Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια (+video)

Προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια

Είναι το χώμα του κήπου μας κατάλληλο για καλλιέργεια; Για να έχουμε επιτυχία στην καλλιέργεια του κήπου πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε ότι το έδαφος που φυτεύουμε είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για να φιλοξενήσει τα φυτά μας.

Τα φυτά χρειάζονται γόνιμο και αφράτο έδαφος που τους εξασφαλίζει ζωηρή βλάστηση και πλούσια καρποφορία. Αν το χώμα είναι πολύ σκληρό, συμπαγές, με πολλά ανεπιθύμητα αγριόχορτα και δεν εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση, τότε θα δημιουργηθούν προβλήματα στην καλλιέργεια.

Πριν προχωρήσουμε λοιπόν στη φύτευση των φυτών, ελέγχουμε ότι το χώμα στο χωράφι μας έχει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν τα φυτά να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν.

Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για φύτευση, ποια είναι τα απαραίτητα υλικά που μας βοηθάνε να βελτιώσουμε το χώμα και να το εμπλουτίσουμε με θρεπτικά συστατικά για να έχουμε μία αποδοτική καλλιέργεια.

1. Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για καλλιέργεια;

Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία κηπουρικής (τσάπα, τσουγκράνα, φτυάρι) και μηχανήματα κήπου (σκαπτικά, χορτοκοπτικά) μπορούμε να εκτελέσουμε τις απαραίτητες εργασίες για την βελτίωση του χώματος με τον καλύτερο και πιο ξεκούραστο τρόπο.

Πριν τη φύτευση, υπάρχουν ορισμένες καλλιεργητικές εργασίες που θα μας βοηθήσουν στην καλλιέργεια.

  • Απομακρύνουμε αρχικά τις μεγαλύτερες πέτρες που έχει το χωράφι, καθώς δημιουργούν πολλά προβλήματα στην κατεργασία του εδάφους.
  • Οργώνουμε το χώμα του κήπου με καλλιεργητή, με τρακτέρ ή σκάβουμε με τσάπα αν η έκταση που καλλιεργούμε μας το επιτρέπει. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε το χώμα πιο αφράτο και παράλληλα απομακρύνουμε τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα που υπάρχουν στο χωράφι μας.
Ζιζάνια αντιμετώπιση
10 φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων αγριόχορτων (ζιζάνια) στον κήπο
  • Η καλύτερη περίοδος για να οργώσουμε και να σκάψουμε είναι μετά από βροχή ή αφού ποτίσουμε το χώμα, καθώς απαιτείται μια σχετική υγρασία για να καλλιεργηθεί το χωράφι.
  • Απομακρύνουμε εκ νέου μικρότερες πέτρες μετά το όργωμα και το σκάψιμο καθώς και ριζώματα των αγριόχορτων που θα εμφανιστούν στην επιφάνεια.
  • Για να κάνουμε ακόμα πιο αφράτο το χώμα του κήπου μας, μπορούμε να προχωρήσουμε σε δεύτερο όργωμα.
  • Διαμορφώσουμε με τσουγκράνα μία μικρή κλίση στο χωράφι για να απομακρύνονται τα νερά μετά από βροχή και να μην πλημμυρίζει.
Διαφήμιση

2. Πώς βελτιώνουμε το χώμα του κήπου;

Είναι πολύ σημαντικό να καλλιέργουμε σε αφράτο χώμα, το οποίο διαθέτει καλό αερισμό και συγκρατεί τη σωστή ποσότητα υγρασίας. Για να βελτιώσουμε τα φυσικά χαρακτηριστικά του εδάφους, υπάρχουν διάφορα φυσικά υλικά εδαφοβελτίωσης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Για την καλύτερη συγκράτηση του νερού, τη μείωση των ποτισμάτων και την εξασφάλιση καλύτερου αερισμού στο έδαφος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά εδαφοβελτίωσης όπως ο περλίτης, ο ζεόλιθος, η ελαφρόπετρα και ο ατταπουλγίτης.

Παράλληλα, για την ενίσχυση του εδάφους με θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία μπορούμε να ενσωματώσουμε διάφορα φυσικά οργανικά υλικά όπως η κοπριά, το κομπόστ, η τύρφη και η στάχτη από τα ξύλα.

Εδαφοβελτιωτικά υλικά στον κήπο
Εδαφοβελτιωτικά υλικά για βελτίωση φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους

3. Πώς εμπλουτίζουμε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά;

Πολλές φορές καλλιεργώντας στον κήπο μας αναρωτιόμαστε αν το χώμα που έχουμε είναι κατάλληλο για κάποια συγκεκριμένη καλλιέργεια και αν διαθέτει τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν τα φυτά μας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να κάνουμε ανάλυση εδάφους για το χώμα του κήπου μας. Η γνώση της γονιμότητας και των ιδιοτήτων του εδάφους είναι απαραίτητη για κάθε καλλιέργεια, ειδικά για τους επαγγελματίες καλλιεργητές, για να επιλέξουν το είδος της λίπανσης και τις κατάλληλες ποσότητες λιπάσματος.

Πώς γίνεται η ανάλυση εδάφους και σε τι χρησιμεύει
Πώς γίνεται η ανάλυση εδάφους και σε τι χρησιμεύει

Ανάλογα λοιπόν την σύσταση του εδάφους σε θρεπτικά στοιχεία και την καλλιέργεια που έχουμε επιλέξει, μπορούμε να ενισχύσουμε το έδαφος με λίπασμα αζώτου, λίπασμα φωσφόρου, λίπασμα καλίου, λίπασμα μαγνησίου ή λίπασμα ασβεστίου.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ανάλογα την καλλιέργεια που θα επιλέξουμε να φυτέψουμε, είναι απαραίτητη και η προσθήκη ιχνοστοιχείων στον κήπο μας και για αυτό θα χρειαστεί να ενσωματώσουμε στο έδαφος λίπασμα βορίου, λίπασμα ψευδαργύρου ή λίπασμα σιδήρου.

λιπασματα κατηγοριες ειδη και πως επιλεγουμε
Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε

4. Κι ένα μυστικό για την προετοιμασία του εδάφους

Αν σε κάποια κοντινή παραλία, η θάλασσα έχει ξεβράσει φύκια, μπορούμε να τα μαζέψουμε, να τα ξεπλύνουμε, να τα τεμαχίσουμε και να τα ενσωματώσουμε στο χώμα πριν φυτέψουμε καθώς περιέχουν φυσικά θρεπτικά στοιχεία που θα βοηθήσουν τα φυτά μας.

φυκια λιπασμα για φυτα
Φύκια, ένα φυσικό λίπασμα για τα φυτά
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (36)

  1. Φωτεινη
    16/04/2024

    Καλημέρα σας! Μπορώ να κλαδεύσω αβοκάντο, που έχει ήδη ανθοφορια;

  2. Γιωργος Παπαδοπουλος
    15/04/2024

    Εγώ στα φυτά μου ντομάτες αγγούρια κολοκυθάκια πιπεριές φασολάκια όρθια και αρακά όρθιο στον μήνα πάνω τα ψεκαζω με τσουκνίδα το οποίο έφτιαξα εγώ το άρεσαν με νερό και τα ψεκαζω .πειράζει?

  3. Άντα Δοβα
    21/03/2024

    Mποφω να ρίξω στον λαχανόκηπο μουμαρμαροσκονη γιατί δεν είναι γόνιμος

    • Η μαρμαρόσκονη βοηθά στην προσθήκη ασβεστίου αλλά θα ήταν καλό να προσθέσεις κοπριά και κομπόστ για να αυξήσεις την γονιμότητα στο λαχανόκηπο.

  4. Γιώργος
    14/03/2024

    Έχω ένα κήπο 2,5 στρέμματα εφαρμόζω όλα από τα μυστικά του κήπου. Έχω όμως ένα πρόβλημα, εμφανίζονται πολύ τυφλοπόντικοι πώς να τους αντιμετωπίσω;

  5. Ευαγγελία
    20/11/2023

    Καλησπέρα έχω ένα παρτέρι 5 τ.μ και το ύψος του είναι 30 εκατοστά.
    Θέλω να φυτέψω λαχανικά και διάφορα ζαρζαβατικά.
    Τι χώμα πρέπει να βάλω μέσα?
    Μου είπαν ότι πρέπει να το ανακατέψω με διάφορα όπως κοκκινοχώμα με τύρφη,χούμους και περλίτη.
    Θα είναι καλό να κάνω κάτι τέτοιο ή προτείνετε κάτι διαφορετικό;

  6. Aki
    25/07/2023

    Καλησπέρα Κώστα!
    Έχω πέσει σε κάποια βίντεο του γιουτιούμπ που προτείνουν την ανάμιξη του εδάφους με κάρβουνο 5% περίπου, το οποίο έχει 0 ph και λέγεται ότι οι φυσαλίδες που περιέχει το κάρβουνο βοηθούν στην κατακράτηση υγρασίας, τον αερισμό του εδάφους, αλλά και υποβοήθηση σχηματισμού καλών μικροοργανισμών για τις καλλιέργειες.
    Ισχύει κάτι τέτοιο; Ή είναι ράδιο-αρβύλα;

  7. Ανώνυμος
    22/06/2023

    Γιατί οι πορτοκαλιές κ οι μανταρινιές μου έχουν βγάλει εσωτερικά άσπρα πολύ μικρά σκουληκάκια ; Πρόκειται για τη μύγα της Μεσογείου ή θέλουν απλώς ένα καλό κλάδεμα ?

  8. Φωτεινή
    17/06/2023

    Έχω ρίξει απλό χώμα στο κήπο μου μη ενισχυμένο (με επιφύλαξη να είναι κοκκινόχωμα), αλλά και στη περίπτωση που τελικά δεν είναι κοκκινόχωμα, θέλω παρακαλώ να μου πείτε επειδή πρόκειται για τα δέντρα μου λεμονιές, μανταρινιές , πορτοκαλιές τί μπορώ να προσθέσω επιπλέον για τη προστασία και σωστή ανάπτυξη τους . Ανανέωσα το χώμα γης τους μετά από μισό αιώνα , με ένα χώμα που υποψιάζομαι ότι είναι κοκκινόχωμα.👀

  9. Δημητρης
    26/05/2023

    To χώμα γύρω από την ρίζα των φυτών στον μπαξέ φαίνεται πως κάτι το αναμοχλευει και αδυνατεί την ρίζα. Τι μπορεί να είναι?

  10. Ορέστης
    26/05/2023

    Καλησπέρα σας, τι μπορω να κανω για τα σκουλήκια στο χωμα;

    • Για τα επιβλαβή σκουλήκια στο χώμα και όχι για τους πολύτιμους γαιοσκώληκες, είναι δύσκολη η αντιμετώπιση με βιολογικό τρόπο.

  11. Μαρία
    30/04/2023

    Καλησπέρα σας,έχω ένα παρτέρι,2Χ3,γεμάτο αγριόχορτα,είπα να το καθαρίσω και νά φυτέψω,αλλά είδα ότι όλα τα αγριόχορτα είχαν επάνω τους ένα άσπρο σαν αφρό και κάτω στο έδαφος περπατούσαν άσπρα ζουζούνια αρκετά εμφανή και πολλά ήταν κ πάνω στα χόρτα,φοβάμαι ότι ακόμα κ να τα απομακρύνω,τα χορτάρια δηλ μείνουν στο χώμα τα ζουζούνια αυτά καιμου φάνε τα λαχανικά,τι κάνω; ευχαριστώ εκ των προτέρων

  12. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΥΦΩΝ
    10/03/2023

    εχω ενα μικρο χωρο 1,5 χ 3 μετρα σκεπτομε να φυτεψω πατατες τι χωμα τι τι τι πρεπει να κανω? Σας ευχαριστω

  13. Chamo
    26/09/2021

    Καλημερα σας. Διαθέτω 2 κήπους τους οποίους οι παππούδες μου καλλιεργούν εδώ και αρκετά χρόνια με αποτέλεσμα η απόδοση των καλλιεργειών να έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Η χρήση και των 2 κηπων είναι εντατική τα τελευταία 40 χρόνια και η μοναδική προσθήκη θρεπτικών συστατικών που τους γινόταν και συνεχίζει να γίνεται είναι η κοπριά. Έχετε να μου προτείνετε κάποια λύση για να αυξήσουμε την απόδοση; έχουμε κάνει παύση καλλιέργειας στον 1 από τους 2, αλλά θα ήθελα να τους αξιοποιήσω και τους δύο για να καλλιέργησω φθινοπωρινά λαχανικά;

    • Καλησπέρα. Μπορείς να προσθέσεις κομπόστ με κοπριά μαζί, ενώ και η χλωρά λίπανση μπορεί να βοηθήσει τον εμπλουτισμό του χωραφιού με θρεπτικά συστατικά.

  14. Ευτυχια
    25/03/2021

    Καλησπερα,τα καροτα τι χωμα θελουν?

  15. Δημητρης
    12/11/2020

    Γεια σας.Πειραζει που ψεκασα με ξυδι τα μπροκολα;

  16. Σπυρος παν
    26/05/2020

    Καλησπερα θέλω να βελτιώσω το χώμα για να βάλω κηπευτικά .εχω ένα φρέζακι .τι να βάλω στο χώμα για να το ανακατεύσω αρμονικά ;κοπριά ;

  17. agapi
    24/04/2020

    ΕΧΩ ΧΩΜΑ ΣΤΗΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΝΕΩΣΩ ΤΗ ΝΑ ΚΑΝΩ

  18. ΣΑΒΒΑΣ ΑΝ. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
    03/09/2019

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ Κες / Κοι ΘΑΘΕΛΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΩ ΝΕΑ ΣΑΣ ΕΠΙΔΗ ΕΧΩ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΤΗΜΑΤΑΚΙ ΟΠΟΥ ΠΕΡΝΩ ΑΡΚΕΤΕΣ ΩΡΕΣ π.χ. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΜΠΕΛΙΟΥ & ΔΕΝΔΡΩΝ..ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΕ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ! !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *