Πικέα: Ένα όμορφο κωνοφόρο δέντρο

πικεα κωνοφορο δεντρο

Η πικέα είναι ένα αειθαλές κωνοφόρο δέντρο που εντυπωσιάζει με τη ζωηρή βλάστηση και τον χρωματισμό των φύλλων της.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη πικέας που αξιοποιούνται στην κηποτεχνία συνήθως ως φυτά για δημιουργία φράχτη, αλλά και ως μεμονωμένα δέντρα στον κήπο.

Ορισμένα είδη πικέας επιλέγονται ως φυτά για χριστουγεννιάτικο δέντρο την εορταστική περίοδο, καθώς το σχήμα και τα φύλλα τους δίνουν ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

Για το λόγο αυτό, ιδιαίτερα δημοφιλής είναι και η πικέα σε γλάστρα ιδανική για να διακοσμήσουμε το μπαλκόνι και την αυλή μας.

Η πικέα διαθέτει σχετικά αργή ανάπτυξη και ελαφρά πυραμιδοειδές σχήμα με σκληρά κοντά βελονοειδή φύλλα που περιβάλλουν τους βλαστούς.

Αν και στο φυσικό της περιβάλλον, στη βόρεια Αμερική, η πικέα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 50 μέτρα ύψος, συνήθως αναπτύσσεται μέχρι τα 15 μέτρα ύψος, ενώ υπάρχουν και νάνες ποικιλίες που δεν ξεπερνούν τα δύο μέτρα.

To χρώμα του φυλλώματος της πικέας ποικίλει ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, καθώς κυμαίνεται από το ανοικτό και σκούρο πράσινο μέχρι το κυανοπράσινο και μπλε.

Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες για τα πιο δημοφιλή είδη πικέας, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα τους.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες πικέας;

Υπάρχουν αρκετά είδη και ποικιλίες πικέας με διαφορετικά χαρακτηριστικά για να φυτέψουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες μας.

  • Μαύρη Πικέα (Picea mariana): Είδος πικέας που ευδοκιμεί στη βόρεια Αμερική, γνωστό και ως μαύρο έλατο, ανάπτυξης 5-15 μέτρα και σκουροπράσινο φύλλωμα στην άκρη.
  • Πικέα η γλαύκη (Picea glauca): Είδος πικέας, γνωστό και ως άσπρο έλατο, που φτάνει σε ανάπτυξη 15-30 μέτρα, με ζωντανό πράσινο φύλλωμα ευδοκιμεί στη βόρεια Αμερική μέχρι και την Αλάσκα.
  • Πικέα κόνικα (Picea glauca ‘Conica’): Ιδιαίτερα διάσημη πικέα, μικρής ανάπτυξης και κωνικού σχήματος, με έντονο φωτεινό πράσινο χρώμα, συμπαγή βλάστηση, που φτάνει σε ύψος 2-3 μέτρων, κατάλληλη για μπαλκόνι και χριστουγεννιάτικο δέντρο.
  • Μπλε Πικέα (Picea pungens): Γνωστό και ως μπλε ή πράσινο έλατο, με χαρακτηριστικό μπλε ασημί φύλλωμα, και ανάπτυξη φτάνει σε ύψος 15 μέτρων.
  • Picea pungens glauca globosa nana: Είδος πικέας πολύ αργής ανάπτυξης και εντυπωσιακό μπλε- γκρι χρώμα, κατάλληλος για γλάστρες και ζαρντινιέρες και για χριστουγεννιάτικο δέντρο.
  • Πικέα Νορβηγίας (Picea abies): Ένα από τα πιο σημαντικά δασικά δέντρα στην βόρεια Ευρώπη, αξιοποιείται για την ξυλεία του και για την παραγωγή χαρτιού, με τεράστια οικολογική σημασία.

2. Τι συνθήκες χρειάζεται η πικέα για να αναπτυχθεί;

Η πικέα μπορεί να ευδοκιμήσει στα περισσότερα είδη εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Δε φυτεύουμε πικέα σε ασβεστώδη εδάφη που λόγω της σύστασης τους δυσκολεύουν το φυτό να αναπτυχθεί.

Η πικέα προτιμά ηλιόλουστα ή ημισκιερά σημεία για να έχει καλύτερη ανάπτυξη, ενώ αποφεύγουμε τη φύτευση σε παραθαλάσσια μέρη.

Ως κωνοφόρο δέντρο, η πικέα είναι ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες και στην παγωνιά του χειμώνα. Επιπλέον, ανάλογα την ποικιλία, είναι σχετικά ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες και το ξηρό περιβάλλον του καλοκαιριού.

3. Πώς φυτεύουμε την πικέα σε γλάστρα;

Μία νάνα πικέα είναι ιδανική για να φυτέψουμε σε γλάστρα και να διακοσμήσουμε το μπαλκόνι μας ή να βάλουμε στο σαλόνι μας για χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Για να φυτέψουμε την πικέα σε γλάστρα: 

  • Επιλέγουμε γλάστρα σχετικά μεγάλου μεγέθους, τουλάχιστον 30 εκατοστών διαμέτρου και ύψους.
  • Γεμίζουμε τη γλάστρα με εμπλουτισμένο φυτόχωμα που περιέχει θρεπτικά συστατικά και περλίτη.
  • Στη βάση της γλάστρας, προσθέτουμε μία λεπτή στρώση από χαλίκια ή ελαφρόπετρα για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα.
  • Τοποθετούμε τη γλάστρα σε μπαλκόνι με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό, αποφεύγοντας την έντονη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες.
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα

4. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η πικέα;

Η πικέα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική στο πότισμα για να διατηρηθεί σε καλή ανάπτυξη και να εξασφαλίσουμε πλούσιο φύλλωμα.

Ποτίζουμε την πικέα στον κήπο μία φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού θα χρειαστεί δύο ποτίσματα κάθε εβδομάδα.

Αν διαθέτουμε πικέα σε γλάστρα, το πότισμα είναι συχνότερο, ειδικά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού και σε συνθήκες καύσωνα.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην πικέα;

Η πικέα δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε λίπανση και αρκεί να βάλουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα μια φορά στις αρχές της άνοιξης.

Συμπληρωματικά στις αρχές του χειμώνα, μπορούμε να προσθέσουμε κομπόστ ή κοπριά για την ενίσχυση και βελτίωση του εδάφους.

Για την πικέα που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, προσθέτουμε υδατοδιαλυτό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε δύο μήνες από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την πικέα;

Η πικέα όπως και τα περισσότερα κωνοφόρα δέντρα είναι ανθεκτικά φυτά που δεν προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες και έντομα.

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κακής αποστράγγισης, θα συναντήσουμε τη φυτόφθορα που προσβάλλει τη ρίζα και ξεραίνει τα κωνοφόρα δέντρα. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας, ποτίζουμε με διάλυμα από θειικό χαλκό (γαλαζόπετρα) 1%, διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό.

Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)
Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)

7. Πώς κλαδεύουμε την πικέα;

Η πικέα δεν απαιτεί κλάδεμα καθώς την αφήνουμε να αναπτυχθεί ελεύθερα, ιδιαίτερα αν δεν έχει φυτευτεί σε φράχτη αλλά σε μεμονωμένη θέση στον κήπο ή το μπαλκόνι μας.

Σε κάθε περίπτωση, στα τέλη του χειμώνα, μπορούμε να κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα για να αφαιρέσουμε ξερούς βλαστούς και φύλλα.

8. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της πικέας;

Η πικέα μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, μία σχετικά σύνθετη διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση.

Για το λόγο αυτό προτιμούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά πικέας κάντοντας πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα.

  • Μέσα στο φθινόπωρο, επιλέγουμε ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα, δηλαδή τμήματα βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών που παίρνουμε από την κορυφή του φυτού.
  • Ξεκινώντας από τη βάση του μοσχεύματος, αφαιρούμε το φύλλωμα μέχρι τα 2/3 του μήκους.
  • Στη βάση του μοσχεύματος, προσθέτουμε ορμόνη ριζοβολίας για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας του πολλαπλασιασμού της πικέας.
  • Φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλάστρα που περιέχει τύρφη και άμμο σε αναλογία 1:1
  • Μετά από μερικές εβδομάδες, τα νέα φυτά πικέας ριζώνουν και μπορούμε να τα μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθούν πριν την οριστική φύτευση στον κήπο μας.
κωνοφορα δεντρα πολλαπλασιασμος
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός στα κωνοφόρα δέντρα

9. Κι ένα μυστικό για την πικέα

Η πικέα εμφανίζει την ανθοφορία της τον Μάιο και σχηματίζει χαρακτηριστικά κουκουνάρια με μυτερό σχήμα και κοκκινωπό χρώμα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (1)

  1. Λουιζα
    09/12/2023

    Καλημερα αγαπώ τα κωνοφορα και ειδικά την πικεα που σκέφτομαι να αγορασω για να διακοσμησω την εξωπορτα του σπιτιου μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *