Θειάφι και θειοχαλκίνη στα κηπευτικά (+video)
Το θειάφι και η θειοχαλκίνη αποτελούν τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από τους καλλιεργητές για την προστασία των κηπευτικών, καθώς και σε άλλες καλλιέργειες όπως το αμπέλι για προστασία από ασθένειες. Το θειάφι και η θειοχαλκίνη εφαρμόζονται στα λαχανικά του κήπου μας σε προληπτικό επίπεδο, αλλά και με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενειών, και επαναλαμβάνονται ανάλογα με την ένταση της ασθένειας. Τοσο το θειάφι, όσο και η θειοχαλκίνη είναι οικολογικά προϊόντα φυτοπροστασίας, εγκεκριμένα για χρήση σε βιολογική καλλιέργεια, που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα σε μικρές και μεγαλύτερες συσκευασίες. Ας δούμε αναλυτικά σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη στις διάφορες καλλιέργειες και με ποιο τρόπο τα εφαρμόζουμε για να προστατέψουμε τα φυτά μας από το ωίδιο, τον περονόσπορο και για την αντιμετώπιση του τετράνυχου.
1. Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το θειάφι στα κηπευτικά;
Το θειάφι είναι μυκητοκτόνο επαφής που προστατεύει τα φυτά από το μύκητα του ωιδίου, ενώ έχει και μέτρια ακαρεοκτόνο δράση ενάντια στον τετράνυχο που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις καλλιέργειες των κηπευτικών την περίοδο του καλοκαιριού όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Το θειάφι μπορεί να εφαρμοστεί με σκόνισμα πάνω στα φύλλα, καθώς και γύρω από τη ρίζα του φυτού, καθώς λόγω θερμότητας εκλύει ατμούς που “τυλίγουν” το φυτό και το προστατεύουν χωρίς να είναι απαραίτητο να έρθει σε άμεση επαφή με το φύλλωμα της καλλιέργειας. Υπάρχει και το βρέξιμο θειάφι, που είναι το θειάφι που διαλύεται στο νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψεκασμό στο φύλλωμα των φυτών. Τελευταία επέμβαση για το σκόνισμα και το ψέκασμα με θειάφι πάνω στα φύλλα για όλες τις κηπευτικές καλλιέργειες είναι οι 7 ημέρες πριν τη συγκομιδή. Η εφαρμογή του θειαφιού γύρω από τη ρίζα των φυτών, έχει το πλεόνεκτημα ότι μπορούμε να συγκομίσουμε άμεσα καρπούς, καθώς δεν έρχεται σε επαφή με το φυτό.
2. Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά;
Η θειοχαλκίνη αποτελεί μίγμα σκόνης θειαφιού και μεταλλικού χαλκού σε συγκεκριμένη αναλογία. Η θειοχαλκίνη εφαρμόζεται με σκόνισμα στο φύλλωμα των φυτών του λαχανόκηπου για την αντιμετώπιση του περονόσπορου και του ωίδιου, τις δύο σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες των κηπευτικών. Κάνουμε εφαρμογή της θεοχαλκίνης ανά δεκαπέντε ημέρες στον κήπο μας, προσέχοντας να κάνουμε δύο εφαρμογές ως μέγιστο ανά καλλιεργητική περίοδο. Η γενική δοσολογία εφαρμογής για τη θειοχαλκίνη είναι δύο με τρία κιλά το στρέμμα, αν και το εύρος της δόσης είναι ανάλογο με την ένταση της προσβολής της ασθένειας. Τελευταία επέμβαση είναι οι 7 ημέρες πριν τη συγκομιδή για καλλιέργεια ντομάτας, καλλιέργεια μελιτζάνας, καλλιέργεια κολοκυθιού και καλλιέργεια αγγουριού και οι 21 μέρες πριν τη συγκομιδή για καλλιέργεια πεπονιού, καλλιέργεια καρπουζιού και καλλιέργεια πατάτας.
3. Με ποιο τρόπο εφαρμόζουμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη στα φυτά;
Εφαρμόζουμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη στο φύλλωμα των φυτών χρησιμοποιώντας κατάλληλα εργαλεία του κήπου που τα ονομάζουμε θειωτήρες ή θειαφιστήρια. Βέβαια, για μικρούς κήπους και κρεβατίνες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό τούλι, μία κάλτσα ή ένα καλτσόν για να κάνουμε την εφαρμογή του σκονίσματος εύκολα και οικονομικά. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το θειάφι και η θειοχαλκίνη δεν συνδιάζονται με άλλα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε για την προστασία των λαχανικών του κήπου μας και τα εφαρμόζουμε μόνα τους. Το θειάφι και η θειοχαλκίνη είναι φυτοτοξικά σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 28°C και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω στα φύλλα όταν έχει καύσωνα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα. Το θειάφι και η θειοχαλκίνη δεν λειτουργούν αποτελεσματικά σε θερμοκρασίες κάτω από 18°C και έχουν μέγιστη δράση σε θερμοκρασίες 20°C-26°C.
4. Κι ένα μυστικό για το θειάφι και τη θειοχαλκίνη
Ένας πρακτικός τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη στο αμπέλι, είναι η ανάμιξή τους σε αναλογία 1:1 για να σκονίσουμε στο φύλλωμα του αμπελιού και της κρεβατίνας, ώστε να έχουμε προστασία από το ωίδιο του αμπελιού και τον περονόσπορο του αμπελιού.
Καλησπέρα Κώστα,
Εχω ντοματιες τωρα 6 εβδομάδων. Ειναι η δευτερη φορα που φυτευω. Παρατηρώ οτι τα φύλλα αρχιζουν και μαζεύουν ή προσπαθουν να διπλώσουν. Δεν εχω καποια αλλη ενδειξη. Εχει καρπους φυσιολογικούς. Ποτιζω με μπέκ 1 ωρα πρωι μιση αργα απογευμα. Μπορεις να βοηθησεις; Να αγχωθω;
Πότιζε μία φορά την ημέρα και όχι 2 φορές την ημέρα. Ψέκασε με σκεύασμα χαλκού και αλάτων καλίου για προστασία από έντομα και ασθένειες.
Καλησπερα κυριε Λιονουδακη καθε ποτε πρεπει να σκονιζουμε με θειοχαλκινη στο φυλλωμα και θειαφι γυρω απο τη ριζα για.Επισης θελω να σας ρωτησω ποτε πρεπει να υποστηλωσουμε τη ντοματα και το Αγγουρι
Ευχαριστω.
Καλημέρα Βαγγέλη. Μπορείς να σκονίζεις με θειάφι και θειοχαλκίνη κάθε 2 εβδομάδες. Σχετικά με την υποστύλωση της ντομάτας και του αγγουριού, γίνεται 2 εβδομάδες μετά την φύτευση στο αγγούρι και 3-4 εβδομάδες στην ντομάτα.
Καλημέρα σας, έχω μπερδευτεί λίγο με τις χρήσεις και τις εφαρμογές του θειαφιου ,της Θειοχαλκινης και της γαλάζοπετρας. Έχω αγοράσει σε βρέξιμο μορφή και τα τρία. Πότε τα χρησιμοποιώ;
Ένας γεωπόνος σε φυτωριο μου είπε ότι η γαλαζοπετρα είναι μόνο για το έδαφος και δρα ως λίπασμα και ως φυτοπροστασια. Μπορείτε να μου πείτε πως τα χρησιμοποιώ το καθένα;
Ευχαριστω.
Δείτε το άρθρο μας για τη χρήση του χαλκού στα φυτά και στις καλλιέργειες.
Χρησιμοποίησα βρέξιμη θειοχαλκίνη σε αμπέλι , ντομάτες αγγούρια , ψεκάζοντας κυρίως φύλα . Οι καρποί ιδιαίτερα αγγούρια που μεγαλώνουν ταχέως , πρέπει να παραμείνους στο φυτό 7 μέρες πριν κοπούν ? ή μπορώ να συγκομίσω και να σαπουνίσω καλά τον φλοιό τους ??? Αναφέρομαι μόνο στα αγγουράκια .Ευχαριστώ πολύ
Καλημέρα Παρασκευή. Θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας του κάθε σκευάσματος σχετικά με τις μέρες συγκομιδής.
Κατά την περίοδο του καλοκαιρίου υπάρχει εναλλακτικός βιολογικός τρόπος καταπολέμησης των μυκητολογικών ασθενιών;;Επίσης,το καλοκαίρι γενικά οι ιολογικές,βακτηριακές και μυκητολογικές ασθένειες παρουσιάζουν ύφεση;
Καλησπέρα Ξενοφώντα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάλυμα μαγειρικής σόδας και διάλυμα ξιδιού για την καταπολέμηση μυκητολογικών ασθενειών όπως αναφέρουμε στα σχετικά άρθρα μας. Δεν ισχύει απαραίτητα ότι τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει ύφεση αν και σίγουρα υπάρχει διαφοροποίηση των ασθενειών.
Καλησπέρα. Λετε στο βίντεο ότι το θειάφι δεν είναι καλο να έρχεται σε επαφη με το νερό ποτίσματος. Στα ντοματίνια που έχω σε γλάστρες των 10-12 λίτρων, τι μπορώ να κάνω? Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο αλλά ποτίζω με το χέρι και δεν έχω κάποιο σύστημα ποτίσματος. Ευχαριστώ και συνεχίστε την καλή δουλειά!
Μήπως να χρησιμοποιούσα άλας καλίου λιπαρών οξέων? Θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα στον τετράνυχο? Είναι σχετικά στην αρχή της προσβολής. Επιπλέον, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το άλας για ψεκασμό και πιο μετά να σκονίσω με θειοχαλκίνη?
Καλημέρα Πέτρο. Θα μπορούσες να ψεκάσεις με άλατα καλίου και μετά να εφαρμόσεις θειοχαλκίνη.
Καλημέρα Πέτρο. Μπορείς να ψεκάσεις τα φυτά σου με βρέξιμο θειάφι που διαλύεται στο νερό αντί για σκόνισμα με θειάφι.
καλησπερα η γαλαζοπετρα ειναι το ιδιο με τη θειοχαλκινη; αν οχι που χρησιμοποιειται κ πως;
σας ευχαριστω
Καλησπέρα Λουκία. Δες αναλυτικά για τη γαλαζόπετρα που είναι θειικός χαλκός στο άρθρο μας για τα σκευάσματα χαλκού, και πως τα χρησιμοποιούμε σε φυτά και καλλιέργειες.
καλησπέρα !ευχαριστουμε για τις πολυτιμες συμβουλες σας!Να ρωτήσω και γω κάτι παρόλο που δεν έχετε εικόνα ,ίσως μπορέσετε να με βοηθήσετε:οι ντοματες (αργησα να τις βάλω και καποιες εχουν δεσει καρπους και αλλες εχουν άνθη )εχουν κιτρινισει τα φυλλα κι εχουν τρυπες καθως και κάποιοι καρποί.Το ίδιο συμβαίνει σε κάποιες πιπεριές που είναι κοντά .Τι μπορώ να βάλω δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες είναι ακόμα υψηλες για χρήση θειαφιού και θειοχαλκίνης.Να προσθέσω ότι δίπλα στα προσβεβλημένα φυτά υπάρχει αγγουριά που πάσχει από ωίδιο που κιτρινίζουν και ξεραίνονται τα φύλλα.
Καλησπέρα Ανδριανή. Οι ντομάτες και οι πιπεριές σου έχουν προσβληθεί από κάμπιες, πιθανότατα από το έντομο της τούτα. Για την αντιμετώπιση της τούτα, καλό είναι να σκονίσεις τα φυτά ή να τα ψεκάσεις με βάκιλο Θουριγγίας.
Καλησπέρα,
Μένω στην Αγγλία και αν και είναι φημισμένη για τις βροχές της, είμαι τυχερή που μένω στην πιο ηλιόλουστη περιοχή της Αγγλιας (Έσσεξ).
Φέτος είναι η πρώτη φορά που βάλαμε στην αυλή μας λαχανικά και φρούτα. Αν και πάνε καλά, δυστυχώς όλα τα φυτά έχουν γεμίσει μελίγκρα. Δοκιμάσαμε πασχαλίτσες και to βιολογικό σπρέι εντομοκτόνο. Υπήρχε κάποια μείωση αλλά πάλι είναι γεμάτα τα φυτά και ειδικά οι φασολιές.
Τι άλλο μπορούμε να βάλουμε? Προσπαθώ να βρώ θειοχαλκίνη στην Αγγλία αλλά δεν μπορώ να βρω την αντίστοιχη ορολογία στα Αγγλικά και η έρευνα στο google δε με οδηγεί σε κάποιο αποτέλεσμα.. Help! 🙂
Καλησπέρα Κατερίνα. Δες το αναλυτικό μας άρθρο για την αντιμετώπιση της μελίγκρας με οικολογικό τρόπο.
εχω προβλημα με τα ανθη στης ντοματεσς δεν δενουν πεφτου τα ανθη εχω μειωσει το νερο τιποτα δεν γινεται ευχαριστω
Καλησπέρα Χρήστο. Η πτώση των ανθέων της ντομάτας μπορεί να οφείλεται και σε έλλειψη νερού ή σε υπερβολική λίπανση ή σε αυξημένες θερμοκρασίες ή σε ζεστούς ανέμους.
Καλησπέρα συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας και τα βίντεο! Είμαι ερασιτέχνης κηπουρός φέτος πρώτη φορά φυτεψα ντομάτες κολοκυθάκια πιπεριές και φράουλες!Θα ήθελα να ρωτήσω αφού είδα το αντίστοιχο βίντεο σκέφτομαι να ρίξω πρωινή ώρα θειάφι και θειοχαλκινη ,το βράδυ θα μπορώ να ποτίσω?η μία κολοκύθια την έχω σε γλάστρα και είναι τεράστια να ρίξω με κουτάλι τις σκόνες θα μπορώ να τη ποτίσω το βράδυ;
Καλησπέρα Βασίλη. Μπορείς να σκονισεις το πρωί και να ποτίσεις το βράδυ καθώς το θειάφι ενεργεί άμεσα μέσω ατμούς και προστατεύει το φύλλωμα των φυτών.
Καλημέρα σας! Φυτέψαμε πρώτη φορά ντοματιές, μελιτζανιάς, πιπεριές, κολοκυθιές. Έχουν βγάλει λουλούδι και οι ντομάτες κάποιες πράσινες ακόμα ντομάτες όμως δεν έχουμε ρίξει τίποτα προς το παρων, μόνο νερό. Τι μπορούμε κα κάνουμε από εδώ και πέρα ; Επιτρέπεται να ρίξουμε θειάφι/ θειο χάλκινη ή τώρα που έβγαλαν λουλουδάκι όχι ;
Καλησπέρα Ματίνα. Καλύτερα να αποφεύγουμε το σκόνισμα με θειάφι και θειοχαλκίνη κατά την περίοδο της ανθοφορίας ειδικά αν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες.
Γεια σας αγορασα απο γεωπονο της περιοχης θειοχαλκινη σε υγρο (πυρακλοστρομπιν με ντιμεθομορφ) και μου ειπε οτι ειναι βιολογικο σκευασμα δεν ξερω κατα ποσο μου ειπε αληθεια ψεκασα χτες τα κηπευτικα μετα απο βροχη προληπτικα αν ξαναβρεξει τις επομενες 2 μερες θελει ξαναψεκασμα γιατι μου ειπε ανα βδομαδα ψεκασμα το πολυ 3 εφαρμογες. δηλαδη αμα κανω 3 εφαρμογες οσο νερο και να ριχνει δεν πιανουν μηκητα. το σημαντικοτερο θελω να ειναι βιολογικο για να μπορουμε να τρωμε αφοβα καθαρα πραγματα και λιπασματα βιολογικα ριχνω. και κατι ακομα κατι μικρα κοκκινα σαν ψειρες πανω στις αγγουριες ειναι μελιγκρα και με τι να τα ψεκασω πρασινο σαπουνι και οινοπνεμα. Ευχαριστω
Καλησπέρα Νίκο. Το συγκεκριμένο σκεύασμα που αναφέρεις δεν είναι θειοχαλκίνη και δεν ανήκει και στο οικολογικά σκευάσματα. Στις αγγουριές τα κόκκινα πιθανότατα είναι κάποια είδη βρωμούσας και δεν είναι μελίγκρα. Δες αναλυτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της βρωμούσας στο άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Τα αγγούρια μου κιτρινίζουν και πέφτουν,το ιδιο και τα κολοκυθάκια,τι να κάνω;
Καλημέρα Μαρία. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα στα αγγούρια και στα κολοκύθια σου και ρίξε γύρρω από τα φυτά σκόνη θειάφι για να αντιμετωπίσεις πιθανή μυκητολογική ασθένεια. .
Καλημέρα ευχαριστώ για τισ πολύτιμες συμβουλές σου πήγα σε φυτώριο κ δεν βρίσκω διάλυμα χαλκού για την γέρικη λεμόνια.(έχει μπουμπούκια)κ μικρά λεμονακια..ούτε έχει βακκιλο θουρηγγιασ για την τριανταφυλλιά.μηπωσ μπορεισ να μου προτεινησ κάποιο σκεύασμα άλλο να το φτιάξω ευχαριστω
Καλησπέρα Ζαν. Μπορείς να επισκεφτείς γεωπονικό κατάστημα για τον βάκιλο Θουρηγγίας και το διάλυμα χαλκού. Διαφορετικά ψέκασε με το διάλυμα με μαγειρική σόδα την λεμονιά καθώς και το διάλυμα με σκόρδο και κρεμμύδι για την τριανταφυλλιά όπως προτείναουμε στο σχετικό μας άρθρο για την προστασία των φυτών με φυσικά οικολογικά υλικά.
Καλησπέρα.ευχαριστουμε για τισ πολύτιμες συμβουλές σου,σήμερα ψεκασα 1γερικη λεμόνια με τισ οδηγίες σου/σαπούνι νερό οινόπνευμα/θα ήθελα να σασ ρωτήσω εάν μπορώ να ρίξω στα φύλλα τησ θειοχαλκινη?επισησ έχω μια τριανταφυλλιά με τρύπες στα φύλλα τησ η θειοχαλκινη κάνει??ποιο σκεύασμα είναι κατάλληλο για αυτήν τοξυδι μελαδι κμαγειρικη σόδα κ πράσινο σαπούνι κάνει??ευχαριστώ !!
Καλησπέρα Ζan. Μπορείς να κλάδέψεις ελαφρά τη γέρικη λεμονιά και να την ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού αποφεύγοντας την θειοχαλκίνη. Στην τριανταφυλλιά σου που μάλλον έχει προσβληθεί από κάμπιες, μπορείς να σκονίσεις ή να ψεκάσεις με βάκιλο Θουρηγγίας.
Καλησπέρα,
Πρώτα θα σας ευχαριστήσω για τις χρήσιμες συμβουλές που μας δίνεται!
Μετα θέλω να ρωτήσω σχετικά με την θερμοκρασία όντας άσχετος με αυτές τις διαδικασίες και καινούριος στο χώρο αυτό!
