5 μυστικά για τη φροντίδα της πρίμουλας

Πρίμουλα, το πρώτο λουλούδι του χειμώνα

Η πρίμουλα είναι το λουλούδι που ανθίζει πρώτο μέσα στο χειμώνα! Αν και πολυετές ποώδες λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης, η πρίμουλα φυτεύεται κυρίως ως ετήσιο φυτό και μας χαρίζει τα υπέροχα άνθη της από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη της άνοιξης.

Η πρίμουλα διαθέτει χαρακτηριστικό λογχοειδές φύλλωμα που αναπτύσσεται σε μορφή ροζέτας και αποτελεί ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι, καθώς και στον κήπο για να δημιουργήσουμε εντυπωσιακές χρωματικές συνθέσεις.

Το όνομα της πρίμουλας προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει πρώτη, επιβεβαιώνοντας την πρώιμη ανθοφορία της στην καρδιά του χειμώνα. Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιες ποικιλίες πρίμουλας που ανθίζουν τους φθινοπωρινούς μήνες. Τα φύλλα της πρίμουλας θυμίζουν φύλλα μαρουλιού, γι’ αυτό και πολλοί την ονομάζουν “μαρουλάκι”.

Υπάρχουν πολλά είδη πρίμουλας με μεγάλη ποικιλία χρωματισμών για να επιλέξουμε, από άσπρο, κόκκινο, μωβ, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, μπλε, καθώς και εντυπωσιακές δίχρωμες ποικιλίες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα της πρίμουλας για να απολαύσουμε τα υπέροχα λουλούδια της σε κήπο και σε γλάστρα.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η πρίμουλα;

Η πρίμουλα χρειάζεται δροσερό περιβάλλον και υγρασία για να ευδοκιμήσει, γι’ αυτό προτιμούμε κυρίως ημισκιερές θέσεις φύτευσης προστατευμένες από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο. Πρέπει να γνωρίζουμε πως τα ζεστά και τα ψυχρά ρεύματα αέρα μπορούν να προκαλέσουν ξήρανση των φύλλων και των λουλουδιών της πρίμουλας.

Οι πρίμουλες διαθέτουν επιφανειακό ριζικό σύστημα γι’ αυτό φυτεύονται σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες καθώς δε χρειάζονται ιδιαίτερο βάθος για να αναπτυχθούν. Μία απόσταση περίπου 20 εκατοστών μεταξύ των φυτών πρίμουλας είναι ιδανική για τη φύτευση τους.

Ενσωματώνουμε στο χώμα υλικά που διατηρούν την υγρασία, όπως ο περλίτης και ο ζεόλιθος, και παράλληλα προσθέτουμε κομπόστ στο εδαφικά μείγμα. Για τη φύτευση της πρίμουλας, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό φυτόχωμα για λουλούδια.

πριμουλα το πρωτο λουλουδι του χειμωνα
Πρίμουλα με εντυπωσιακό κόκκινο-κίτρινο χρώμα

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η πρίμουλα;

Για να ευδοκιμήσει και να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία, η πρίμουλα χρειάζεται συχνό πότισμα, καθώς έχει αυξημένες ανάγκες σε εδαφική υγρασία. Ποτίζουμε 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού ποτίζουμε κάθε 2 μέρες. Πάντως, χρειάζεται να απομακρύνεται το νερό από τη γλάστρα γιατί αλλιώς μπορεί να εμφανιστούν σαπίσματα στο ριζικό σύστημα της πρίμουλας.

Σχετικά με τις ανάγκες της σε θρεπτικά στοιχεία, η πρίμουλα δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες λιπάσματος. Συγκεκριμένα, προσθέτουμε στα φυτά της πρίμουλας που έχουμε σε γλάστρα, υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά μια φορά τον μήνα, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Για τα φυτά της πρίμουλας που είναι φυτεμένα στον κήπο, αρκεί να βάλουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

3. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την πρίμουλα;

Η πρίμουλα προσβάλλεται από το έντομο της μελίγκρας που δημιουργεί συστροφή του φυλλωματος της πρίμουλας, ενώ αφήνει και μια κολλώδη ουσία που προσελκύει τα μυρμήγκια.

Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας, ψεκάζουμε διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιοήσουμε διάλυμα σαπώνων αλάτων που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

4. Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά πρίμουλας;

Ο πολλαπλασιασμός της πρίμουλας γίνεται με σπόρο και με διαίρεση του φυτού. Μπορούμε να φυτέψουμε σπόρους της πρίμουλας στις αρχές της άνοιξης και μετά από 6-7 εβδομάδες θα έχουμε καινούρια φυτά που μπορούμε να μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική τους θέση. Αν κρατήσουμε σπόρο από τα έτοιμα φυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, καθώς είναι υβρίδια, οι σπόροι τους δε θα μας δώσουν ακριβώς το ίδιο χρώμα λουλουδιού με τα φυτά της πρίμουλας από το οποίο προήλθαν.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά πρίμουλας που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με το αρχικό φυτό, κάνοντας διαίρεση του φυτού και του ριζώματος της πρίμουλας στις αρχές της άνοιξης μόλις έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία του φυτού.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

5. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την πρίμουλα

Πέραν της σημαντικής καλλωπιστικής της αξίας ως ανθοφόρο φυτό, η πρίμουλα χρησιμοποιείται σε σαλάτες και σε συνταγές μαγειρικής για τα εδώδιμα λουλούδια της που τρώγονται. Επίσης, τα άνθη της πρίμουλας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την παρασκευή μαρμελάδας και ποτών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *