12 μυστικά για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς

6 μυστικά για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς

Αμυγδαλιά, το αγαπημένο καρποφόρο δέντρο που συναντάμε παντού στην ελληνική ύπαιθρο. Ένα φυτό που παραδοσιακά συμβολίζει την ελπίδα και τον ερχομό της άνοιξης.

Εκτός από τα πεντανόστιμα αμύγδαλα που απολαμβάνουμε φρέσκα και αποξηραμένα, οι αμυγδαλιές είναι διάσημες για την υπέροχη ανθοφορία τους.

Κάθε χρόνο στα μέσα Ιανουαρίου, ξεπροβάλουν λευκά-ροζ λουλούδια πάνω στα γυμνά κλαδιά τους, πριν ακόμη ακόμα εμφανιστούν τα φύλλα τους, στέλνοντας ένα μήνυμα απέραντης αισιοδοξίας και ομορφιάς μέσα στον χειμώνα.

Η ανθισμένη αμυγδαλιά αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης στην ποίηση, το θέατρο και τις τέχνες.

Πρόκειται για ένα φυλλοβόλο δέντρο, που φτάνει σε ύψος 4-10 μέτρων, με στενόμακρο φύλλωμα, οδοντωτό στις άκρες. Η αμυγδαλιά ζει για πολλές δεκαετίες, ενώ η παραγωγική της ζωή μπορεί να φτάσει και τα 50 χρόνια.

Οι καρποί της αμυγδαλιάς, τα αμύγδαλα, θεωρούνται από τους πιο θρεπτικούς ξηρούς καρπούς καθώς είναι πλούσια σε  πρωτεΐνες, βιταμίνες, λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες, ενώ περιέχουν επίσης μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο.

Η αμυγδαλιά ανήκει στην ίδια οικογένεια με την καλλιέργεια ροδακινιάς, την καλλιέργεια δαμασκηνιάς, την καλλιέργεια βερικοκιάς και την καλλιέργεια κερασιάς.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες αμυγδαλιάς για να φυτέψουμε, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια παραγωγή με πεντανόστιμα αμύγδαλα από τον κήπο μας και την υπέροχη ανθοφορία της μέσα στον χειμώνα.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες αμυγδαλιάς που καλλιεργούνται στη χώρα μας;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αμυγδαλιάς για να φυτέψουμε, ανάλογα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά και την περιοχή που καλλιεργούμε.

Προτιμούμε παραγωγικές ποικιλίες αμυγδαλιάς με υψηλό ποσοστό ψίχας. Οι σκληροκέλυφες και οι ημίσκληρες ποικιλίες αμυγδαλιάς είναι πιο ανθεκτικές, σε αντίθεση με τις αφράτες ποικιλίες προσβάλλονται πιο εύκολα μετασυλλεκτικά από διάφορες ασθένειες.

Επιλέγουμε ποικιλίες που ανθίζουν αργά, ειδικά σε βόρειες περιοχές, ώστε να μην καταστρέφονται τα άνθη τους κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

Γνωστές ξενες ποικιλίες αμυγδαλιάς είναι η Τexas, η Truoito και η Ferragnes, ενώ από τις ελληνικές πιο γνωστή είναι η ποικιλία Ρέτσου.

  • Ποικιλία αμυγδαλιάς Texas: Αμερικάνικη παραγωγική ποικιλία, καλής ποιότητας που ωριμάζει στα τέλη Σεπτέμβρη, με στρογγυλό ωοειδές καρπό, με ημίσκληρο κέλυφος, με μεγάλο ποσοστό ψίχας και υπόπικρη στη γεύση. Μπαίνει γρήγορα σε καρποφορία και είναι ανθεκτική στην ασθένεια μονίλια.
  • Ποικιλία αμυγδαλιάς Truoito: Ιταλική παραγωγική ποικιλία που ωριμάζει τέλη Σεπτέμβρη, με ωοειδές καρπό, και σκληρό κέλυφος, με σχετικά μικρό ποσοστό ψίχας αλλά πολύ γευστική. Μπαίνει γρήγορα σε καρποφορία και είναι σχετικά ανθεκτική στην μονίλια.
  • Ποικιλία αμυγδαλιάς Ferragnes: Παραγωγική ποικιλία, πολύ καλής ποιότητας με στενόμακρο καρπό ημίσκληρο κέλυφος, και γλυκιά γεύση που ωριμάζει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Μπαίνει γρήγορα σε καρποφορία και είναι ανθεκτική στη μονίλια αλλά ευαίσθητη στο κορύνεο.
  • Ποικιλία αμυγδαλιάς Lauranne: Γαλλική ποικιλία αμυγδαλιάς, αυτογόνιμη, που καλλιεργείται χωρίς επικονιαστές, με σχετικά μικρό μέγεθος ψίχας. Εισέρχεται γρήγορα σε καρποφορία και ωριμάζει μέσα Σεπτεμβρίου.
  • Ποικιλία αμυγδαλιάς Ρέτσου: Ελληνική ποικιλία πολύ παραγωγική, με επιμήκη αφράτο καρπό με μαλακό κέλυφος, μεγάλο ποσοστό ψίχας και καλή γεύση. Ωριμάζει στα μέσα Σεπτέμβρη και μπαίνει νωρίς σε καρποφορία.
ανθισμενη αμυγδαλια
Τα υπέροχα λουλούδια της ανθισμένης αμυγδαλιάς μέσα στον χειμώνα

2. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς για να μας δώσει πλούσια καρποφορία;

Η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς ταιριάζει απόλυτα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας καθώς προτιμά ξηροθερμικό κλίμα, χωρίς πολλές βροχές.

Οι αμυγδαλιές είναι ανθεκτικές στον παγετό, αλλά ευαίσθητες σε υγρό περιβάλλον που ευνοεί προσβολές από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

Για καλύτερη απόδοση, η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς φυτεύεται μέσης σύστασης εδάφη, γόνιμα, με καλή αποστράγγιση.

Οι αμυγδαλιές μπορούν να αναπτυχθούν σε ξηρά και άγονα ασβεστούχα εδάφη ακόμη και πετρώδη, καθώς διαθέτουν ένα πολύ δυνατό και διεισδυτικό ριζικό σύστημα που απλώνεται σε βάθος, απορροφώντας τις διαθέσιμες ποσότητες νερού και θρεπτικών στοιχείων.

3. Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε τις αμυγδαλιές;

Κατάλληλη εποχή φύτευσης για την καλλιέργεια της είναι η περίοδος του χειμώνα, φυτεύοντας γυμνόριζα δενδρύλλια που δεν διαθέτουν μπάλα χώματος, τα οποία προμηθευόμαστε από φυτώρια.

Μπορούμε επίσης να προμηθευτούμε δέντρα αμυγδαλιάς φυτεμένα σε γλάστρα από φυτώρια, τα οποία μπορούν να φυτευτούν στο έδαφος κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα
Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα

Οι αποστάσεις φύτευσης της αμυγδαλιάς εξαρτάται από την ποικιλία, από το υποκείμενο της καλλιέργειας και από τον τύπο του εδάφους. Ενδεικτικά, οι αποστάσεις φύτευσης της αμυγδαλιάς είναι 5-6 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης και 4-5 μέτρα μεταξύ των θέσεων φύτευσης, δηλαδή περίπου 50 φυτά ανά στρέμμα.

Κατά την φύτευση της αμυγδαλιάς, ανοίγουμε λάκκους τουλάχιστον 45×45 εκατοστών και προσθέτουμε χωνεμένη κοπριά και κομπόστ για να βελτιώσουμε το χώμα και να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα της αμυγδαλιάς.

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια αμυγδαλιάς;

Η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς χρειάζεται τακτικό πότισμα τα πρώτα 2-3 χρόνια ανάπτυξης, για αυτό θα χρειαστεί να τις ποτίζουμε συχνά σε μικρές ποσότητες, εγκαθιστώντας σύστημα ποτίσματος με σταγόνες.

Για τα μεγάλα δένδρα αμυγδαλιάς, που έχουν εισέλθει σε παραγωγική φάση, απαιτείται μερικό πότισμα σε ετήσια βάση, από τέλη Μάη μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη, το οποίο είναι αρκετό για την καλλιέργεια της ανυγδαλιάς να έχει ικανοποιητική βλάστηση και καρποφορία.

5. Τι λίπασμα θέλει η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς;

Η αμυγδαλιά απαιτεί λίπανση κάθε χρόνο. Στα μέσα Γενάρη προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, ενισχυμένο σε κάλιο και εμπλουτισμένο με ιχνοστοιχεία ψευδαργύρου και βορίου.

Κατά το σχεδιασμό της λίπανσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς παρουσιάζει το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, δηλαδή μια χρονιά υψηλής παραγωγής, τη διαδέχεται μια χρονιά με πολύ μικρή παραγωγή.

Ψευδάργυρος, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
Ψευδάργυρος, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς;

Η μονίλια είναι η πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τα άνθη και τους βλαστούς της αμυγδαλιάς και τα κάνει να μοιάζουν σα ζεματισμένοι από ζεστό νερό ή σαν καμένα από την παγωνιά.

Για την αντιμετώπιση της μονίλιας της αμυγδαλιάς αλλά και για την ασθένεια του κορύνεου που δημιουργεί τρύπες στο φύλλωμα της αμυγδαλιάς, ψεκάζουμε με σκεύασμα χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Επιπλέον, για την αντιμετώπιση του εντόμου του ευρύτομου της αμυγδαλιάς, που προσβάλλει τους νεαρούς καρπούς, την περίοδο της άνοιξης, πρέπει να γίνεται ψεκασμός των δέντρων με βιολογικό σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης.

7. Γιατί δεν δένει καρπούς η αμυγδαλιά ενώ ανθίζει;

Σε αρκετές περιπτώσεις, η αμυγδαλιά μπορεί να σχηματίσει πολλά λουλούδια και να δώσει πλούσια ανθοφορία χωρίς ωστόσο να κάνει καρπούς.

