Πολλαπλασιασμός τούγιας: Πώς δημιουργούμε νέα φυτά

τουγια πολλαπλασιασμος

Τούγια, ένα αγαπημένο κωνοφόρο δέντρο που ξεχωρίζει για την πλούσια πυκνή κόμη και το σχετικά χαμηλό ύψος του.

Υπάρχουν οι νάνες ποικιλίες τούγιας που φτάνουν σε ύψος 1-2 μέτρων και οι ψηλές ποικιλίες που φτάνουν σε ύψος μέχρι τα 10 μέτρα.

Η τούγια αποτελεί ένα εξαιρετικά δημοφιλές φυτό για φράχτη, καθώς φυτεύεται συχνά σε όρια σπιτιών και οικοπέδων, καθώς επίσης σε διαδρόμους στον κήπο.

Η δημιουργία ενός όμορφου φράχτη που προστατεύει την ιδιωτικότητά μας, προϋποθέτει αρκετά φυτά τουγιάς για να φυτέψουμε στη σειρά.

Μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά τούγιας από κάποιο φυτώριο, όπου οι τιμές που θα συναντήσουμε διαφέρουν ανάλογα την ανάπτυξη που έχει το φυτό και το μέγεθος της γλάστρας που είναι φυτεμένο.

Αν θέλουμε να περιορίσουμε το κόστος και να απολαύσουμε τη δημιουργία δικών μας φυτών, υπάρχουν δύο εύκολοι και οικονομικοί τρόποι για να πολλαπλασιάσουμε την τούγια.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της τούγιας, ώστε να φτιάξουμε όμορφα και υγιή φυτά για τον κήπο μας και το μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

Με ποιους τρόπους μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά τούγιας;

Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα, δηλαδή κόβοντας μικρά κλαδιά, είναι ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά τούγιας.

Μπορούμε επίσης, να κάνουμε πολλαπλασιασμό με σπόρους, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση απαιτείται περισσότερος χρόνος για να βλαστήσουν και να μεγαλώσουν τα νεαρά φυτά.

Μία τρίτη μέθοδος που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες είναι το μπόλιασμα ποικιλιών τούγιας σε ανθεκτικές ποικιλίες κωνοφόρων δέντρων που όμως απαιτεί περισσότερη εμπειρία.

1. Πολλαπλασιασμός τούγιας με μοσχεύματα

H πιο απλή και αποτελεσματική μέθοδος για να φτιάξουμε καινούρια φυτά τούγιας είναι να κόψουμε τμήματα βλαστών (μοσχεύματα) που θα ριζώσουν σταδιακά σε γλάστρες φυτωρίου.

Κατάλληλη εποχή για να κόψουμε τα μοσχεύματα και να ξεκινήσει ο πολλαπλασιασμό των φυτών τούγιας είναι στις αρχές και στα μέσα φθινοπώρου.

Ο πολλαπλασιασμός φυτών τούγιας με μοσχεύματα συντελεί στη δημιουργία φυτών που διαθέτουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το αρχικό φυτό από τα οποία προέρχονται τα μοσχεύματα.

Για να δημιουργήσουμε λοιπόν καινούρια φυτά τούγιας ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

  • Παίρνουμε τμήματα βλαστού (μοσχεύματα) μήκους 10-15 εκατοστών από δυνατούς και υγιείς βλαστούς από την κορυφή των φυτών της τούγιας.
  • Αφαιρούμε τα 2/3 των φύλλων του μοσχεύματος τούγιας ξεκινώντας από τη βάση του βλαστού
  • Προσθέτουμε ορμόνη ριζοβολίας στη βάση του μοσχεύματος για να αυξήσουμε το ποσοστό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού της τούγιας.
  • Τοποθετούμε το μόσχευμα σε γλαστράκι φυτωρίου το οποίο έχουμε γεμίσει με μίγμα που περιέχει τύρφη και άμμο σε αναλογία 1:1.
  • Αφού ποτίσουμε το μόσχευμα της τούγιας, καλύπτουμε το γλαστράκι με νάιλον διαφανής σακούλα για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική σχετική υγρασία ώστε να ριζώσει ταχύτερα.
  • Διατηρούμε το γλαστράκι σε δροσερό φωτεινό μέρος που δεν το χτυπά η άμεση ηλιακή ακτινοβολία και είναι προστατευμένο από δυνατούς ανέμους.
  • Μετά από περίοδο περίπου 3 μηνών, το νέο φυτό τούγιας θα έχει αναπτύξει ικανοποιητικό ριζικό σύστημα μέσα στο γλαστράκι φυτωρίου.
  • Μεταφυτεύουμε το νέο φυτό τούγιας σε μεγαλύτερη γλάστρα φυτωρίου για να αναπτυχθεί περισσότερο ή κάνουμε μεταφύτευση στην οριστική του θέση στον κήπο.
Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

