10 μυστικά για την καλλιέργεια της χαρουπιάς
Η χαρουπιά είναι αειθαλές αιωνόβιο δέντρο που αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά του άνυδρου μεσογειακού τοπίου. Διαθέτει πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα με στρογγυλό σχήμα και αναπτύσσεται σε μεγάλο δέντρο που μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μέτρα.
Είναι γνωστή και με το όνομα ξυλοκερατιά, καθώς οι καρποί της, τα χαρούπια, έχουν σχήμα που θυμίζει ξύλινο κέρατο. Στην Χίο τη συναντάμε ως κουντουρουδιά, ενώ στην Κύπρο αναφέρεται και ως τερατσιά.
Οι χαρουπιές είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στην ξηρασία και συχνά συναντάμε άγρια δέντρα χαρουπιάς να αναπτύσσονται στην ύπαιθρο χωρίς καλλιεργητικές φροντίδες.
Η καλλιέργεια της χαρουπιάς έχει ως βασικό προϊόν τα χαρούπια, τους καρπούς με την ευχάριστη, γλυκιά γεύση από τα οποία παρασκευάζουμε το χαρουπόμελο και το χαρουπάλευρο.
Τα χαρούπια ήδη από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνται ως φυσικό γλυκαντικό. Τα τελευταία χρόνια, έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον και συναντάμε πολλά καινούργια προϊόντα με βάση τα χαρούπια, καθώς διαθέτουν σημαντική διατροφική αξία, όντας πλούσια σε σάκχαρα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Επιπλέον, οι αλεσμένοι καρποί του χαρουπιού αποτελούν εξαιρετική ζωοτροφή, οι σπόροι του χαρουπιού, μετά από επεξεργασία, δίνουν υψηλής ποιότητας ζελατίνη, ενώ το ξύλο της χαρουπιάς προσφέρει εξαιρετική καύσιμη ύλη.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η χαρουπιά είναι ένα δέντρο ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας που προσφέρει πλούσια σκια όλο το χρόνο χωρίς να έχει σημαντικές απαιτήσεις σε περιποίηση. Για το λόγο αυτό, οι χαρουπιές φυτεύονται σε δρόμους, σε πεζοδρόμια, σε κήπους, σε πλατείες και σε πάρκα.
Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται η χαρουπιά για να αναπτυχθεί σε μεγάλο δέντρο με πλούσιο φύλλωμα και σημαντική παραγωγή χαρουπιών.
1. Πώς διαχωρίζονται οι ποικιλίες χαρουπιάς;
Η χαρουπιά είναι δίοικο φυτό, δηλαδή υπάρχουν δέντρα χαρουπιάς που φέρουν μόνο αρσενικά άνθη και είναι άκαρπα, ενώ υπάρχουν και δέντρα χαρουπιάς που φέρουν θηλυκά άνθη που δίνουν καρπούς. H επικονίαση της χαρουπιάς γίνεται με τις μέλισσες και με τον άνεμο. Οι ποικιλίες χαρουπιάς διακρίνονται κυρίως σε 2 κατηγορίες:
– Ποικιλίες άγριας χαρουπιάς
Υπάρχουν άγριες ποικιλίες χαρουπιάς που είναι συνήθως αυτοφυείς, είναι πιο πρώιμες και δίνουν μικρότερου μεγέθους καρπούς που δεν αξιοποιούνται. Οι άγριες ποικιλίες χαρουπιάς χρησιμοποιούνται είτε για καλλωπιστική χρήση ή για υποκείμενα των ήμερων ποικιλιών χαρουπιάς.
– Ήμερες ποικιλίες χαρουπιάς
Οι ήμερες ποικιλίες χαρουπιάς διακρίνονται για τους μεγάλου μεγέθους καρπούς που έχουν γλυκιά σακχαρώδη γεύση και προορίζονται τόσο για ζωοτροφή, όσο και για ανθρώπινη κατανάλωση. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες ποικιλίες χαρουπιάς με προέλευση τη Χίο, τη Σάμο, την Κρήτη και την Κύπρο, καθώς επίσης εισαγόμενες ισπανικές, ιταλικές και αμερικάνικες ποικιλίες. Οι ήμερες ποικιλίες εμβολιάζονται πάνω σε άγριες ποικιλίες χαρουπιάς για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και πλουσιότερη παραγωγή χαρουπιών.
2. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της χαρουπιάς για να αναπτυχθεί;
Η χαρουπιά ευδοκιμεί σε ξηροθερμικές συνθήκες χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία λόγω του ανεπτυγμένου ριζικού συστήματος.
Είναι ανθεκτική τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ενώ είναι σχετικά ανθεκτική και στον παγετό.
Επιπλέον, μπορεί να φυτευθεί και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς αντέχει στην αλατότητα. Τη συναντήσουμε σε όλους τους τύπους εδαφών, ακόμα και σε ξηρά άγονα πετρώδη ασβεστολιθικά εδάφη.
3. Πότε φυτεύουμε χαρουπιές και σε τι αποστάσεις;
Κατάλληλη εποχή για την φύτευση νεαρών δέντρων χαρουπιάς είναι στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.
Ανοίγουμε λάκους διαμέτρου και βάθους 40×40 εκατοστών και στη συνέχεια φυτεύουμε τις χαρουπιές σε αποστάσεις 8-10 μέτρων μεταξύ των θέσεων και των γραμμών φύτευσης.
Για να εξασφαλίσουμε καλύτερη επικονίαση στην καλλιέργεια της χαρουπιάς, φροντίζουμε να φυτεύουμε ένα αρσενικό δέντρο χαρουπιάς κάθε 9 θηλυκά δέντρα χαρουπιάς.
Όπως σε όλα τα αειθαλή καρποφόρα δέντρα, φυτεύουμε τις χαρουπιές οπωσδήποτε με μπαλα χώματος και προσέχουμε να μη σπάμε τα λεπτά ριζίδια κατά την φύτευση.
4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια της χαρουπιάς;
Η χαρουπιά έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε νερό και θεωρείται ξηρική καλλιέργεια. Για τη μεγαλύτερη περίοδο του χρόνου δεν χρειάζεται πότισμα, καθώς έχει πολύ δυνατό ριζικό σύστημα, ενώ τα φύλλα της διαθέτουν μία κηρώδη επικάλυψη που περιορίζει τις απώλειες σε νερό λόγω διαπνοής.
Μόνο τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, συνιστούμε να γίνονται 2-3 ποτίσματα στη χαρουπιά για να τη βοηθήσουμε να έχει καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το υπερβολικό πότισμα σε νεαρά δενδύλλια χαρουπιάς, μπορεί να προκαλέσει μαυρίσματα στα φύλλα ή σαπίσματα στις ρίζες και πρέπει να αποφεύγεται.
5. Χρειάζεται λίπασμα η καλλιέργεια της χαρουπιάς;
Η χαρουπιά έχει μικρές απαιτήσεις σε λίπασμα, ακόμα και όταν είναι φυτεμένη σε άγονα εδάφη.
Αν και αρκετοί καλλιεργητές χαρουπιάς δεν βάζουν καθόλου λίπασμα, η προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο στα τέλη του χειμώνα, βοηθά την ανάπτυξη του φυλώματος και την αύξηση της παραγωγής.
Συμπληρωματικά, στις καλλιέργειες χαρουπιάς μπορεί να γίνει διαφυλλική λίπανση με υγρό κάλιο, κατά την περίοδο ανάπτυξης των καρπών.
Σε δέντρα χαρουπιάς που έχουμε για καλλωπιστική χρήση προτιμούμε να προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου.
6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την χαρουπιά;
Η χαρουπιά είναι πολύ ανθεκτική σε προσβολές από έντομα και ασθένειες και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι χαρουπιές μπορεί να προσβληθούν από ένα είδος πεταλούδας (Myelois ceratoniae), από τον αλευρώδη και από κοκκοειδή (λεκάνιο).
Ωστόσο, ο πιο σημαντικός εχθρός των καλλιεργειών της χαρουπιάς είναι τα ποντίκια. Τα ποντίκια απολαμβάνουν τα χαρούπια ως ιδιαίτερα ελκυστική τροφή και επιπλέον προκαλούν σοβαρές ζημιές στα δέντρα χαρουπιάς κατά τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, καθώς ξύνουν τον φλοιό του κορμού για να αναζητήσουν νερό.
7. Ποια εποχή και με ποιο τρόπο γίνεται το κλάδεμα της χαρουπιάς;
Το κλάδεμα της χαρουπιάς γίνεται στα τέλη του χειμώνα και διαχωρίζεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δέντρα και κλάδεμα καρποφορίας στα ενήλικα δέντρα.
– Κλάδεμα διαμόρφωσης της χαρουπιάς
Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στα νεαρά δενδρύλλια χαρουπιάς για να πάρουν το σχήμα τους. Αρχικά, τα πρώτα χρόνια καλλιέργειας, κλαδεύουμε μόνο τις παραφυάδες που βγαίνουν πλευρικα απο την βάση του κορμού. Σταδιακά, όταν τα νεαρά δέντρα χαρουπιάς αρχίζουν να μπαίνουν σε καρποφορία, κλαδεύονται οι κατώτεροι βλαστοί έτσι ώστε η χαρουπιά να διαμορφωθεί σε σχήμα κυπελλοειδές, δηλαδή ένα κεντρικό κορμό ύψους 70-80 εκατοστών και 4-5 βραχίονες που διακλαδίζονται.
– Κλάδεμα καρποφορίας της χαρουπιάς
Το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας της χαρουπιάς πρέπει να είναι ελαφρό και αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δένδρου και στην ανάπτυξη νέας βλάστησης. Παράλληλα, αφαιρούμε ξερούς και συμπλεκόμενους κλάδους για να βελτιωθεί ο φωτισμός και ο αερισμός στο εσωτερικό του δέντρου της χαρουπιάς. Aποφεύγουμε να κάνουμε βαρύ κλάδεμα, καθώς ευνοείται η εμφάνιση παρενιαυτοφορίας, δηλαδή το φαινόμενο όπου μία καλή παραγωγή χαρουπιών ακολουθείται από μία πολύ μειωμένη ή μηδενική παραγωγή. Είναι σημαντικό μετά το κλάδεμα της χαρουπιας να γίνεται επάλειψη με πάστα κλαδέματος στις τομές για να αποφύγουμε την προσβολή από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.
8. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός της χαρουπιάς;
Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά χαρουπιάς με 4 τρόπους: με σπόρο, με εναέριες καταβολάδες, με φυλλοφόρα και ξυλοποιημένα μοσχεύματα, καθώς επίσης με εμβολιασμό.
α) Πολλαπλασιασμός χαρουπιάς με σπόρο
Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά χαρουπιάς από σπόρο, μπορούμε να τον φυτέψουμε στις αρχές της άνοιξης. Επειδή ο σπόρος της χαρουπιάς καθυστερεί αρκετές φορές να φυτρώσει, είναι καλό να βάζουμε τον σπόρο σε νερό για 24 ώρες πριν τον φυτέψουμε ή να ξύσουμε με ένα γυαλόχαρτο το περίβλημα του.
β) Πολλαπλασιασμός χαρουπιάς με εναέριες καταβολάδες
Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά χαρουπιάς με τη μέθοδο των εναέριων καταβολάδων μέσα στην άνοιξη, παίρνοντας ένα βλαστό του φυτού και κάνοντας μία τομή στη μέση του βλαστού για να βγάλει ρίζες. Στη συνέχεια, σε μία σακούλα βάζουμε φυτόχωμα ή χώμα από τον κήπο μαζί με άμμο σε αναλογία 2:1 και τη δένουμε με τέτοιο τρόπο ώστε το σημείο τομής να είναι μέσα στο χώμα της σακούλας. Ποτίζουμε σταδιακά για να βγάλει ρίζες ο βλαστός της χαρουπιάς. Μετά από 2 μήνες που θα έχει βλαστήσει, μπορούμε να τον αποκόψουμε από το αρχικό φυτό.
γ) Πολλαπλασιασμός χαρουπιάς με μοσχεύματα
Η μέθοδος πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα γίνεται παίρνοντας ξυλώδη τμήματα βλαστών, μήκους 15-20 εκατοστών, κατά την περίοδο του φθινοπώρου ή μαλακά φυλλοφόρα μοσχεύματα την περίοδο της άνοιξης. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας στην βάση του μοσχεύματος για να επιτύχει ο πολλαπλασιασμός. Φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλάστρες φυτωρίου με μίγμα φυτοχώματος και άμμου σε αναλογία 2:1 και τα αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 7-8 εβδομάδες μέχρι να ριζώσουν και τα μεταφυτεύσουμε.
δ) Πολλαπλασιασμός χαρουπιάς με μπόλιασμα
Η χαρουπιά πολλαπλασιάζεται συνήθως με εμβολιασμό στα τέλη της άνοιξης μέσα στον Μάιο. Τα δενδρύλλια χαρουπιάς που έχουν προκύψει από σπόρο, όταν φτάσουν σε ηλικία 3 ετών εμβολιάζονται με την μέθοδο του ενοφθαλμισμού με όρθιο Τ.
9. Πότε γίνεται η συλλογή των χαρουπιών και πώς διατηρούνται;
Η ωρίμανση των καρπών της χαρουπιάς διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο. Ξεκινά το φθινόπωρο που εμφανίζονται τα άνθη μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού της επόμενης χρονιάς που ωριμάζουν οι πρώτοι καρποί.
Τα χαρούπια ωριμάζουν και είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν ο φλοιός αποκτά το καστανό χαρακτηριστικό χρώμα.
Ανάλογα την ποικιλία της χαρουπιάς, οι καρποί ωριμάζουν την περίοδο του φθινοπώρου από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η συγκομιδή των χαρουπιών γίνεται με το χέρι ή μηχανικά με ράβδισμα.
10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τα χαρούπια
Οι αποξηραμένοι σπόροι της χαρουπιάς, γνωστοί ως κεράτια, στην αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκαν ως μονάδα βάρους για χρυσό, πολύτιμους λίθους και μπαχαρικά. Από εκεί, προέκυψε η σημερινή λέξη “καράτι”.
Θέλω να αγοράσω άγρια αρσενική χαρουπιά να μην κάνει χαρουπιά θέλω για καλλωπιστικούς λόγους και να κρατάει σκιά στα αυτοκίνητα πως μπορώ να την ξεχωρίσω
Θα πρέπει να απευθυνθείς στον φυτωριούχο με τις χαρουπιές.
Χριστος Ανέστη,έχω δύο χαρουπιές 2 μέτρα ύψος πέντε χρόνια περίπου και δεν βγάζουν χαρούπια ,εγώ τις φύτεψα για τα χαρούπια
Δες πρώτα αν ανθίζουν οι χαρουπιές σου, πάντως καθυστερούν να μπουν σε καρποφορία.
Καλησπέρα, ευχαριστούμε για όλες τις πληροφορίες! Πιστεύεται ότι η χαρουπιά μπορεί να ευδοκιμήσει σε βορινό κήπο που βρίσκεται μόνιμα στην σκιά?
Θα μπορέσει να επιβιώσει αλλά ίσως να μην έχει γρήγορη ανάπτυξη.
Καλησπέρα,
αρχικά ευχαριστούμε για τις γνωσεις που μας δινεται. Μαζεψα απο μια χαρουπια τον καρπο (σαν αποξηραμενο φασολακι), τον ανοιξα και πηρα τους σπορους. Ηθελα να ρωτησω, μπορω να βαλω αυτους τους σπορους σε νερο για 24 ωρες και υστερα σε μια βρεγμενη πετσετα μεχρι να ανοιξουν (φυσικα θα την διατηρω υγρη); Ετσι θα μπορω να δω ποια απο τα σπορακια ανοιξαν. Ή απλα για 24 ωρες σε νερο και υστερα σε χώμα οπως λέτε ;
Μπορείς να δοκιμάσεις και την τεχνική με την βρεγμένη πετσέτα μέχρι να ανοίξουν οι σπόροι, αλλά θα πρέπει να την ελέγχεις καθημερινά για να πάρεις τους σπόρους μόλις βλαστήσουν.
