Αγιόκλημα, ένα αρωματικό αναρριχώμενο φυτό
Aγιόκλημα, ένα από τα πιο όμορφα αναρριχώμενα φυτά με ελκυστικό άρωμα για τον κήπο και το μπαλκόνι μας. Το αγιόκλημα ξεχωρίζει για τα πολύχρωμα αρωματικά λουλούδια του που εμφανίζονται στα τέλη της άνοιξης και διαρκούν όλο το καλοκαίρι.
Με καταγωγή από τη νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα, το αγιόκλημα χαρακτηρίζεται από γρήγορη ανάπτυξη, πλούσιο γυαλιστερό φύλλωμα και σχηματίζει μικρούς καρπούς μετά την καλοκαιρινή ανθοφορία.
Ιδανικό φυτό για φύτευση σε φράχτη, σε δικτυωτό πλαίσιο, σε πέργκολα, ακόμη και για εδαφοκάλυψη σε βραχόκηπο.
Το αγιόκλημα είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό και μάλιστα αρκετά επεκτατικό που πολλές φορές απλώνεται στον κήπο χωρίς την θέληση μας.
Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται το αγιόκλημα για να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια.
1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη αγιοκλήματος;
Yπάρχουν πάνω από 180 ποικιλίες αγιοκλήματος που φυτεύονται και καλλιεργούνται σε κήπους και μπαλκόνια. Κάποια από αυτά τα είδη είναι φυλλοβόλα και κάποια είναι αειθαλή όταν βρίσκονται σε ήπια κλίματα.
Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω την περιγραφή των τριών πιο διαδεδομένων ειδών αγιοκλήματος.
- Κοινό αγιόκλημα (Lonicera periclynenum): Αγιόκλημα φυλλοβόλο που χαρακτηρίζεται από ζωηρή ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 7 μέτρων και έχει την ιδιότητα να αναρριχάται και να περιελίσσεται πάνω σε άλλα φυτά και δέντρα. Σχηματίζει στις άκρες των βλαστών με μπουκέτα από λευκά-κρεμ λουλούδια με πινελιές ροζ-κόκκινο που αναδίδουν έντονα το άρωμα τους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Γιαπωνέζικο, λευκό ή κινέζικο αγιόκλημα (Lonicera japonica): Αναρριχώμενο φυτό που φτάνει σε ύψος μέχρι και τα 10 μέτρα, με λευκα λουλούδια που σταδιακά μετατρέπονται σε χρυσοκίτρινο χρώμα και διαθέτουν άρωμα βανίλιας. Σχηματίζει μικρούς μαύρους καρπούς το φθινόπωρο.
- Κοράλλι ή τρομπέτα αγιόκλημα (Lonicera sempervirens): Δεν είναι τόσο επιθετικό όσο το κοινό και το γιαπωνέζικο αγιόκλημα. Φτάνει σε ανάπτυξη 5-6 μέτρα και χρησιμοποιείται ως αναρριχώμενο φυτό, αλλά και ως φυτό για εδαφοκάλυψη. Σχηματίζει με λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας που έχουν κόκκινο χρώμα εξωτερικά και κίτρινο χρώμα εσωτερικά ενώ σχηματίζει κόκκινους καρπούς
2. Σε τι συνθήκες φυτεύεται και ευδοκιμεί το αγιόκλημα;
Το αγιόκλημα είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης που αναρριχάται και περιελίσσεται.
Προτιμά τις μερικώς ηλιοφανείς θέσεις από τις ηλιόλουστες για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία του, καθώς είναι ευαίσθητο στις έντονες ακτίνες του μεσημεριανού ήλιου. Είναι ανθεκτικό σε δυσμενείς συνθήκες του χειμώνα, σε χαμηλές θερμοκρασίες, σε χιόνι και σε παγετούς.
Aνθεκτικό φυτό, με δυνατό ριζικό σύστημα που αναπτύσσεται τόσο πλευρικά όσο και σε βάθος, παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε όλα τα εδάφη. Πάντως, ευδοκιμεί καλύτερα και δίνει περισσότερα λουλούδια σε σχετικά υγρά εδάφη, αργιλώδη που περιέχουν αρκετή οργανική ουσία.
3. Πώς φυτεύουμε το αγιόκλημα σε γλάστρα;
Το αγιόκλημα φυτεύεται εύκολα σε γλάστρα στο μπαλκόνι σε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό για να αναπτυχθεί πάνω στα κάγκελα, σε πέργκολα και σε ξύλινο πλαίσια. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προβλέψουμε κατάλληλη υποστύλωση για να αναρριχηθεί το αγιόκλημα.
Για να φυτέψουμε το αγιόκλημα, επιλέγουμε γλάστρες διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστών και να έχει το φυτό μας ζωηρή βλάστηση και ανθοφορία.
Προτιμούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που να περιέχει κομπόστ και περλίτη για να εξασφαλίσουμε καλό αερισμό και απομάκρυνση του νερού που περισσεύει από το πότισμα.
4. Πόσο συχνά θέλει πότισμα το αγιόκλημα;
Το αγιόκλημα είναι ανθεκτικό στις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού και μπορεί να επιβιώσει για αρκετές μέρες χωρίς νερό.
Για να έχει ζωηρή βλάστηση και πλούσια ανθοφορία χρειάζεται δεν πρέπει να αμελούμε το πότισμα του. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ποτίζουμε περίπου 2 φορές την εβδομάδα ενώ την περίοδο του καλοκαιριού 3 φορές την εβδομάδα.
Για φυτά αγιοκλήματος που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, είναι σημαντικό να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν αρχίζει να στεγνώνει το χώμα της γλάστρας.
Το υπερβολικό πότισμα, ειδικά σε περιπτώσεις κακής αποστράγγισης που δεν απομακρύνεται το νερό, μπορεί να προκαλέσει πτώση των λουλουδιών καθώς και σαπίσματα στο ριζικό σύστημα του φυτού.
5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στο αγιόκλημα;
Όσον αφορά τη λίπανση, το αγιόκλημα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε προσθήκη λιπάσματος, ειδικά αν έχει φυτευτεί σε κατάλληλο έδαφος.
Προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου για να ενισχύσουμε την βλάστηση και την ανθοφορία του.
Αντίστοιχα, για φυτά αγιοκλήματος σε γλάστρα προσθέτουμε πλήρες υγρό λίπασμα κάθε μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.
Αν δούμε μειωμένη ανάπτυξη του φυλλώματος και κίτρινα φύλλα στο αγιόκλημα, μπορούμε να κάνουμε συμπληρωματική λίπανση με λίπασμα αζώτου.
6. Ποια έντομα και ποιες ασθένειες προσβάλλουν το αγιόκλημα;
Αν και γενικότερα το αγιόκλημα δεν παρουσιάζει συχνά προβλήματα από έντομα, μπορεί να παρατηρήσουμε προσβολές από μελίγκρα που προκαλεί κόλλα στο φύλλωμα καθώς και από βαμβακάδα (κοκκοειδή) που δημιουργεί άσπρο σαν βαμβάκι στα φύλλα και τους βλαστούς.
Για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων εντόμων, χρησιμοποιούμε βιολογικά εντομοκτόνα θερινού πολτού, αλάτων καλίου και φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
Eναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε το αγιόκλημα με σπιτικά υλικά διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.
7. Πώς κλαδεύεται το αγιόκλημα;
Το αγιόκλημα χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα κάθε χρόνο, στα τέλη του χειμώνα, για να ελέγξουμε την ανάπτυξη του και για να αποτρέψουμε την ξυλοποίηση των κεντρικών βλαστών. Στο πλαίσιο αυτό, παλιοί, αδύναμοι και ξεροί βλαστοί του αγιοκλήματος πρέπει να αφαιρούνται από την βάση τους, οι πολύ πυκνοί βλαστοί πρέπει να αραιώνονται.
Κάποιες ποικιλίες αγιοκλήματος που ανθίζουν όψιμα στα τέλη καλοκαιριού, το κλάδεμα τους μπορεί να γίνει και στις αρχές του φθινοπώρου, περιορίζοντας την βλάστηση τους, ελέγχοντας το σχήμα τους και αφαιρώντας ξερά και αδύναμα κλαδιά.
View this post on Instagram
8. Με ποιους τρόπους πολλαπλασιάζεται το αγιόκλημα;
Μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας φυτά αγιοκλήματος εύκολα και οικονομικά. Ο πολλαπλασιασμός για το αγιόκλημα μπορεί να γίνει με 4 τρόπους: α) με σπόρο, β) με μοσχεύματα, γ) με παραφυάδες και δ) με καταβολάδες.
Ο πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού για το αγιόκλημα είναι με καταβολάδες στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, μετά το τέλος της ανθοφορίας του φυτού. Συγκεκριμένα, παίρνουμε ένα βλαστό και τον βάζουμε μέσα στο έδαφος ή σε μία γλάστρα με φυτόχωμα χωρίς να το αποκόψουμε από το μητρικό φυτό έτσι ώστε ότι η άκρη του βλαστού θα ξεπροβάλλει από το χώμα. Σταδιακά, μέσα σε 2 μήνες, ο βλαστός που είναι φυτεμένος στο χώμα θα βγάλει σταδιακά ρίζες και στη συνέχεια θα τον κόψουμε μπορούμε να το αποκόψουμε από το αρχικό φυτό για να δημιουργήσουμε το καινούριο φυτό αγιοκλήματος.
9. Κι ένα μυστικό για το αγιόκλημα
Τα φύλλα του αγιοκλήματος τρώγονται καθώς μπορούν να βραστούν ελαφρά και να φαγωθούν σαν λαχανικό, ενώ τα μπουμπούκια και τα λουλούδια του αξιοποιούνται στη ζαχαροπλαστική ως σιρόπι σε γλυκά και σε πουτίγκες.
Εχω ένα αγιόκλημα που στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζει μαύρα στίγματα που σιγά σιγά απλώνουν σε ολόκληρη την κάτω επιφάνεια και κατόπιν πέφτουν τι κάνω? ?
Ψέκασε με σκεύασμα χαλκού το φύλλωμα του αγιοκλήματος για να αντιμετωπίσεις την ασθένεια που το προκαλεί.
Καλημέρα σας και συγχαρητηρια για την εξαιρετική δουλειά σας. Εχω φυτέψει ενα αγιόκλημα στον κήπο μου τον Σεπτέμβριο και δεν αναπτύσεται απο τότε. Τα φύλα του εχουν ανοιχτοπράσινα στίγματα και κάποια ειναι σαν φαγωμένα και ξεραινονται τμηματικά
Ευχαριστώ
Μπορείς να κλαδέψεις το φυτό και να ψεκάσεις το φύλλωμα του με σκεύασμα χαλκού και θερινού πολτού για αντιμετώπιση ασθενειών και εντόμων.
Καλησπέρα σας, κατοικώ σε περιοχή της Κ.Μακεδονίας κι έχω ένα αγιόκλημα σε γλάστρα εδώ και ένα χρόνο, σε ημισκιερό μέρος σε δυτικό μπαλκόνι και η ανάπτυξη του είναι προβληματική. Πέρσι το καλοκαίρι, 2 μήνες αφότου το φύτεψα, εμφάνισε βαμβακάδα και έντονη φυλλόπτωση. Αραίωσα το πότισμα και αναγκάστηκα και το κλάδεψα από τη βάση του για να απαλλαχθώ. Αυτό φάνηκε ότι ωφέλησε το φυτό και άρχισε από την άνοιξη να έχει έντονη ανάπτυξη. Αφότου όμως έπιασαν οι πρώτες ζέστες άρχισαν πάλι τα προβλήματα. Παρατήρησα μοβ κηλίδες στο κάτω μέρος κάποιων φύλλων, κάποια άλλα εμφανίζουν γρι-καφέ κηλίδες, άλλοτε στη μέση και άλλοτε στις άκρες των φύλλων και εν τέλει όλα αυτά κιτρινίζουν και πέφτουν. Επιπλέον το πρόβλημα εμφανίζεται κυρίως στο κάτω μέρος του φυτού. Με συχνότερο πότισμα διαπίστωσα ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται. Από την άλλη όμως όταν αραίωσα το πότισμα δεν είδα κάποια βελτίωση. Έβαζα λίπασμα ανθοφορίας 4-6-12 και ψέκασα με θερινό πολτό προληπτικά αλλά ενώ αναπτύσσεται το φυτό και μεγαλώνει, τα προβλήματα στα φύλλα συνεχίζουν. Δοκίμασα επίσης χηλικό σίδηρο αλλά δεν είδα κάποια βελτίωση. Τέλος να επισημάνω ότι δεν έχει ανθίσει ποτέ. Έχει προσβληθεί μήπως από κάποιο μύκητα;
Καλησπέρα Γαβριήλ. Πιθανότατα, το γιασεμί έχει προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια και θέλει ψέκασμα με σκεύασμα χαλκού. Κι όσο για την ανθοφορία του περίμενε να αναπτυχθεί κάπως και φρόντισε να το ποτίζεις σταθερά όταν στεγνώνει το χώμα.
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ποιο σκεύασμα χαλκού θα προτείνατε εσείς; Επίσης χρειάζεται ψέκασμα ή πότισμα με τον χαλκό;
Καλησπέρα Γαβριήλ. Μπορείς να ψεκάσεις το αγιόκλημα με σκεύασμα υδροξείδιου ή οξυχλωριούχου χαλκού.
Γεια σας θα ήθελα να γιατί το αγιόκλημα μου ανθίζει και μετά από λίγο τα λουλούδια από λευκά γίνονται κίτρινα και στην συνέχεια μαραίνονται αυτό γίνεται πολύ σύντομα από την στιγμή που ανθίζει.
Καλημέρα Εύη. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα κατά την περίοδο της ανθοφορίας γιατί μαραίνονται πιο γρήγορα τα λουλούδια.
Καλημέρα σας! Μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε ποιο φυτό να προτιμήσω για να καλύψω έναν φράχτη? Χρειάζομαι κάτι με αρκετά γρήγορη ανάπτυξη και πυκνό φύλλωμα οπότε ήμουν ανάμεσα στο ρυγχόσπερμο και το αγιόκλημα αλλά δεν μπορώ να αποφασίσω (θα φυτευτεί σε μεγάλη γλάστρα διαμέτρου 50 εκατοστών και σε ημισκιερή θέση). Αν έχετε και κάτι άλλο να προτείνετε ευχαρίστως!
Καλημέρα Χριστόφορε. Το ρυγχόσπερμα είναι πιο ανθεκτικό φυτό από το αγιόκλημα και θα σου πρότεινα να το επιλέξεις για να το φυτέψεις σε γλάστρα και να σχηματίσει φράχτη. Και η αμπέλοψη είναι εξαιρετική επιλογή αν και το χειμώνα χάνει τα φύλλα της.
Κύριε Λιονουδάκη ήθελα να σας ρωτήσω εάν είναι φυσιολογικό για ένα αγιόκλημα να ανθίζει εκρηκτικά, μόνο μία φορά όμως, κάθε αρχή του καλοκαιριού. Μήπως αν αφαιρώ τους καρπούς που προσπαθεί να παράξει τότε να το διευκολύνω ;ή το αναγκάσω να ξαναανθίσει μέσα στο καλοκαίρι;
Το συγκεκριμένο το έχω σε πολύ μεγάλη γλάστρα, με σωστό πότισμα,σωστή έκθεση στον ήλιο , με επικάλυψη κομπόστ και λίπανση μία φορά το χρόνο κατά την άνοιξη με λίπασμα 10-20-10 . Επίσης προέρχεται από αγιόκλημα με καταβολάδες το οποίο ανθοφορεί κανονικά όλο το χρόνο. Τέλος δεν έχει κάποια προσβολή από αρρώστια. Κοινώς δώστε τα φώτα σας !
Καλημέρα Αλέξανδρε. Βεβαίως, να αφαιρείς τους καρπούς, εξασφάλισε φωτεινή θέση και απέφυγε το υπερβολικό πότισμα.
πια εποχή φυτεύω αγιόκλημα και τι χρειάζεται (ανάγκες) τον πρώτο καιρό της φύτευσης του, ευχαριστώ.
Καλησπέρα Μαρία.
Κατάλληλη εποχή φύτευσης για το αγιόκλημα είναι μέσα στην άνοιξη ή αρχές της άνοιξης. Χρειάζεται τακτικό πότισμα στην αρχή και να βάλεις ένα υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά που βοηθούν στην ανάπτυξη.
Καλησπέρα σας,
Θα ήθελα να ρώτησα τώρα που Έχουμε πολύ ζέστη κάθε ποτέ θα πρέπει να ποτίσω το αγιόκλημα μου;
Καλησπέρα Εύη. Μπορείς να ποτίζεις κάθε 3 μέρες το αγιόκλημα σου αυτή την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία.
ΕΝΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΘΗΚΕ ΣΕ ΠΕΤΡΟΚΤΙΣΤΟ ΤΟΙΧΕΊΟ ΜΕ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ,ΕΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΑΝΘΟΦΟΡΗΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΠΟΛΛΑ ΞΕΡΑ ΚΛΑΔΙΑ,ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΛΑΔΕΨΕΙ.ΤΟ ΠΟΤΙΖΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ.ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΒΟΚΑΜΒΙΛΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 1,5 Μ. ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΑΝΘΟΦΟΡΕΙ ΕΝΤΟΝΑ
Καλημέρα Ιωάννη. Το αγιόκλημα σίγουρα έχει μικρότερη ανάπτυξη από την βουκαμβίλια. Μπορείς να προσθέσεις υδατοδιαλυτό λίπασμα 20-20-20 για να βοηθήσεις την ανάπτυξη και την ανθοφορία του.
Καλησπέρα σας!
Έχω ένα αγιόκλημα μόλις 1μιση μήνα περίπου το οποίο κάνει κίτρινα τα φύλλα του ή και μαύρα και τα ρίχνει… και μάλιστα έχει ρίξει πολλά φύλλα. Και επιπλέον δεν έχει βγάλει άνθη ακόμα και του έχω βαλει 2 φορές υγρό λίπασμα ανθοφορίας. Τι έχει και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω; Έχω μειώσει και το πότισμα, το ποτίζω περίπου 1 φορά την βδομάδα.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλησπέρα Μιχάλη. Καταρχήν πότιζ 2 φορές τη βδομάδα ειδικά αν είναι σε γλάστρα. Πιθανότατα θα έχει προσβληθεί από καμία μυκητολογική ασθένεια. Θα σου πρότεινα να ψεκάσεις με υγρό διάλυμα χαλκού.
Καλησπερα σας!
Εχω ενα αναρριχομενο μαλλον αγιοκλημα δε θυμαμαι … Εχει παρει υψος περιπου ενα μετρο και κατι αλλα δεν μου βγαζει ανθη ….
Του εβαλα πριν μια βδομαδα λιπασμα για ανθοφορια , αλλα δεν το εχω κλαδεψει απο τοτε που το πηρα, δλδ 2 χρονια τι να κανω να το κλαδεψω τωρα?
Καλησπέρα Στέβη. Κάνε ένα ελαφρύ κλάδεμα, μείωσε λιγο το νερό, βάλε το αγιόκλημα σε μια πιο ηλιοφανή θέση και σύντομα θα σου χαρίσει άνθη.