Οι κατάλληλες θερμοκρασίες για το θειάφισμα είναι κοντά στους 20°C – 28°C. Αυτές οι θερμοκρασίες αφορούν υπό σκιά θερμοκρασία ή τη θερμοκρασία κατά την οποία ‘’λούζει’’ το φυτό ο ήλιος.
Ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα Ορέστη. Αναφερόμαστε σε θερμοκρασίες υπό σκιά.
Καλησπέρα θέλω να ρίξω θειάφι γύρω από τις ρίζες στις πιπεριές κ στις ντομάτες γιατί παρατηρείται ”ζαρωμα” στα φύλλα αλλά η πρόγνωση καιρού για την επόμενη εβδομάδα δείχνει βροχές κ πτώση θερμοκρασίας να περιμένω να φτιάξει ο καιρός η θα χάσω τα φυτά?
Καλησπέρα Τατιάνα. Μπορείς να ρίξεις άμεσα για να έχουμε μία πρώτη γρήγορη δράση του θειαφιού στις πιπεριές και στις ντομάτες σου.
Καλησπέρα, θέλω να μάθω την αναλογία
Νερού και γαλαζόπετρας ,για ψεκασμό
Της ντομάτας. Ευχαριστώ
Καλησπέρα Βασίλη. Για γαλαζόπετρα (θειικό χαλκό), η αναλογία οτυ διαλύματος είναι 2 κουταλιές της σούπας σε 5 λίτρα νερό.
Καλησπερα εχω μπερδευτη λιγο με την προληψη στα καλοκαιρινα φυτα (ντοματα καρπουζι κτλ).να βαλω θειοχαλκινη, θειαφι, η θερινοπολτο?ευχαριστω.και αν στης ντοματουλες μου δω τρυπες σαν καρφιτσα οπως περσυ τη να παρω?
Καλησπέρα Γιάννη. Το Θειάφι και η θειοχαλκίνη είναι για την αντιμετώπιση περισσότερο μυκητολογικών ασθενειών ενώ ο θερινός πολτός για την αντιμετώπιση εντόμων.
Καλησπέρα σας! Για πρώτη φορά φέτος έβαλα διάφορα λαχανικά στον μπαξέ και προσπαθώ να μάθω πώς πρέπει να τα χειριστώ. Ο πατέρας μου μου έφερε από γεωπόνο 2 σακούλες χύμα σκόνη, μία γαλάζια (γαλαζόπετρα) και μία κίτρινη (θειάφι) αλλά δεν ξέρω πώς να ψεκάζω και κάθε πότε. ‘Εχουν περάσει περίπου 20 μέρες που έσπειρα τα φυτά (ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, αγγουριές). Μπορείτε να με καθοδηγήσετε?
Καλησπέρα ΕΛένη. Πιθανότατα πήρε ο πατέρας σου θειάφι και θειοχαλκίνη (γαλάζιο) και αυτά είναι για σκόνισμα και όχι για ψεκασμό. Δες αναλυτικά το παρόν άρθρο μας για πως να τα εφαρμόσεις στα κηπευτικά.
Πώς και σε τι ποσότητα χρησιμοποιούμε το θειάφι στα λουλούδια και συγκεκριμένα στην Ζέρμπερα!!
Καλησπέρα Γεωργία. Επειδή η ζέρμπερα έχει σχετικά ευαίσθητο φύλλωμα, για να αντιμετωπίσεις την ασθένεια του ωιδίου καλύτερα να την ψεκάσεις με βρέξιμο θειάφι, που διαλύεις σε νερό, για να μην δημιουργηθούν εγκαύματα στο φύλλωμα της.
Τα Μυστικά του Κήπου ….kalispera eifela na kano mia erotisi gia oporofora dendra,epeidis oi pikilies pou exo karidia chandler vgazoune noreis ta anfitous,kai tin aniksi epeireazonde apo paxnei kai pagonies ,eno exo sto eidio xorafi karidia ronde kai fernor den epeireazounde kafolou ala aftes i pikilies den einai paragogikes se skesi me ta chandler,kai leo eama paro sporo ronde i fernor na to spiro sto xorafi kai eistera na to emvoliaso me paragogiki pikilia opos to chandler,diladi ta anevasi arga ta nera ala otan anevasi ta einai paragogika,kai ifela tin gnomisas ean ta petixei i patenda afti i oxi….efxaristo
Καλησπέρα. Οι καρυδιές οποιαδήποτε ποικιλίας συνήθως εμβολιάζονται σε ανθεκτικά υποκείμενα καρυδιάς. Δεν είναι κατάλληλος τρόπος για να αποκτήσουν ανθεκτικότητα παραγωγικές ποικιλίες στην παγωνιά να χρησιμοποιήσεις από σπόρο ως υποκείμενα τις συγκεκριμένες ποικιλίες Ronde και Fernor που αναφέρεις.
Γεια σας, αν κανω εφαρμογη 2 φορες με θειοχαλκινη και 4 με θειαφι μπορω ενδιαμεσα να εφαρμοζω τα σκευασματα με σοδα-σαπουνι-λαδι και σκορδο-κρεμμυδι-πιπερια που προτεινετε καθε βδομαδα ή δεν χρειαζεται?
Επισης μπορω να ριξω και το θειαφι και την θειοχαλκινη την ιδια μερα? ή να τα ριξω με διαφορα ημερων?
Καλησπέρα Αντώνη.
Βεβαίως και μπορείς να ρίχνεις θειάφι και θειοχαλκίνη και στο ενδιάμεσο να ψεκάζεις με τα αυτοσχέδια σπιτικά σκευάσματα. Σχετικά με το θειάφι και τη θειοχαλκίνη, δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορείς ακόμα να τα αναμιγνύεις και να τα ρίχνεις στο φύλλωμα των φυτών.
Καλησπέρα σας !
Τα άρθρα και τα βίντεο σας με βοηθούν πάρα πολύ. Φέτος αποφάσισα να βάλω μερικές ντομάτες και φράουλες στο μπαλκόνι μου. Οι φράουλες έχουν ήδη καρπό και λουλουδάκια και εγώ είμαι στην τρελή χαρά. Επειδή είμαι εντελώς καινούργια αλλά θέλω πάρα πολύ να πετύχω θέλω να σας κάνω μια ερώτηση. Έχω ακούσει πως η χρήση της γαλαζόπετρας στην ντομάτα βοηθάει πάρα πολύ στην προστασία του φυτού. Θα ήθελα τη γνώμη σας και πως γίνεται η εφαρμογή της.
Υ.Γ. Μένω στο Ηράκλειο Κρήτης
Ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα. Η χρήση της θειοχαλκίνης για σκόνισμα τις ντομάτες ή ο ψεκασμός με γαλαζόπτερα (θειικός χαλκός) μπορεί να ξεκινήσει 20 μέρες μετά τη φύτευση της ντομάτας και βοηθά στην αμτιμετάπιση του περονόσπορου και του ωίδιου.
Γεια σας από την Κύπρο! Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές που δίνετε, συνεχίστε την καλή δουλειά! Θα μπορούσατε μήπως να μου πείτε τι πρέπει να κάνω τώρα που έχω βάλει πριν δυο μέρες θειάφι στα λαχανικά μου (ντομάτα, αγγουριες κ.α.) και έχω παρατηρήσει εγκαύματα στις αγγουριες. Τι θα πρέπει να κάνω; Η θερμοκρασία εδώ είναι 29-30 c. Επίσης έχω ορισμένα αγγουράκια που πρέπει να συγκομιστουν άμεσα ενώ μόλις πριν δυο μέρες έχω βάλει το θειάφι. Αν τα πλύνω καλά μπορώ να τα καταναλωσω; Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!