Κύριε Λιονουδακη καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί να ευδοκιμήσει η χαρούπια σε υψόμετρο 700 μέτρα. Βασικά βρίσκομαι Κύπρο κοντά στο Τρόοδος το οποίο έχει ψυχρό κλίμα τώρα το χειμώνα
Βεβαίως, η χαρουπιά μπορεί να ευδοκιμήσει σε αυτό το υψόμετρο.
Καλησπέρα! Φύτεψα χαρουπιά από φυτώριο, νεαρό δέντρο γύρω στο 1,50m. Ποιες είναι οι απαιτήσεις σε νερό ενός νεαρού φυτού μετά τη μεταφύτευση΄; Χρειάζεται για αρχή κάθε μέρα ή αυτό φέρνει αντίθετα αποτελέσματα με κίνδυνο να σαπίσει;
Ευχαριστώ πολύ!!
Θα χρειαστεί πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα την καλοκαιρινή περίοδο.Απέφυγε το καθημερινό πότισμα.
Στο 1.5m βάθος έχω νερό, θα αντέξη η χαρουπιά, ή θα σαπίσει?
Μπορείς να φυτέψεις.
Καλησπέρα σας,
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας.
Έχω μία ένσταση στο ζήτημα της αντοχής στον παγετό. Η βιβλιογραφία (Batlle, I. and J. Tous. 1997) αναφέρει ξεκάθαρα ότι η χαρουπιά δεν είναι ανθεκτική στον παγετό και δεν θα πρέπει να φυτεύεται σε υψόμετρα άνω των 500 μέτρων.
Έχετε αντίθετη άποψη βασισμένη σε μελέτες, βιβλιογραφία ή εμπειρική καλλιέργεια;
Ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλή συνέχεια.
Καλημέρα Ιωάννη. Αναφερθήκαμε σε σχετική ανθεκτικότητα και επιβεβαιώνουμε όντως ότι δεν πρέπει να φυτεύεται σε υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα.
Καλημέρα και συγχαρητήρια για την προσφορά σας. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν γίνεται μπολιασμα με καλέμι σε μεγάλο κορμό άγριας χαρουπιάς 10-12εκ διάμετρο περίπου. Έχω δει σε βίντεο να το κάνουν με αυτόν τον τρόπο και να φαλτσαρουν το κλαδί που τοποθετείται άλλοτε από την μία και άλλοτε και από τις δύο πλευρές πλευρές. Γενικά θα έχει επιτυχία ο μπολιασμος με καλέμι?
Δεν έχουμε σχετική εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα αλλά μπορείς να το δοκιμάσεις.
Ευχαριστώ κ.Κωστα, ήδη έχω κάνει πειραματικά 3-4 τρόπους μπολιασματα, θα περιμένω τα αποτελέσματα και αν θέλετε μπορώ να περιγράψω στο τέλος ενημερωτικά σχετικά με αυτό το θέμα.
Θα χαρούμε πολύ να μοιραστείς την εμπειρία σου από το μπόλιασμα της χαρουπιάς.
Καλησπέρα σας, θα ΄ήθελα να ρωτήσω αν η χαρουπιά πιάνει σαράκι?
Αναφέρεσαι στο δέντρο της χαρουπιάς αν προσβάλλεται από ξυλοφάγα έντομα ή αν έπιπλα από ξύλο χαρουπιάς προσβάλλεται από σαράκι;
Σε τί βάθος φυτευω τον σπόρο? Σε λάκο 40χ40 όπως και το νεαρό δένδρο? Τί πότισμα και τι άλλο χρειάζεται ο σπόρος μέχρι να φυτρώσει/ριζώσει? Ευχαριστώ
Καλησπέρα Γιώργο. Φυτεύεις τον σπόρο σε βάθος 2-3 εκατοστά σε αφράτο λάκκο που έχεις φτιάξει 40χ40. Ποτίζεις 1-2 φορές την εβδομάδα ανάλογα τις θερμοκρασίες που επικρατούν.
Έχω στον κήπο μου 3 χαρουπιές. Οι 2 , αν και τις αγόρασα για θηλυκές, είναι αρσενικές και κάνουν μόνο λουλούδια και πλούσια σκιά. Η 3η δεν κάνει ούτε χαρούπια ούτε λουλούδια και είναι πάνω από 10 ετών.Υπάρχει τέτοια ποικιλία χαρουπιάς?
Καλημέρα Αγγελική. Κάποια στιγμή θα ανθίσει και η τρίτη χαρουπιά.
Καλησπερα σημερα που εβλεπα τις χαρουπιες αν εχουν δεσει ειδα οτι σε κατι χαρουπια 1-2 χαρουπιων δεν ηταν πρασινα αλλα ηταν ασπρα τι ειναι αυτο ξερετε?
Καλησπέρα Ανδρέα. Θα ήταν να ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού τις χαρουπιές καθώς μπορεί να έχει προσβληθεί από κάποια ασθένεια.
Καλησπερα τι συγκεκριμενες η ολες?
Ένας ψεκασμός σε όλα τα δέντρα θα προσέφερε μεγαλύτερη ασφάλεια.
Kαλησπερα η χαρουπια πολλαπλασιαζεται με καταβολαδα?Ποια η διαφορα της με αυτη που πολλαπλασιαστηκε με εμβολιαμο?
Καλησπέρα Ανδρέα. Στον πολλαπλασιασμό με εμβολιασμό έχουμε αλλαγή ποικιλίας ενώ στις καταβολάδες έχουμε αναπαραγωγή της ίδιας ποικιλίας.
Επειδη μαλλον δεν ημουν σαφης στο αρχικο ερωτημα μου για τις χαρουπιες, το επαναδιατυπωνω. Εχω βρει χαρουπιες εμβολιασμενες σε αγριες και αλλες πολλαπλασιασμενες με καταβολαδες, Ποια ειναι τα πλεονεκτηματα και ποια τα μεινεκτηματα της μιας και της αλλης περιπτωσης? Ποια ειναι η δικη σας συμβουλη?
Καλησπέρα Ανδρέα. Οι χαρουπιές που είναι εμβολιασμένες σε άγριες παρουσιάζουν σημαντικό πλεονέκτημα.
Καλησπερα ηθελα να ρωτισω τα εξης τι τιμη εχει το κιλο χαρουπιου στην Κρητη? και επισης ενα τσουβαλι ποσα κιλα χαρουπια χωρανε?
Καλησπέρα Ανδρέα. Για τις συγκεκριμένες πληροφορίες, θα πρέπει να απευθυνθείς σε εταιρείες που εμπορεύονται χαρούπι.
Καλησπέρα σας!
Κι εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα τη συμβουλή σας ως προς το εξής: στον κήπο μας έχουμε δύο ήμερες χαρουπιές 28 χρόνων. Παράγουν χαρούπια, αλλά επειδή βρίσκονται σε σημεία όπου υπάρχει γκαζόν, αυτό αποτελεί μάλλον πρόβλημα (ανάγκη για συνεχές καθάρισμα). Μπορεί κανείς να τις εμβολιασει ώστε να σταματήσουν να παράγουν καρπό;
Καλησπέρα Χριστίνα.
Μπορείς να εμβολιάσεις τις ήμερες χαρουπιές σε άγριες που παράγουν λιγότερα χαρούπια αλλά δεν μπορείς να καταφέρεις να μην κάνουν καρπούς εκτός αν αφαιρείς έγκαιρα τα λουλούδια τους.
Θα ήθελα να με ενημερώσετε σχετικά με το ριζικό σύστημα της χαρουπιάς.
Από φυτώριο που είχα κάνει πολλά χρόνια πριν σε ένα παρτέρι του κήπου μου , μόλις 1 μέτρο επί 10 μέτρα δεν έγινε μεταφύτευση σε ένα γλαστράκι , ξεχάστηκε , πέρασαν τα χρόνια και τώρα εχω ένα δέντρο που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε δύο πολυκατοικίες και τελικά πέρασε τα 12 μέτρα ύψος αναζητώντας φως και ήλιο.
Μέχρι τώρα ρίζα επιφανειακή δεν έχω δει , αλλά με τις σωληνώσεις τι θα συμβεί?
Οι ρίζα της κατεβαίνει κάθετα στο χώμα ή οριζόντια?
Καλημέρα Μιχάλη. Η ρίζα της χαρουπιάς αναπτύσσεται κάθετα σε αρκετό βάθος ενώ παράλληλα αναπτύσσει και οριζόντια ρίζες, κάτω από το χώμα που έχουν έκταση όσο περίπου αναπτύσσεται το φύλλωμα της κατά πλάτος.
Καλησπέρα , θα ήθελα να ρωτήσω πόσες χαρουπιές μπορούμε να φυτέψουμε στο στρέμμα και πόσο περίπου κοστίζει το κάθε φυτό . Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Καλησπέρα Γιώργο. Συνήθως μπαίνουν περίπου 15 φυτά χαρουπιας στο στρέμμα ανάλογα βέβαια και τον τύπο του εδάφους. Σχετικά με το κόστους του κάθε φυτού, θα πρέπει να απευθυνθείς σε φυτώρια για να ρωτήσεις σχετική τιμή.
εχω φυτεψει χαρουπια με σπορο.ειναι περιπου 6 ετων με υψος 2 μετρα και δεν εχει βγαλει καρπο.θα βγαλει καποτε η θα μινει αγρια
Καλημέρα Μιχάλη. Η χαρουπιά μπάινει σε καρποφορία μετά τον 6ο ή 7ο χρόνο οπότε περιμένεις ένα χρόνο. Διαφορετικά, μπορείς να την εμβολιάσεις με καλλιεργούμενη ποικιλία χαρουπιάς.
Καλημέρα σας.Συγχαρητηρια για τις εξαίρετες πληροφορίες που μας δίνεται .Θα ήθελα να ρωτήσω το μπόλιασμα της χαρουπιάς γίνεται μόνο σε άγρια χαρούπια η και σε αλλά δένδρα?
Καλησπέρα Γιώργο. Ο εμβολιασμός (μπόλιασμα) της χαρουπιάς γίνεται μόνο σε άγρια χαρουπιά ή άλλος είδος χαρουπιάς.
Καλησπερα ποια ειναι η καλυτερη εποχη για φυτεμα χαρουπιας?και ποσο αποδιδει ενα στρεμα?
Καλησπέρα Ανδρέα.
Κατάλληλη εποχή για την φύτευση της χαρουπιάς είναι μέσα στο φθινόπωρο ή στις αρχές της άνοιξης. Η απόδοση ενός στρέμματος χαρουπιάς μπορεί να φτάσει σε παραγωγή 0,6 – 1,0 τόνους ξηρού βαρους χαρουπιού.
Καλησπερα για την εποχη της φυτευσης δεν εχει σημασια αν ειναι το δεντρο σε σακουλα η σε γλαστρα?η αποδοση αυτη που λετε σε τι αποσταση φυτεευσης ειναι τα δεντρα?και φανταζομαι για ποτιστικους χαρουπονες σωστα?
Καλησπέρα Ανδρέα. Πραγματικά αναφερόμαστε για ποτιστική καλλιέργεια χαρουπιάς με αποστάσεις φύτευσης 9Χ9 μέτρα καθώς στην ξηρική καλλιέργεια οι αποδόσεις είναι πολύ πιο μειωμένες. Πράγματι, δεν έχει σημασία η εποχή φύτευσης αν είναι η χαρουπιά φυτεμένη σε γλάστρα ή σακούλα.
Καλησπερα μεγαλη η αποδοση του στρεμματος ειχα την αποψη οτι ειναι μεχρι1,5 τονο το στρεμμα να υποθεσω οτι αυτες οι αποδοσεις που λετε ειναι μετα τα 20 χρονια των δεντρων χωρια τισ καλιεργιτικες φροντιδες που αναλυσαμε παραπανω
Καλησπέρα Ανδρέα. Εκ παραδρομής γράφτηκε αυτή η απόδοση και διορθώνουμε. Η καλλιέργεια χαρουπιας συνήθως δίνει 500-800 κιλά ξηρού βάρους καρπού/ ανά στρέμμα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις να υπερβεί τον ένα τόνο.
Καλησπερα ο ενας τονος ανα στρεμμα ειναι για δεντρα πανω απο 20 ετων?
Καλημέρα Ανδρέα. Ναι, είναι για ενήλικα δέντρα χαρουπιάς.
Καλημερα οι χαρουπιες ενηλικιωνοντε μετα τα 20 χρονια?oπως εχετε καταλαβει καλλιεργω χαρουπιες οπως και ελιες σε ενα χωριο κοντα στην Μονεβασια ποια ειναι η γνωμη σας για μια τριτη αποδοτικη καλλιεργεια?Σε σχεση με τν περιοχη.Ακομα να σας πω οτι εχω δονητικο μηχανημα για τις ελεις ευχαριστω
Καλησπέρα Ανδρέα.
Τα Μυστικά του Κήπου απευθύνονται κυρίως σε ερασιτέχνες καλλιεργητές του κήπου. Για τις ανάγκες συμβουλευτικής καλλιέργειας σε επαγγελματικό επίπεδο ποι απαιτεί πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, όπως στη δική σου περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθείς σε γεωπόνους της περιοχής σου.
Καλημερα κατανοητη η προηγουμενη απαντηση στο ερωτη μα μου κατι αλλο που ηθελα να ρωτησω ηταν το εξης μπολιασα καποιες χαρουπιες τον απριλιο το χωραφι ειναι ποτιστικο πιστευετε οτι αν τισ ποτισω τελη ιουνιου θα ανεβασουν χυμους με αποτελεσμα να ξεραθουν τα παλουκια?
Καλησπέρα Ανδρέα.
Μπορείς να τις ποτίσεις στα τέλη του Ιουνίου τις χαρουπιές και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα εμβόλια.
Καλησπερα ηθελα να σας πω οτι για το ποτισμα το χαρουπιων που λεγαμε εχω την εξης απορια.Οταν της μπολιασα αυτες βγαλαν απο κατω πολλα αγρια αυτα πρεπει να τα κοψω πριν το ποτισμα η δεν εχει σημασια?
Καλησπέρα Ανδρέα. Μπορείς να τις κόψεις τους άγριους βλαστούς χαρουπιάς είτε πριν είτε μετά το πότισμα.
Καλημερα ξερετε καποια φυτωριο που να εχει ενβολιασμενες χαρουπιες?για να αντικαθαστθσω αυτες που δν πιασαν φετος
Καλησπέρα Ανδρέα. Δεν έχουμε υπόψη μας.
Καλημερα ηθελα να ρωτησω τα εξης εχω λιγες φιστικες αιγινις οι οποιες ομως δν ανοιγουν τα φιστικια οταν φτασει ο καιρος για συγκομιδη.Κατι ακομα που ηθελα να ρωτισω ειναι το εξης εχω κανει μια ανλυση εδαφουσ σε ενα χωραφι το οποιο εχει υψηλες τιμες σε ανθρακικο ασβεστιο αυτο επηρεαζει σε κατι?και επισης δν εχει οργανικη ουσια πως μπορουμε να το βελτιωσουμε αυτο?
Καλησπέρα Ανδρέα. Για τις φυστικιές και το άνοιγμα των καρπών, χρειάζεται τακτικό πότισμα μέχρι δέκα μέρες πριν τη συγκομιδή για βελτίωση του ανοίγματος των καρπών καθώς και λίπανση με πλήρες βιολογικό λίπασμα. Μπορείς να ρίξεις κομπόστ και κοπριά για να βελτιώσεις την περιεκτικότητα του χωραφιού σε οργανική ουσία. Αν έχει ψηλές τιμές σε ανθρακικό ασβέστιο και έχει υψηλό pH, δεν γίνεται εύκολα απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων, όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγγάνιο και βόριο. Μπορείς να προσθέσεις θειάφι για να μειώσεις το pH.
Καλημερα οταν λετε τακτικο ποτισμα?μια φορα την εβδομαδα?το οποιο να το αρχισω τετια εποχη?για το λιπασμα σε καθε ποτισμα να τους βαζω?
Οπωσδήποτε κάνε πότισμα μία φορά τη βδομάδα και πρόσθεσε μία φορά βιολογικό λίπασμα αυτή την εποχή με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.
Καλημερα εκ παραδρομης εγραψα για το ανθρακικο ασβεστιο στην αναλυση το οποιο ειναι αυξημενο αλλα το ενεργο ανθρακικο ασβεστιο ειναι σε φυσιολογικες τιμες για το χωραφι.Μια αλλη απορια ειναι η εξης σε μια αναλυση φυλλων που εχω κανει για αλλο χωραφι αυτη δειχνει το υπαρχει πολυ νατριο δηλαδη ειναι η φυσιολογικη τιμη ειναι <0,250% αυτο εχει 0,300%πως αυτο μπορουμε να το διορωοσουμε?επιρεαζει καπου αρνητικα?
Καλησπέρα Ανδρέα. Μπορείς να προσθέσεις εδαφοβελτιωτικά υλικά για βελτίωση του χωραφιού και διόρθωση νάτριο όπως κοπριά, κομπόστ, ζεόλιθο ή ατταπουλγίτη.
Καλημερα τι επιπτωσεις εχει για την ελια του υψηλο νατριο?
Η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητα στα φυτά και να παρουσιάζουν τα φυτά συμπτώματα που μοιάζουν σαν να υποφέρουν από έντονες συνθήκες ξηρασίας.
Καλησπερα σε χωραφι ελιων με ελλειψη ψευδαργυρου πως προσθετουμε τον ψευδαργυρο με ψεκασμα η στο εδαφος?και σε ποια εποχη?
Καλημέρα Ανδρέα.
Μπορείς να ψεκάσεις το φύλλωμα των ελιών με υγρό λίπασμα ψευδαργύρου στις αρχές της άνοιξης για πιο άμεση απορρόφηση.
Καλησπερα ηθελα να ρωτισω τι προσφερει το ασβεστιο στις ελιες και τι ο ψευδαργυρος?
Καλημέρα Ανδρέα. Δες το αναλυτικό άρθρο μας για το λίπασμα ασβεστίου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Το λίπασμα ψευδαργύρου που μπορεί να γίνει διαφυλλικά στις ελιές στην αρχή της άνοιξης μπορεί να βοηθήσει στην ανθοφορία και την καρπόδεση της ελιάς.
Καλημερα ηθελα να ρωτισω τα εξης οταν ψεκαζω στον ανθο τις ελιες ριχνω και φυλλολιπασμα τωρα που λετε να ριχνω ψευδαργυρο να ριχνω και αυτο?και κατι ακομα ποσα κιλα χαρουπια κανουν ενα κιλο χαρουπαλευρο?ευχαριστω
Καλημέρα, Ανδρέα. Μπορείς να ρίξεις και ψευδάργυρο μαζί με διαφυλλικό λίπασμα στα ελαιόδεντρα σου. Σχετικά με το ερώτημα σου για το χαρουπάλευρο, δεν το έχουμε υπόψη μας.
Καλησπερα καλυτερα ποιο ειναι ο ψευδαργυρος η το καρποδετικο η προσφερουν
διαφορετια πραγματα το ενα απο το αλλο?
Καλησπέρα Ανδρέα. Το καρποδετικό σκεύασμα είναι συνήθως πιο δραστικό καθώς περιέχει μίγμα ιχνοστοιχείων. Δες το άρθρο μας για την καρπόδεση της ελιάς.
Καλησπερα σας λετε οτι μπρουν να γινουν διαφυλικοι ψεκασμοι ποτε τους κανουμε αυτους ποσοι ειναι?και με πια συχνοτητα?με φυλλολιπασμα το κανουμε αυτο?ευχαριστω
Καλησπέρα Ανδρέα. Μπορείς να κάνεις διαφυλλικό ψεκασμό με υγρό λίπασμα ψευδαργύρου για να βοηθήσεις την καρπόδεση και στη συνέχεια μετά από 1 μήνα μπορείς να κάνεις ένα διαφυλλικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για να ενισχύσεις την αύξηση του μεγέθους και το γέμισμα των καρπών.
Καλημερα ευχαριιστω για την απαντηση ποτε κανουμε τον διαφυλικο ψεκασμο με ψευδαγυρο?και με πια αναλογια ml/νερο?
Καλησπέρα Ανδρέα. Κάνουμε τον διαφυλλικό ψεκασμό με υγρό διάλυμα ψευδάργυρου κατά την ανθοφορία της χαρουπιάς για να έχουμε καλύτερη καρπόδεση. Η αναλογία του ψεκαστικού διαλύματος είναι 2cc/lt νερό.
Καλησπερα αρχες νοεμβριου ειναι καλα για να το ριξω?η αναλογια στο καλιο ειναι η ιδια?
Καλησπέρα Ανδρέα. Μπορείς να την ψεκάσεις την περίοδο της ανθοφορίας της χαρουπιάς μέσα στο φθινόπωρο. Σχετικά με τον ψεκασμό με υγρό κάλιο, θα πρέπει να συμβουλευτείς τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος για να προσδιορίσεις την αναλογία του διαλύματος για τον ψεκασμό (μια συνήθη αναλογία σχετικών σκευασμάτων καλίου είναι 2cc/1lt).
Καλησπέρα, μία χαρουπιά που έχει φυτρώσει από κουκούτσια όταν μεγαλώσει θα κάνει χαρούπια; και αν δεν κάνει μπορούμε να την κεντρισουμε;
Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Πιθανότατα, θα χρειαστεί να την εμβολιάσεις με επιθυμητή ποικιλία χαρουπιάς.
Η Αγιοχαρουπια μπορει να μπολιαστη αλλο καρποφορο αν ναι πιο
Καλησπέρα Σταύρο. Η αγριοχαρούπιά μπορεί να εμβολιαστεί με επιθυμητή ποικιλία χαρούπιάς.
Καλησπέρα.
Μπορώ να φυτεύσω τους σπόρους που βρίσκω μέσα σε ξερό χαρούπι; Χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη διαδικασία;;
Καλησπέρα Ιωάννα. Μπορείς να φυτέψεις τους σπόρους χαρουπιού που βρίσκεις σε ξερό χαρούπι για να δημιουργήσεις καινούριο φυτά χαρουπιάς αλλά χρειάζεται μία διαδικασία για να αυξήσεις το ποσοστό επιτυχίας. Μπορείς να βάλεις τουs σπόρους του ξερού χαρουπιού για να μαλακώσουν σε κρύο νερό για 2 ώρες και στη συνέχεια ξύνεις το εξωτερικό του σπόρου επιφανειακά. Μετά, απλώνεις τους σπόρους σε ένα δίσκο και ρίχνεις νερό που έχει βράσει μέχρι να καλυφθούν οι σπόροι και τους αφήνεις για 24 ώρες. Μετά μπορείς να τους φυτεύσεις τους σπόρους του χαρούπιού σε γλάστράκια που τα έχεις γεμίσεις με φυτόχωμα γενικής χρήσης σε βάθος 0,5 εκατοστό.
Καλησπέρα
σκεφτομαι να βαλω μια χαρουπια στην αυλη μου για ισκιο αλλα δε ξερω ποσα χρονια κανει για να μεγαλωσει αρκετα…
Καλησπέρα Γιάννη. Πράγματι, η χαρουπιά κάνει αρκετά χρόνια για να μεγαλώσει αλλά αξίζει τον κόπο γιατί είναι ένα από τα κατάλληλα δέντρα για σκιά.
Κατά τη γνώμη σας ποια εποχή είναι η καλλίτερη για εμβολιασμό της χαρουπιάς.
Είναι εφικτή κατά τη γνώμη σας η αναπαραγωγή νέου δένδρου με ήμερους βλαστούς.
σας ευχαριστώ
Καλησπερα Αλέξανδρε. Κατάλληλη εποχή για τοΒν εμβολιασμό της χαρουπιάς είναι Απρίλιος-Μάιος. Βεβαίως μπορείς να πολλαπλασιάσεις δέντρα χαρούπίας με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού φυτών με μοσχεύματα.
Φύτεψα σε γλάστρα κουκούτσια χαρουπιάς και φύτρωσαν φυτά. Πόσο να τα αφήσω να μεγαλώσουν και πότε μπορώ να τα φυτέψω στη γη; Επίσης μ ενδιαφέρει τι ρίζες κάνει, μη προβληματίσει το σπίτι, όπως έγινε με μια συκιά που οι ρίζες της έκανα ρωγμές στο σπίτι. Ευχαριστώ!
Καλημέρα Ζωή. Μπορείς να διαχωρίσεις τα μικρά φυτά αρχες Σεπτέμβρη, μαζί με χώμα στις ρίζες τους και να τα φυτέψεις σε μεγαλύτερα γλαστράκια. Στις αρχές της άνοιξης, μπορείς να τα μεταφυτεύσεις στην οριστική τους θέση. Πάντως η χαρουπιά έχει σκληρό ριζικό σύστημα και καλό είναι να αποφύγεις να είναι κοντά σε τοίχους σπιτιού, πέτρινους φράκτες ή πλακάκια.
Ευχαριστώ για την απάντηση! Το ριζικό σύστημα της χαρουπιάς μπορεί να είναι σκληρό, αλλά μ ενδιαφέρει αν είναι κάθετο (όπως ξέρω για τα κωνοφόρα) η οριζόντιο… Πόσα μέτρα μακριά να είναι από το σπίτι, γιατί και το οικόπεδο που θα την φυτέψω, δεν είναι και πολύ μεγάλο. Αν είναι να προβληματίσει το σπίτι, καλύτερα να μην την βάλω.
Καλησπέρα Ζωή.Το ριζικό σύστημα της χαρουπιάς αναπτύσσεται πλάγια και υπολόγισε οπωσδήποτε 5 μέτρα από το σπίτι για να την φυτέψεις σε ασφαλή απόσταση.
Αν φυτέψω τα κουκούτσια που έχουν μέσα τα χαρούπια θα καταφέρω να κάνω δενδράκι; Αν όχι τι να κάνω για ν αποκτήσω χαρουπιά; Ευχαριστώ
Καλησπέρα Ζωή. Αν φυτέψεις σπόρο χαρουπιού, θα καταφέρεις να κάνεις μια καινούρια χαρουπιά. Αν θέλεις συγκεκριμένη ποικιλία χαρουπιάς, μπορείς να την εμβολιάσεις με ενοφθαλμισμό. Πάντως, η η χαρουπιά πολλαπλασιάζεται και με μοσχεύματα.
Εύχαριστώ πολύ!!! Μπορώ να τα φυτέψω πρώτα σε γλάστρα και ποιά εποχή;
Κατάλληλη εποχή για τη φύτευση του σπόρου της χαρουπιάς στη γλάστρα είναι στις αρχές της άνοιξης.
Ευχαριστώ πολύ !!!
Υπάρχουν χαρούπια βιολογικά και μη?
Καλησπέρα Ηλία.
Υπάρχει συμβατική καλλιέργεια χαρουπιάς και φυσικά υπάρχει και καλλιέργεια χαρουπιας σύμφωνα με τις αρχές και τους κανονισμούς της βιολογικής γεωργίας όπου απαγορεύεται η χρήση χημικών λιπασμάτων και χημικών φυτοπροστατευτικών προιόντων.