2. Πολλαπλασιασμός τούγιας με σπόρο

Ο πολλαπλασιασμός της τούγιας μπορεί να γίνει με σπόρο, ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία προκειμένου να βλαστήσουν οι σπόροι.

Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία φυτών από σπόρο καθυστερεί πολύ, ενώ τα φυτά που προκύπτουν δεν έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το αρχικό φυτό τούγιας από το οποίο πήραμε σπόρο.

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά τούγιας από σπόρο ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

  • Μαζεύουμε σπόρους από τους ώριμους καρπούς της τούγιας την περίοδο του φθινοπώρου.
  • Βάζουμε τους σπόρους της τούγιας σε νερό για 24 ώρες, προκειμένου να σπάσουμε τον λήθαργο και να μπορέσουν να φυτρώσουν.
  • Τοποθετούμε του σπόρους στο ψυγείο αφού στεγνώσουν για 2-3 μήνες σε μίγμα τύρφης και άμμου.
  • Στις αρχές της άνοιξης, γεμίζουμε γλαστράκια φυτωρίου με μίγμα τύρφης και άμμου ή μίγμα τύρφης και περλίτη σε αναλογία 1:1
  • Φυτεύουμε τους σπόρους τούγιας στα γλαστράκια φυτωρίου σε βάθος περίπου 5 εκατοστών, τα οποία διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον με σχετική υγρασία.
  • Μετά από μερικές βδομάδες, οι σπόροι της τούγιας θα βλαστήσουν αν και θα χρειαστούν αρκετοί μήνες, ώστε τα καινούρια φυτά να ριζώσουν και αναπτυχθούν ικανοποιητικά.
  • Όταν τα φυτά τούγιας μεγαλώσουν αρκετά, μπορούμε να τα μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή να τα φυτέψουμε απευθείας στον κήπο μας.

3. Πολλαπλασιασμός τούγιας με εμβολιασμό

Σε επαγγελματικά φυτώρια, οι φυτωριούχοι καταφέρνουν να δημιουργήσουν δυνατά και ανθεκτικά φυτά τούγιας με την μέθοδο του μπολιάσματος.

Σε αυτή την περίπτωση, εμβολιάζουν δημοφιλείς ποικιλίες τούγιας πάνω σε υποκείμενα από διάφορες ανθεκτικές ποικιλίες κωνοφόρων δέντρων.

Ο πολλαπλασιασμός της τούγιας με μπόλιασμα για τη δημιουργία καινούριων φυτών γίνεται με ‘μάτι’ (ενοφθαλμισμός) νωρίς την άνοιξη ή την εποχή του φθινοπώρου.

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της τούγιας

Τα νεαρά φυτά τούγιας που δημιουργούμε με μοσχεύματα ή με σπόρο πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι αργής ανάπτυξης και απαιτείται αρκετός χρόνος για να σχηματίσουν ένα ψηλό και πυκνό φράχτη.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

  1. Αντώνης Κριαράς
    29/09/2023

    Μπορώ να κλαδέψω αυτή την εποχή και μετά να τα φυτέψω;

  2. Βασίλης
    29/09/2023

    Στην περίπτωση αναπαραγωγής με μοσχεύματα κι αφού τα έχουμε σκεπάσει με τη νάυλον σακούλα, συμπληρώνουμε νεράκι στο χώμα κάθε πόσες ημέρες;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *