Πολλαπλασιασμός ροδιάς, πώς δημιουργούμε νέα φυτά
Όλοι θέλουμε να έχουμε μια καλή ποικιλία ροδιάς για να απολαμβάνουμε υπέροχα και ζουμερά ρόδια από τον κήπο μας. Η καλλιέργεια της ροδιάς είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε ερασιτεχνικούς κήπους, καθώς χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση και μας χαρίζει πεντανόστιμους καρπούς με μοναδική θρεπτική αξία.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες ροδιάς με μεγάλους ή μικρότερους καρπούς και διαφορετικό χρώμα, από έντονο κόκκινο μέχρι πιο ανοιχτό. Αφού βρούμε την επιθυμητή ποικιλία ροδιάς, μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε δικά μας φυτά για να φυτέψουμε στον κήπο μας και να μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας φίλους.
Με ποιους τρόπους μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά ροδιάς;
Ο πολλαπλασιασμός της ροδιάς μπορεί να γίνει με σπόρο, με εμβολιασμό, με παραφυάδες και με μοσχεύματα. Ας δούμε αναλυτικά ποια βήματα ακολουθούμε για κάθε μέθοδο, προκειμένου να δημιουργήσουμε καινούρια δέντρα ροδιάς, καθώς επίσης να διατηρήσουμε και να διαδώσουμε τις ποικιλίες με τα πιο νόστιμα ρόδια.
1. Πολλαπλασιασμός ροδιάς με σπόρο
Κάθε ρόδι περιέχει δεκάδες σπόρους που φυτρώνουν πολυ εύκολα όταν τους φυτέψουμε στις αρχές της άνοιξης για να μας δώσουν δενδρύλλια ροδιάς. Βέβαια, τα φυτά που προκύπτουν δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με την ποικιλία του ροδιού που φυτέψαμε και γι’ αυτό αν θέλουμε να πάρουμε δέντρο που θα μας δώσει ίδια ρόδια με αυτά που πήραμε τον σπόρο, η μέθοδος αυτή δεν είναι η κατάλληλη. Συνήθως, η μέθοδος πολλαπλασιασμού με σπόρο χρησιμοποποιείται στα φυτώρια για τη δημιουργία υποκειμένων ροδιάς που στη συνέχεια εμβολιάζονται τον επόμενο χρόνο με την επιθυμητή ποικιλία ροδιάς.
2. Μπόλιασμα ροδιάς
Η μέθοδος του εμβολιασμού της ροδιάς δεν είναι πολύ διαδεδομένη και επιλέγεται περισσότερο στα φυτώρια. Συγκεκριμένα, η πιο κατάλληλη μέθοδος εμβολιασμού της ροδιάς είναι ο ενοφθαλµισµός τύπου Τ ή με πλακίτη που γίνεται στα τέλη του καλοκαιριού – αρχές φθινοπώρου σε νεαρά δενδρύλλια με βλαστούς πάχους 1-2 εκατοστών. Για ροδιές µε µεγαλύτερη διάµετρο βλαστών, προτιμούμε τον εμβολιασμό με υπόφλοιο εγκεντρισμό στις αρχές της άνοιξης.
3. Πολλαπλασιασμός ροδιάς με παραφυάδες
Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε καινούρια φυτά ροδιάς είναι με τη μέθοδο των παραφυάδων. Οι παραφυάδες είναι βλαστοί που φυτρώνουν από την βάση του κορμού της ροδιάς και τους χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ροδιάς που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με το αρχικό μας δέντρο. Την περίοδο του χειμώνα, κόβουμε παραφυάδες από το αρχικό δέντρο της ροδιάς μαζί με κομμάτι ρίζας και το φυτεύουμε σε γλάστρα φυτωρίου, χρησιμοποιώντας μίγμα χώματος και άμμου σε αναλογία 1:1 ή το μεταφυτεύουμε απευθείας στο έδαφος.
4. Πολλαπλασιασμός με φυλλοφόρα μοσχεύματα
Για τον πολλαπλασιασμό με φυλλοφόρα μοσχεύματα, κόβουμε τμήματα τρυφερών βλαστών (μοσχεύματα) μήκους περίπου 15-20 εκατοστών από την κορυφαία βλάστηση της ροδιάς κατά την περιοδο του καλοκαιρού. Αφαιρούμε τα 2/3 των φύλλων από τη βάση των βλαστών και τους φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας στη βάση του βλαστού. Γεμίζουμε τις γλάστρες με μίγμα χώματος, κοπριάς και άμμου σε αναλογία 1:1:1 ή ελαφρύ φυτόχωμα που θα προμηθευτούμε από το εμπόριο. Μετά από 2-3 μήνες, το μόσχευμα θα έχει ριζώσει και μπορούμε να το φυτέψουμε την περιόδο του χειμώνα στην οριστική του θέση.
5. Πολλαπλασιασμός με ξυλοποιημένα μοσχεύματα
Για τον πολλαπλασιασμό με ξυλοποιημένα μοσχεύματα, κόβουμε ξυλώδη τμήματα βλαστού ροδιάς, μήκους 25-30 εκατοστών από δυνατούς βλαστούς ηλικίας 1-2 χρόνων που δεν έχουν φύλλα, κατά τον Φεβρουάριο-Μάρτιο. Πριν τη φύτευση προσθέτουμε ορμόνη ριζοβολίας στη βάση του μοσχεύματος για να ενισχύσουμε τη δημιουργία ρίζας. Φυτεύουμε τα μοσχεύματα της ροδιάς σε γλάστρες φυτωρίου χρησιμοποιώντας μίγμα χώματος, χωνεμένης κοπριάς και άμμου ή περλίτη σε αναλογία 1:1:1 και σε 2-3 μήνες τα καινούρια δενδρύλλια ροδιάς θα έχουν αναπτύξει ριζικό σύστημα.
Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της ροδιάς
Αν και η μέθοδος πολλαπλασιασμού με παραφυάδες είναι η πιο απλή και εύκολη για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ροδιάς, η μέθοδος με μοσχεύματα είναι προτιμότερη, καθώς τα νέα δενδρύλλια ροδιάς μπαίνουν ταχύτερα σε καρποφορία και δίνουν παραγωγή σε περίπου 3 χρόνια.
ΕΧΩ ΜΙΑ ΡΟΔΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 5 ΕΤΩΝ. ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΒΓΑΖΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΝΘΗ ΟΜΩΣ ΤΑ ΡΙΧΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ. ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΚΑΡΠΟ ΑΛΛΑ ΜΟΛΙΣ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. 5 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΡΟΔΙ. ΘΑ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΤΕ ΑΝ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΕΤΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ. (ΤΗΝ ΠΟΤΙΖΩ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ)
Καλό είναι να ψεκάσεις κατά την ανθοφορία και μετά την καρπόδεση, με σκεύασμα μίγματος ιχνοτοιχείων και λιπάσματος φυκιών για να δέσουν οι καρποί.
λετε με τιπου τ την ανοιξη διλαδι περνο κατεφθιαν βλαστους απογλικια
κοβο την ξινι και τιν κολα την γλικια στιν ξινη
Καλησπέρα Θάνο. Μπορείς να κάνεις εμβολιασμό τύπου τ, για να αλλάξεις την ξινή ποικιλία ροδιάς, σε γλυκιά ποικιλία.