Πώς χρησιμοποιούμε το ξύδι στα φυτά του κήπου
Για όλους εμάς που καλλιεργούμε οικολογικά, το ξύδι αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο φυσικό προϊόν που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στον κήπο μας και να μας δώσει λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Το ξύδι φτιάχνεται κατά κύριο λόγο από κρασί, υπάρχει σε κάθε κουζίνα και το χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και συνταγές μαγειρικής.
Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζαμε μέχρι τώρα, είναι οι πολλαπλές χρήσεις που έχει στα φυτά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ξύδι για να αντιμετωπίσουμε ασθένειες στα φυτά, καθώς και για να ξεράνουμε ανεπιθύμητα αγριόχορτα που φυτρώνουν στον κήπο μας. Επιπλέον, το ξύδι βοηθάει στο φύτρωμα των σπόρων από διάφορα φυτά και χρησιμοποιείται για να διατηρήσουμε τα λουλούδια σε βάζο για περισσότερες μέρες.
Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά 4 τρόπους που το ξύδι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στα φυτά του κήπου μας.
1. Ξίδι ως φυσικό μυκητοκτόνο: προστασία για περονόσπορο, μαύρη κηλίδωση, σκωρίαση
Το ράντισμα των φυτών με ξύδι βοηθάει στην αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς, της σκωρίασης της τριανταφυλλιάς, του περονοσπορου της πατάτας και των κηπευτικών. Μία απλή παραδοσιακή συνταγή με ξύδι και μαγειρική σόδα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Υλικά:
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κουταλιά του γλυκoύ μαγειρική σόδα
1 λίτρο νερό
Εφαρμογή
Αναμιγνύουμε 2 κουταλιές της σούπας ξύδι και 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φύτά μας τόσο στην κάτω όσο και στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Για μεγαλύτερη προστασία, επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του φυσικού μυκητοκτόνου προληπτικά κάθε βδομάδα.
2. Ξίδι ως φυσικό ζιζανιοκτόνο για την αντιμετώπιση αγριόχορτων
Για την αντιμετώπιση διάφορων αγριόχορτων που αναπτύσσονται στον κήπο μας, φτιάχνουμε οικολογική συνταγή με ξύδι, πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα. Το συγκεκριμένο σκεύασμα λειτουργεί μόνο με την επαφή στο φύλλωμα των φυτών και δίνει λύση όσον αφορά το υπέργειο μέρος τους, “καίγοντας” τα φύλλα των αγριόχορτων.
Υλικά
4 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλιά της σούπας οινόπνευμα
1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι
1 λίτρο νερό
Εφαρμογή
Βάζουμε 4 κουταλιές της σούπας ξύδι, 1 κουταλιά της σούπας οινόπνευμα και 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο καυτό νερό και το ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια ψεκάζουμε το πάνω μέρος του φυλλώματος των ανεπιθύμητων χόρτων, κάνοντας μία καλή διαβροχή για να τα ξεράνουμε. Προτιμούμε να γίνεται ο ψεκασμός τις μεσημεριανές ώρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες για να επιτύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της εφαρμογής μας.
3. Ξίδι για ενθάρρυνση της βλαστικότητας σπόρων
Το ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την βελτίωση βλαστικότητας σπόρων κηπευτικών, καλλωπιστικών φυτών, αρωματικών φυτών και καρποφόρων δέντρων, ειδικά των σπόρων που διαθέτουν σκληρό περίβλημα που εμποδίζει την εύκολη ανάπτυξη του φύτρου.
Υλικά
5 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι
100ml νερό
Εφαρμογή
Ανακατεύουμε 5 κουταλίες της σούπας ξύδι και 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 100ml χλιαρό νερό μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το διάλυμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο διάλυμα τους σπόρους και αφήνουμε 12 ώρες για να δράσει. Το περίβλημα των σπόρων μας έχει πλέον “μαλακώσει” και οι σπόροι μας είναι έτοιμοι για φύτευση.
4. Ξίδι για να διατηρήσουμε τα λουλούδια σε βάζο περισσότερο καιρό
Μπορούμε να παρατείνουμε τη φρεσκάδα των λουλουδιών που έχουμε τοποθετήσει σε βάζο, χρησιμοποιώντας ξύδι και ζάχαρη.
Υλικά
3 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 λίτρο νερό
Εφαρμογή
Ανακατεύουμε σε ένα λίτρο νερό 3 κουταλιές της σούπας ξύδι και μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τοποθετούμε στο βάζο με τα λουλούδια μας. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε τους βλαστούς των λουλουδιών και τους προστατεύουμε ώστε τα λουλούδια μας να αντέξουν για περισσότερες μέρες στο βάζο.
5. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τις χρήσεις του ξυδιού
Τα φρεκοκομμένα λαχανικά που συγκομίζουμε από τον κήπο μας, τα βάζουμε για λίγα λεπτά μέσα σε νερό που έχουμε διαλύσει ξύδι (3 κουταλιές της σούπας σε ένα λίτρο νερό) για να τα καθαρίσουμε από υπολείμματα χώματος και άλλων ουσιών που βρίσκονται στο φύλλωμα ή στους καρπούς των λαχανικών. Επίσης, με το ξύδι που χρησιμοποιούμε στο νερό απομακρύνονται έντομα (μελίγκρα, κάμπιες) που έχουν παραμείνει στο φύλλωμα των λαχανικών (μαρούλια, σπανάκι, ρόκα) καθώς το ξύδι έχει σημαντικές εντομοαπωθητικές ιδιότητες.
Η τριανταφυλια μου στη γλαστρα ξεραθηκε…ο κορμος της ειναι πρασινος…τι να κανω για να τη σωσω??…
Μπορείς να την κλαδέψεις για να αναπτυχθεί ξανά το φυτό.
Καλησπέρα σας. Ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να καθαρίσω με ξύδι τα φύλλα μιας Καρίσας που έχω και τα φύλλα της έχουν στίγματα από άλατα από πότισμα με νερό βρύσης.
Καλημέρα Γαβριήλ. Μπορείς να καθαρίσεις με ξύδι τα φύλλα της καρίσας από άλατα, απλά φρόντισε να το κάνεις κατά το σούρουπο.
Καλησπέρα!εγώ θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορούμε να ραντισουμε με ξύδι κάθε είδους φυτό π.χ. γερανι, πελαργονι και συγκεκριμένα την παχυρα!έχω 4 γάτες που μου τρώνε τα φύλλα και θέλω να δω μήπως με αυτό τον τρόπο μπορέσω να τις απομακρύνω ή αν ξέρετε κάποιον άλλο τρόπο!☺ ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλησπέρα Κατερίνα. Καλύτερα να αποφύγεις να ψεκάσεις την παχίρα, που ως φυτό εσωτερικού χώρου, είναι πιο ευαίσθητο.
Καλησπέρα σας,
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Σε καλλιέργεια ελιάς στην οποία υπάρχουν αγριόχορτα μπορώ να ψεκάσω με ξύδι και αν ναι, επηρεάζεται το έδαφος;
Καλησπέρα Ιάκωβε. Αν ψεκάσεις με το διάλυμα προσεκτικά στο φύλλωμα χωρίς να σουρώνει πολύ υγρό από τα φυτά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το χώμα.
Τέλεια,ευχαριστώ πάρα πολύ, πάντα κατατοπιστικότατος !
Στα φύλλα των γερανιών έχω στρογγυλές τρυπίτσες και στην ορτανσία στρογγυλές τρύπες και φάγωμα των φωύλλων στην άκρη σε μεγάλη έκταση με λίγα καφέ ( έντομα,?) στο τελείωμα που φαίνεται μόνο από κάτω … κάποια νέα φύλλα είναι γυρισμένα στην κορυφή επίσης στην ορτανσία. δεν βλέπω ούτε μελί Γκρέις ουλτε σαλιγκάρια ουλτε έντομα….την μέρα που ψάχνω… τι κάνω? Ευχαριστώ!
Καλημέρα Ευγενία. Σκόνισε τα φύλλα των γερανιών με βάκιλο Θουριγγίας γιατί πιθανότατα έχει προσβολή από κάμπιες. Το καφέτιασμα στα φύλλα της ορτανσίας μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικο πότισμα ή λίπανση.
Καλησπέρα. Εχω μια γκουσμάνια ενα χρονο, Μέσα με αρκετο φώς. Αρχισαν τα επάνω βάκρια να χαλάνε. Τι να κάνω? να τα κόψω? Επίσης πως πολλαπλασιάζεταικαι πότε?
Καλησπέρα. Μπορείς να κόψεις τα πάνω βράκτια φύλλα της γκουζμάνιας. Δες αναλυτικές πληροφορίες για τον πολλαπλασιασμό της γκουσμάνιας, στο σχετικό μας άρθρο για την φροντίδα της γκουσμάνιας.
καλησπέρα σας θα ήθελα να σας ρωτησω αν μπορώ να ψεκάσω και τους ιβίσκους με ξυδι όπως και τις λεμονιές μου
Καλησπέρα Καλλιόπη Θα μπορούσες να ψεκάσεις τα φυτά σου όπως τον ιβίσκο και τη λεμονιά με τη συνταγή που προτείνουμε για μυκητοκτόνο στο άρθρο μας.