Πιπεριά σε γλάστρα: Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Η πιπεριά είναι δημοφιλές λαχανικό που μπορούμε πολύ εύκολα να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι μας.
Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες πιπεριάς, στρογγυλή (φλάσκα) ή μακριά, πράσινη, κίτρινη, κόκκινη, πορτοκαλί, η ξακουστή πιπεριά φλωρίνης, πιπεριά κίτρινη κέρατο, καθώς και καυτερή πιπεριά (τσίλι) για όσους αγαπούν τα πικάντικα.
Η καλλιέργεια της πιπεριάς σε γλάστρα είναι σχετικά εύκολη και δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις κηπουρικής για να καταφέρουμε να παράγουμε δικές μας πιπεριές σε λιγότερο από τρεις μήνες και να τις απολαύσουμε σε σαλάτες και στην κουζίνα μας.
1. Tι γλάστρα επιλέγουμε και τι φυτόχωμα χρειαζόμαστε για τη φύτευση της πιπεριάς;
Οι πιπεριές καθώς έχουν μικρή ανάπτυξη, θα χρειαστούν στρογγυλή γλάστρα, σχετικά μικρής διαμέτρου 25-30 εκατοστά.
Οι γλάστρες πρέπει να διαθέτουν τρύπα στον πάτο και ένα λεπτό στρώμα 3-4 εκατοστά από χαλίκια και βότσαλα στη βάση, για να έχουν καλύτερη αποστράγγιση.
Επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά ή ανακατεύουμε τύρφη με καλά χωνεμένη κοπριά και αρκετό περλίτη σε αναλογία όγκου 2:1:1.
2. Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θα χρειαστεί η καλλιέργεια πιπεριάς στη γλάστρα;
Η πιπεριά σε γλάστρα χρειάζεται πότισμα δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο μέρες την θερμή περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου. Προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά την περίοδο της άνθισης, γιατί μπορεί να έχουμε πτώση των ανθέων.
Όσον αφορά τη λίπανση, είναι απαραίτητο να ενσωματώνουμε δυο κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε μήνα, καθώς και λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο για να μην μαυρίζουν οι πιπεριές στην άκρη.
3. Πώς αντιμετωπίζουμε ασθένειες και έντομα της πιπεριάς, όταν καλλιεργείται σε γλάστρα;
Για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών της πιπεριάς, όπως το ωίδιο, μπορούμε να σκονίσουμε με θειοχαλκίνη.
Επίσης, ψεκάζουμε τα φυτά της πιπεριάς, κάθε εβδομάδα, προληπτικά για την αντιμετώπιση εντόμων, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού και μία κουταλιά του γλυκού οινοπνεύματος σε ένα λίτρο νερό.
Δες περισσότερες οικολογικές συνταγές για προστασία φυτών με φυσικά υλικά στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
4. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια πιπεριάς σε γλάστρα;
Η καλλιέργεια της πιπεριάς μπορεί να διατηρηθεί και δεύτερη χρονιά σε περιοχές με ήπιο χειμώνα. Στα τέλη του χειμώνα, μετά την ολοκλήρωση της καρποφορίας της πρώτης χρονιάς, κλαδεύουμε χαμηλά την πιπεριά, για να δώσει ξανά βλάστηση και μια δεύτερη πρώιμη παραγωγή.
Καλημερα σας κε Λιονουδάκη και συγχαρητήρια για το πολύ όμορφο σάιτ σας.
Είναι η τρίτη χρονιά που τελειώνοντας η καλοκαιρινή περίοδο κλάδεψα τις πιπεριές μου που καλλιεργώ σε γλάστρες ,για πόσο καιρό καιρό το ίδιο φυτό θα συνεχίσει να μου δίνει καρπούς?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και πάλι συγχαρητήρια!
Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Εξαιρετική απόδοση οι πιπεριές σου που σου δίνουν τα 3 τελευταία χρόνια καρπούς. Συνήθως, διατηρούνται για 4-5 χρόνια οπότε με κατάλληλη καλλιεργητική φροντίδα, κλάδεμα και λίπανση θα συνεχίσεις να έχεις παραγωγή.
Καλημέρα σας. Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής…. Εριξα σε γλάστρα ξερες πιπεριτσες πολύχρωμες και μου βγήκαν… Θα μου ευδοκιμισουν αυτή την εποχή η όχι;; σας ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα Μπένια. Αν έχεις τις πιπερίτσες σε σχετικά προφυλαγμένη θέση από παγωνιά και βοριάδες, θα αναπτυχθούν σταδιακά. Αν τις καλύψεις και με νάυλον μέσα στο χειμώνα και φτιάξεις συνθήκες θερμοκηπίου, θα είναι ιδανικά.
Καλησπέρα σας αγαπητέ. Έχω μία τσίλι πιπεριά σε γλάστρα, στην οποία οι πιπεριές ξεραίνονται μόλις κοκκινίσουν. Είναι φυσιολογικό αυτό? Επίσης ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω σε νεαρή ντοματιά ή στην πιπεριά, υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλησπέρα Χριστίνα. Για τα κηπευτικά σε γλάστρα, προτιμούμε πλήρες βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά. Συμπληρωματικά, βάλε λίπασμα ασβεστίου για να μην ξεραίνονται οι καρποί.
Εμένα οι καυτερές πιπεριές μου ενώ πέταξαν τα 2 πρώτα ανθοι τους, έπεσαν!!
Μήπως οφείλεται στον αέρα?
Καλησπέρα Σεραφείμ. Μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε υπερβολική προσθήκη λιπάσματος αζώτου.
Ηδη έχουν αρχίσει να πετάγονται!!ειναι Ποικιλία Καρολινα Ριπερ ,ποσες μερες κάνουν να ωριμάσουν??
Οι προηγούμενες μου δεν πεταχτηκανε ,μαλλον λογω καυσωνα
Θα χρειαστεί περίοδο 4-5 εβδομάδες για να ωριμάσουν.
Καλησπέρα σας,
Πριν από περίπου 12 μέρες πήρα μία μικρή πράσινη πιπεριά από το φυτώριο της περιοχής μου και την μεταφύτεψα σε μεγαλύτερη γλάστρα στο μπαλκόνι μου. Το φυτό αναπτύσσεται κανονικά και δείχνει υγιές, όμως παρατήρησα ότι ο κορμός του είναι μαυρισμένος σε διάφορα σημεία και περισσότερο στα σημεία που ξεκινούν οι διάφορες διακλαδώσεις του φυλλώματος. Επίσης κάποιο ζωύφιο λογικά έχει κάνει τρυπούλες σε δύο σημεία στα φύλλα της. Για τις τρυπούλες θα ψεκάσω με το διάλυμα πράσινου σαπουνιού-οινοπνεύματος-νερού που προτείνετε, για το μαύρισμα του κορμού τι πρέπει να προσέξω όμως; (είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με “καλλιέργεια”, συγχωρέστε την άγνοια μου)
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Καλησπέρα Κατερίνα. Το μαύρισμα του κορμού στην πιπεριά είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να ανησυχείς. Για τις τρυπούλες ψέκασε με διάλυμα πράσινου σαπουνιού στα φυτά.
Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την απάντηση κ. Κώστα, αγαπάτε αυτό που κάνετε και αυτό φαίνεται.
Διάβασα μόλις στο site σας για το θειάφι και την θειοχαλκίνη. Δυστυχώς, ως εντελώς αρχάρια δεν γνώριζα την χρήση τους, με αποτέλεσμα να μην έχω χρησιμοποιήσει κανένα από τα δυο μέχρι στιγμής στα φυτά μου.
Θα ήθελα να σας κάνω μία σειρά ερωτήσεων:
1. Μπορώ να χρησιμοποιήσω θειάφι και θειοχαλκίνη τόσο καθυστερημένα;
2. Μπορώ να χρησιμοποιήσω και τα δύο μαζί ή πρέπει να βάλω πρώτα το ένα και μετά από κάποιο διάστημα το άλλο;
3. Αν ναι σε ποια από τα φυτά; (έχω πιπεριά, ντοματινιά, βασιλικό, μέντα, μαϊντανό, φρέσκο κρεμμύδι, ρίγανη, λεμονοθύμαρο και λεβάντα).
4. Διαπίστωσα ότι κάποια από αυτά τα φυτά (η πιπεριά πρώτη και καλύτερη και τώρα τελευταία η ντοματινιά και νομίζω ο βασιλικός) έχουν λιριόμυζα. Πώς πρέπει να κινηθώ σε αυτή την περίπτωση;
Σας ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για τις τόσες ερωτήσεις!
Καλησπέρα Κατερίνα.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις θειάφι και θειοχαλκίνη είτε μεμομονωμένα είτε συγχρόνως και να ρίξεις στην πιπεριά και στην ντοματινιά.
Καλησπέρα σας,
Θα ήθελα να με βοηθήσετε με μερικές πληροφορίες για την φροντίδα των φυτών μου. Αρχικά θα ήθελα να σας πώ πως αγοράσαμε ένα νυχτολούλουδο, αγιόκλημα και μπλέ γιασεμί τον Αύγουστο τα μεταφυτεύσαμε σε μεγάλες γλάστρες και έχουν πιάσει. Σήμερα πήραμε και βάλαμε 1η φορά υγρό λίπασμα ανθοφορίας. Αυτό θα το βάζουμε 2 φορές τον μήνα την άνοιξη-καλοκαίρι-φθινόπωρο και 1 τον μήνα τον χειμώνα; Επίσης βάλαμε και στο ανθούριο και στην καλαγχόη που έχουμε στον εσωτερικό χώρο και σ αυτά το ίδιο ισχύει; Ακόμα θα ήθελα να σας ρωτήσω αν το νυχτολούλουδο και το αγίοκλημα θέλουν σίδηρο και αν ναι κάθε πότε; Και τέλος έχουμε μια λεμονιά ή οποία εδώ και ένα χρόνο και ρίχνει συνέχεια τα φύλλα της και τα άνθη της και μάλιστα τα φύλλα της τα καίει (γίνονται καφέ και είναι και “φαγωμένα”). Μπορείτε να μου πείτε τι πρόβλημα έχει και αν/πως αντιμετωπίζεται;
Συγγνώμη για τον βομβαρδισμό των ερωτήσεων αλλά μαρέσει να ασχολούμαι και να φροντίζω τα φυτά και είχα πολλές απορίες.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας και συγχαρητήρια για το πολύ όμορφο σάιτ σας!!!!
Καλησπέρα Μιχάλη και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Για το νυχτολούλουδο, το μπλε γιασεμί και το αγιόκλημα μπορείς να βάζεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας 2 φορές το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Απέφυγε να βάζεις λίπασμα την περίοδο του χειμώνα και το μήνα Αϋγουστο αν έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μπορείς να βάζεις σίδηρο στα φυτά σου μία φορά στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Σχετικά με τη λεμονιά σου, πιθανότατα υποφέρει από υπερβολικό πότισμα ή υπερβολική λίπανση με αμμωνιακά λιπάσματα και ρίχνει τα φύλλα και τα λουλούδια της.