10 σπιτικά υλικά για φυσικό λίπασμα στα φυτά

10 σπιτικά υλικά για λίπασμα στα φυτά

Εκτός από τα λιπάσματα που βρίσκουμε σε γεωπονικά καταστήματα, υπάρχουν πολλά καθημερινά υλικά, οικιακά υπολείμματα που πολλές φορές τα πετάμε, χωρίς να γνωρίζουμε ότι αποτελούν φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών για τα φυτά μας. Τα τσόφλια των αυγών, το γάλα που έληξε στο ψυγείο, το νερό όπου βράσαμε τα μακαρόνια και τα υπολείμματα από τον καφέ που πίνουμε είναι μερικά από τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό λίπασμα.

Πολλά υλικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας κρύβουν πλήθος θρεπτικών στοιχείων όπως το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο καθώς και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, ψευδάργυρος και βόριο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε ως φυσικό λίπασμα στην κηπουρική για να βοηθήσουμε τα φυτά μας να αναπτυχθούν.

Σε προηγούμενα άρθρα, αναφερθήκαμε στο πώς χρησιμοποιούμε σπιτικά υλικά για την προστασία των φυτών, πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε λαχανικά με κομμάτια που περίσσεψαν από την κουζίνα και πώς επιλέγουμε τα κατάλληλα υλικά από το σπίτι μας για να φτιάξουμε κομπόστ.

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα και αποτελούν φυσικό λίπασμα για τα φυτά, ανακυκλώνοντας φυτικά υπολείμματα και τροφές που θα πετούσαμε. Με αυτό τον τρόπο προσθέτουμε θρεπτικά συστατικά στα φυτά μας με οικολογικό τρόπο και παράλληλα μειώνουμε τον όγκο των απορριμάτων που δημιουργούμε στο σπίτι μας. Ας δούμε λοιπόν ποια υλικά από την κουζίνα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως φυσικό λίπασμα για τα φυτά και ποια θρεπτικά συστατικά περιέχουν που είναι πολύ χρήσιμα στην κηπουρική.

Διαφήμιση

Καθημερινά υλικά που χρησιμοποιούνται ως φυσικό λίπασμα στα φυτά

1. Υπολείμματα καφέ

Δεν πετάμε τα υπολείμματα του καφέ όταν πίνουμε ελληνικό, εσπρέσο ή γαλλικό καφέ. Περιέχουν χρήσιμα θρεπτικά συστικά για τα φυτά και ενισχύουν το χώμα με οργανική ουσία. Μπορούμε λοιπόν να τα βάλουμε στις γλάστρες μας ή να τα συγκεντρώσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε στον κήπο. Ακόμα και το ίδιο το ρόφημα του καφέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα σε οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η καμέλια, η ορτανσία και η αζαλέα. Δεν το παρακάνουμε, βέβαια, καθώς η συχνή προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων υπολειμμάτων καφέ μπορεί να προκαλέσει κιτρινίσματα ή μάρανση των φυτών μας.

Πώς χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα του καφέ στα φυτά
Πώς χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα του καφέ στα φυτά

2. Φλούδες μπανάνας

Φάγαμε λαχταριστές και γευστικές μπανάνες και πετάξαμε τις φλούδες τους στα σκουπίδια; Μεγάλο λάθος. Οι φλούδες της μπανάνας περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά μας, κυρίως κάλιο σε μεγάλη ποσότητα και σε μικρότερες ποσότητες άζωτο, φώσφορο και μαγνήσιο. Το κάλιο είναι απαραίτητα τόσο για την καρποφορία των φυτών του λαχανόκηπου μας όσο και για τα καλλωπιστικά φυτά που έχουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Καθώς αποσυντίθεται οι φλούδες της μπανάνας στο χώμα, στην ουσία λειτουργούν ως ένα φυσικό λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης για τα φυτά. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο τεμαχισμός τους σε μικρότερα κομμάτια βοηθά στην ταχύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων τους από τα φυτά.

3. Γάλα που έληξε στο ψυγείο

Aν το γάλα έμεινε και έχει λήξει στο ψυγείο μας, δεν το πετάμε σε καμία περίπτωση. Το γάλα περιέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου που ενισχύει την ανάπτυξη και εξασφαλίζει τη δημιουργία ισχυρών κυτταρικών τοιχωμάτων στα φυτά. Μπορούμε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε το γάλα στα φυτά ως διαφυλλικό λίπασμα για να αντιμετωπίσουμε το μαύρισμα στο κάτω μέρος των καρπών της ντομάτας που οφείλεται, κυρίως, σε έλλειψη ασβεστίου. Για τους διαφυλλικούς ψεκασμούς χρησιμοποιούμε γάλα πλήρες σε λιπαρά και το διαλύουμε σε νερό σε αναλογία 1:1. Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών όταν αρχίζουν να αναπτύσσονται οι καρποί και επαναλαμβάνουμε μετά από μία εβδομάδα.

Πώς χρησιμοποιούμε το γάλα στα φυτά του κήπου
Πώς χρησιμοποιούμε το γάλα στα φυτά του κήπου

4. Υπολείμματα τσαγιού

Αφού βράσουμε τα φύλλα του τσαγιού για να φτιάξουμε ένα ζεστό ρόφημα, μαζεύουμε τα υπολείμματα για να τα χρησιμοποιήσουμε ως φυσικό λίπασμα στα φυτά μας. Τα υπολείμματα από το τσάι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, και μικρότερη σε φώσφορο και κάλιο, τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών που έχουμε σε γλάστρες και στον κήπο. Επιπλέον, τα υπολείμματα των φύλλων του τσαγιού περιέχουν οργανική ουσία και βελτιώνουν την ποιότητα του χώματος προσφέροντας καλύτερη συγκράτηση της υγρασίας. Να σημειώσουμε ότι μπορούμε να προσθέσουμε τα υπολείμματα του τσαγιού μαζί με το φακελάκι, εφόσον είναι από υλικό που μπορεί να αποσυντεθεί.

5. Τσόφλια αυγών

Ένα ακόμη υλικό που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στην κουζίνα μας και μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην κηπουρική είναι τα αυγά. Τα τσόφλια των αυγών περιέχουν ασβέστιο που χρειάζονται τα φυτά, αν καια αποσυντίθενται με αργό ρυθμό που δεν καλύπτει τις άμεσες ανάγκες των φυτών σε ασβέστιο. Για την γρηγορότερη αποσύνθεση των τσοφλιών αυγών, καλό είναι να τα θρυμματίζουμε πριν σε ένα μπλέντερ ή με το χέρι μας. Ο πιο ενδεδειγμένος και αποτελεσματικός τρόπος για να αξιοποιήσουμε τα τσόφλια του αυγού στα φυτά είναι να τοποθετηθούν ως υλικό στον κομποστοποιητή μας για τη δημιουργία κομπόστ.

Τσόφλι αυγού στα φυτά και χρήσεις στον κήπο
Τσόφλι αυγού στα φυτά και χρήσεις στον κήπο

6. Όστρακα από θαλασσινά

Μύδια, στρείδια, χτένια και γενικότερα τα οστρακοειδή έχουν την τιμητική τους την περίοδο του καλοκαιριού. Πόσοι έχουν αναρωτηθεί αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κέλυφος τους για τα φυτά του κήπου μας; Κι όμως, τα κελύφη των οστρακοειδών περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο και μαγνήσιο. Μπορούμε να τα προσθέτουμε ως λίπασμα σε ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες για την αντιμετώπιση της ξηρής κορυφής που προκαλεί μαυρίσματα στους καρπούς. Είναι σημαντικό να τα θρυμματίζουμε σε μικρά κομμάτια για να μπορέσουν να απορροφηθούν πιο γρήγορα από το χώμα και από τα φυτά μας.

7. Νερό από βράσιμο λαχανικών και ζυμαρικών

Κάθε φορά που βράζουμε χόρτα, λαχανικά, ζυμαρικά, πατάτες και αυγά, δεν πετάμε το νερό από το βράσιμο αλλά το κρατάμε για τα φυτά μας. Αφού αφήσουμε το νερό να κρυώσει, μπορούμε να ποτίσουμε τα λαχανικά μας στον κήπο ή και τα καλλωπιστικά φυτά που έχουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο κάνουμε οικονομία στο νερό για το πότισμα, αλλά παράλληλα ενισχύουμε τα φυτά μας με θρεπτικά συστατικά. Στην ουσία, το νερό που μένει από το βράσιμο των λαχανικών, των χόρτων, των ζυμαρικών των πατατών και των αυγών είναι ένα υγρό φυσικό λίπασμα που δυναμώνει τα φυτά μας και παράλληλα βελτιώνει το χώμα που τα έχουμε φυτέψει.

8. Στάχτη από τα ξύλα στο τζάκι

Πολλοί χρησιμοποιούν τη στάχτη από το τζάκι και τον ξυλόφουρνο για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, είναι ότι η στάχτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά ως φυσικό λίπασμα στα φυτά του κήπου μας και στις γλάστρες του μπαλκονιού μας. Η στάχτη είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο και φώσφορο και είναι ιδανική για λίπασμα σε ντομάτες, φασόλια, σπανάκι, αρακάς, σκόρδα, πατάτες και αβοκάντο. Επίσης, η προσθήκη στάχτης στο έδαφος, κάνει το χώμα πιο αφράτο και βελτιώνει τον αερισμό του. Κατάλληλη εποχή για την ενσωμάτωση της στάχτης στον λαχανόκηπο ή στα καρποφόρα δέντρα είναι η περίοδος του χειμώνα, όπου παραχώνεται σε βάθος 10-20 εκατοστών.

Στάχτη: Χρήσεις στον κήπο
Στάχτη: Χρήσεις στον κήπο

9. Τσόφλια ξηρών καρπών

Όσοι τρώμε ξηρούς καρπούς συχνά, όπως φυστίκια, καρύδια, αμύγδαλα, πασατέμπο και ηλιόσπορους, πρέπει να γνωρίζουμε πως τα τσόφλια από τους ξηρούς καρπούς προσφέρουν αρκετά θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία στο χώμα των φυτών. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως φυσικό λίπασμα και να τα ενσωματώσουμε στο χώμα, αν και αργούν πολύ καιρό για να αποδομηθούν ακόμα και αν τα σπάσουμε σε μικρά κομμάτια. Μία εναλλακτική αξιοποιησή τους χωρίς να τα θρυμματίσουμε, είναι να τα βάλουμε στη βάση μίας γλάστρας αντί για χαλίκια, ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερη απομάκρυνση του νερού κατά το πότισμα.

10. Υπολείμματα αρωματικών φυτών και βοτάνων

Και για το τέλος, τα υπολείμματα μετά το βράσιμο από τα αγαπημένα μας αρωματικά φυτά και βότανα, όπως η ματζουράνα, το δίκταμο και το φασκόμηλο. Τα υπολείμματα των αρωματικών φυτών και των βοτάνων μπορούμε να τα ενσωματώσουμε στο χώμα συμπληρωματικά ως λίπασμα, καθώς περιέχουν άζωτο και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Αν έχουμε βράσει και τους ξυλώδεις βλαστούς των αρωματικών φυτών μαζί με τα φύλλα και τα άνθη, καλύτερα να τους τεμαχίσουμε στο μπλέντερ πριν τους ενσωματώσουμε στο χώμα για τα ταχύτερη απορρόφηση από τα φυτά μας.

Διαφήμιση

Κι ένα μυστικό για τα σπιτικά υλικά που χρησιμοποιούμε ως λίπασμα

Τα σπιτικά υλικά που αναφέραμε χρησιμοποιούνται για να εμπλουτίσουμε το χώμα με θρεπτικά στοιχεία και οργανική ουσία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ποσότητες των θρεπτικών συστατικών που παρέχουν δε μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των φυτών και επομένως λειργουργούν συμπληρωματικά με τη βασική λίπανση που κάνουμε με άλλα λιπάσματα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (45)

  1. Θοδωρής
    14/11/2024

    Στην κρασούλα τι σπιτικό λίπασμα μπορώ να χρησιμοποιήσω?
    Ευχαριστώ

  2. Ιωάννα
    21/10/2024

    Καλησπέρα… ο κήπος μου έχει δεντρα (πορτοκαλιά λεμόνια ρόδια κ.α)
    Μπορώ να χρησιμοποιήσω κάτι από τα παραπάνω?
    Τα ρόδια είναι όλα σάπια! Τα ποτίζω 1 φορά την εβδομάδα!
    Ευχαριστώ!

