Πότε φυτεύουμε κολοκύθια;
Ποια είναι η κατάλληλη περίοδος για να φυτέψουμε κολοκυθιές στον κήπο και στο μπαλκόνι μας;
To κολοκύθι αποτελεί ένα από τα πιο διασημότερα καλοκαιρινά λαχανικά που φυτεύουμε την άνοιξη, με σημαντική διατροφική αξία και μοναδική γεύση.
Η καλλιέργεια του κολοκυθιού μας δίνει καρπούς σχετικά γρήγορα, 2 μήνες μετά τη φύτευση, και συνεχίζει να παράγει κολοκύθια σε μεγάλη ποσότητα για ακόμα 2-3 μήνες.
Αγαπημένη πρώτη ύλη της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, το κολοκύθι τρώγεται βραστό, ψητό και τηγανητό και αποτελεί βασικό συστατικό σε υπέροχες συνταγές όπως η κολοκυθόπιτα, το μπριάμ και τα γεμιστά.
Aν και οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το κολοκύθι φυτεύεται την άνοιξη και συγκομίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, αρκετοί αναρωτιούνται πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τη σπορά και φύτευση των κολοκυθιών.
Ας δούμε λοιπόν πότε φυτεύουμε κολοκύθια στον κήπο και στο μπαλκόνι μας, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για τη φύτευση ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια παραγωγή από νόστιμα κολοκύθια.
1. Ποια εποχή φυτεύουμε τα κολοκύθια στον κήπο μας;
Το κολοκύθι μπορεί να φυτευτεί σε διαφορετικές περιόδους για πρώιμη ή όψιμη παραγωγή, ανάλογα την περιοχή και τις κλιματικές συνθήκες.
Αξίζει να αναφέρουμε πως μετά τα μέσα της άνοιξης μπορεί να γίνει σπορά του κολοκυθιού απευθείας στο έδαφος.
α) Πρώιμη φύτευση κολοκυθιού: Η πρώιμη φύτευση της κολοκυθιάς μπορεί να ξεκινήσει στην αρχή της άνοιξης, μέσα στο Μάρτιο, στις νότιες περιοχές της Ελλάδας όταν ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία ημέρας και νύχτας.
Για να επιτύχουν οι πρώιμες φυτεύσεις κολοκυθιού, προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά από φυτώρια ή κάνουμε σπορά κολοκυθιού σε ειδικό σπορείο μέσα στον χειμώνα.
Για τις πρώιμες φυτεύσεις επιλέγουμε κατάλληλες ποικιλίες κολοκυθιού, όπως το κομποκολόκυθο που δίνει πρώιμη μεγάλη συγκομιδή στα τέλη της άνοιξης.
β) Μεσοπρώιμη φύτευση κολοκυθιού: Η φύτευση του κολοκυθιού μπορεί να γίνει μεσοπρώιμα, δηλαδή στα μέσα και στα τέλη της άνοιξης, Απρίλη και Μάιο στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.
Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να φυτέψουμε τον σπόρο του κολοκυθιού απευθείας στο έδαφος, καθώς την περίοδο αυτή η θερμοκρασία του εδάφους είναι κατάλληλη για να φυτρώσει ο σπόρος.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κολοκυθιού ντόπιες για να φυτέψουμε στον κήπο ενώ αρκετοί παραγωγοί επιλέγουν υβρίδια κολοκυθιού που είναι ανθεκτικά σε ιώσεις την περίοδο του καλοκαιριού.
γ) Μεσοόψιμη και όψιμη φύτευση καλοκυθιού: Το καλοκαίρι φυτεύεται μεσοόψιμα και όψιμα τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ η συγκομιδή γίνεται στο τέλος του καλοκαιριού και την φθινοπωρινή περίοδο.
Ανάλογα το σχήμα και το χρώμα, μπορούμε να καλλιεργήσουμε κολοκύθια κυλινδρικού σχήματος ή σε σχήμα μπουκάλι, με διαφορετικές διαβαθμίσεις του πράσινου από ανοιχτό μέχρι σκούρο χρώμα.
2. Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για τη φύτευση κολοκυθιού;
Πριν τη φύτευση των νεαρών φυτών κολοκυθιού, θα χρειαστεί να οργώσουμε ή να σκάψουμε τον κήπο μας για να δημιουργήσουμε αφράτο χώμα.
Προσθέτουμε στις θέσεις φύτευσης κομπόστ, κοπριά και βιολογικό λίπασμα για τον εμπλουτισμό του χώματος με θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία.
Για να περιορίσουμε τα αγριόχορτα που φυτρώνουν στον κήπο, τοποθετούμε στις γραμμές φύτευσης γεωύφασμα, νάιλον εδαφοκάλυψης, ή κάποιο άλλο κατάλληλο διαθέσιμο υλικό εδαφοκάλυψης.
3. Σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τα κολοκύθια στον κήπο;
Οι ιδανικές αποστάσεις φύτευσης του κολοκυθιού είναι ανά 70-100 εκατοστά μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 100-140 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.
Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις κολοκυθιού για να έχουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών και να μειώσουμε τις πιθανότητες προσβολής από ασθένειες και έντομα.
Αν διαθέτουμε πολύ μικρό κήπο, μπορούμε να κάνουμε συγκαλλιέργεια του κολοκυθιού με καλλιέργεια πεπονιού, με καλλιέργεια φασολιού καθώς και με καλλιέργεια καλαμποκιού εξοικονομώντας χώρο, νερό και θρεπτικά στοιχεία.
4. Πώς καλλιεργούμε κολοκύθια σε γλάστρα;
Επιλέγουμε αρκετά μεγάλη στρογγυλή γλάστρα, διαμέτρου 40-50 εκατοστά για να φυτέψουμε την κολοκυθιά καθώς το φυτό διαθέτει μεγάλη πλευρική ανάπτυξη.
Εξασφαλίζουμε μια ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι για να τοποθετήσουμε τη γλάστρα της κολοκυθιάς, σχετικά προφυλαγμένη από ανέμους με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.
Προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα κατάλληλο για λαχανικά για να γεμίσουμε της γλάστρες ενώ στη βάση τους, τοποθετούμε ένα λεπτό στρώμα από χαλίκια ή βότσαλα για να πετύχουμε καλύτερη αποστράγγιση.
5. Κι ένα μυστικό για την εποχή φύτευσης του κολοκυθιού
To κολοκύθι αν και ανήκει στην ίδια οικογένεια με την καλλιέργεια αγγουριού, την καλλιέργεια πεπονιού και την καλλιέργεια καρπουζιού, φυτεύεται αρκετά νωρίτερα σε σχέση με τα υπόλοιπα κολοκυνθοειδή, καθώς είναι πιο ανθεκτικό στις ανοιξιάτικες παγωνιές.
φέτος σπείραμε νωρίς (τα πάντα).. ελπίζω με την αλλαγή του καιρού να μην τα χάσουμε όλα 🙃
Η καλα δεν αναπτύσσεται τα φύλλα πολύ στριμενο. Χώμα κηπου
Πρόσθεσε στην κάλλα υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.