Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με διαίρεση ριζωμάτων
Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά κόβοντας απλά ένα φυτό στη μέση;
Τα φυτά που έχουμε σε γλάστρες στην αυλή και στο μπαλκόνι μας, με το πέρασμα του χρόνου αναπτύσσουν πυκνές ρίζες και χρειάζονται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.
Κατά τη μεταφύτευση, ορισμένα λουλούδια, αρωματικά φυτά και θάμνοι, έχουν την ικανότητα να ριζώνουν όταν τα διαχωρίζουμε, ώστε να δημιουργήσουμε δύο ή περισσότερα νέα φυτά.
Η διαδικασία αυτή ονομάζεται πολλαπλασιασμός με διαίρεση φυτών, ενώ συχνά αναφέρεται και ως πολλαπλασιασμός με διαίρεση ριζωμάτων. Εφαρμόζεται πολύ εύκολα σε φυτά που έχουμε σε γλάστρες, ωστόσο μπορεί να γίνει και σε φυτά που έχουν φυτευτεί στο χώμα.
Κατά τη διαίρεση των ριζωμάτων, χωρίζουμε σε δύο ή περισσότερα μέρη το αρχικό φυτό με τη μπάλα χώματος και τα τοποθετούμε σε καινούριες γλάστρες, ώστε κάθε κομμάτι να διαθέτει φύλλωμα και πλούσιο ριζικό σύστημα. Με αυτό τον τρόπο, φτιάχνουμε καινούρια φυτό που διαθέτουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το αρχικό φυτό.
Οι πιο διαδεδομένοι τρόποι για να φτιάξουμε καινούρια φυτά στον κήπο και στο μπαλκόνι μας είναι ο πολλαπλασιασμός με σπόρους, ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα, το παραδοσιακό μπόλιασμα των φυτών, ο πολλαπλασιασμός με καταβολάδες και ο πολλαπλασιασμός με παραφυάδες.
Η δημιουργία νέων φυτών με διαίρεση αποτελεί τον πιο γρήγορο και πρακτικό τρόπο πολλαπλασιασμού. Επιπλέον, εμφανίζει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, καθώς τα φυτά που διαχωρίζουμε είναι ήδη ανεπτυγμένα, διαθέτουν πλούσιο ριζικό σύστημα και φύλλα που τους επιτρέπουν να απορροφούν άμεσα νερό και θρεπτικά συστατικά για να επιβιώσουν.
Στο σημερινό άρθρο θα δούμε ποια φυτά πολλαπλασιάζονται με διαίρεση ριζωμάτων, ποια εποχή και πώς κάνουμε το διαχωρισμό, καθώς επίσης αναλυτικές συμβουλές ώστε να πετύχουμε τη δημιουργία καινούριων φυτών για να γεμίσουμε τις γλάστρες μας και να τα μοιραστούμε με αγαπημένα μας πρόσωπα.
Ποια φυτά πολλαπλασιάζονται με διαίρεση ριζωμάτων;
Tα φυτά που πολλαπλασιάζονται με διαίρεση, έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά: διαθέτουν πλούσιο ριζικό σύστημα και αναπτύσσουν βλαστούς σε συστάδες που βγαίνουν απευθείας από το χώμα.
Ο πολλαπλασιασμός με διαίρεση φυτού μπορεί να εφαρμοστεί σε καλλωπιστικά φυτά, σε αρωματικά φυτά και σε καρποφόρους θάμνους.
1. Καλλωπιστικά φυτά που πολλαπλασιάζονται με διαίρεση ριζωμάτων
- Ο πολλαπλασιασμός της σανσιβέριας
- Ο πολλαπλασιασμός της ορτανσίας
- Ο πολλαπλασιασμός της ορχιδέας
- Ο πολλαπλασιασμός της στρελίτσια
- Ο πολλαπλασιασμός της ελικόνια
- Ο πολλαπλασιασμός του πλουμπάγκο
- Ο πολλαπλασιασμός της τουλμπάχια
- Ο πολλαπλασιασμός της αλστρομέριας
- Ο πολλαπλασιασμός του χρυσάνθεμου
- Ο πολλαπλασιασμός της ζέρμπερας
- Ο πολλαπλασιασμός του πανσέ
- Ο πολλαπλασιασμός της πρίμουλας
- Ο πολλαπλασιασμός του σπαθίφυλλου
- Ο πολλαπλασιασμός του ζαμιοκούλκα
- Ο πολλαπλασιασμός της καλαθέας
- Ο πολλαπλασιασμός του τηλέγραφου
- Ο πολλαπλασιασμός της κάννας
- Ο πολλαπλασιασμός της κάλλας
- Ο πολλαπλασιασμός της ευφόρμπιας
- Ο πολλαπλασιασμός του καλλωπιστικού σπαραγγιού
2. Αρωματικά φυτά που πολλαπλασιάζονται με διαίρεση ριζωμάτων
- Ο πολλαπλασιασμός του δυόσμου
- Ο πολλαπλασιασμός του φασκόμηλου
- Η καλλιέργεια της ρίγανης
- Ο καλλιέργεια της μέντας
- Η καλλιέργεια του δίκταμου
- Η καλλιέργεια του θυμαριού
- Η καλλιέργεια του χαμομηλιού
- Η καλλιέργεια του λεμονόχορτου
- Η καλλιέργεια του κουρκουμά
- Η καλλιέργεια της πιπερόριζας
3. Καρποφόροι θάμνοι που πολλαπλασιάζονται με διαίρεση φυτού ριζωμάτων
- Η καλλιέργεια του βατόμουρου,
- Η καλλιέργεια του σμέουρου,
- Η καλλιέργεια του μύρτιλου,
- Η καλλιέργεια του φραγκοστάφυλου,
- Η καλλιέργεια της αρώνιας
Πότε και πώς γίνεται η διαίρεση των φυτών;
Κατάλληλη εποχή για να διαχωρίσουμε τα φυτά και να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά είναι μέσα στον χειμώνα, στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου. Για τον επιτυχή πολλαπλασιασμό φυτών με διαίρεση ριζωμάτων, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
- Ποτίζουμε ελαφρά το φυτό που θέλουμε να διαιρέσουμε για να γίνει πιο εύκολα ο διαχωρισμός.
- Βγάζουμε το φυτό από τη γλάστρα και το χωρίζουμε σε 2 ή περισσότερα ίσα μέρη, φροντίζοντας κάθε κομμάτι να διαθέτει αρκετές ρίζες και φύλλα.
- Αν τα φυτό που θέλουμε διαχωρίσουμε είναι φυτεμένο στο χώμα, χρησιμοποιούμε μία τσάπα για να σκάψουμε και να τα βγάλουμε μαζί με μπάλα χώματος γύρω από τις ρίζες.
- Φυτεύουμε τα μέρη του φυτού σε καινούριες γλάστρες ή απευθείας στο χώμα και προσθέτουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό χώμα κατά περίπτωση, όπως για παράδειγμα οξύφιλα φυτά και φυτά εσωτερικού χώρου.
- Μετά τη διαίρεση των φυτών σε γλάστρες. ποτίζουμε καλά και τα διατηρούμε για λίγες μέρες σε σκιερό περιβάλλον για να προσαρμοστούν και να ριζώσουν.
Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό φυτών με διαίρεση ριζωμάτων
Πριν διαχωρίσουμε τα φυτά, είναι καλό να τους κάνουμε ένα κλάδεμα για να μειώσουμε την φυλλική επιφάνεια ώστε να έχει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία η διαίρεση των φυτών και η μεταφύτευση τους στην καινούρια θέση.
Σχόλια (0)