Πότισε τις αγγουριές άμεσα για να αντιμετωπίσουν το στρες λόγω του εγκαύματος. Σχετικά με τη συγκομιδή, θα πρέπει να τηρούμε τις προδιαγραφές.
Καλησπερα!!! Ευχαριστουμε τις συμβουλες!! Εχω μπερδευτει και εγω οπως μια φιλη ανωτερω σχετικα με τη θειοχαλκινη. Λετε πως μεγιστη χορηγηση ειναι 2 φορες μεσα σε μια περιοδο καλλιεργειας,και πιο κατω λετε σε καποιο φιλο να τη χρησιμοποιει και να βαζει καθε 15 μερες.τι ισχυει απ τα δυο? Για ντοκατες ειναι αρκετο αυτο ,η χρειαζονται καποιο αλλο φαρμακο? Ευχαριστω πολυ
Καλησπέρα Κωσταντίνε. Έχεις δίκιο, έγινε παρανόηση. Χορηγούμε θειοχαλκίνη 2 φορές μες στην περίοδο καλλιέργειας γιατί μετά υπάρχει κίνδυνος ανθεκτικότητας των μυκήτων οπότε να μην έχει μεγάλη δραστικότητα. Μεταξύ των 2 εφαρμογών καλό είναι να υπάρχει διάστημα 15 ημερών.
Καλησπέρα,ψεκασα θειοχαλκινη πριν 5 μέρες άμα βρέξει πρέπει να ξαναβάλω; Πρεπει να υπάρχει συνέχεια στα φύλλα θειοχαλκινη;Ευχαριστώ πολύ
Γεια σου Μιχάλη! Με τη θειοχαλκίνη σκονίζουμε όλα τα φυτά του λαχανόκηπου μας κάθε δεκαπέντε μέρες, ενώ σε περίπτωση που βρέξει πρέπει να επαναλάβουμε νωρίτερα.
Καλημέρα.
Χρειάζεται η εφαρμογή και των δύο (θειαφι-θειοχαλκίνη) ή η θειοχαλκίνη καλυπτει και την εφαρμογή του χαλκού;
Ευχαριστώ για όλη την ενημέρωση.
Καλησπέρα Αντώνη. Το θειάφι είναι μυκητοκτόνο επαφής που προστατεύει τα φυτά από το μύκητα του ωιδίου, ενώ έχει και μέτρια ακαρεοκτόνο δράση ενάντια στον τετράνυχο που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις καλλιέργειες των κηπευτικών. Η θειοχαλκίνη αποτελεί μίγμα σκόνης θειαφιού και μεταλλικού χαλκού. Με τη θειοχαλκίνη, σκονίζουμε το φύλλωμα όλων των φυτών του λαχανόκηπου μας για την αντιμετώπιση του περονόσπορου και του ωίδιου. Η παράλληλη χρήση θειαφιού και θειοχαλκίνης βοηθά στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του μύκητα του ωιδίου αλλά και του τετράνυχου σε σχέση αν χρησιμοποιούσαμε σκέτο θειάφι.
Λέτε “επίπαση κάθε 15 ημέρες” και μετά λέτε “με 2 εφαρμογές ανά καλλιεργητική περίοδο”. Μπερδεύτηκα τι από τα δύο. Δηλ. όλο το καλοκαίρι στις ντοματιές μόνο δύο φορές ή κάθε 15 ημέρες?
Μέγιστος αριθμός επεμβάσεων με σκόνισμα στο φύλλωμα για τη θειοχαλκίνη είναι 2 φορές μέσα στην καλλιεργητική περίοδο, ενώ για το θειάφι ως σκόνη επίπασης είναι 4 φορές. Το μεσοδιάστημα μεταξύ δυο εφαρμογών είτε με θειάφι είτε με θειοχαλκίνη πρέπει να είναι δυο βδομάδες.
Για την εφαρμογή με θειάφι γύρω από τη ρίζα με σκόνη δεν υπάρχει περιορισμός.