    • Βεβαίως, και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για τα καρποφόρα δέντρα σου. Για το σάπισμα των ροδιών, μπορείς να ψεκάζεις με βιολογικό σκεύασμα χαλκού.

  3. niki
    08/10/2024

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΣΟΦΛΙ ΑΠΟ ΑΥΓΟ ΣΕ ΜΙΑ ΓΛΑΣΤΡΑ ΣΥΤΡΟΝΕΛΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ ΣΕ ΗΜΙΣΚΙΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ?
    ΕΠΙΣΗΣ ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΓΛΑΣΤΡΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΙΝΑΙ 15εκ. ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΞΕΡΕΝΟΝΤΑΙ.

    • Μπορείς να προσθέσεις καφέ και τσόφλια στο χώμα ενώ παράλληλα καλό είναι να κάνεις μεταφύτευση σε μία μεγαλύτερη γλάστρα.

  4. ΜΕΛΠΩ ΜΕΛΠΩ
    14/09/2024

    Καλησπέρα. Αγόρασα δυο κάλλες από το γερμανικό κατάστημα χθες. Οι γλάστρες είναι μικρές . Πότε μπορώ να τις μεταφυτέψω και σε τι χώμα. Το σπαθίφυλλο είναι σε πολύ μικρή γλάστρα . Τι χώμα χρειάζεται; Μπορώ να βάλω το κοινό χώμα που πουλούν τα φυτώρια για φυτά εξωτερικού χώρου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Μπορείς να μεταφυτέψεις τις κάλλες αυτή την περίοδο χρησιμοποιώντας φυτόχωμα εξωτερικού χώρου. Για το σπαθίφυλλο, καλύτερα να προμηθευτείς φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου.

  5. Ελενα
    01/09/2024

    Καλησπέρα σας …μετά από ένα τόσο καυτό καλοκαίρι οι τριανταφυλλιές μου έχουν στρεσαριστει απελπιστικά. ούτε μεγάλωναν ούτε ανθοφουρουσαν στην κυριολεξία στάσιμες…το μόνο που έκανα ήταν να τις ποτίζω κάθε μέρα από 10 με 15 λεπτά κάθε πρωί…ούτε τις έσκαψα απολύτως τίποτα…όλο τον Αύγουστο πάλι το ίδιο ..τώρα όμως βλέπω πως δειλά δειλά κ όχι όλες οι τριανταφυλλιές κάποιες δεν έχουν μαραθεί βεβαίως αλλά παραμένουν στάσιμες..κάποιες λοιπόν δειλά δειλά βγάζουν καινούργιους βλαστούς κ μια μάλιστα έχει κ μπουμπούκι…τι με συμβουλευετε να κάνω να αρχίσω να σκάβω τους λαϊκούς; Να βάλω κομπόστ; Να τις λυπανω με διαφυλλικο λίπασμα τι να κάνω δε ξέρω …έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ μαυτον τον καυτό ήλιο κ τώρα φοβάμαι να της πειράξω

    • Πότισε τις τριανταφυλλιές με υγρό λίπασμα φυκιών και ψέκασε το φύλλωμα μία μίγμα ιχνοστοιχείων για τόνωση.

  6. Ακης
    07/07/2024

    Διαμένω στο Βέλγιο και είμαι πραγματικά απογοητευμένος διότι έχω φυτέψει φρουτοδενδρα της περιοχής (μηλιές, κερασιές, αχλαδιές) και σε όλα τα άνθη ποτε δεν βγαίνει καρπός. Υπάρχει κάποιος λόγος;

    • Μπορεί να οφείλεται σε κλιματικές συνθήκες της περιοχής, αν δεν υπάρχει ικανοποιητική ηλιοφάνεια ή σε υπερβολικό πότισμα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να ψεκάσεις με ειδικά σκευάσματα καρπόδεσης κατά την περίοδο της ανθοφορίας των καρποφόρων δέντρων.

  7. GEORGIA MAVREA
    28/06/2024

    Χαίρετε! Σας ευχαριστούμε για τις συμβουλες.
    Αγόρασα πρόσφατα έναν πλατύφυλλο βασιλικό. Λόγω ζέστης τον έβαλα στο σπίτι μέσα να βλέπει σε παραθυρο. Όμως άρχισε να μαραίνεται τι μπορώ να κάνω; Να σημειώσω ότι δεν έχω ξαναασχοληθει με φυτα
    Ευχαριστώ

    • Βάλε το πλατύφυλλο βασιλικό σε σκιερό χώρο στο μπαλκόνι και πότιζε καθημερινά τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

  8. Όλγα
    11/06/2024

    Πολύ κατατοπιστικη σελίδα,να ρωτήσω γιατί η γαρδένες ρίχνουν τα μπουμπούκια τους ενώ τις φροντίζω πολύ? Σημειωτέον ότι τώρα με τον καύσωνα πότιζα κάθε μέρα το άκρο των μπουμπουκιών ήταν λίγο κίτρινο..

    • Μπορεί να πέφτουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος αλλά και απότομων μεταβολών θερμοκρασίας. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα στα φυτά.

  9. Νίκη
    21/05/2024

    καλησπέρα σας, τα φύλλα της ορτανσίας φαίνονται στην αρχή μαλακά (σαν μουλιασμένα) και μετά ξεραίνονται, τι μπορεί να φταίει; ενημερωτικά σας λέω ότι την ποτίζω κάθε δυο με τρεις μέρες. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Φρόντισε να την έχεις σε ημισκιερό σημείο, να ποτίζεις ξανά όταν στεγνώνει το χώμα και να την ψεκάζεις με χαλκό.

  10. Μίνα
    18/05/2024

    Κάποιοι θάμνοι που υπάρχουν στον κήπο μας ως διαχωριστικό, πιάνουν ένα άσπρο αντιαισθητικό παράσιτο ονόματι βαμβακάδα. Οι θάμνοι δεν με πολυενδιαφέρουν αν θα κλαδευτούν βαθειά ή ακόμη και αν τους ξεπατώσουμε. Όμως έχουμε 4 λεμονιές 2φορες και παρατήρησα στην μία εξ αυτών, μερικά από αυτά τα παράσιτα. Τι να κάνουμε για να απαλλάξουμε το δέντρο απ το συγκεκριμένο παράσιτο και να μην μεταφερθεί και στα υπόλοιπα δένδρα, θάμνους και λουλούδια του κήπου μας; Ευχαριστώ

  11. Παξιμάδη Ανθή
    28/04/2024

    Χαίρετε.
    Σας ευχαριστώ πολύ για τις πολύ ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις σας.
    Διάβασα, ότι το πότισμα των οξύφυλλων είναι καλό να γίνεται με απιονισμένο νερό. Είνα έτσι; Επίσης, εάν βράσω νερό, είναι καλό να ποτίζω με αυτό (ώστε να μην αγοράζω έτοιμο);
    Σας ευχαριστώ και πάλι.
    Με εκτίμηση,
    κα Π-Α

    • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις βρασμένο νερό καθώς τα οξύφυλλα θέλουν καλής ποιότητας νερό. Εξαιρετική επιλογή είναι το βρόχινο νερό.

  12. Μαρία
    31/03/2024

    Κάποια φυτά (μονστερα, πιπερόμια, σπαθυφυλλο) έχουν ακάρεα. Υπάρχει κάτι οικολογικό να τα ψεκάσω, γιατί αυτό που δοκίμασα με νερο σαπούνι και οινοπνευμα δεν είχε αποτέλεσμα.

  13. Παναγιωτης
    12/03/2024

    Κάθε χρόνο την άνοιξη φυτεύω ένα φυτό, επιλέγω κυρίως ντομάτες γιατί είναι το μόνο με το οποίο είχα επιτυχία να φυτρώσει όντως (ντομάτες από το ψυγείο). Ξέρετε αν υπάρχει κάποιο φυτό ακόμα να χρησιμοποιήσω, επίσης αν υπάρχει κάποιο λίπασμα που να κάνει καλό;

    • Μπορείς να δοκιμάσεις και καλλιέργεια κολοκυθιού που είναι αρκετά εύκολη καλλιέργεια. Μπορείς να προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα βιολογικό λίπασμα κατάλληλο για κηπευτικά.

  14. Dimitris
    14/08/2023

    Nερό με στάχτη από το τζάκι ταιριάζει για όλα τα δέντρα και τα λουλούδια και πόσο συχνά μπορώ να βάλω; Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  15. Ανδρουλα
    07/05/2023

    Όταν λουλούδια εσωτερικού χώρου έχουν ζωύφια τι κάνω?

    • Μπορείς να προμηθευτείς ετοιμόχρηστα βιολογικά σκευάσματα φυσικού πύρεθρου για να ψεκάσεις μέσα στο σπίτι τα φυτά.

  16. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
    12/03/2023

    Μπορω να βαλω σταχτη στον κηπο μετα να το σκαψω και να βαλω τα ζαρζαβατηκα μου

  17. Κωνσταντίνος
    14/07/2022

    Καλησπέρα, σχετικά με την στάχτη ήθελα να ρωτήσω. Πέρα του παραχώματος της στάχτης, στην περίπτωση που αραιωθεί στο νερό και ποτιστούν σταδιακά τα φυτά, θα έχουμε παρόμοια αποτελέσματα; Ευχαριστώ!

  18. Στέλλα
    28/02/2022

    Καλησπέρα σας,
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τα ληγμένα χάπια ασβεστίου στα φυτά, αυτά που χρησιμοποιώ για την οστεοπόρωση.
    Ευχαριστώ για το χρόνο σας

  19. Έφη
    12/03/2021

    Μια διευκρίνιση.. Ένζυμα που δημιουργούνται από αποφάγια ήθελα να γράψω, όχι εκχύλισμα βακτηρίων.. Θα αφήσω το βάζο περίπου για 3 μήνες.

  20. Έφη
    12/03/2021

    Καλημέρα και πάλι! Αυτό που έχω βάλει προς το παρόν είναι βρασμένο νερό από φακές, νερό που το έχω αφήσει 2 μέρες με ξερές φλούδες κρεμμυδιού και νερό από βρασμένο αυγό. Το νερό από φακές σε καμέλια, κουμαριά και ναντινα, από κρεμμύδια σε τριανταφυλλιά νάνο (που έχει και ωίδιο) και από αυγό σε αναρριχώμενη τριανταφυλλιά που την πήρα ρίζα σε σακούλα. Επίσης, φτιάχνω εκχύλισμα βακτηρίων σε μεγάλο βάζο από φλούδες λαχανικών, αυγών και μπανάνας με μελασα. Όταν θα είναι έτοιμο πόσο να το αρέσω και κάθε πότε να το ρίχνω στα φυτά;
    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και συγχαρητήρια για την σελίδα σας! ☺️👍🌹🌺🌷🌳🍒

    • Καλημέρα. Μπορείς να δοκιμάσεις πειραματικά αρχικά μία αραίωση 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό και να το βάζεις στα φυτά κάθε 2 εβδομάδες με το πότισμα.

  21. Έφη
    10/03/2021

    Καλημέρα! 🙂 Κάθε πότε μπορούμε να βάζουμε σπιτικό λίπασμα στις γλάστρες μας και σε τι ποσότητα;

    • Καλησπέρα Έφη. Μπορείς να βάζεις σπιτικά λιπάσματα κάθε 2 βδομάδες στα φυτά σου. Η ποσότητα είναι σχετική ανάλογα το είδος του σπιτικού λιπάσματος και το φυτό που έχεις.

  22. Κωνσταντίνα
    13/02/2021

    Το νερά από το βράσιμο ρυζιού ή οσπρίων πχ γίγαντες , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα;

    • Καλησπέρα Κωνσταντίνα. Το νερό από βράσιμο οσπρίων και ρυζιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτό ως λίπασμα για τα φυτά.

      • Κωνσταντίνα
        14/02/2021

        Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *