήσει για την παρακολούθηση του πληθυσμού. Επίσης, καλό θα ήταν να γίνεται καλή ανακίνηση του ψεκαστικού διαλύματος στο ψεκαστικό μηχάνημα για να μην υπάρχει συσσωμάτωση του ζεόλιθου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *