Αντιμετώπιση για το σκαθάρι του δεντρολίβανου

σκαθαρι δεντρολιβανου αντιμετωπιση

Αν δούμε φαγώματα στα φύλλα του δεντρολίβανου και παρατηρήσουμε τους βλαστούς του να ξεραίνονται, ελέγχουμε άμεσα τα φυτά μας για σκαθάρια.

Το σκαθάρι του δεντρολίβανου είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έντομα που εμφανίζονται την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στα αρωματικά φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας.

Πρόκειται για ένα μικρό εντυπωσιακό έντομο μεταλλικού πράσινου χρώματος με στενόμακρες πορφυρές λωρίδες, μήκους 5-8 χιλιοστών, που διαθέτει χρωματιστές κεραίες.

Το συγκεκριμένο σκαθάρι (Chrysolina americana), διαθέτει μικρά φτερά και δεν πετά σε μεγάλες αποστάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα το δούμε απλώς να περπατά πάνω σε φύλλα και βλαστούς.

Ας δούμε αναλυτικά, τι προβλήματα προκαλεί το σκαθάρι του δεντρολίβανου, σε ποια φυτά το συναντάμε, καθώς επίσης 2 αποτελεσματικούς τρόπους για τη βιολογική αντιμετώπιση του.

Διαφήμιση

1. Ποια φυτά προσβάλλει το σκαθάρι του δεντρολίβανου;

Το σκαθάρι του δεντρολίβανου τρέφεται με τη βλάστηση από διάφορα αρωματικά φυτά.

Το συναντάμε κυρίως στην καλλιέργεια του δεντρολίβανου, θα το δούμε ωστόσο και στην καλλιέργεια της λεβάντας, την καλλιέργεια του φασκόμηλου και την καλλιέργεια του θυμαριού.

Στις μεσογειακές περιοχές, τα θηλυκά έντομα του σκαθαριού αφήνουν τα αυγά τους στα τέλη του καλοκαιριού πάνω στα αρωματικά φυτά και σταδιακά μέχρι την άνοιξη εξελίσσονται σε νέα έντομα.

2. Τι ζημιές προκαλεί το σκαθάρι του δεντρολίβανου;

Το σκαθάρι του δεντρολίβανου προκαλεί σημαντικές ζημιές στα φυτά, καθώς τρέφεται με το φύλλωμα των φυτών ξεκινώντας από την κορυφή των φύλλων, αφήνοντας μία ανοιχτόχρωμη λευκή όψη.

Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε εγκαίρως της παρουσία του σκαθαριού και να το αντιμετωπίσουμε πριν πολλαπλασιαστεί και μεταφερθεί σε διπλανά φυτά.

3. Πώς γίνεται η βιολογική καταπολέμηση για το σκαθάρι του δεντρολίβανου;

Για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά το σκαθάρι του δεντρολίβανου, ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με βιολογικά εντομοκτόνα όπως ο θερινός πολτός και το φυσικό πύρεθρο που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Εναλλακτικά, σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε με σπιτικά υλικά, διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.

Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα
Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα

4. Κι ένα μυστικό για το σκαθάρι του δενδρολίβανου

Αν και το συγκεκριμένο είδος σκαθαριού ονομάζεται Chrysolina americana, το συναντάμε κυρίως στη νότια Ευρώπη, στη βόρεια Αφρική και στη μέση Ανατολή.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *