9 μυστικά για τη φροντίδα της βουκαμβίλιας
Βουκαμβίλια ή μπουκαμβίλια, το φυτό σύμβολο του καλοκαιριού! Αν μας ρωτούσαν ποιο λουλούδι έχει συνδεθεί περισσότερο με το άσπρο και το μπλε των ελληνικών νησιών, σίγουρα θα απαντούσαμε η βουκαμβίλια.
Αγαπημένη εικόνα από τις καλοκαιρινές διακοπές, η βουκαμβίλια εντυπωσιάζει με τα εντυπωσιακά χρώματα των λουλουδιών της σε αποχρώσεις του κόκκινου, μωβ, ροζ, λευκού, κίτρινου και πορτοκαλί.
Η ανθοφορία της βουκαμβίλιας ξεκινάει την άνοιξη και διατηρείται μέχρι το καλοκαίρι.
Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η βουκαμβίλια έχει προσαρμοστεί υπέροχα στο μεσογειακό περιβάλλον και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου.
Η βουκαμβίλια είναι από τα πιο δημοφιλή αναρριχώμενα φυτά στη χώρα μας. Φυτεύεται σε κήπους, σε αυλές και σε μπαλκόνια για να μας χαρίσει τη μοναδική ομορφιά της και να απλωθεί σε φράχτη, σε πέργκολα ή σε τοίχο που έχει τοποθετηθεί κάποιο πλαίσιο.
Η βουκαμβίλια έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος και τα δέκα μέτρα.
Μοναδικό ελάττωμα, τα πολυάριθμα φύλλα της που πέφτουν το χειμώνα και πρέπει να τα καθαρίζουμε από το έδαφος, καθώς και τα αγκάθια που φέρουν κάποιες ποικιλίες βουκαμβίλιας.
Ας δούμε λοιπόν τι φροντίδα χρειάζεται η βουκαμβίλια για να αναπτυχθεί και να απολαμβάνουμε την υπέροχη ανθοφορίας της για πολλά χρόνια.
1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες βουκαμβίλιας;
Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες βουκαμβίλιας για να επιλέξουμε
Οι νάνες ποικιλίες βουκαμβίλιας (Boungainvillea glabra) είναι ιδανικές για κρεμαστά καλάθια, για εδαφοκάλυψη, ακόμη και για μπονσάι.
Επίσης, υπάρχουν και ημινάνες ποικιλίες βουκαμβίλιας που φτάνουν περίπου 1-2 μέτρα σε ύψος, ιδανικές για να φυτευτούν σε γλάστρα στο μπαλκόνι, καθώς κάποιες από αυτές δεν έχουν αγκάθια.
Η πιο διαδεδομένη και γνωστή ποικιλία είναι η μεγάλη βουκαμβίλια (Boungainvillea spectabilis) που φτάνει σε ύψος 6-12 μέτρων με τα διάσημα άσπρα, μωβ, κόκκινα, πορφυρά ή πορτοκαλί λουλούδια.
2. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η βουκαμβίλια;
Η βουκαμβίλια αγαπάει τον ήλιο και χρειάζεται πολλές ώρες ηλιοφάνειας για να μας χαρίσει τα εντυπωσιακά της λουλούδια. Αν φυτέψουμε τη βουκαμβίλια σε σκιερό μέρος, σίγουρα η ανθοφορία της θα είναι πολύ μειωμένη.
Η βουκαμβίλια είναι ανθεκτική στη ζέστη, στην ξηρασία και στην αλατότητα του εδάφους, γι’ αυτό μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Ευδοκιμεί περισσότερο στις νότιες περιοχές της χώρας και λιγότερο στη βόρειο Ελλάδα ή σε ορεινά μέρη, καθώς είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα.
H βουκαμβίλια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό.
View this post on Instagram
3. Πώς φυτεύουμε τη βουκαμβίλια σε γλάστρα στο μπαλκόνι;
Για να φυτέψουμε τη βουκαμβίλια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προτιμάμε νάνες ποικιλίες που παρουσιάζουν καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία σε περιορισμένο χώρο. Επιλέγουμε μπαλκόνι με νότιο προσανατολισμό, σε θέση προφυλαγμένη από δυνατούς ανέμους.
Για τη φύτευση της βουκαμβίλιας επιλέγουμε γλάστρες με διάμετρο και ύψος τουλάχιστον 40 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί επαρκώς το ριζικό σύστημα.
Προσθέτουμε στη γλάστρα εμπλουτισμένο φυτόχωμα που περιέχει περλίτη και τοποθετούμε στη βάση μία στρώση χαλικιών για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα.
4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η βουκαμβίλια;
Η βουκαμβίλια μέτριες απαιτήσεις σε νερό και δε χρειάζεται να την ποτίζουμε συχνά.
Κατά την έναρξη της ανθοφορίας της βουκαμβίλιας, το πότισμα πρέπει να είναι σχετικά περιορισμένο και να γίνεται μία φορά τη βδομάδα, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού χρειάζεται συχνότερο πότισμα, δύο φορες την εβδομάδα.
Οι μεγάλες σε ηλικία βουκαμβίλιες που έχουν φυτευτεί στο έδαφος και έχουν δημιουργήσει βαθύ δυνατό ριζικό σύστημα χρειάζονται ακόμη λιγότερο νερό. Την περίοδο του χειμώνα το πότισμα μειώνεται πολύ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπερβολικό πότισμα κατά την ανθοφορία καθώς μπορεί να προκαλέσει πτώση και μειωμένο σχηματισμό λουλουδιών.
Οι βουκαμβίλιες που είναι φυτεμένες σε γλάστρα θέλουν περισσότερο νερό από αυτές που έχουν φυτευτεί στο έδαφος.
5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη βουκαμβίλια;
Η βουκαμβίλια δεν έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπανση για να μας δώσει έντονη βλάστηση και πλούσια ανθοφορία.
Για βουκαμβίλιες που έχουμε φυτέψει στο έδαφος, η προσθήκη πλήρους λιπάσματος μέσα στην άνοιξη βοηθάει σημαντικά την ανάπτυξη και τον σχηματισμό λουλουδιών.
Αποφεύγουμε την υπερβολική λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα κατά την περίοδο της ανθοφορίας, καθώς συντελεί στην ανάπτυξη ζωηρής βλάστηση και στη μείωση της ανθοφορίας.
Για βουκαμβίλιες που έχουμε σε γλάστρα, προσθέτουμε μικρές ποσότητες πλήρους υδατοδιαλυτού λιπάσματος, ενισχυμένο με σίδηρο και μαγνήσιο μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης.
6. Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της βουκαμβίλιας;
Οι βουκαμβίλιες χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, αφού έχει περάσει η παγωνιά του χειμώνα.
Κατά το κλάδεμα της βουκαμβίλιας αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά της παλιάς βλάστησης, τους αδύναμους βλαστούς και τους λαίμαργους από τη βάση της για να τη δυναμώσουμε και να μας δώσει καινούρια βλάστηση και πολλά λουλούδια.
Όταν κλαδεύουμε βουκαμβίλια που έχει διαμορφωθεί σε φράκτη θέλει σχετικά πιο αυστηρό κλάδεμα για να διατηρηθεί το σχήμα της.
Το αυστηρό κλάδεμα μπορεί να συντελέσει αρνητικά στην ανθοφορία της επόμενης χρονιάς, καθώς προκαλεί ανάπτυξη ζωηρής βλάστηση.
Επίσης, νεαρά φυτά βουκαμβίλιας κλαδεύονται αρκετά χαμηλά αν θέλουμε να διαμορφώσουν πιο χοντρό κεντρικό βλαστό.
7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της βουκαμβίλιας;
H βουκαμβίλια πολλαπλασιάζεται κυρίως με την μέθοδο των μοσχευμάτων, ωστόσο μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά βουκαμβίλιας και από σπόρο. Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα δημιουργήσουμε καινούρια φυτά βουκαμβίλιας με εύκολο και οικονομικό τρόπο.
α) Πολλαπλασιασμός βουκαμβίλιας με σπόρο
Αν και δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένος, ο πολλαπλασιασμός της βουκαμβίλιας μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα συλλέγοντας τους σπόρους που σχηματίζονται στο κέντρο του άνθους κατά την περίοδο του φθινοπώρου. Αφού μαζέψουμε τους σπόρους και τους αφήσουμε για λίγες μέρες να στεγνώσουν σε καλά αεριζόμενο χώρο, μπορούμε να τους διατηρήσουμε και να τους φυτέψουμε στις αρχές της επόμενης άνοιξης. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι σπόροι της βουκαμβίλιας μπορεί να χρειαστεί και ένα μήνα μέχρι να φυτρώσουν.
β) Πολλαπλασιασμός βουκαμβίλιας με μοσχεύματα
Ο πολλαπλασιασμός της βουκαμβίλιας γίνεται με μοσχεύματα μήκους 15-20 εκατοστών που κόβουμε κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Προτιμούμε να κόβουμε μοσχεύματα από βλαστούς που δεν έχουν ανθοφορία. Αφού αφαιρέσουμε τα 2/3 των φύλλων από τη βάση του μοσχεύματος, το φυτεύουμε σε γλάστρα που γεμίζουμε με φυτόχωμα και περλίτη σε αναλογία 2:1 και τα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον 5-6 εβδομάδες μέχρι να ριζώσουν. Για καλύτερα αποτέλεσματα κατά τον πολλαπλασιασμό της βουκαμβίλιας, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας στη βάση του μοσχευμάτος.
8. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τη βουκαμβίλια;
Η βουκαμβίλια είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε και δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα.
Έντομα που εμφανίζονται στη βουκαμβίλια είναι η μελίγκρα, ο αλευρώδης, η λιριόμυζα και ο τετράνυχος. Σε περίπτωση προσβολής, ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα όπως ο θερινός πολτός και τα άλατα καλίου.
Για την αντιμετώπιση της ασθένειας που δημιουργεί καφέ ή σκούρες κόκκινες κηλίδες στα φύλλα της βουκαμβίλιας, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού.
Τέλος, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει σάπισμα της ρίζας της βουκαμβίλιας λόγω ανάπτυξης μυκητολογικής ασθένειας.
9. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη φροντίδα της βουκαμβίλιας
Το υπερβολικό πότισμα, η ξηρασία, οι θερμοί άνεμοι, καθώς και η υπερβολική λίπανση μπορεί να προκαλέσουν την απότομη πτώση των φύλλων και των λουλουδιών της βουκαμβίλιας, είτε είναι φυτεμένη σε κήπο είτε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.
Καλησπέρα! Έχω μια αναρριχώμενη βουκαμβίλια 20ετιας αρκετά ζωηρή. Δυστυχώς είχαμε ένα ατύχημα και ο κορμός της έσπασε στο ένα μέτρο. Θα ξαναανθισει; Μπορώ να κάνω κάτι για να τη βοηθήσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Το φυτό της βουκαμβίλιας θα επανέλθει στην ανάπτυξη και στην ανθοφορία. Μπορείς να προσθέσεις υδατοδιαλυτό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο για γρήγορη ανάπτυξη.
Κύριε Κώστα καλημέρα…σας έχω ζητησει αρκετές φορές την γνώμη σας για θέματα που έχω με τις βουκαμβίλιες μου..και για ακόμα μια φορά είμαι εδώ ώστε αν μπορείτε να μου εξηγήσετε το παρακάτω “φαινόμενο “☺️…όσες βουκαμβιλιες έχω της απόκτησα με κλωνάρια που φυτεψα όπως σας έχω πει και σε προηγούμενα σχόλια μου..παρατηρώ λοιπόν ότι και αυτές που κράτησα εγώ αλλά και αυτές που χάρισα στην αδερφή μου τον πρώτο χρόνο που ριζοπιανουν πετάνε κλωνάρια και αναπτύσσονται μια χαρά..από τον δεύτερο χρόνο και μετά σταματούν να αναπτύσσονται και να ανθίζουν.. πετάνε κλωνάρια και τα κρατούν εκεί μικρά χωρίς να μεγαλώνουν.. έχουν άριστη αποστράγγιση, τις κλαδευω στις αρχές του Μάρτη, λίγο πότισμα, ο ήλιος τις χτυπάει την μισή μέρα και από λίπασμα μια φορά τον μήνα.. παρατηρώ λοιπόν ότι οι βουκαμβιλιες των γειτόνων που τις έχουν αγοράσει είναι ολανθιστες και μεγαλώνουν κανονικά.. κι έρχομαι στην ερώτηση.. κατά την γνώμη σας μήπως φταίει που είναι από μόσχευμα δικό μου και τους λείπει κάτι που δεν το στερούνται αυτές που αγοράζουμε από τα φυτώρια..?..σας ευχαριστώ για ακόμα μια φορά και σας εύχομαι καλό Πάσχα..!!!
Πιθανότατα δεν έχουν ριζώσει αρκετά σωστά και δεν αναπτύσσονται. Πρόσθεσε λίπασμα φωσφόρου στο χώμα και κάνε πότισμα με υγρό λίπασμα φυκιών.
Καλησπέρα σας! έχω μία βουκαμβίλια γλάστρας αρκετά χρόνια αλλά φαίνεται πλέον ταλαιπωρημένη. Ανθίζει κανονικά αλλά δεν έχει καθόλου πράσινα φύλλα (Απρίλιος). Χρειάζεται λίπανση? αλλαγή γλάστρας? (το σημείο της γλ΄άστρας είναι σχετικά καλό -ΝΑ – , πε΄ρυσι έιχα αλλάξει χώμα και την κλάδεψα χαμηλά)
Πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε δύο εβδομάδες.
Καλησπέρα, έχω μια μπουκαμβιλια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, 1 μέτρο περίπου σε γλάστρα περίπου 25 εκ. διάμετρο. Είναι φυσιολογικό να στρίβουν τα φύλλα; Δεν έχω δει κάποιο στίγμα επάνω στα φύλλα και τη ποτιζω μια φορά τη βδομάδα.
Μπορεί να θέλει τακτικότερα πότισμα ή να έχει ταλαιπωρηθεί λόγω ανέμων. Κάνε πότισμα με διάλυμα λιπάσματος φυκιών για τόνωση του φυτού.
Βάζω ένα λίπασμα γενικής χρήσης, θα χρειαστεί να το σταματήσω;
Μπορείς να το σταματήσεις για ένα διάστημα και να επανέλθεις.
Καλησπέρα σας. Έχω δύο μπουκαμβίλιες φυτεμένες κάτω στη γη η μία είναι αναρριχώμενη και η άλλη είναι δέντρο αυτή που είναι δέντρο ενώ άνθησε και μεγάλωσε πολύ εφέτος ξαφνικά βλέπω τά φύλλα της ενώ είναι πράσινα και δεν πέφτουν έχουν γίνει κάπως στριφογυρίζουν και εκεί που είναι οι κορυφές του ενώ είχαν φιλιζια ξεραίνονται τί μπορεί να φταίει και πως το αντιμετωπίζω; Και κάτι άλλο να ρωτήσω. Πήρα μια Μπουκαμβίλια πριν μια εβδομάδα λευκή και θέλω να την μεταφυτευσω στην γη μπορώ να το κάνω τώρα ή λόγω ζέστης δεν κάνει; Αν ναι μετά την μεταφύτευση τί φροντίδα χρειάζεται; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!
Κλάδεψε τα ξερά, κάνε συχνό πότισμα και πρόσθεσε λίπασμα. Για την καινούρια βουκαμβίλια, μπορείς να την μεταφυτεύσεις, αρκεί να το κάνεις κατά το σούρουπο και να κάνεις συχνά ποτίσματα.
Ελπιζω να μην ρωταω σαχλαμαρα! Επειδη μπορω να την φυτεψω μονο σε γλαστρα στην ταρατσα (2ος οροφος), ειναι ευκολο να γυρισει και να αναπτυχθει κρεμαμενη προς τα κατω?
Πράγματι, μπορείς να την φυτέψεις σε γλάστρα και να την αφήσεις να κρεμαστεί προς τα κάτω.
Καλησπέρα σας..θα ήθελα την βοήθεια σας…την ανοιξη που περασε καταφερα να αποκτήσω μια βουκαμβιλια με μόσχευμα.. κι ενώ εσα σε ενα μηνα αναπτύχθηκε κι έχει φτάσει σε ύψος τα ενάμιση δύο μέτρα δεν λέει να μεγαλώσει τα νέα κλωνάρια που πέταξε αλλά και ούτε να ανθίσει.. ανθισε μονο λίγο στην κορυφή …τι μπορεί να φτάσει..?..σας ευχαριστώ..!!!!
Κλάδεψε την αρχές Μαρτίου και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά.
Σας ευχαριστώ πολύ…Καλές γιορτές με υγεία σας εύχομαι…!!!!!!
Ευχαριστώ πολύ για την απαντηση σας, αναφορικά με την ερωτηση μου 31/7/23.
Θα ηθελα επισης να ρωτησω το εξης σχετικα με τις βοκαμβύλιες. Απο την ανοιξη και μετα συγκεντρωνουν μεγαλο πληθος απο αραχνες. Υπαρχει τροπος καταπολεμησης των αραχνων αυτων?
Ευχαριστω πολυ και παλι εκ των προτερων.
Μπορείς να ψεκάσεις με σκεύασμα θερινού πολτού και φυσικού πύρεθρου για την αντιμετώπιση των αραχνών.
Καλημέρα.
Εχουμε πολλες μωβ αγριες βοκαμβίλιες στο εδαφος φυτεμενες σε αποσταση περιπου 150 μετρα απο τη θαλασσα. Καθε χρονο τις κουρευουμε και αναπτυσονται κανονικα με πλουσια βλαστηση και παρα πολυ μεγαλη ανθοφορια απο την ανοιξη. Ομως περιπου απο τα μεσα Ιουλιου τα ανθη ξεραινονται και παραμενουν πανω στο φυτο. Προκειται για καποια ασθενεια? Υπαρχει τροπος να διατηρουνται τα ανθη για μεγαλυτερο διαστημα? Ευχαριστω πολυ!
Είναι φυσιολογικό και σχετίζεται με την συγκεκριμένη ποικιλία. Δοκίμασε να προσθέτεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας από τις αρχές Ιουνίου.
Καλησπερα έχω μια βουκαμβίλια κ είναι φυτεμένη σε μεγάλο Πυθαρούλης είναι περίπου 2 μέτρα ανθισμένη κ όλο πράσινη την ποτίζω 2 φορες την εμδομαδα αλλά τώρα τελευταία τα φύλλα τις ζαρωνουν χωρίς να πέφτουν τι να συμβαίνει άραγε ; Ευχαριστω!!! ΥΣ την βλέπει φυσικα αρκετά ήλιος από το πρωι!!!
Πότιζε ίσως και συχνότερα, μόλις στεγνώνει το χώμα και πρόσθεσε λίπασμα φυκιών για τόνωση.
Καλησπέρα σας
Έχω μπουκαμβίλια κόκκινη
στον κήπο.Τη βλέπει από το πρωί ο ήλιος.Ανθιζει ιδιαίτερα από τέλος Αυγούστου.Που μπορεί να οφείλεται?
Ευχαριστώ
Φρόντιζε να αποφεύγεις το υπερβολικό πότισμα για να έχει και νωρίτερα ανθοφορία.
Καλημέρα σας..έχω μια βουκαμβίλια λευκή που την απόκτησα πέρυσι φυτεύοντας μόσχευμα…πριν από δυο εβδομάδες την μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη γλάστρα γιατί η προηγούμενη ήταν πολύ μικρή και η βουκαμβιλια αρκετά ψηλή με αποτέλεσμα να μου την ρίχνει συνεχώς ο αέρας..το πρόβλημα είναι ότι ενώ ήταν γεμάτη φρέσκα ανθάκια και φύλλα που πρόσφατα είχαν πετάξει, τέσσερις μέρες μετά την μεταφύτευση μαραζώσαν, πράσινα όπως ήταν…έχει μια εικόνα σαν να είναι απότιστη, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει…ξέχασα να σας πω ..στην γλάστρα που είχα φυτέψει το μόσχευμα είχα βάλει δύο κλωνάρια μαζί.. μετά την μεταφύτευση στο μεγάλο και πιο δυνατό συνέβη αυτό που σας γράφω πιο πάνω ενώ το μικρό που είναι 3 εκ. πιο πέρα μέσα στην γλάστρα είναι μια χαρά.. τι μπορεί να έχει συμβεί..?..κι επειδή ξέρω ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα όπως πάντα ,να σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων..😊💐
Πιθανότατα με την μεταφύτευση να στρεσαρίστηκε το φυτό της βουκαμβίλιας. Σταδιακά θα επανέλθει.
Αυτό σκέφτηκα κι εγώ κυριε Κωστα ..ας ελπίσουμε να τα καταφέρει ο “ασθενής”😍 και να ανακάμψει.. Σας ευχαριστώ πολύ..!!!!
Καλησπέρα. Εχω μια βουκαμβιλια εδω και 3χρονια. Πέρσι ενω έβγαλε πολλά φύλλα δεν είχε καθόλου άνθη. Φέτος ακόμη δεν έχει πετάξει φυλλαράκια. Πιστεύετε πως το έχασα το λουλούδι μου;
Καλημέρα. Μπορείς να κλαδέψεις τη βουκαμβίλια και να δεις αν ο βλαστός είναι εσωτερικά πράσινος, που σημαίνει ότι το φυτό είναι ζωντανό και σταδιακά θα βλαστήσει.
Αγόρασα μια βουκαμβιλια 1,50 μέτρο και την έκανα μεταφύτευση στο χώμα έχει και ανθοφορια πάνω να ρωτήσω εάν έπραξα σωστά γιατί έχει ζέστη τον Ιούλιο!!!
Καλησπέρα Δήμο. Μπορεί να είναι πρόβλημα αν την φυτεύσεις μεσημέρι και χωρίς να την ποτίσεις καλά.
Ευχαριστώ για την απάντηση πόσο συχνά να την ποτίζω με την ζέστη και αν θέλει κάποιο λίπασμα!!!
Πότιζε μία φορά τη βδομάδα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.
Κύριε Κώστα,
Σας ευχαριστώ μία ακόμη φορά για τις πληροφορίες και τη γνώση που μοιράζεστε μαζί μας.
Σχετικά με την εποχή κλαδέματος, όταν λέτε αρχή άνοιξης εννοείτε όπως και με τις τριανταφυλλιές; Δηλαδή Ιανουάριο-Φλεβάρη για νότιες περιοχές και Φλεβάρη- Μάρτη για Βόρειες; Επίσης μπορώ μετά το κλάδεμα να αλλάξω και γλάστρες; Για το νυχτολούλουδο ισχύουν τα ίδια;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Ελένη
Καλησπέρα, Ελένη. Δεν ισχύει το ίδιο με τις τριανταφυλλιές. Κλαδεύουμε τις βουκαμβίλιες αρχές της άνοιξης, Μάρτιο-Απρίλιο.
Κύριε Κώστα,
Θα ήθελα να σας κάνω μία ακόμη ερώτηση. Κλάδεψα πριν δέκα μέρες τη μπουκαμβίλια μου και ψέκασα αμέσως μείγμα θερινού πολτού και χαλκού προς αποφυγή μολύνσεων. Έκτοτε έχει βρέξει πολύ. Εκεί που κλαδεύτηκε το πιο χοντρό κλαδί της (το οποίο κοιτάει χωρίς καμία κλίση προς τον ουρανό) έχει εμφανίσει λίγη μούχλα. Έπρεπε να το είχα κάνει με μία κλίση όπως στις τριανταφυλλιές; Γενικά, να ανησυχώ;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Ελένη
Καλησπέρα Ελένη. Οι τομές του κλαδέματος καλό είναι να έχουν κλίση. Μπορείς να ψεκάσεις ξανά με σκεύασμα χαλκού για προστασία της βουκαμβίλιας.
Το έκανα στις τριανταφυλλιές αλλά όχι στη μπουκαμβίλια… Είμαι αρχάρια όπως καταλάβατε!
Το καλό είναι ότι ήδη πέταξε η κυρία οπότε δεν της έκανα ζημιά!
Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας,
Ελένη
Καλησπέρα σας
Συγνώμη αν έβαλα το σχόλιο μου λάθος
Μέτεμφυτεψα μια βουκαμβίλια περίπου 1 μέτρο ύψος νεαρή πορτοκαλί με άνθη
Κατά την μετεμφυτευση η ρίζα μου πήρε αέρα λόγω νοποτητας
Τώρα τα άνθη έχουν ξεραθεί
Ο κορμός είμαι ζωντανός όμως
Λέτε μα έχω θέμα
Είναι κάρι που πρέπει να κάνω ;
Την ποτίζω καθημερινά μιας κι εδώ στην Μανη η αποστράγγιση του εδάφους είναι θέμα ωρών
Ευχαριστω
Μπορείς να κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα στη βουκαμβίλια και να προσθέσεις κοκκώδες λίπασμα. Πότιζε κάθε 2-3 μέρες.
Καλησπέρα. Πριν 1 εβδομάδα αγόρασα μια μικρή βουκαμβίλια (όχι αναρριχώμενη) και την μεταφύτευσα αμέσως σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα από αυτή του φυτωρίου. Την άφησα στη σκια 2 – 3 μέρες και έπεσαν σχεδόν όλα τα άνθη και τα φύλλα της. Σήμερα την έβαλα σε άλλη θέση με ήλιο. Επίσης παρατηρώ πολύ μικρά ξερά κλαδάκια. Να τα αφαιρέσω ή όχι; Θα ξαναβγάλει φύλλωμα ή όχι λογω εποχής; Θα ήθελα τις συμβουλές σας, σας ευχαριστώ!!!
Καλησπέρα Έλενα. Αφαίρεσε τους ξερούς βλαστούς, πρόσθεσε και υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση μετά την μεταφύτευση και σταδιακά θα αναβλαστήσει η βουκαμβίλια σου.
Γεια σας κ πάλι,
Εδώ και μερικές μέρες παρατήρησα πως το φυτό της βουκαμβίλιας μου, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες κιτρινίζει τα φύλλα και πιθανώς ξεραίνει μερικά από τα ακριανά του κλαδιά.Όμως υπάρχουν μικρά μπουμπούκια που κρατιούνται ακόμα στα κλαδιά αυτά.Ποτίζω μόνο όταν στεγνώνει το χώμα και την λιπαίνω ανάλογα με τις οδηγίες που αναγράφονται στα συσκευάσματα τα οποία προμηθεύομαι από το εμπόριο. Βρίσκεται σε μεγάλο παρτέρι με άλλες 2 βουκαμβίλιες που είναι υγιείς. Τι μπορεί να ευθύνεται γι αυτό κ υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης;
Καλημέρα Θάνο. Κλάδεψε τα ξερά κλαδιά της βουκαμβίλιας και ψέκασε με διάλυμα χαλκού για απολύμανση από ασθένειες. Μπορείς να προσθέσεις συμπληρωματικά και υγρό λίπασμα σιδήρου για πρασίνισμα των φύλλων.
Καλησπέρα σας,
Η βουκαμβίλια μου ήταν γεμάτη με κατακόκκινα άνθη που πραγματικά τράβηξαν τη προσοχή των γειτόνων χάρης στις χρήσιμες συμβουλές σας.Όμως τώρα αφού τα λουλούδια της έχουν πέσει, το φυτό δεν έχει κατα τη γνώμη μου πλούσιο φύλλωμα. Τι μπορώ να κάνω για να γεμίσει πράσινα φύλλα και να είναι γεμάτη ζωντάνια;
Ευχαριστώ και πάλι.
Καλησπέρα Θάνο. Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας για να τονωθεί η βουκαμβίλια και να γεμίσει καταπράσινα φύλλα και να εμφανίσει και καινούρια άνθη.
Πέρυσι το καλοκαίρι ξεράθηκε η βουκαμβίλια και έχασε όλα τα άνθη. Κατάφερα να τη σώσω, αλλάξαμε και γλάστρα και τώρα έχει μεγαλώσει πολύ αλλά δεν έχει άνθη καθόλου. Το νερό το προσέχω, αλλά αν δεν την ποτίσω κάθε 2η μέρα, τα φύλλα της φαίνονται μαραμένα. Έβαλα και χαλίκια για αποστράγγιση και καλό χώμα, έβαλα και λίπασμα φέτος την άνοιξη 2 φορές. Ο προσανατολισμός είναι δυτικός αλλά τη βλέπει ήλιος σχεδόν όλη την ημέρα.
Τι μπορεί να φταίει;
Ευχαριστώ πολύ.
Καλημέρα Δαναή. Σταδιακά πότιζε την βουκαμβίλια στη γλάστρα ανά 3 μέρες και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.
Καλησπέρα σας, προ ημερών αγόρασα μια βουκαμβίλια και ενώ τη πότισα 2 φορές μόνο σήμερα τα φύλλα εμφάνισαν περιφερειακή χλωρωση,τα νεύρα των φύλλων είναι πράσινα αλλά γύρω γύρω είναι λίγο κίτρινο το φύλλο,τι να κάνω?
Καλησπέρα Αμίνα. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκίων για τόνωση της βουκαμβίλιας.
Ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα, σας ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες σας! Έχω μία όμορφη και ανθεκτική βουκαμβίλια η οποία είναι περίπου 20 ετών σε γλάστρα και δεν μπορώ να βρω κάποιο νεαρό κλαδί που να φτάνει στο χώμα ή σε άλλη γλάστρα .Έτσι σκέφτηκα τη μέθοδο του air layering αλλά δε μπορώ να καταλάβω εάν είναι κατάλληλη αυτή η μέθοδος για αυτό το τύπο φυτού και πιο μήνα θα πρέπει να τη προσπαθήσω. Επίσης, ήθελα να ρωτήσω εάν μπορώ να κάνω το ίδιο και σε γιασεμί.
Καλησπέρα Μιχάλη. Μπορείς να δοκιμάσεις την μέθοδο του air layering, δηλαδή των εναέριων καταβολάδων, για τη βουκαμβίλια και για το γιασεμί, τέλη άνοιξης – αρχές καλοκαιριού.
Καλησπέρα σας,
Σας γράφω για την προστασία των φυτών μου από το κρύο εν όψει της ερχόμενης κακοκαιρίας.
Αρχικά, πρέπει να αναφέρω ότι έχω πολλά φυτά τα οποία χρειάζονται προστασία.Τις επόμενες μέρες η θερμοκρασία στην περιοχή μου θα διακυμανθεί από -5 έως -11 βαθμούς κελσίου ως προς τις ελάχιστες τιμές της.Ορισμένα από τα φυτά αυτά, χρειάζονται περισσότερη προστασία από ότι κάποια άλλα. Τα πιο ευαίσθητα,μπορώ να τα μεταφέρω σε εσωτερικό χώρο για λιγο καιρό,όπως τις βουκαμβίλιες, τα αργυράνθεμα, την γαρδένια κλπ.Το ερωτημά μου όμως είναι:Μπορώ να κρατήσω
σε εξωτερικό χώρο τα φυτά που είναι λίγο λιγοτερα ευαίσθητα στο κρύο (πορτοκαλιά, μανταρινιά ),κατα την διάρκεια της νύχτας σε απόγονο μέρος, κοντά σε τοίχο, καλυμμένα με τέντα,ή με αυτή την θερμοκρασία θα παγώσουν; Θέλω να πω είναι καλύτερο αυτά τα φυτά να παραμεινουν σε εξωτερικό χώρο,ή να μεταφερθούν σε εσωτερικο;
Καλημέρα Θάνο. Καλύτερα για λίγες μέρες να μεταφερθούν σε εσωτερικό χώρο μακριά όμως από καλοριφέρ και τζάκι τα φυτά σου καθώς θα είναι πιο εξασφαλισμένα ειδικά τη νύχτα που θα έχει πολύ παγωνιά. Δες και το σχετικό άρθρο για την προστασία των φυτών από παγωνιά και κρύο.
Καλησπερα,θελω να ρωτησω γιατι τα φυλλα της ορτανσιας μου κανουν κατι σαν μουχλα ασπρη πανω στα φυλλα ,κατι σαν ωιδιο και πως μπορω να το αντιμετωπισω;ποτιζω οταν ξεραθει το χωμα.Ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα Κική. Για την αντιμετώπιση του ωίδιου στην ορτανσία μπορείς να ψεκάσεις με σκεύασμα βρέξιμου θειαφιού για να το αντιμετωπίσεις.
Καλημέρα σας!
Το site σας είναι πολύ χρήσιμο και σας ευχαριστώ προκαταβολικά για τις πολύτιμες συμβουλές σας.
Η μπουκαμβίλια μου είναι φυτεμένη σε πιθάρι στο μπαλκόνι μου στη βόρεια Ελλάδα, είναι ένα μέτρο με υγιή φύλλα και φούξια άνθη και ψηλώνει συνεχώς. (Ύψος: 1,15 εκ.) Πώς μπορώ να τη διατηρήσω το χειμώνα στο μπαλκόνι μου για να την χαρώ την επόμενη άνοιξη; τι μέτρα προστασίας πρέπει να λάβω; τι υλικά θα χρειαστώ;
Σας ευχαριστώ κ πάλι!
Καλημέρα Μαίρη. Η βουκαμβίλια θα δυσκολευτεί με την παγωνιά του χειμώνα, στη βόρεια Ελλάδα και καλό είναι να την προστατεύσεις με ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα ή δίχτυ που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.
Kαλημέρα Κώστα,
Έχω μια επείγουσα ερώτηση: Οι θερμοκρασίες φέτος ήταν παγετού φέτος για κάποιες βδομάδες έως -15 οπότε θεώρησα σωστό να μεταφέρω την μπουκαμβίλια μου σε εσωτερικό χώρο. Την έχω περίπου 3 βδομάδες μέσα και ενώ είχαν πέσει όλα τα άνθη και τα φύλλα έχει αρχίσει να βγάζει πολλά νέα φυλλαράκια καθώς και μπουμπούκια! Παρατήρησα όμως πως στα πολύ τρυφερά φυλλαράκια έχει μικροσκοπικά έντομα, (ψείρες; ) που μπόρεσα να δω με μεγεθυντικό φακό. Είναι μαύρα και δεν μοιάζουν με μελίγκρα αλλά ούτε και με τα αλευρώδη ή αυτά που έχω δει στο site σου. Προσπάθησα να τα βγάλω με το χέρι αλλά είναι πολύ τρυφερά τα φύλλα και τα μπουμπούκια και θα καταστραφούν. Θα ωφελούσε αν ψέκαζα τα σημεία αυτά με κάποιο εντομoαπωθητικό;
Επίσης, έχω “σπάσει” τα νεκρά κοτσανάκια από την καλοκαιρινή ανθοφορία γιατί ήταν ήδη νεκρά. Δεν ξέρω αν είναι η σωστή εποχή…
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τις χρήσιμες συμβουλές σου!
Ανυπομονώ να λάβω νέα σου!
Καλησπέρα Μαίρη. Μπορείς να ψεκάσεις με σκεύασμα θερινού πολτού και χαλκού την βουκαμβίλια για απολύμανση από ασθένειες και έντομα όπως η καπνιά και η βαμβακάδια που ίσως έχει προσβληθεί η βουκαμβίλια. Κατάλληλη εποχή για κλάδεμα της βουκαμβίλιας στις αρχές της άνοιξης.
Χαίρετε! Συγχαρητήρια για την εκπληκτική δουλειά σας και τις χρήσιμες συμβουλές!
Θα χρειαστώ τη συμβουλή σας σχετικά με ανεπιθύμητους εχθρούς που τρώνε τα φύλλα της βουκαμβίλιας μου. Την έχουμε στο μπαλκόνι οπότε δυσκολεύομαι να καταλάβω τί είναι και πώς να δράσω για την αντιμετώπισή τους. Δεν είναι δαγκωμένο ολόκληρο το φύλλο αλλά κυρίως τα πλαϊνά. Ίσως κάμπια;
Ποιον τρόπο θα μου προτείνατε για να το αντιμετωπίσω;
Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων!
Καλημέρα Χριστίνα. Αν είναι κάμπιες που τρώνε τα φύλλα, μπορείς να τα σκονίσεις με βάκιλο Θουριγγίας. Αν είναι προσβολή από ακρίδες μπορείς να χρησιμοποιήσεις πιπέρι καγιέν.
Ποτέ μπορώ σε απάνεμο μέρος στην Χαλκιδικη μπροστά στην θάλασσα να φυτέψω βοκαμβίλιες δηλ ποιο μήνα Ευχαριστώ .
Καλημέρα Σούλα. Κατάλληλη εποχή για την φύτευση της βουκαμβίλιας είναι στην αρχή της άνοιξης.
Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά. Πήρα φέτος πριν το καλοκαίρι μια βουκαμβίλια σε γλάστρα. Την μεταφυτευσε κατευθείαν ο πατέρας μου σε μια λίγο μεγαλύτερη γλάστρα με φυτόχωμα και λίγη κοπριά και μέσα σε 20 ημέρες έπεσαν όλα της τα άνθη. Τις τελευταίες 15 ημέρες έβγαλε ξανά άνθη μόνο ο ένας κορμός από τους δύο που έχει αλλά στον άλλον έχουν αρχίσει τα φύλλα να μαλακώνουν και να κοιτάνε προς τα κάτω. Την έχω σε ένα μικρό δωματιάκι στο μπαλκόνι, το οποίο αεριζεται από τα παράθυρα και ο ήλιος την χτυπάει δυο ώρες το πρωί. Τι κάνω λάθος και τι μου προτείνετε να κάνω από εδώ και πέρα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Καλησπέρα Χρυσάφη. Η βουκαμβίλια ευδοκιμεί καλύτερα σε εξωτερικό περιβάλλον που να έχει καλό αερισμό με αρκετή ηλιοφάνεια. Θα σου πρότεινα να βγάλεις την βουκαμβίλια έξω από το δωματιάκι για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία. Επίσης, απέφυγε το υπερβολικό πότισμα στη βουκαμβίλια και πότιζε μόνο όταν στεγνώνει το χώμα.
Από τι εξαρτάται το χρώμα λουλουδιών της βουκανβιλιας και πως μπορω να το αλλάξω. Ευχαριστώ
Καλησπέρα Χρήστο. To χρώμα των λουλουδιών της βουκαμβίλιας δεν μπορεί να αλλάξει καθώς εξαρτάται από την ποικιλία της βουκαμβίλιας.
Καλησπερα συγχαρητηρια για τις απιθανες συμβουλες σας εχω την βουκαμβιλια σε ηλιολουστο μερος του μπαλκονιου μου με αρκετο ηλιο εχει αρκετα λουλουδια αλλα οταν αργησω να την ποτισω δηλ 1 φορα την εμδομαδα εχει πτωση των φυλλων χωρις να ζεραινονται.Μηπως θελει ποιο πολυ ποτισμα επειδη το κτυπαει ο ηλιος!! ευχαριστω πολυ
Καλημέρα Κατερίνα. Η βουκαμβίλια σε γλάστρα καλό είναι να την ποτίζεις και συχνότερα αν στεγνώνει το χώμα την περίοδο του καλοκαιριού, κάθε 4-5 μέρες.
Θα μπορούσατε να μου πείτε τι χώμα χρειάζεται να χρησιμοποιήσω για φύτεψη βουκαμβίλιας σε πιθάρια? Διαπίστωσα ότι το χώμα (κομπόστ χώμα) που μου είχαν δώσει από το φυτώρειο δεν είχε τα σωστά αποτελέσματα, και μετά από μεγάλη έρευνα που έκανα είδα ότι η βουκαμβίλια χρειάζεται ένα μείγμα χώματος με πάρα πολύ καλή αποστράγγιση που να μην κρατάει υγρασία. Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε?
Καλημέρα Βασίλειε. Για την φύτευση της βουκαμβίλιας, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα φυτόχωμα γενικής χρήσης που να ανακατευτεί με περλίτη και άμμο σε αναλογία 2:1:1 για να έχει καλή αποστράγγιση.
Καλησπερα και συγχαρητήρια για την δουλειά σας!! Ειναι πολυ βοηθητικα αυτα που ανεβαζετε για εμας τους νεους στην κηπουρική!
Εχω μια βουκαμβίλια σε γλαστρα και ποτιζω δυο φορες την εβδομάδα. Σημερα το μεσημερι ειδα οτι εχει ρίξει σχεδον ολα τα φυλλα της αλλα όχι τα ανθη της ενω χθες το βράδυ ηταν μια χαρα!
Τι μπορω να κανω για να την συνεφερω? Θα μπορεσει να ξαναβγαλει τα φυλλα της?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!! Καλο υπολοιπο καλοκαιριου!!
Καλημέρα Εύα. Η πτώση των φύλλων μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή λίπανση. Εξασφάλισε ότι στραγγίζει η γλάστρα της βουκαμβίλιας το νερό που περισσεύει. Πότισε με υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση του φυτού της βουκαμβίλιας για να ξαναβγάλει φύλλα.
Καλησπερα σας, ειστε αξεπεραστοι.. μπραβο σας που μας βοηθατε. Η βουκαμβιλια στον φραχτη μου ειναι πολλων χρονων, εδω και ενα μηνα περιπου αρχισαν να ξεραινονται τα ανθη, και τωρα εχουν ξεραθει σχεδον ολα, χωρις να πεφτουν. την ποτιζω μια φορα την εβδομαδα. επειδη ελλειπα μερικα χρονια, ενας γειτονας μου ειπε οτι και περσυ το καλοκαιρι ενω ηταν φουντωμενη, παλι ξεραινονταν τα λουλουδια της. μπορειτε να προτεινετε κατι? σας ευχαριστω εκ των προτερων.
Καλμέρα Λένα. Πιθανότατα το υπερβολικό πότισμα ξεραίνει τα άνθη. Μείωσε το πότισμα κάθε 2 εβδομάδες και ψέκασε με διάλυμα χαλκού.
Καλησπέρα. Είναι σωστό να αφαιρούμε τους “λαίμαργους” που πετάγονται κατά διαστήματα και είναι κάπως ακαλαίσθητοι (χαλάνε το σχήμα), ακόμα κι αν δεν είναι περίοδος κλαδέματος? Επίσης, οι λαίμαργοι αυτοί αναμένεται να αποκτήσουν κι αυτοί χρωματιστά φύλλα/λουλούδια. ή απλά τρώνε δύναμη από το φυτό? Για την ώρα (τέλη Μάη) είναι όρθιοι, μαλακοί βλαστοί, χωρίς χρωματιστά φύλλα και λουλούδια – γενικώς κάπως παράταιροι!
Καλησπέρα Απόστολε. Βεβαίως και μπορείς να αφαιρείς μερικούς από τους λαίμαργους βλαστούς της βουκαμβίλιας για να μην έχει πολύ πυκνή βλάστηση αν και σταδιακά θα δώσουν ανθοφορία.
Καλησπέρα. Αγόρασα μια βοκαμβίλια την οποία την μεταφύτεψα κατευθείαν σε μεγάλη γλάστρα και την έβαλα στο μπαλκόνι σε σημείο πολύ φωτεινό ειδικά κάποιες ώρες του μεσημεριού που ο ήλιος την βλέπει πολυ έντονα. Διάβασα για το πότισμα οπότε την πότισμα μόνο δύο φορές. Και είδα ότι έχουν αρχίσει και τα φύλλα είναι προς την κάτω κατεύθυνση μαλακά και αρχίζουν να κίτρινιζουν, ενώ τα άνθη ξεραίνονται. Τι φταίει;
Καλησπέρα Ευτυχία. Το πότισμα της βουκαμβίλιας σε γλάστρα αυτή την περίοδο, που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες γίνεται 2 φορές την εβδομάδα. Πρόσθεσε υγρό λιπασμα ανθοφορίας.
Καλημερα απο Ροδο συγχαρητηρια για τις τελειες συμβουλες για ολα τα φυτα !! Εχω μια βοκαμβιλια εδω κ 1/1/2 χρονο το υψος της ειναι 1.80 ειναι πανω στο τοιχο μου στη βεραντα εχω αρκετα φως και ηλιο στη μιση βεραντα αλλα η βοκαμβιλια δεν ανθιζει αρκετα η περιποιηση του νερου ειναι 1 φορα την εμδομαδα τα φυλλα ειναι αρκετα κ πλουσια!! τι μπορω να κανω για να ανθιζει?θα προσπαθησω να βγαλω μια φωτογραφια ευχαριστω πολυ!!!
Καλησπέρα Κατερίνα. Θα σου πρότεινα να ποτίζεις κάθε 2 εβδομάδες την βουκαμβίλια σου, αραιώνοντας δηλαδή το πότισμα για να μπορέσει να σου χαρίσει ανθοφορία. Συμπληρωματικά, πρόσθεσε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά.
Καλημερα.Πριν λίγες μέρες έλαβα ως δώρο γενεθλίων μια πολύ όμορφη μπουκαμβιλια!θα ήθελα αν είναι εύκολο να με βοηθήσετε με την φροντίδα της καθώς κατοικώ στην Νορβηγία και δεν ξέρω πως να συμπεριφερθω σε ένα τόσο δικό μας φυτό σε αυτό το ιδιετερο (κρυο)κλίμα .μπορω να την φυτέψω έξω και με κάποιο τρόπο να την προστατέψω τον χειμώνα;ή πρέπει να μπει σε γλάστρα που το χειμώνα να μεταφέρεται σε εσωτερικό χώρο;είναι τόσο όμορφη και γεμάτη λουλούδια !!
Σας ευχαριστω εκ των προτέρων
Μαρθα
Καλημέρα Μάρθα. Για την περιοχή της Νορβηγίας που έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, Θα πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει σε εσωτερικό χώρο η βουκαμβίλια και να την βγάζεις σε εξωτερικό χώρο από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.
Καλησπέρα σας,
Καταρχήν συγχαρητήρια για την άψογη περιγραφή σας που δίνετε σχετικά με τα φυτά στα άρθρα που ανεβάζετε καθημερινά. Μία κόκκινη βουκαμβίλια που έχω την έβαλα τον χειμώνα μέσα στο σπίτι, καθώς δεν είχα χώρο να την βάλω κάπου αλλού. Αφού η θερμοκρασία ήταν ιδανική, γέμισε κόκκινα άνθη τον Φεβρουάριο. Στα μέσα Μαρτίου τα έριξε και την κλάδεψα τα κλαδιά της στο 1/3 του μήκους .
Έπειτα αφού την μετέφερα πάλι έξω δεν έκανε τίποτα και περίπου στο τέλος του Απριλίου γέμισε όλο κορυφές, όμως δεν έχει μπουμπούκια. Την ρίχνω υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2 εβδομάδες. Θα βγάλει άνθη ή αφού έβγαλε τον χειμώνα δεν ξανά βγάζει. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω αν οι ορτανσίες θα βγάλουν μπουμπούκια καθώς δεν έχουν βγάλει ακόμα ενώ κάθε 2 εβδομάδες προσθέτω λίπασμα ανθοφορίας. Πότε θα βγάλουν;
Καλημέρα Θάνο και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Καταρχήν, να πούμε ότι το πολύ αυστηρό κλάδεμα της βουκαμβίλιας μπορεί να αποτελέσει αιτία σημαντικής μείωσης της ανθοφορίας. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα της βουκαμβίλιας και εξασφάλισε της ηλιοφανή θέση προφυλαγμένη από ανέμους και θα σου χαρίσει ξανά την υπέροχη ανθοφορία της. Σχετικά με την ορτανσία, χρειαζόμαστε φωτεινή θέση που δεν την κτυπά απευθείας ο ήλιος για να βγάλει μπουμπούκια. Δες αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα της ορτανσίας σστο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Καλησπέρα σας! Έχω κάδο κομποστοποίησης με σκουλήκια και έχω μαζέψει υγρό λίπασμα σε ένα μπουκάλι. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω στη βουκαμβίλια μου (είναι σε γλάστρα) και σε ποια αναλογία με νερό; Σας ευχαριστώ!
Καλησπέρα Δημήτρη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε αναλογία 2ml/1 λίτρο και να ποτίσεις τα φυτά.
Καλημέρα και καλό μήνα! Φανταστική η σελίδα σας! Συγχαρητήρια!!! Είμαι φανατική ακόλουθος! Έχω μια βοκαμβίλια σε γλάστρα και ενώ είχε ανθίσει υπέροχα, μέσα σε τρεις μέρες έριξε τα λουλούδια της και αυτά που έμειναν μοιάζουν μαραμένα. Τις τελευταίες μέρες φυσούσε πάρα πολύ. Παίζει ρόλο αυτό; Την ποτίζω όταν δω το χώμα στεγνό. Τι έκανα λάθος; Τι πρέπει να κάνω για να συνέλθει;
Καλημέρα Γιώτα και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Η βουκαμβίλια θέλει ηλιοφανή θέση και προφυλαγμένη από δυνατούς ανέμους και ίσως γιαυτό έπεσαν τα λουλούδια της. Επίσης, πρόσεχε να μην ποτίζεις υπερβολικά γιατί ρίχνει τα λουλούδια της.Για να την βοηθήσεις, μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας.
Καλησπέρα.
Αγόρασα σήμερα μια μπουκαμβίλια, άγρια μου είπαν, 1,80 υψος., ( έχει αγκάθια) και με απαλό μωβ χρώμα τα λουλούδια της.
Λουλούδια έχει πολλά, ακόμα και σχεδόν στην άκρη των νέων βλαστών, οι οποίοι είναι με έντονη αναπτυξη!
Κάνει να την μεταφυτευσω σε μεγαλύτερη γλάστρα τώρα? (Πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η γλάστρα?) Ή να περιμένω το φθινόπωρο? (Περυσι αγόρασα νανα ποικιλία, Σεπτέμβριο μήνα, και μόλις κάναμε μεταφύτευση έριξε όλα της τα κόκκινα υπέροχα άνθη).
Ευχαριστώ, Γιωργος
Μπορείς να μεταφυτεύσεις την βουκαμβίλια σε μεγαλύτερη γλάστρα αν είναι σε πολύ μικρή γλάστρα τώρα. Πάντως, είναι καλύτερο να την μεταφυτέψεις μετά το τέλος της ανθοφορίας της.
Γεια σας! Καταρχήν συγχαρητήρια για το site σας, είναι το προσωπικό μου εγχειρίδιο. Συνεχίστε έτσι!
Αγόρασα μια βουκαμβίλια και από λάθος συνεννόηση με το φυτώριο την έβαλα σε γλάστρα με φυτοχωμα για οξυφυλλα και έξτρα σίδηρο.
Θα έχω πρόβλημα?
Καλησπέρα Δημήτρη.
Δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα αρχικά για την βουκαμβίλια. Σε επόμενη μεταφύτευση, καλύτερα να χρησιμοποιήσεις φυτόχωμα γενικής χρήσης.
Γεια σας, είμαι σχεδόν άσχετη με τα φυτά και θέλω να ρωτήσω το εξής:
Θέλω να φυτέψω μια βουκαμβιλια στο εξοχικό μας, τώρα Μάρτιο μήνα είναι καλή εποχή?
Πόσο μεγάλο πρεπει να είναι το φυτό όταν το αγοράσω, για να πιάσει σίγουρα?
Αν την ποτιζω μόνο ΣΚ είναι εντάξει?
Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα Δήμητρά. Αν έιναι αρκετά μεγάλο το φυτό πάνω από 1,5 μέτρο σε μεγάλη γλάτρα, μπορεί να επιβιώσει αν το ποτίζεις μία φορά τη βδομάδα μόνο.
Γεια σας και πάλι,
Πριν από μία εβδομάδα, περίπου μετέφερα τις βουκαμβίλιες μου σε εσωτερικό χώρο για να τις προστατέψω από το κρύο.Όμως, ξεκίνησαν να ρίχνουν απότομα τα φύλλα τους και τα μπουμπούκια τους. Μερικά από αυτά, καθώς και λίγα φύλλα κοντά στην κορυφή, παρουσιάζουν μαύρισμα, “πανιάζουν” και πέφτουν. Πρέπει να ανησυχώ ή είναι κάτι φυσιολογικό; Αν δεν είναι τι φταίει και πώς θα το αντιμετωπίσω; Επίσης, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις γρήγορες και κατατοπιστικές απαντήσεις που δίνετε κάθε φορά. Τέλος, αξίζει να σημειώσω ότι χάρη σε εσάς έχουν αναστηθεί όλα τα φυτά μου.
Καλησπέρα Θάνο. Η βουκαμβίλια χάνει το φύλλωμα της το χειμώνα και είναι φυσιολογικό. Αν τις μεταφέρεις σε εσωτερικό χώρο, λόγω κακού αερισμού ή λόγω θερμαντικών υλικών συνήθως κιτρινίζουν ή μαυρίζουν τα φύλλα της και πέφτουν. Δεν μπορείς να τις προστατεύσεις τόσο πολύ αν τις βάλεις σε εσωτερικό χώρο.
Καλησπέρα σας,
Η βουκαμβίλια μου έχει ελάχιστα φύλλα που δεν έχουν έντονο πράσινο, βαθύ χρώμα. Επίσης, μερικά έχουνε στην επιφάνειά τους, ένα απαλό κίτρινου χρώματος στίγμα, που μοιάζει λες και χύθηκε κάτι πάνω τους. Αρκετά από αυτά πέφτουν και μερικά από τα κλαδιά της είναι γυμνά. Τι ευθύνεται για αυτό και πως θα το αντιμετωπίσω;
Σχετικά με τα κλαδιά της, έχουν μεγαλώσει πάρα πολύ (2m) και το φυτό από το βάρος τους γέρνει. Να τα κλαδέψω, ναι ή όχι και αν ναι, ποια εποχή πρέπει,τώρα, ή αργότερα προς την άνοιξη.
Κλάδεψε την βουκαμβίλια στα τέλη Φεβρουαρίου αφου περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Θα μπορούσες να ψεκάσεις μα διάλυμα χαλκού μετά το κλάδεμα για απολύμανση απο μυκητολογικές ασθένειες που πιθανότατε έχει προσβληθεί το φύλλωμα της. Συμπληρωματικά, θα προσθέσεις στην βουκαμβίλια σου λίπασμα για σνάπτυξη και ανθοφορία.
Καλησπέρα σας,
Χάρης στις χρήσιμες συμβουλές σας η βεράντα μου είναι καταπράσινη, με μεγάλη ανθοφορία. Τα φυτά μου είναι γεμάτα ζωντάνια με πλούσιο φύλλωμα.
Οι περσινές βουκαμβίλιες ( οι οποίες είχαν παγώσει ) αναβλάστησαν από την βάση του κορμού, έβγαλαν πολλά φύλλα και λουλούδια. Φέτος, αγόρασα και άλλες τρεις βουκαμβίλιες από το φυτώριο με πολλά λουλούδια . Οι δύο καινούργιες βουκαμβίλιες εξακολουθούν να δίνουν ανάπτυξη όμως στην μία μαράθηκαν τα φύλλα της, κιτρινίζουν και πολλά πέφτουν. Έξυσα τα μικρά κλαδάκια και εσωτερικά είναι χλωρά. Πρέπει να σημειώσω πως την χτυπούσε η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού. Πιστεύετε ότι φταίνε οι θερμοί άνεμοι γι αυτό ή μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο;
Καλησπέρα Θάνο και χαιρόμαστε πολύ που έχεις φτιάξει ένα υπέροχο κήπο στη βεράντα σου. Σχετικά με το ερώτημα σου, είναι σίγουρο ότι η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην βουκαμβίλια σου. Βέβαια, καλό θα είναι να βεβαιωθείς ότι και η γλάστρα που έχεις τη βουκαμβίλια στραγγίζει το νερό καθως λόγω υπερβολικού ποτίσματος μπορεί να προκληθεί φυλλόπτωση. Σε κάθε περίπτωση, μετέφερε τη γλάστρα με τη βουκαμβίλια σε άλλη θέση, κλάδεψε την για να αναβλαστήσει ξανά.
Η μπουκαμβίλια μου, την αγόρασα φέτος, είναι σε γλάστρα μικρή και έχει μεγαλώσει πολύ, είναι τρία μέτρα και… Είναι υγείες φυτό, τώρα άνθισε. Πότε να της αλλάξω γλάστρα; Ευχαριστώ!!
Καλησπέρα Τριανταφυυλλιά. Θα έπρεπε να είχεις κάνεις την μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα πριν ανθίσει. Περιμένε μόλις ολοκληρωθεί η ανθοφορία της και να την βάλεις σε μεγαλύτερη γλάστρα μέσα στο φθινόπωρο.
Καλησπέρα…
Θα ήθελα να ενημερωθώ για ένα μεγάλο λάθος που έκανα στις μποκαμβολιες μου.
Ενώ είχαν μεγάλη ανάπτυξη όταν έφυγα με άδεια Από την δουλειά τις πότησα παρά πολύ με αποτέλεσμα αυτές που δεν ήταν πολύ εκτεθειμένες στον ήλιο έπεσαν όλα τα φύλλα και δείχνει να έχουν μαραθεί.ο κορμός είναι υγείες Ενώ ο μισός οπτικά φαίνεται σαν ξερός μέσα είναι χλωρος..
Υπάρχει καμια περίπτωση να τις σώσω με καποιον τρόπο…?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων..!!
Καλησπέρα Γάννη. Αφαίρεσε τα ξερα κλαδιά στις βουκαμβίλιες, πότισε με υγρό λίπασμα εκχυλίσματος φυκκιών για τόνωση και τα φυτά σου θα αναβλαστήσουν.
Χαίρετε και πάλι! Είμαι η Βασιλική, σας είχα ξαναπροσεγγίσει για την μπουκαμβίλια μου πριν λίγους μήνες. Δυστυχώς φέτος ο χειμώνας έφτασε μείον 10 βαθμούς Κελσίου σχεδόν και έχω την αίσθηση ότι το φυτό πάγωσε, καθώς δεν είχα χώρο να τη βάλω στο σπίτι…Δεν έχει βγάλει ούτε φύλλα ούτε άνθη ακόμα, αν και το κλάδεψα την άνοιξη. Πώς μπορώ να καταλάβω αν πάγωσε όντως; Ευχαριστώ και πάλι, για τον χρόνο σας και την πολύτιμη προσφορά σας μέσω του σάιτ. Να’στε καλά.
Βασιλική κλάδεψε το βλαστό της βουκαμβίλιας και αν παραμένει πράσινος εσωτερικά, σημαίνει ότι μπορεί να ξαναβλαστήσει έστω και αργότερα. Πρόσθεσε υγρό λιπασμα ανάπτυξης κάθε 2 βδομάδες για να την βοηθήσεις να αναπτυχθεί.
Είναι ξερός ο βλαστός με μια ανεπαίσθητη, σχεδόν αδιόρατη απόχρωση πράσινου 🙁 …έχει ελπίδα λέτε;
Πιθανότατα έχει ξεραθεί. Κλάδεψε την πολυ χαμηλά από τη βάση μήπως και αναβλαστήσει.
Καλησπέρα έχω μια μπουκαμβίλια φυτευμένη στον κήπο εδώ και 15 χρόνια με κορμό διαμέτρου 20 εκ. όλα αυτα τα χρόνια έχει ελάχιστα λουλούδια μολονότι τα κλαδιά της ξεπερνούν τα 4 μέτρα είναι πολύ το φύλωμάτης αλλά χωρίς ιδιαίτερη ανθοφορία την κλαδεύω συνεχώς, τι φταίει μήπως είναι άγρια; και πέστε μου μπολιάζεται με άλλο είδος που βγάζει άνθη; Ευχαριστώ
Καλησπέρα Φώτη. Μείωσε το πότισμα μήπως εμφανίσει πλουσιότερη ανθοφορία. Πάντως μπορείς να εμβολιάσεις την βουκαμβίλια με άλλη επιθυμητή ποικιλά βουκαμβίλιας.
Καλησπέρα σας,
Συγχαρητήρια για το καινούργιο σας βίντεο που αφορά τις λεμονιές.
Οι βουκαμβίλιες μου εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση λήθαργου χωρίς να έχουν πετάξει ούτε ένα νέο φυλλαράκι. Τον Φεβρουάριο που τις κλάδεψα ο κορμός εσωτερικά ήταν πράσινος. Όμως τώρα που έκοψα ένα μικρό κλαδάκι και το παρατήρησα, έχει γίνει χρώμα κίτρινο που με δυσκολία διακρίνεται το πράσινο.
Έπειτα έξυσα ελαφρώς κάτω κάτω τον κορμό της βουκαμβίλιας και ήταν χρώμα καφέ ανοικτό. Το ξύλο φαίνεται ξερό αλλά έχει αρκετά μικρά ματάκια (όχι μπουμπούκια) που δεν παρουσιάζουν ανάπτυξη.
Τι να κάνω; Να περιμένω τη νέα βλάστηση στα κλαδιά τους, την αναβλάστηση τους από χαμηλά, ή έχουν παγώσει με την θερμοκρασία να είχε πέσει στους -5C.
Θα χαρώ να μου απαντήσετε σύντομα.
Καλησπέρα Θάνο. Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια για το βίντεο μας για την καλλιέργεια της λεμονιάς.. Καταρχήν, η φετινή χρονιά είναι όψιμη και καθυστερεί η έναρξη της νέας βλάστησης. Πιθανότατα, η βουκαμβίλια σου έχει παγώσει και ξεραθεί η ακραία βλάστηση μετά το κλάδεμα. Θα σου πρότεινα να την κλάδέψεις εκ νέου για να αναβλαστήσει.
Γεια σας,
Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που διαθέτετε για να απαντάτε στις απορίες των αναγνωστών σας.
Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με τις βουκαμβίλιες μου και θα ήθελα την γνώμη σας πάνω σε αυτό.
Ηλικιακά τα φυτά μου μπαίνουν στο δεύτερο χρόνο τους αλλά μέχρι στιγμής ( 25/03/2019) δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής. Να σημειώσω ότι το Χειμώνα τις άφησα έξω. Η θερμοκρασία είχε πέσει περίπου στους -5C. Επίσης τις κλάδεψα στα μέσα Φεβρουαρίου και διαπίστωσα ότι οι κορμοί τους ήταν μέσα πράσινοι.
Το ερώτημα μου είναι γιατί δεν έδωσαν μέχρι στιγμής σημάδια ζωής;Πιστεύετε ότι μπορεί να έχουν παγώσει και αν όχι πότε νομίζετε ότι θα ανοίξουν.
Θα χαρώ να λάβω σύντομα την απάντηση σας.
Καλησπέρα Θάνο. Αφού ο κορμός της βουκαμβίλιας παραμένει πράσινος, λογικά θα αναβλαστήσει μέσα στην άνοιξη. Μέχρι τέλος Απριλίου θα πρέπει να δείξουν ανάπτυξη της νέας βλάστησης. Πιθανότατα ταλαιπωρήθηκαν αρκετά λόγω του έντονου φετινού χειμώνα.
Χαίρετε! Συγχαρητήρια και ευχαριστήρια για το σάιτ σας!
Έχω μια μπουκαμβίλια -εδώ στην ακριτική Αλεξανδρούπολη- σε γλάστρα. Είναι μικρό σχετικά ακόμα το φυτό, περίπου 2 μέτρα ύψος αλλά με μικρή βλάστηση, κόκκινη αγκαθωτή. Πρόσφατα μου έφεραν ένα λιλιπούτειο αναρριχώμενο μισοπεθαμένο, δεν ξέρω καν πώς το λένε, και το έβαλα αυθόρμητα μέσα στη γλάστρα της μπουκαμβίλιας. Παρ’ελπίδα επέζησε κι άρχισε να βγάζει φυλλαράκια. Ερώτηση : υπάρχει λέτε περίπτωση να επιβαρύνει το αναρριχώμενο την μπουκαμβίλια όταν μεγαλώσει, να την πνίξει ή κάτι τέτοιο? Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα Βασιλική κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μπορείς να αφήσεις για λίγο καιρό το αναρριχώμενο φυτό σου μέσα στη γλάστρα με τη βουκαμβίλια για να ριζώσει καλύτερα τώρα το χειμώνα, αλλά στις αρχές της άνοιξης να το μεταφυτεύσεις σε διαφορετική γλάστρα για νε αναπτυχθεί καλύτερα και να μην επιβαρυνθεί και η βουκαμβίλια.
Οπότε την άνοιξη απλά το τραβάω για να το ξεριζώσω ή κάπως αλλιώς?
Με ένα φυταράκι σκάβουμε για να βγάλουμε τη ρίζα του αναρριχόμενου, μαζί με χώμα και το μεταφυτεύουμε σε μεγαλυτερη γλάστρα. Στη συνέχεια στη γλαστρα της βουκαμβίλιας συμπληρώνουμε με φυτόχωμα για να γεμίσει μέχρι πάνω.
Ευχαριστώ πάρα πολύ! Καλή συνέχεια στο έργο σας και Καλά Χριστούγεννα, εύχομαι! Να’στε καλά!
Ευχαριστούμε πολύ! Καλά Χριστούγεννα!
Χαίρετε
Η πεθερά μου ζεί στην βόρεια Βουλγαρία και της αρέσει η μπουκαμβίλια.Αν είναι σε γλάστρα και τον χειμώνα μπει σε κλειστό χώρο έχει φόβο να παγώσει?Αν τυλιχθεί με θερμομονωτικό ύφασμα έχει περισσότερες ελπίδες να αντέξει?
Καλησπέρα Θανάση.
Αν και είναι δύσκολο να επιβιώσει η βουκαμβίλια στη βόρεια Βουλγαρία προσπάθησε το. Πάντως, καλύτερα να τυλιχθεί με ειδικό θερμομονωτικό ύφασμα και να είναι σε προφυλαγμένο εξωτερικό χώρο για να έχει προστασία από παγωνιά και το χιόνι. Σε εσωτερικό χώρο ίσως δυσκολευτεί λόγω μειωμένης ηλιοφάνειαςκαι κακού αερισμού.
Καλησπερα, τον μαιο του 2018 αγορα απο ανθοεκεθση μοκανβιλια, ειχε λουλουδια κατα τη διαρκει τ καλικαιρου επεσαν και αρχισε να δινει υψος. σημερα π μιλαμε, εχει ξεπερασει τα 2 μετρα!!Το προβλημα μου ειναι πως ειναι φυτεμενη σε γλαστρα σε μπαλκονι, ακουμπαει πλεος πανω στην τεντα και εχει παρει κληση.Δεν μπορω να μεταφερω τη γλαστρα σε αλλο σημειο του μπαλκονιου γιατι αλλιως δεν θα την χτυπαει ο ηλιος.Τι πρεπει να κανω; Αν την κοψω θα μου μαραθει; Να σημειωσω οτι λογο βαρους αναγκστικα εχω δεσει τον κορμο της στα καγκελα. Ευχαριστω πολυ!
Καλησπέρα Θεοδώρα. Κλάδεψε τη βουκαμβίλια στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Πολύ καλά έκανες και έδεσες τον κορμό της στα κάγκελα για καλύτερη στήριξη ειδικά τώρα που πλησιάζει και ο χειμώνας.
Καλησπέρα σας!!Έκοψα την βουκαμβίλια που είχα στον κήπο μου γιατί είχε φυτευτεί δίπλα στη κολώνα της πολυκατοικίας που στηρίζονται τα θεμέλια.Θα ήθελα να σας ρωτησω αν υπάρχει τρόπος να βγάλω και τον κορμό που έμεινε μαζί με τις ρίζες της για να μην ξαναβγεί στο ίδιο σημείο , δεν μπορω να σκάψω , το χώμα είναι ξερό.Ευχαριστώ πολύ.
Καλησπέρα Έφη. Μπορείς να ποτίσεις καλά για να μαλακώσει το χώμα και μετά να προσπαθήσεις να βγάλεις τις ρίζες. Διαφορετικά, ίσως με έναν μικρό εκσκαφέα να βγάλεις τις ρίζες, αν μπορεί να προσεγγίσει το σημείο. Μια άλλη επιλογή είναι να άλείψεις τις τομές της βουκαμβίλιας που έχεις κάνει με χημικό ζιζανιοκτόνο για να μην ξαναβγούν βλαστοί. Βέβαια, καλό είναι να αποφεύγουμε τα χημικά σκευάσματα στον κήπο μας.
Καλήμέρα.Μπουκαμβίλια 3 χρόνων σε γλάσττρα ,σε θέση προσήλια ,που λιπαίνεται την άνοιξη, ανθοφορεί και μέχρι τον Ιούλιο έδινε την εντύπωση υγειούς φυτού…..ξαφνικά τα φύλλα της εδειχναν να “λιποθυμούν” ακόμη και ποτισμένη όταν ήταν.Το σύμπτωμα αυτό των φύλλων γίνεται εντονότερο και μερικα ξεραίνονται.Μπορείτε να διαγνώσετε το αίτιο της αρρώστειας;Προλαβαίνω τα χειρότερα.; Ευχαριστώ.
Καλησπέρα Κορνηλία.
Πιθανότατα η βουκαμβίλια σου χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί καλύτερα το ρίζωμα της. Λόγω του πυκνού ριζικού συστήματος, ακόμα και όταν πότιζες η βουκαμβίλια δεν μπορεί να απορροφήσει νερό ούτε και τα θρεπτικά στοιχεία του λιπάσματος που έβαζες. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το όμορφο blog! Έχω μια μπουκαμβίλια σε γλάστρα που καλά πηγαίνει γενικώς δηλαδή έχει και φύλλα και μου άνθισε αλλά έχει στα φύλλα της καμμενες ξερές περιοχές που τα σχέδια τους είναι σαν πιτσιλιες σαν να έχει στάξει κάτι πάνω. Τέτοια φύλλα έχει συνολικά όλο το φυτό και σκέφτηκα ότι είναι καψίματα λόγω ζέστης. Μπορεί να είναι ασθένεια; εχω παρατηρήσει επισης οτι τα φυλλα της συχνά δείχνουν ότι διψαει το φυτό κοιτώντας προς τα κάτω ενώ το χώμα της έχει υγρασία ακόμα. Την εχω σε δυτικό μπαλκόνι με τέντα δεν την χτυπάει άμεσα ο ήλιος πέρα από ελάχιστα σημεία της.
Καλησπέρα Μάντυ.
καλό έιναι να προσθέσεις εκχύλισμα φυκιών για να τονώσεις τη βλάστηση της βουκαμβίλιας την δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού λόγω υψηλών θερμοκρασιών ενώ ο ψεκασμός με υγρό γλυκονικό χαλκό θα βοηθήσει στην αποφυγή μυκητολογικών ασθενειών. Πάντως το υπερβολικό πότισμα ή η κακή αποστράγγιση της γλάστρας μπορεί να φέρει σημάδια στο φύλλωμα της βουκαμβίλιας.
Εχω φυτεψει τους τελευταιους δεκα μηνες στο κηπο μου βουκαβιλια η οποια βγαζει συνεχως φυλλα τα οποια δειχνουν υγιη αλλα δεν εχει βγαλει ποτε λουλουδια , γτ συμβαινει αυτο ;
Καλησπέρα Μαρία.
Η βουκαμβίλια θέλει ηλιοφανές σημείο για να ανθοφορήσει ενώ το υπερβολικό πότισμα μειώνει την πιθανότητα ανθοφορίας. Μείωσε λοιπόν το πότισμα της βουκαμβίλιας και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας. Απόφυγε τη λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα (αμμωνία).
Καλησπέρα,
Οταν λέμε “μοσχεύματα” εννοούμε κλαδιά μεγάλα (πράσινα βέβαια) ή σχετικά μικρά? Ποιο είναι το ιδανικό μήκος κ από που πρέπει να το κόψω? Από το σημείο που έχει βγει (μάτι αν το λέω σωστά). Αύγουστο μήνα γίνεται? Αν και μου φαίνεται απίστευτο να “δημιουργήσω” νέο δέντρο από κλαδί, θα ήθελα πολύ να προσπαθήσω!
Ποιο είδος βουκαμβίλιας πολλαπλασιαζεται πιο εύκολα? Να προσπαθήσω από όλα?
Εν αναμονή της συμβουλής σας…
Ευχαριστώ
Καλησπέρα Δώρα. Για τα μοσχεύματα, κόβεις κλαδάκια 15-20 εκατοστά, πλάτους 1 εκατοστό, από τη μέση των βλαστών, αυτή την εποχή, και τα φυτεύεις σε γλάστρα αφού έχεις εμβαπτίσει τη βάση τους σε ορμόνη ριζοβολίας για να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας. Όλες οι βουκαμβίλιες πολλαπλασιάζονται σχετικά εύκολα με μοσχεύματα. Καλή επιτυχία.
Καλημέρα και καλο μηνα!!!
Μετά από πολλά χρόνια αποχής, αποφάσισα φετος να ασχοληθώ με τον καλλωπισμό των μπαλκονιών του σπιτιου. Επρεπε να σας ειχα συμβουλευθεί πριν αγοράσω τα φυτά
Το μπροστινό μπαλκονι το οποίο ειναι ΒΑ, εχω βάλει 2 βουκαμβίλιες φούξια, μια απο την πλευρά που την βλέπει ο ήλιος μέχρι τις 11.00πμ και η άλλη είναι στη σκιά. Στο ιδιο μπαλκόνι έχω βάλει, 2 ιβισκους, 1 πελαργωνι, 3 γεράνια, ομορφουλες, μαργαρίτες, κατιφε, νταλια, 1 μπέντζαμιν, 1 σεφλερα και 1 διπλαδενια που ακουμπάει πανω στα κάγκελα. Τι εχω κάνει λάθος…;;;
Σκέφτηκα να μεταφέρω την διπλαδενια, στο σκιερό κομμάτι του μπαλκονιού και την βουκαμβίλια που είναι στη σκιά, δίπλα στην άλλη. Παρακαλώ, αν μπορείτε να μου δώσετε τις απαραίτητες συμβουλές για την εύρωστη ανάπτυξη των φυτών και την καλαισθησία του χώρου.. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!
Καλημέρα Γιώτα και καλό μήνα. Χαιρόμαστε που ξεκινάς για να φυτεύεις λουλούδια για των καλλωπισμό των μπαλκονιών σου και μας συμβουλεύεσαι τα Μυστικά του Κήπου για αυτό. Στη σκιερή μεριά του μπαλκονιού σου, μπορείς να έχεις τη διπλαδένια, τη ντάλια, το μπέντζαμιν ενώ στο ηλιοφανές σημείο μπορείς να έχεις τα γεράνια, το πελαργόνι, τον κατιφέ, τους ιβίσκους και φυσικά τις βουκαμβίλιες. Επίσης, καλό είναι να προσθέτεις υγρό λίπασμα για φυτά κάθε 2 βδομάδες για να βοηθήσεις την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους.
Αυτό σκέφτηκα κι εγώ…σας ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές σας…ελπίζω να την σώσουμε..??
Έχω μια βουκαμβίλια η οποία ενώ έχει προφανώς καλή αποστράγγιση,αφού στραγγίζει το νερό όταν την ποτίζω,δεν αναπτύσσεται…την έχω σε ηλιόλουστο σημείο …κάθε χρόνο την κλαδευω ,λιπασμα της ρίχνω, πετάει καινούργια φύλλα παρ’ολα αυτά δεν μεγαλώνει ούτε ανθίζει…τι να της φταίει άραγε…???
Καλημέρα Κωνσταντίνα. Μήπως η βουκαμβίλια σου είναι νάνα ποικιλία που δεν μεγαλώνει πολύ; Επίσης, αν την έχεις φυτέψει σε γλάστρα, δες μήπως χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Πάντως, δες μήπως την ποτίζεις υπερβολικά. 2-3 φορές τη βδομάδα είναι επαρκές πότισμα για την βουκαμβίλια σου.
Την μεταφύτευσα πέρυσι..όσο για το πότισμα , την ποτίζω μια φορά την εβδομάδα κι αν…και δεν είναι ποικιλία νανα…δεν την πήρα μικρή, αλλά τον χειμώνα της πρώτης χρονιάς κάηκε από τον πάγο και την κλάδεμα σχεδόν από τον πάτο…την άνοιξη πέταξε…χαρά εγώ ,λέω την γλίτωσε…έλα όμως που από τότεεδω και δύο χρονια έχει μείνει εκει,δηλ. με τρία τέσσερα κλωνάρια 40-50εκ με φύλλα αλλά χωρίς να ανθίζει….εκείνο που παρατηρώ είναι ότι είτε την ποτίζω είτε δεν την ποτίζω τα φύλλα της ενώ έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα είναι ελαχιστα”πεσμένα”σαν να διψάει…λέτε να χρειάζεται μεταφύτευση…να φταίει το χώμα…??
Καλημέρα Κωνσταντίνα. Θα σου πρότεινα να μεταφυτεύσεις την βουκαμβίλια γιατί πιθανώς να έχουν συμπιεστεί οι ρίζες της ή για να δεις μήπως υπάρχει προσβολή στη ρίζα από σκουλήκια που ίσως το έχουν προσβάλλει.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
Ο ΦΡΑΚΤΗΣ ΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΛΕΙΛΑΝΤ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΣ. ΩΣΤΟΣΟ ΕΝΑ ΑΠΌ ΑΥΤΑ ΞΕΡΑΘΗΚΕ. ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΒΟΥΚΑΜΒΙΛΙΑ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΒΑΛΩ ΝΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΘΕΙ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΞΕΡΟ ΔΕΝΤΡΟ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΕΙΛΑΝΤ (10 CM) ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΔΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ, ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΣΕΙ ΩΣ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΟ ΦΥΤΟ??
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΕΑΝ Η ΙΔΕΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Καλημέρα, Σοφία. Η ιδέα σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα να αναρριχηθεί βουμακβίλια πάνω στο ξερό δέντρο. Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε χώμα που είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά ή αν το μέρος έχει χαμηλές θερμοκρασίες, η σκούρα μωβ βουκαμβίλια είναι πιο ανθεκτική στην παγωνιά και σε άγονα ξηρά εδάφη από τις υπόλοιπες ποικιλίες. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν διαφορετικά είδη βουκαμβίλιας με άνθη σε πολλά χρώματα για να επιλέξουμε. Η βουκαμβίλια για να ανθίσει χρειάζεται πολλές ώρες έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό πρέπει να της εξασφαλίσουμε μια ηλιοφανή θέση με νότιο προσανατολισμό. Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε σκιερό μέρος, σίγουρα η ανθοφορία της θα είναι πολύ μειωμένη. Επίσης, η βουκαμβίλια είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε μια προφυλαγμένη θέση από βοριάδες για να μπορέσει να ανθοφορήσει. Και φυσικά, η βουκαμβίλια δεν μπορεί να φυτευτεί σε πολύ ορεινά μέρη. Πάντως, η βουκαμβίλια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση.
Έχω μια μπουκαμβιλια σε γλάστρα. Πριν τρεις μέρες πήρα λίπασμα και μάλλον έπεσε παραπάνω ποσότητα στο φυτό με αποτέλεσμα να πέσουν όλα τα φύλλα. Λέτε ότι ξεράθηκε? Υπάρχει σωτηρία? Ευχαριστώ.
H υπερβολική λίπανση προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα στα φυτά μας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση με την βουκαμβίλια σας. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί. Σε αυτήν την περίπτωση, ποτίστε καλά ανά τακτά διαστήματα, για να εκπλυθεί το λίπασμα. Κλαδέψτε τη βουκαμβίλια σας από χαμηλά για να ξαναβλαστήσει και να δώσει ξανά την πλούσια ανθοφορία της.