Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

στιπα φυτο φροντιδα

Ένα ξεχωριστό αγρωστώδες φυτό από την κατηγορία των διακοσμητικών γρασιδιών είναι η στίπα που τα τελευταία χρόνια επιλέγεται όλο και πιο συχνά από κηποτέχνες και αρχιτέκτονες τοπίου.

Πρόκεται για ένα πολυετές ποώδες φυτό με καταγωγή από το Μεξικό, γνωστό στο εξωτερικό και ως μεξικάνικο πουπουλένιο γρασίδι (Mexican feather grass). Θα τη συναντήσουμε με πολλές ακόμα ονομασίες όπως “μεξικάνικο φτερό” και “μαλλιά αγγέλου” (angel hair).

Η στίπα (Stipa tenuissima) διαθέτει βελονοειδή στενόμακρα φύλλα, ανοικτού πράσινου χρώματος, που σχηματίζουν σταδιακά χαρακτηριστικές χρυσοκίτρινες τούφες στις άκρες του φυλλώματος.

Φτάνει συνήθως σε ανάπτυξη ύψους 50-80 εκατοστών και πλάτους 40-50 εκατοστών, ενώ μέσα στην άνοιξη σχηματίζει μικρά λουλούδια μπεζ χρώματος.

Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για μεμονωμένες φυτεύσεις σε βραχόκηπους και σε άνυδρους κήπους, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε δυσμενείς συνθήκες.

Η στίπα μπορεί να φυτευτεί κατά ομάδες σε παρτέρια, σε συνδυασμό και εναλλαγές με ανθοφόρα φυτά, αλλά και για την οριοθέτηση χώρων του κήπου με τη δημιουργία χαμηλού φράκτη.

Εκτός όμως από τη φύτευση σε κήπους, η στίπα μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρες στις αυλές και στα μπαλκόνια δίνοντας μία εξωτική και αέρινη όψη στον χώρο μας.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικές πληροφορίες για την στίπα, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα της ώστε να την απολαμβάνουμε την μοναδική ομορφιά της για πολλά χρόνια.

Διαφήμιση

1. Σε ποιες συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα η στίπα;

Στο φυσικό της περιβάλλον η στίπα συναντάται κυρίως σε βραχώδη και αμμώδη εδάφη, ωστόσο μπορεί να φυτευτεί στους περισσότερους τύπους εδαφών αρκεί να διαθέτουν καλή αποστράγγιση.

Η στίπα αγαπά περισσότερο ηλιόλουστα σημεία. Φυτεύεται και σε ημισκιερές θέσεις, χωρίς να παρουσιάζει την ίδια εντυπωσιακή ανάπτυξη.

Είναι ανθεκτική σε συνθήκες ξηρασίας και σε υψηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40°C. Παράλληλα παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή σε παγωνιά και σε βοριάδες.

2. Πώς φυτεύουμε την στίπα σε γλάστρα σε μπαλκόνι;

Για την φύτευση της στίπας σε γλάστρα, επιλέγουμε σημεία με νότιο προσανατολισμό για να εξασφαλίσουμε στο φυτό ικανοποιητική ηλιοφάνεια.

Προμηθευόμαστε γλάστρες μεσαίου μεγέθους, διαμέτρου και ύψους 25-30 εκατοστών, που διαθέτουν τρύπες για να κάνουμε τη μεταφύτευση των φυτών της στίπας.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με εμπλουτισμένο φυτόχωμα για φυτά εξωτερικού χώρου που περιέχει ελαφρόπετρα ή άμμο ώστε να έχουμε καλύτερη αποστράγγιση.

3. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η στίπα;

Αν και η στίπα παρουσιάζει εξαιρετική ανθεκτικότητα σε συνθήκες ξηρασίας, στα πρώτα στάδια μετά τη μεταφύτευση θα χρειαστεί συχνά ποτίσματα για να ριζώσει το φυτό.

Στη συνέχεια, κάνουμε πιο αραίο πότισμα, μία φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, και δύο φορές τη βδομάδα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην στίπα;

Η στίπα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Βέβαια, η προσθήκη ποσότητας λιπάσματος μπορεί να βοηθήσει την πλουσιότερη ανάπτυξη φυλλώματος.

Προσθέτουμε λοιπόν πλήρες κοκκώδες λίπασμα τρεις φορές το χρόνο στις στίπες, στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές καλοκαιριού και στις αρχές φθινοπώρου.

5. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την στίπα;

Η στίπα δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα, επομένως δε χρειάζεται κάποια φροντίδα προληπτικού ψεκασμού για να τη διατηρήσουμε υγιή.

Θα πρέπει να προσέξουμε όμως το υπερβολικό πότισμα και τις συνθήκες κακής αποστράγγισης καθώς μπορεί να προκαλέσουν σαπίσματα στη ρίζα του φυτού.

6. Χρειάζεται κλάδεμα η στίπα;

Στις αρχές της άνοιξης κλαδεύουμε από χαμηλά την στίπα, σε ύψος 15-20 εκατοστών για να ανανεωθεί το φύλλωμα της, να γίνει πλουσιότερο και πιο ορθόκλαδο.

7. Ποιοι είναι οι τρόποι πολλαπλασιασμού της στίπας;

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά στίπας μπορούμε να το κάνουμε εύκολα με: α) πολλαπλασιασμό με διαίρεση φυτού και β) πολλαπλασιασμό με σπόρο.

α) Πολλαπλασιασμός στίπας με διαίρεση φυτού

Μέσα στην άνοιξη, αφού έχουμε κλαδέψει χαμηλά το φυτό της στίπας, παίρνουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και διαχωρίζουμε το φυτό της στίπας σε δύο ή περισσότερα μέρη που διαθέτουν ριζικό σύστημα και φύλλωμα.

Στη συνέχεια μεταφυτεύουμε τα νέα φυτά σε γλάστρες φυτωρίου για να αναπτυχθούν ή απευθείας στις οριστικές θέσεις στο έδαφος.

Διαίρεση ριζωμάτων
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με διαίρεση

β) Πολλαπλασιασμός στίπας με σπόρο

Ο πολλαπλασιασμός της στίπας με φύτευση σπόρου γίνεται την άνοιξη. Όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας κυμαίνονται 16-20°C, o σπόρος της στίπας φυτρώνει σε περίοδο μίας βδομάδας.

Πολλαπλασιασμός με σπόρο
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με σπόρους

8. Κι ένα μυστικό για την στίπα

Η στίπα ανήκει στην κατηγορία των περιβαλλοντικών γρασιδιών (environmental grasses), καθώς επιλέγεται σε φυτεύσεις αντιδιαβρωτικών έργων, σταθεροποίησης εδαφών και αποκατάστασης τοπίων.

 

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *