Υπολείμματα καφέ στα φυτά και χρήσεις στον κήπο
Ο καφές αποτελεί το πιο διαδεδομένο ρόφημα που καταναλώνεται σε τεράστιες ποσότητες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η καλλιέργεια του καφέ δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στη χώρα μας και πολλές φορές ξεχνάμε ότι ο καφές που απολαμβάνουμε καθημερινά προέρχεται από καβουρδισμένους σπόρους φυτών καφέας, το γνωστό καφεόδεντρο. Τα υπολείμματα του καφέ μπορούν να προέρχονται από τα κατακάθια του ελληνικού καφέ, από τον γαλλικό καφέ, από τον καφέ εσπρέσο, ακόμα και όταν καβουρντίζουμε ολόκληρους κόκκους καφέ. Πολλοί από εμάς που πίνουμε καφέ καθημερινά, έχουμε αναρωτηθεί αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα υπολείμματα καφέ για λίπασμα στα φυτά μας. Ως προϊόν φυτικής προέλευσης, ο καφές έχει πολλές χρήσεις στον κήπο και μπορεί τα αξιοποιηθεί προσφέροντας σημαντικά οφέλη στα φυτά μας.
Η κηπουρική μας επιτρέπει να αξιοποιούμε πολλά φυσικά υλικά, όπως τα τσόφλια των αυγών και τη στάχτη για τη φροντίδα των φυτών μας. Αν και γενικότερα υπάρχει αρκετός προβληματισμός ως προς την καταλληλότητα των υπολειμμάτων του καφέ για χρήση στα φυτά, στο σημερινό άρθρο θα διευκρινήσουμε πώς χρησιμοποιούμε τον καφέ στον κήπο και με ποιους τρόπους μπορούμε να διασφαλίσουμε την υγιή ανάπτυξη των φυτών μας.
Χρήσεις των υπολειμμάτων καφέ στα φυτά
Υπάρχουν 3 τρόποι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα υπολείμματα καφέ στα φυτά και στον κήπο μας. Η πιο διαδεδομένη είναι η χρήση του καφέ για λίπασμα στα φυτά, αν και χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που χρησιμοποιούμε. Τα κατακάθια του καφέ αποτελούν εξαιρετικό υλικό που χρησιμοποιούμε με άλλα υπολείμματα της κουζίνας και του κήπου στη δημιουργία κομπόστ. Επίσης, τα υπολείμματα καφέ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φυσικό υλικό εδαφοκάλυψης στον κήπο προσφέροντας σημαντικά οφέλη.
1. Υπολείμματα καφέ για λίπασμα στα φυτά
Πολλοί θεωρούν ότι ο καφές είναι ακατάλληλος για τα περισσότερα φυτά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα μόνο για οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η καμέλια, η ορτανσία και η αζαλέα λόγω χαμηλού pH που σταδιακά δημιουργεί στο έδαφος. Είναι γεγονός ότι το ρόφημα του καφέ που πίνουμε ή ο φρέσκος καφές που αγοράζουμε είναι πιο όξινος (pH 5-6) και γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείται μόνο για τα οξύφιλα φυτά. Ωστόσο, τα κατακάθια του καφέ που έχουν βραστεί και εκχυλιστεί έχουν σχεδόν ουδέτερο pH (περίπου 6.5) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά ως λίπασμα σε όλα τα φυτά.
Πάντως, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ποσότητες των υπολειμμάτων καφέ που προσθέτουμε στα φυτά μας. Συγκεκριμένα, η προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων υπολειμμάτων καφέ και η πολύ συχνή εφαρμογή μπορεί να προκαλέσουν διάφορες τοξικότητες, όπως κιτρινίσματα στα φύλλα ή μάρανση του φυλλώματος. Επίσης, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η προσθήκη των υπολειμμάτων καφέ στα φυτά μας ως λίπασμα λειτουργεί συμπληρωματικά στον εφοδιασμό των φυτών με θρεπτικά συστατικά. Σε καμία περίπτωση η χρήση των υπολειμμάτων καφέ και δεν αντικαθιστά την χρήση λιπάσματος, όπου και όταν αυτή χρειάζεται.
Τα υπολείμματα καφέ μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά για λίπασμα σε καλλωπιστικά φυτά, αρωματικά φυτά, λαχανικά και σε καρποφόρα δέντρα. Παρακάτω, αναφέρουμε ενδεικτικές ποσότητες για την ασφαλή προσθήκη των υπολειμμάτων καφέ στα φυτά μας.
– Για καλλωπιστικά φυτά ή αρωματικά φυτά που έχουμε φυτέψει σε μία γλάστρα διαμέτρου 20 εκατοστών, βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας υπολειμμάτων καφέ κάθε μήνα. Για καλλωπιστικά φυτά που έχουμε φυτέψει στον κήπο μας και έχουν αρκετή ανάπτυξη, μπορούμε να βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας μία φορά το μήνα.
– Για λαχανικά που έχουμε φυτέψει στον κήπο ή σε γλάστρα, αποφεύγουμε να βάζουμε υπολείμματα καφέ για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση. Αφού αναπτυχθούν και ριζώσουν, μπορούμε να προσθέτουμε 1 κουταλιά του γλυκού κάθε 2 εβδομάδες.
– Για καρποφόρα δέντρα ηλικίας 1-2 ετών, μπορούμε να προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας υπολείμματα κάθε μήνα, ενώ για δέντρα ηλικίας 5-10 ετών προσθέτουμε 5 κουταλιές της σούπας κάθε μήνα.
2. Υπολείμματα καφέ ως υλικό στο κομπόστ
Τα κατακάθια του καφέ αποτελούν ένα εξαιρετικό υλικό για να φτιάξουμε κομπόστ υψηλής ποιότητας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι περιέχουν οργανική ουσία που βοηθά στην βελτίωση του χώματος και του εδάφους, καθώς και αρκετά θρεπτικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, τα κατακάθια του καφέ περιέχουν σε υψηλή περιεκτικότητα άζωτο (περίπου 2%) και λιγότερο κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Με την κομποστοποίηση, τα θρεπτικά στοιχεία των υπολειμμάτων του καφέ γίνονται πιο άμεσα αφομοιώσιμα από τα φυτά, όταν τα προσθέτουμε στο έδαφος μέσω του κομπόστ.
Τα υπολείμματα του καφέ, λόγω της περιεκτικότητας σε οργανική ουσία αποτελούν εξαιρετική τροφή για τους γαιοσκώληκες που βοηθούν στην επιτάχυνση της κομποστοποίησης. Όπως έχουμε αναφερθεί αναφερθεί αναλυτικά στο άρθρο μας για το κομπόστ, μια καλή αναλογία φρέσκου (πράσινου) και ξερού (καφετί) χορταριού για μια ομαλή κομποστοποίηση είναι 2:1. Τα υπολείμματα του καφέ πρέπει να σημειώσουμε ότι λόγω υψηλής περιεκτικότητας αζώτου, συγκαταλέγονται στα πράσινα φρέσκα υλικά που μπαίνουν στο κομπόστ, αν και καφέ χρώματος. Αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας όταν συλλέγουμε τις ποσότητες των υλικών για να φτιάξουμε το ιδανικό μίγμα για κομποστοποίηση.
3. Υπολείμματα καφέ για εδαφοκάλυψη
Τα υπολείμματα καφέ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικό για εδαφοκάλυψη σε φυτά που έχουμε φυτέψει στον κήπο μας. Η προσθήκη των υπολειμμάτων καφέ μπορεί να γίνει σε συνδυασμό και με άλλα μέσα εδαφοκάλυψης όπως πευκόφλουδα, ροκανίδια, στάχτη και κοπριά. Η εφαρμογή των υπολειμμάτων καφέ μαζί με στάχτη, λειτουργεί απωθητικά και βοηθά για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών και για την προστασία των φυτών από τις γάτες. Επίσης, η προσθήκη των υπολειμμάτων καφέ μαζί με ροκανίδια ως εδαφοκάλυψη, βοηθά να μην φυτρώσουν ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια) στον κήπο μας.
Κι ένα μυστικό για τα υπολείμματα του καφέ
Τα υπολείμματα του καφέ μπορούν να διαλυθούν και στο νερό ποτίσματος για να τα βάζουμε στα φυτά μας συμπληρωματικά ως λίπασμα. Μπορούμε να διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό και να ποτίζουμε τα φυτά που έχουμε σε γλάστρες ή στον κήπο μας κάθε 2 εβδομάδες.
Στο μπαλκόνι μου έχω μια λεμονιά ενός έτους σε βαρέλι, 2 γαρδένιες που δεν πάνε και πολύ καλά και δεν καταλαβαίνω γιατί, τριανταφυλλιά, φίκο μπεντζαμιν και φίκο με μεγάλα φύλλα, πολλές αλόες, καλάμια, πάπυρο, καλανγχόες, γιούκα, δυόσμο, σκυλάκια, ένα φιλάδελφο, ένα ροδίτη μπέντζαμιν, διάφορα παχύφυτα, μια πικροδάφνη, ένα αγκάθι του Χριστού, φρέζιες, κρεμμυδάκια και πράσα και θα βάλω και μαρούλια και μπρόκολα. Σε ποια μπορώ να βάζω καφέ το βρασμένο κατακάθι εννοώ και σε ποια όχι. Και για τις φλούδες τις μπανάνας που τις βάζω κομμένες σε νερό και την άλλη μέρα το ρίχνω στα φυτά θα ήθελα να μου πείτε αν κάνει για όλα τα φυτά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Σε όλα τα φυτά εξωτερικού χώρου και στα λαχανικά μπορείς να βάζεις τα κατακάθια του καφέ και για τις φλούδες της μπανάνας.
καλησπερα εβαλα γυρω γυρω αρκετο καφε απο της μελιτζανες γτ νομιζα θα αποθυση τα μυρμηγκια λετε να ειναι κανω κακο τελικα?
Η υπερβολική ποσότητα καφέ μπορεί να δημιουργήσει σταδιακά πρόβλημα στα φυτά της μελιτζάνας.
Συγνώμη στα φασόλια μπορώ να το χρησιμοποιήσω καί πώς? Το μόνο που δεν θέλω είναι να μην έχει τα ίδια στοιχεία με το λίπασμα κότας οξυνο γιατί μετά δεν βράζουν καλα
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα στην καλλιέργεια φασολιάς.
Εὐχαριστοῦμε γιὰ τὶς πολὺ χρήσιμες πληροφορίες ποὺ μᾶς παρέχετε! Μιὰ κάπως ἄσχετη ἐρώτηση:
Ὑπάρχει ἕνα σκεύασμα ποὺ λέγεται “γῆ διατόμων”. Αὐτὸ εἶναι βιολογικὸ προϊόν, ἢ ὄχι;
καὶ ἂν ναί, ποῦ καὶ πῶς μποροῦμε νὰ τὸ χρησιμοποιήσουμε;
Ἔχω ἀκούσει ὅτι εἶναι καὶ βρώσιμο, μὲ τὴν ἔννοια ὅτι ἂν καταναλωθεῖ μαζὶ μὲ τὸ φυσικὸ προϊὸν δὲν βλάπτει. Αὐτὸ κατὰ πόσον ἰσχύει;
Καλησπέρα Μιχαήλ. Η γη διατόμων είναι ένα ορυκτό απολιθωμάτων σε σκόνη που χρησιμοποιείται για την απώθηση βαδιστικών εντόμων. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι εγκεκριμένο για βιολογικές καλλιέργειες. Σε καμία περίπτωση πάντως να μην καταναλωθεί μαζί με το φυσικό προιόν.
Έχω στον κήπο μια καστανιά με φύλλα κάπως κίτρινα μπορώ να να βάλω καφέ για λίπανση
Μπορείς να προσθέσεις καφέ αλλά δεν αρκεί μόνο του για τα θρεπτικά στοιχεία που απαιτεί η καστανιά. Δες το σχετικό άρθρο μας για την καλλιέργεια της καστανιάς.