Οι κύριες αιτίες που μία αμυγδαλιά δεν κάνει αμύγδαλα είναι: α) λόγω έντονης παγωνιάς και βοριάδων, β) λόγω προσβολής από την ασθένεια της μονίλιας και γ) λόγω υπερβολικής προσθήκης λιπάσματος αζώτου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετές ποικιλίες αμυγδαλιάς χρειάζονται σταυρεπικονίαση για να έχουν ικανοποιητική απόδοση καρπών και θα πρέπει να φυτευτούν στο χωράφι σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες αμυγδαλιάς.

8. Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αμυγδαλιάς;

Οι αμυγδαλιές κλαδεύονται την εποχή του χειμώνα, μέσα στον Ιανουάριο, αφού έχουν πέσει τα φύλλα και πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση.

Τα νεαρά δένδρα αμυγδαλιάς στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους δέχονται κλάδεμα διαμόρφωσης, προκειμένου να κατευθύνουμε τη βλάστηση και τον καλό σχηματισμό του δέντρου για να εισέλθει σύντομα σε καρποφορία.

Σε ενήλικα δέντρα, αφαιρούμε ξερά και ταλαιπωρημένα κλαδιά, καθώς επίσης αραιώνουμε σημεία του δέντρου με πυκνή βλάστηση. Στόχος είναι να διατηρήσουμε το σχήμα, να βελτιώσουμε τον αερισμό και την είσοδο φωτός στο εσωτερικό του δέντρου, ώστε να έχουμε ισορροπημένη νέα βλάστηση και πλούσια παραγωγή.

Κλάδεμα αμυγδαλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αμυγδαλιάς

9. Πότε μαζεύουμε τα αμύγδαλα και πώς γίνεται η συγκομιδή στην καλλιέργειας της αμυγδαλιάς;

Ανάλογα την ποικιλία και τις κλιματολογικές συνθήκες, η συλλογή των αμυγδάλων γίνεται από τις αρχές Αυγούστου ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μετά τη συγκομιδή, απομακρύνετουμε το πράσινο περίβλημα και στη συνέχεια ακολουθεί η ξήρανση των αμυγδάλων απλώνοντας τους καρπούς στον ήλιο.

Σε επαγγελματικό επίπεδο, η αποφλοίωση των αμυγδάλων γίνεται σε ειδικά αποφλοιωτικά μηχανήματα ενώ στη συνέχεια η ξήρανση των αμυγδάλων γίνεται μέσα σε φούρνους.

Μετά την ξήρανση της ψίχας του αμυγδάλου, η συντήρηση γίνεται εύκολα μέσα σε αεροστεγές βάζο σε ψυγείο σε 0-4°C για αρκετές εβδομάδες.

10. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της αμυγδαλιάς;

Οι αμυγδαλιές αρχικά πολλαπλασιάζονται με σπόρο και στη συνέχεια μπολιάζονται με την επιθυμητή ποικιλία.

Τα νεαρά δενδρύλλια που προκύπτουν από σπόρο εμβολιάζονται με ενοφθαλμισμό όρθιου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό την περίοδο Ιουνίου – Ιούλιου ή με κοιμώμενο οφθαλμό την περίοδο Αύγουστου – Σεπτέμβριου.

Σε ενήλικα δέντρα αμυγδαλιάς επιλέγεται ο σχιστός εμβολιασμός ή ο υπόφλοιος στεφανίτης την περίοδο του Απριλίου.

Τα κύρια υποκείμενα αμυγδαλιάς που χρησιμοποιούνται στον εμβολιασμό της αμυγδαλιάς είναι δύο, το σπορόφυτο αμυγδαλιάς και το αμυγδαλοροδάκινο GF677.

5 τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων
5 τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων

11. Μπορούμε να φυτέψουμε αμυγδαλιά σε γλάστρα;

Για τη φύτευση αμυγδαλιάς σε γλάστρα επιλέγουμε ειδικές ποικιλίες που έχουν διαμορφωθεί σε νάνα ανάπτυξη.

Τοποθετούμε τη γλάστρα με τη αμυγδαλιά σε ηλιόλουστη θέση με νότιο προσανατολισμό στο μπαλκόνι ή την αυλή μας που να είναι παράλληλα προστατευμένη από δυνατούς ανέμους.

Επιλέγουμε μεγάλη γλάστρα διαστάσεων τουλάχιστον 40×40 εκατοστών για να μπορεί να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα της αμυγδαλιάς.

Γεμίζουμε τη γλάστρα με φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό φυτόχωμα για καρποφόρα δέντρα και τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών ή ελαφρόπετρας στη βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση.

Η φύτευση της αμυγδαλιάς σε γλάστρα χρησιμοποιείται περισσότερο για καλλωπισμό, καθώς δίνει φυτά περιορισμένη ανάπτυξη και μικρή παραγωγή.

12. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την αμυγδαλιά

Η μεταφορά της γύρης στα άνθη της αμυγδαλιάς για την επικονίαση γίνεται με τις μέλισσες, για αυτό αρκετοί καλλιεργητές τοποθετούν κυψέλες μελισσών μέσα στο χωράφι κατά την διάρκεια της ανθοφορίας για να αυξήσουν την επιτυχία της καρπόδεσης.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (56)

  1. Ντόρα
    28/05/2024

    Γεια σας.
    Όπως ο κ. Στέλιος Γιαννούλης έχω κι εγώ ένα κτήμα στην Κορινθία και θάθελα να φυτέψω κανα-δυο αμυγδαλιές και έχω παρόμοια μ’ εκείνον ερώτηση:
    Έχω ακούσει από φυτωριούχο ότι πρέπει να φυτέψω μια αρσενική και μια θηλυκή αμυγδαλιά. Ισχύει αυτό ή αρκεί η σταυρεπικονίαση όπως την περιγράψατε στην απάντησή σας;

    • Δεν υπάρχουν αρσενικές και θηλυκές αμυγδαλιές, απλά φυτεύεις διαφορετικές ποικιλίες για να εξασφαλίσεις επικονίαση και καρπόδεση.

  2. Στέλιος Γιαννούλης
    17/03/2024

    To blog σας είναι πραγματικά πολύ ενδια΄φερον και έχω μάθει πολλά σχετικά με την καλλιέργεια. Ένδιαφέρομαι να βάλω τουλάχιστον μία αμυγδαλιά σε ένα κτήμα που έχουμε έξω από την Κόρινθο.

    Πιο συγκεκριμένα σκεφτόμουν να αγοράσω αμυγδαλιά ποικιλίας Ρέτσου γιατί είναι ελληνικ΄η ποικιλία και λογικά ίσως έτσι είναι πιο δοκιμασμένη και πιο ανθεκτική στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού κλιματος.

    Στο παραπάνω άρθρο γράφετε ότι μερικές ποικιλίες αμυγδαλιάς χρειάζονται σταυρεπικονίαση. ΅Γνωρίζετε μήπως αν η ποικιλία Ρέτσου είναι απο τις ποικιλίες που χρειάζονται σταυρεπικονίαση; Επίσης ζητώ συγγνωμη για την άγνοια μου. Σταυρεπικονιαση σημαίνει ότι χρειάζεσαι ένα αρσενικό και ενα θυληκό της ίδιας ποικιλίας (όπως στην περίπτωση φυστικίας αιγίνης) ή χρειάζεσαι αμυγδαλιές δύο διαφορετικών ποικιλιών; Και στην περίπτωση που χρειάζομαι αμυγδαλιές τουλάχιστον από δύο διαφορετικές ποικιλίες, ποιά ποικιλία θα ταίριαζε με την ποικιλία Ρέτσου;

    Σας ευχαρισ΄τώ πολύ εκ των προτέρων.

    • Για την σταυρεπικονίαση, χρειάζεσαι δύο διαφορετικές ποικιλίες για να έχει πιο αυξημένη παραγωγή. Για την ποικιλία Ρέτσου, θα πρέπει να φυτέψεις και μία ποικιλία αμυγδαλιάς Ferragnés ή Texas ή Truoito για να βελτιώσεις τη γονιμοποίηση και να αυξήσεις την παραγωγή.

  3. Κώστας Μπίκος
    20/11/2023

    Καλησπέρα σας, τι ποικιλία θα συστήνατε για κήπο στην Αθήνα? Θα ήθελα να αναπτυχθεί σχετικά γρήγορα.

    Ευχαριστώ

  4. Ελένη
    19/04/2021

    Καλημέρα σας. Στον κήπο υπάρχει μια αμυγδαλιά η οποία έχει βγει μόνη της κ έχει ύψος περίπου στα 2 μέτρα. Έχει δέσει και εναν καρπό. Έχω μερικές ερωτήσεις.
    1) Μιας και είναι σε πολύ δύσκολο σημείο για να την φροντίζουμε μπορεί να μετάφυτευτει και αν ναι ποια είναι η καλύτερη εποχή; Υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει το ριζικό της σύστημα;
    2) Εφόσον έχει δέσει καρπό χρειάζεται να την μπολιασω, και ναι ποια εποχή;
    Σας ευχαριστώ

    • Καλημέρα Ελένη. Μπορείς να την βγάλεις αυτή την εποχή άμεσα καλύτερα και να την εμβολιάσεις με ενοφθαλμισμός τύπου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό που γίνεται σε νεαρά δενδρύλλια τον Ιούνιο – Ιούλιο.

  5. Ελισαβετ
    08/04/2021

    καλησπέρα! και ευχαριστώ για τις τόσο χρήσιμες σμβουλές. Να ρωτήσω αν η αμυγδαλιά μπορεί να ευδοκιμήσει σε παραθαλάσσια περιοχή. Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Ελισάβετ. Ναι, η αμυγδαλιά μπορεί να ευδοκιμήσει και σε παραθαλάσσια εδάφη αρκεί αν έχει καλή αποστράγγιση το χώμα.

  6. Άρης
    04/01/2021

    Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά με δημιουργίες παντού! Μια αμυγδαλιά που έχω μεγάλης ηλικίας δεν έχει ρίξει ακόμη τα φύλλα της, πράγμα παράξενο για την εποχή. Μήπως είναι σημάδι ότι ξεραίνεται; Γενικά είχε έντονη κομίαση φέτος το φθινόπωρο..

    • Καλησπέρα Άρη και χρόνια πολλά. Η αμυγδαλιά δεν έχει χάσει τα φύλλα της πιθανότατα λόγω υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο του φθινοπώρου και δεν έχει μπει σε χειμωνιάτικο λήθαργο για να ρίξει τα φύλλα της. Δεν σχετίζεται αυτό με την έντονη κομμίωση που οφείλεται πιθανότατα στην ασθένεια της φυτόφθορα.

  7. kostas eyaggelioy
    04/01/2021

    μπορούμε να πολλαπλασιασουμε αμυγδαλιές με μοσχεύματα ?
    όπως έχεις δείξει σ άλλο βίντεο ?
    σ ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Κώστα.
      Βεβαίως και μπορείς να δημιουργήσεις καινούρια φυτά αμυγδαλιάς με την μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα. Μπορείς να πάρεις ξυλώδη τμήματα βλαστού μέσα στο χειμώνα και να τα φυτέψεις ή φυλλώδη τρυφερά κλαδιά μέσα στην άνοιξη.

  8. Δημήτρης
    12/09/2020

    Καλημέρα και συγχαρητήρια για την σελίδα
    Εχω αμυγδαλιές ποικιλίας tuono αυτογονιμες θα η ήθελα να ρωτήσω για το σωστό πότισμα τα δέντρα είναι 6ετιας 3 με 3.5 μέτρα ύψους ο γεωπόνος μου είπε πως θέλει περίπου 100 λίτρα νερού ανα 15 μέρες
    ειναι καλο να το κάνω έτσι ή μήπως είναι καλύτερα να τα ποτίζω καθε εβδομάδα απο 50 λιτρα ανα δέντρο ή μήπως υπάρχει καλύτερος τρόπος ποτίσματος επίσης όταν τα δέντρα είναι σε ανθοφορία και μετά που δένει ο καρπός θέλει πότισμα και πόσο ( η ποικιλία που εχω είναι οψιμης άνθισης αρχες Μαρτίου)
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    • Καλησπέρα Δημήτρη. Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης καλλιέργειας της αμυγδαλιάς, σχετικά με το πότισμα, θα είναι καλό να συμβουλεύεσαι το γεωπόνο της περιοχής σου που γνωρίζεις τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τα αντίστοιχα εδάφη.

  9. Απόστολος
    03/08/2020

    Αγόρασα μία αμυγδαλιά από φυτώριο και τη φύτεψα στον κήπο την άνοιξη. Αρχικά πήγαινε καλά, αλλά πλέον όχι τόσο. Ενώ δεν έχει ξεραθεί, δεν θα έλεγα ότι αναπτύσσεται. Μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες έχει εμφανίσει και κάποια κιτρινίσματα στις άκρες (μύτες, όχι περιμετρικά) σχεδόν όλων των φύλλων της. Το να μην την ποτίζω αρκετά μου φαίνεται δύσκολο διότι της ρίχνω αρκετό νερό κάθε 1-2 μέρες. Το να την ποτίζω υπερβολικά επίσης μου φαίνεται δύσκολο μιας που αν την αφήσω για παραπάνω διάστημα απότιστη (πχ 3 μέρες) φαίνεται να ζητάει νερό (“κρεμάνε” τα φύλλα της). Τί μπορεί να συμβαίνει; Βρίσκεται κοντά (περίπου 1,5 μ) σε φράκτη με αμπέλοψη – μήπως την ενοχλεί αυτό;

    • Καλημέρα Απόστολε. Πότισε την αμυγδαλιά με λίπασμα φυκιών για να βοηθήσεις να έχει καλύτερη ριζοβολία η αμυγδαλιά. Πότιζε την αμυγδαλιά κάθε 2-3 μέρες όταν στεγνώνει το χώμα. Επίσης, μπορείς να προσθέσεις και λίπασμα σιδήρου για πρασίνισμα των φύλλων.

      • Σεραφείμ Μελιδώνης
        12/06/2022

        Κι εγώ το ίδιο θέμα έχω, αγόρασα μια αμυγδαλιά δενδρυλιο με καρπούς επάνω, την φύτεψαν με καλό χώμα έβαλα κάνα 2 κουταλιές οργανικό λίπασμα +κοπριά και κομποστ και νερό τακτικά, παρατηρώ κιτρίνισμα των φύλλων στις άκρες των φύλλων!!
        Εκτιμώ ότι ίσως να την πείραξε η ζεστά των προηγούμενων ημερών

  10. Γιάννης Μπαλαφούτης
    16/05/2020

    Συγχαρητήρια για τις συμβουλές σας κύριε Λιονουδάκη.
    Στον κήπο μου στην Άνοιξη Αττικής έχω 6 αμυγδαλιές ηλικίας από 10 έως 30 ετών. Όλες ανθίζουν καλά και δένουν πολύ καρπό. Δύο από αυτές (30 ετών) κρατούν και ωριμάζουν μερικά αμύγδαλα, και μάλιστα σκιάζονται αρκετά από μεγάλα αποψηλομένα πεύκα. Οι άλλες, αν και αρχίζουν πολύ καλά, ρίχνουν τα αμύγδαλα τον Μάϊο, σαν να μην μπορούν να τα κρατήσουν και να τα θρέψουν. Τι φταίει και τι να κάνω;
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    Γιάννης Μπαλφούτης

    • Καλησπέρα Γιάννη. Πρόσεχε να εξασφαλίζεις επαρκές πότισμα στις αμυγδαλιές χωρίς να τις ποτίζεις υπερβολικά. Επίσης, μπορείς κατά την φάση της καρπόδεσης να ψεκάσεις με κάποιο καρποδετικό σκεύασμα που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα για να κρατήσουν οι αμυγδαλίες τους καρπούς τους.

    • Νικόλαος
      10/12/2020

      Καλησπέρα συγχαρητήρια για την σελίδα σας.. θα ήθελα να ρωτήσω αν η κοπριά από τις κότες κάνει για λίπανση της αμυγδαλιάς

  11. Αβραάμ
    04/05/2020

    Πόση ολική σκληρότητα νερού σε PPM αντεχει η αμυγδαλια?
    Ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες που μας δίνεις!
    Αβραάμ

    • Καλημέρα Αβραάμ. Η αμυγδαλιά γενικά είναι ανθεκτικο δέντρο και αντέχει σε κακής ποιότητας εδάφη και σε κακής ποιότητα νερό. Δεν έχουμε υποψη μας το όριο της ολικής σκληρότητας νερού που αντέχει η αμυγδαλιά.

  12. Αλίκη
    25/04/2020

    Καλησπέρα σας! Αρχικά συγχαρητήρια για τη σελίδα σας! Έχουμε φτιάξει έναν μικρό κήπο στον ακάλυπτο με ελιά, λεμονιά, πορτοκαλιά και αμυγδαλιά. Της αμυγδαλιάς τα φύλλα μοιάζουν φαγωμένα με τρύπες. Κανένα άλλο δέντρο όμως δεν εμφανίζει τέτοια συμπτώματα. Τι μπορεί να είναι?

    • Καλησπέρα Αλίκη. Πιθανότατα πρόκειται για την μυκητολογική ασθένεια του κορύνιου ή όπως λέγεται το σύμπτωμα “τρύπες από σκάγια”. Ψέκασε με διάλυμα χαλκού

  13. ΑΓΓΕΛΟΣ
    19/04/2020

    Καλησπέρα, Χρονιά πολλά, Χριστός Ανέστη!

    έχω μια αμυγδαλιά σε γλάστρα ( είναι μεγάλη γλάστρα ), η οποία βγήκε από αμύγδαλο…είναι αν θυμάμαι καλά 2.5-3 χρόνων και 70 – 80 εκ σε υψος…άλλα ακόμη δεν έχει βγάλει ανθός παρά μόνο φύλλα…έχω κάποιες ερωτήσεις
    1) επειδή δεν υπάρχει χώρος και θα μείνει αναγκαστικά σε γλάστρα θα ανθοφορήσει;;;; αν ναι πότε εκτιμάτε;;
    2) πως γίνεται σωστά το κλάδεμα της;;; τι πρέπει να προσέξω;;;
    Ευχαριστώ εκ των πρότερων

    • Καλησπέρα Αγγελε. Εϊναι δύσκολο να καλλιεργηθεί η αμυγδαλιά σε γλάστρα και να σου δώσει ανθοφορία και καρποφορία. Φρόντισε να μην την ποτίζεις υπερβολικά και σχετικά με το κλάδεμα της αμυγδαλιάς δες το αναλυτικό άρθρο μας.

  14. xirouchakismichail@gmail.com
    18/04/2020

    για σας
    έχω μια αμυγδαλιά
    5 χρόνια
    ανθίζει
    αλλά δεν δένει
    αμύγδαλα
    μήπως επειδή
    έχει πολύ φύλλωμα
    δεν την κλαδευω
    ευχαριστυ

    • Καλησπέρα Μιχαήλ. Το κλάδεμα σίγουρα βοηθά την καρπόδεση ενώ συμπληρωματικά μπορείς να βάλεις λίπασμα και να ψεκάσεις τα λουλούδια με εκχύλισμα φυκιών που θα προμηθευτείς σε βιολογικά καταστήματα.

  15. Πάνος
    17/04/2020

    Γειά σας, κατα’αρχας Καλή Ανάσταση! Συγχαρητήρια για την υπέροχη σελιδα τ. Πολλές φορές διαβάζω τα θέματα που βάζετε και μαθαίνω, χάρη σε εσάς. Θα ήθελα τη συμβουλή σας, είμαστε ερασιτέχνες μελισσοκόμοι και πιστεύοντας ότι αν φυτευαμε 2-3 αμυγδαλιές (κουκουτσια) θα φυτρωνε μόνο μια αμυγδαλιά… πραγματοποίησαμε τη παραπάνω κίνηση. Φυτρωσαν όλες οι αμυγδαλιές σε άλλα σημεία 3 και σε άλλα 2 δεντράκια. Το κάναμε για να βοηθήσουμε τις μέλισσες μας, μα μάλλον κάναμε λάθος. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη κίνηση την κάναμε πριν από κάνα 2μηνι και τωρα είναι περίπου 15 εκατοστά. Μπορείτε να μου πείτε πως μπορώ να τα ξεχωρησω χωρίς να τα τραυμάτισε ή τα χαλάσω; Σας ευχαριστώ εκ των προτερων

    • Καλησπέρα Πάνο και καλή Ανάσταση. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Προσπάθησε να ξεριζώσεις με μία τσάπα το κάθε φυτό αμυγδαλιάς, κατά το σούρουπο, βγάζοντας μαζί και μπάλα χώματος γύρω από τη ρίζα του φυτού και να το φυτέψεις σε άλλη θέση.

  16. Δημητρα
    13/03/2020

    Καλησπέρα σας εχω μια αμυγδαλια στον κήπο μου 1 χρόνο πέρσι που την φύτεψα μας έκανε αμύγδαλα όχι πολλά βέβαια αλλά εμείς χαρήκαμε και μόνο που τα είδαμε. Φέτος δεν έκανε ούτε μπουμπούκια μόνο γέμισε κατευθείαν νέα φύλλα… Η Γενική της εικόνα είναι άριστη… Θα μπορούσατε να μου πειτε τι μπορεί να συνέβη?

    • Καλησπέρα Δήμητρα. Πιθανότατα, λόγω εξάντλησης την πρώτη χρονιά επειδή το δέντρο είναι μικρό, δεν άνθισε και δεν έκανε παραγωγή.

    • ΧΡΗΣΤΟΣ
      09/04/2020

      Καλησπερα και ευχαριστουμε για τις ομορφες συμβουλες και τα ωραια βιντεο που ειναι κατανοητα και πολυ ευχαριστα…εχω μια αμυγδαλια στον κηπο και ειναι δυο ετων..καμια χρονια δεν μου εδωσε λουλουδια παρα μονο φυλλα κατευθειαν, η εικονα της ειναι καλη και το φυλλωμα ζωηρο…μπορει να ειναι αγρια..αν συμβαινει αυτο πως το διακρινω και αν οχι τοτε γιατι δεν παραγει ακομα λουλουδια?

      • Καλησπέρα Χρήστο. Όταν είναι μικρά τα δέντρα 1-2 χρονών μπορεί να μην κάνουν ανθοφορία φυσιολογικά ενώ και οι άγριες αμυγδαλίες ανθίζουν. Περίμενε και την επόμενη χρονιά για να δούμε αν θα σου δώσει ανθοφορία.

  17. Κωνσαντινος
    09/03/2020

    Καλημέρα . Καλλιεργώ αμυγδαλιές στην Μαγνησία θα ήθελα να ρωτήσω πόσο χρόνο (περίπου) χρειάζεται ένα άνθος από τη στιγμή που θα ανοίξει να γονιμοποιηθεί.

    • Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Μόλις ανοίξει το άνθος της αμυγδαλίας, μετά από 1-2 μέρες είναι επιδεκτικό στην γονιμοποίηση.

      • Κωνσαντινος
        10/03/2020

        Ευχαριστώ πολύ .

  18. Κορίνα Λάγαρη
    03/02/2020

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα !
    Λατρεύω τα λουλούδια και επιτέλους μετακόμισα σε ένα σπίτι με μεγάλο υπέροχο μπαλκόνι…!
    Από μικρή αγαπώ την αμυγδαλιά και τα άνθη της που φέρνουν την Άνοιξη .
    Θέλω να σας ρωτήσω , θα μπορούσα να έχω αμυγδαλιά σε γλάστρα και υπάρχει περίπτωση στην Αθήνα να κάνει και αμύγδαλα ?
    Το μπαλκονι είναι ανατολικό στην μεγαλύτερη πλευρά του και εξαιρετικά φωτεινό !
    Αν ναι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ποικιλία που πρέπει να ψάξω ?
    Ευχαριστώ πολύ και περιμένω νέα σας .

    Φιλικά
    Κορίνα Λάγαρη

    • Καλησπέρα Κορίνα. Δυστυχώς, η αμυγδαλία συνήθως δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε γλάστρα και να σου κάνει αμύγδαλα. Δοκίμασε πάντως να ψάξεις για νάνα ποικιλία αμυγδαλίας αλλά και πάλι το αποτέλεσμα δεν είναι εξασφαλισμένο.

  19. Telios athanasios
    15/01/2020

    Γεισας και απο εμενα ενδιαφερομαι να καλιεργησω αμυγδαλιες.παρακαλω πολυ εαν μπορειτε να μου πρωτεινετε το καλύτερο δυνατό οργανικο λυπασμα για την φύτευση των δεντριλιων κατα την φυτευση τους.οτι καλύτερο υπάρχει για αμυγδαλιές…

    • Καλησπέρα Αθανάσιε. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πλήρες βιολογικό λιπασμα με αρκετή περιεκτικότητα σε φώσφορο κατά την φύτευση των δενρδυλλίων ώστε να αποκτήσουν αρχικά ένα ικανοποιητικό ριζικό σύστημα.

  20. Πηνελόπη
    12/01/2020

    Καλησπερα σας
    Σκεφτομαι να ξεκινησω την καλλιεργεια αμυγδαλιας, ως ενα συμπληρωματικο εισοδημα.
    Ωστοσο, δεν εχω τις αναλογες γνωσεις.Πως θα πρεπει να ενεργησω, ωστε να αποφυγω τα λαθη?
    Επισης θα ηθελα να ρωτησω αν η φροντιδα των δεντρων απαιτει πολυ χρονο καθημερινα…απουσιαζω αρκετα λογω δουλειας..

    • Καλησπέρα Πηνελόπη. Η καλλιέργεια της αμυγδαλιας δεν είναι αρκετά απαιτητική αλλά σίγουρα χρειάζεται χρόνος. Βασικό για να ξεκινήσεις, πήγαινε σε ένα γεωπόνο της περιοχής σου για να σε συμμβουλεύσει αν το χωράφι σου είναι κατάλληλο για καλλιέργεια αμυγδαλιάς και να κάνετε και μία ανάλυση εδάφους.

  21. Γιαννης
    19/10/2019

    Καλημέρα σας! Θέλω να δοκιμάσω την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς στην ενδοχώρα του Ηρακλείου Κρήτης(Μονοφάτσι-250 μέτρα υψόμετρο). Έχω δυο χωράφια διαθέσιμα δίπλα σε ποταμό.Είναι πολύ καλά χωράφια . Τι πρέπει να προσέξω ώστε να γνωρίζω αν είναι κατάλληλα για αυτή την καλλιέργεια????Σας ευχαριστώ!

    • Καλησπέρα Γιάννη. Γενικά, μέρη με πολλή υγρασία δεν είναι τόρο κατάλληλα για καλλιέργεια αμυγδαλιας αν έχεις τέτοιες συθήκες στα χωράφια σου δίπλα στον ποταμό. Είναι σημαντικό να στραγγίζει καλά το χωράφι σου. Θα ήταν καλό να άνεις μία ανάλυση εδάφους πριν ξεκινήσεις την καλλλιέργεια της αμυγδαλιάς.

  22. Μαρια
    06/04/2019

    Πότε είναι η περίοδος κεντρώματος της αμυγδαλιάς?

    • Καλησπέρα Μαρία. Μάρτιος-Απρίλιος είναι κατάλληλη εποχή για τον εμβολιασμό της αμυγδαλίας είτε με υπόφλοιο εγκεντρισμό (μόσχευμα) σε μεγάλα παλαιά δέντρα αμυγδαλιάς είτε με ενοφθαλμισμό Τ (μάτι) με εμβόλια που έχουμε διατηρήσει σε ψυγείο.

  23. SOPHIA
    20/03/2019

    Οι δύο αμυγδαλιές που έχω στον κήπο μου εδώ και δεκα- πέντε χρόνια(δεν θυμάμαι αν τις φύτεψε ο πατέρας μου ή αν φύτρωσαν μόνες τους) ενώ ανθοφορούν κάνουν ελάχιστα αμύγδαλα.Γιατί συμβαίνει αυτό?Μήπως είναι άγριες και θέλουν μπόλιασμα?

    • Καλημέρα Σοφία. Αν φύτρωσαν μόνες τους οι αμυγδαλιές ή αν φυτεύτηκαν με σπόρο, θα πρέπει σίγουρα να εμβολιαστούν με την επιθυμητή ποικιλία.

  24. Stavros Koulas
    26/09/2018

    παρακαλω θα ηθελα την συμβουλη σας για ενα προβλημα που εχω με τις αμυγδαλιες αλλα και που εμφανιζεται και στις ροδακινιες . β γαζουν στο κορμο ενα ειδος κολλωδους σαν πηχτο μελι. και συνηθως γινεται πολυ σκληρο. τι να κανω. εμεις το λεμε μελος δεν ξερω την επιστημονικη ονομασια του. ευχαριστω πολύ.

    • Καλησπέρα Σταύρο.
      Θά θέλαμε κάποιες διευκρινίσεις για τα συμπτώματα που εμφανίζονται στα δέντρα σου για να απαντήσουμε στο ερώτημα σου. Οι ροδακινιές και οι αμυγδαλιές, τι ηλικία έχουν; Επίσης, αν η έκκριση κόμμεος (κολλώδης ουσία) βγαίνει μόνο στον κόρμό ή και σε κλαδιά και σε ποιο ύψος; Υπάρχουν άλλα συμπτώματα; Ξεφλούδισμα του φλοιού στον κορμό ή ξηράνσεις κλαδιών;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *