Αφίδες: 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)
Η αφίδα είναι το πιο διαδεδομένο έντομο που εμφανίζεται στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Αρκετοί αναφέρονται σε αυτή ως “ψείρα των φυτών”, και γνωστότερη όμως με την ονομασία μελίγκρα.
Όπως και να την αποκαλέσουμε, ένα είναι το σίγουρο! Η μελίγκρα, το μικροσκοπικό αυτό το έντομο δεν κάνει εξαιρέσεις και προσβάλλει τα περισσότερα φυτά, από κηπευτικά και καλλωπιστικά φυτά μέχρι αρωματικά φυτά και τα περισσότερα καρποφόρα δέντρα.
Υπάρχουν πολλά είδη μελίγκρας που δημιουργούν προβλήματα στα φυτά και μάλιστα έχουν διάφορες αποχρώσεις, πράσινες, κιτρινοπράσινες, πρασινογκρί, λευκές, ροζ μέχρι και μαύρες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αφίδα του λαχάνου, την αφίδα του βαμβακιού, την αφίδα της ροδακινιάς, την αφίδα της μηλιάς, την αφίδα της τριανταφυλλιάς και την αφίδα της πατάτας.
Ξεκινώντας από την άνοιξη, με την άνοδο της θερμοκρασίας, καλό είναι να παρατηρούμε προσεκτικά τα φυτά μας και να ελέγχουμε πιθανή παρουσία μελίγκρας στα φυτά για να μπορέσουμε να τα προστατέψουμε έγκαιρα.
Ας δούμε αναλυτικά ποια φυτά προσβάλλουν οι αφίδες, τι προβλήματα δημιουργούν, ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη τους, καθώς και φυσικούς τρόπους για την οικολογική αντιμετώπισή τους.
Σε ποια φυτά εμφανίζεται η μελίγκρα;
Η μελίγκρα προσβάλλει τα περισσότερα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας και προκαλεί σημαντικές ζημιές.
Τα έντομα της μελίγκρας εμφανίζονται συνήθως σε νεαρούς βλαστούς και φύλλα λαχανικών, όπως στην καλλιέργεια του αγγουριού, στην καλλιέργεια του κολοκυθιού, στην καλλιέργεια του πεπονιού, στην καλλιέργεια του καρπουζιού, στην καλλιέργεια της ντομάτας, στην καλλιέργεια της πιπεριάς, στην καλλιέργεια της μελιτζάνας και στην καλλιέργεια της πατάτας.
Μεγάλος αριθμός καλλωπιστικών φυτών προσβάλλεται στους βλαστούς, στα φύλλα και στα άνθη από τις αφίδες όπως η τριανταφυλλιά, η πετούνια, η σερφίνια, το χρυσάνθεμο και ο ιβίσκος. Επίσης, θα συναντήσουμε μελίγκρα σε αρωματικά φυτά όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος και η μέντα.
Πολλά καρποφόρα δέντρα αντιμετωπίζουν σημαντικές προσβολές από μελίγκρα κάθε χρόνο όπως η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, η καλλιέργεια της μανταρινιάς, η καλλιέργεια της λεμονιάς, η καλλιέργεια της ροδιάς, η καλλιέργεια της βερικοκιάς και η καλλιέργεια της μηλιάς.
Τι ζημιές προκαλούν στα φυτά οι αφίδες;
Οι αφίδες δημιουργούν σημαντικές ζημιές στα φυτά αναπτύσσοντας μεγάλους πληθυσμούς εντόμων που απομυζούν τους χυμούς των φυτών.
Πολύ συχνά, η μελίγκρα δημιουργεί παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και των φύλλων. Σε προσβολή από μελίγκρα παρατηρούμε να στρίβουν τα φύλλα παίρνοντας μια χαρακτηριστική μορφή καρουλιάσματος.
Εκτός από την άμεση ζημιά που κάνουν στα φυτά, οι μελίγκρες δημιουργούν μελιτώδη εκκρίματα και αυτό φέρνει την ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς που προκαλεί μαύρισμα στο φύλλωμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας των φυτών και την σταδιακή εξασθένισή τους.
Επιπλέον, πρέπει να σημειώσουμε ότι η μελίγκρα αποτελεί φορέα επικίνδυνων ιώσεων των εσπεριδοειδών δέντρων, όπως η τριστέτσα, καθώς επίσης ιώσεων των κηπευτικών και των καλλωπιστικών φυτών.
Ποιες συνθήκες ευνοούν την προσβολή των φυτών από μελίγκρα;
Η ανάπτυξη της μελίγκρας ευνοείται σε υγροθερμικές συνθήκες και σε συνθήκες κακού αερισμού, όπου έχουμε μαγαλύτερη ένταση προσβολών. Η κρίσιμη περίοδος, κατά την οποία μπορεί τα φυτά προσβάλλονται από την μελίγκρα, είναι από τον Μάρτιο εώς και τον Οκτώβριο σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας και θερμοκρασιών 20-25°C.
Επειδή οι αφίδες είναι ευαίσθητες στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε περιόδους καύσωνα παρουσιάζουν μειωμένους πληθυσμούς και μειώνεται η ένταση της προσβολής. Επίσης, την περίοδο του χειμώνα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, οι αφίδες δεν αναπτύσσουν πληθυσμούς, καθώς διαχειμάζουν και κατά συνέπεια δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα.
Μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από μελίγκρα αντιμετωπίζουν φυτά τα όποια έχουν παραμεληθεί και δεν έχουν δεχθεί καλή φροντίδα, όπως για παράδειγμα έχουν παραμείνει απότιστα και χωρίς λίπασμα.
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της μελίγκρας με φυσικό οικολογικό τρόπο;
Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης οικολογικής και βιολογικής καταπολέμησης της μελίγκρας στον κήπο μας, μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα από τα παρακάτω μέτρα ή να κάνουμε συνδυασμό μέτρων:
1. Βρέξιμο των φυτών με νερό
Ένας ήπιος τρόπος για να διώξουμε τις αφίδες είναι χρησιμοποιώντας νερό. Καταβρέχουμε με νερό υπό πίεση τα φυτά που έχουν προβληθεί από μελίγκρα για να απομακρυνθούν από την επιφάνεια των φύλλων και από τους προσβεβλημένους βλαστούς. Η εφαρμογή του νερού υπό πίεση είναι καλό να γίνεται κατά το σούρουπο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φυτά μας μεσημεριανές ώρες ή σε ώρες ηλιοφάνειας, καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών ή πρόκλησης εγκαυμάτων στο φύλλωμα των φυτών.
2. Ψεκασμός με πράσινο σαπούνι
Ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της μελίγκρας με ράντισμα είναι χρησιμοποιώντας μία αυτοσχέδια συνταγή που φτιάχνουμε με σπιτικά υλικά διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Για την προληπτική αντιμετώπιση από τα έντομα της μελίγκρας, ψεκάζουμε τα φυτά μας κάθε 2 βδομάδες, από την άνοιξη μέχρι το φθινοπωρο. Σε περίπτωση προσβολής των φυτών από μελίγκρα, ο ψεκασμός με διάλυμα πράσινου σαπουνιού πρέπει να γίνεται κάθε βδομάδα.
3. Ψεκασμός με αιθέρια έλαια λεβάντας και δεντρολίβανου
Μία δεύτερη αυτοσχέδια συνταγή προστασίας των φυτών από τις αφίδες είναι αξιοποιώντας αιθέρια έλαια από τα αρωματικά φυτά του κήπου μας. Συγκεκριμένα, τοποθετούμε 20 γραμμάρια ανθεών λεβάντας και 10 γραμμάρια ανθέων δεντρολίβανου σε ένα λίτρο απεσταγμένο ή βρόχινο νερό, και το αφήνουμε για μια βδομάδα σε σκιερό μέρος. Σουρώνουμε το διάλυμα που έχει δημιουργηθεί και ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών μας κάθε βδομάδα για την προληπτική αντιμετώπιση της μελίγκρας.
4. Ψεκασμός με βιολογικά εντομοκτόνα
Για την καταπολέμηση των αφίδων, ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών 1-2 φορές τον μήνα με βιολογικά εντομοκτόνα. Τα πιο απολεσματικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της μελίγκρας είναι ο θερινός πολτός, τα άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι εγκεκριμένα για χρήση στη βιολογική γεωργία και μπορούμε να τα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Το ράντισμα των φυτών γίνεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 28°C, καθώς σε υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργηθούν εγκαύματα στο φύλλωμα των φυτών.
5. Προστασία με πασχαλίτσες
Οι κόκκινες πασχαλίτσες θεωρούνται από τα πλέον ωφέλιμα έντομα στον κήπο μας, καθώς αποτελούν τον πιο σημαντικό φυσικό εχθρό της μελίγκρας και μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά στην αποτελεσματική καταπολέμηση της. Αν δούμε λοιπόν κάποια πασχαλίτσα στον κήπο μας, μπορούμε να την πάρουμε και να την αφήσουμε στα φύλλα της τριανταφυλλιάς ή της λεμονιάς για να αποτελέσει τον άγρυπνο φρουρό εναντίον της μελίγκρας. Αξίζει να αναφέρουμε πως μία πασχαλίτσα μπορεί να καταβροχθίσει μέχρι και 50 έντομα μελίγκρας σε μία μέρα. Σε επαγγελματικό επίπεδο γίνεται συστηματική εκτροφή πασχαλίτσας και εξαπόλυση σε θερμοκήπια για προστασία από την μελίγκρα τόσο σε καλλιέργειες κηπευτικών όσο και καλλωπιστικών φυτών.
View this post on Instagram
Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της μελίγκρας
Η μελίγκρα δημιουργεί χαρακτηριστικά μελιτώματα που αποτελούν εξαιρετική τροφή για τα μυρμήγκια του κήπου μας. Γι’ αυτό όταν βλέπουμε μυρμήγκια στο φύλλωμα των φυτών, είναι ένα σημάδι ότι πιθανόν έχουν προσβληθεί από το έντομο της μελίγκρας. Σε αρκετές περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί ότι τα μυρμήγκια εμποδίζουν τις πασχαλίτσες όταν προσπαθούν να επιτεθούν στην μελίγκρα για να μην χάσουν το φαγητό τους, τα μελιτώματα.
Καλή σας ημέρα. Έχω στον κήπο μου ένα τμήμα με βότανα πάντως είδους. Σήμερα ανακάλυψα ότι ο απιγανος στον κορμό του κάτω έχει γεμίσει άσπρα κολλώδες εντομα. Φοβάμαι ότι θα προσβληθούν όλα. Το βιολογικό σκεύασμα με το σαπούνι που αναφέρατε πιο πάνω θα ήταν αποτελεσματικό η να πάρω κάτι άλλο από γεωπόνο;;;; Σημειώνω ότι τα χρησιμοποιώ στο φαγητό κατευθείαν από τον κήπο μου. Ευχαριστώ
Αν έχει έντονη προσβολή, μπορείς να προμηθευτείς σκεύασμα θερινού πολτού από γεωπονικό κατάστημα.
Καλησπέρα. Όταν ένα φυτό έχει προσβληθεί από μελιγκρα, κόβουμε τα στριφτά φύλλα του ή όσα έχουν πάνω μελιγκρα ή αρκουμαστε μόνο στο ψεκασμα;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Καλύτερα να αφαιρέσεις και τα φύλλα που έχουν στρίψει, παράλληλα με τον ψεκασμό των φυτών.
Καλησπέρα, σχετικά με το ψεκασμό με πρασινο σαπούνι, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα πλάκα πράσινο σαπούνι ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαπούνι από το πλύσιμο των πιατων; Ευχαριστώ πολύ.
Καλύτερα να προτιμήσεις κλασικό πράσινο σαπούνι.
Θα επιθυμούσα να μοιραστώ την επιτυχημένη βιολογική λύση που εφάρμοσα! Τα μυρμήγκια χρησιμοποιούν τις μελίγκρες ως ο βοσκός τα πρόβατα. Τις ανεβάζουν στα δέντρα και τις προστατεύουν από τους φυσικούς εχθρούς τους (πχ. πασχαλίτσες) ώστε να τις απομυζούν. Λύση: Τα μυρμήγκια να μην ανέβουν στο δέντρο. Παίρνουμε παλαιό καλσόν, το ποτίζουμε (βουτάμε καλά) σε χρησιμοποιημένο φυτικό λάδι (π.χ τηγανίσματος) και δένουμε το καλσόν περιμετρικά στον κεντρικό κορμό του δέντρου (και σε τυχόν υποστυλώματα κλαδιών). Δημιουργείται αδιαπέραστος φραγμός για τα μυρμήγκια! 1η εφαρμογή στα μέσα Απριλίου (προ της εμφάνισης της μελίγκρας) και συμπλήρωση φυτικού ελαίου κάθε 2-3 εβδομάδες. Ισχύει και για τα υπόλοιπα οπωροφόρα δέντρα, τριανταφυλλιές. Στην περίπτωσή μου γλύτωσα από ραντίσματα με πράσινο σαπούνι+οινόπνευμα κάθε 3 ημέρες! Σημειώνω ότι οι μελίγκρες πρακτικά πεθαίνουν σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 33 βαθμών Κελσίου.
Σε ευχαριστούμε Μανόλη που μοιράστηκες μαζί μας τη χρήσιμη εμπειρία σου.
Συνέχεια στην προηγούμενη ερώτηση τι είναι καλύτερο να βάζω στο διάλειμμα με το σαπούνι μαγειρική σόδα σόδα ζαχαροπλαστικής η αμμωνία ζαχαροπλαστικής
Ευχαριστώ πολύ καλή συνέχεια
Μαγειρική σόδα ζαχαροπλαστικής.
Καλημέρα σας
Ψεκάζω κάθε Δευτέρα το απόγευμα λίγο πριν τη δύση τού ηλίου όλα τα φυτά προληπτικά με το υγρό σαπούνι οινόπνευμα και μαγειρική σόδα καλά κάνω; να το συνεχίσω; η κάτι να αλλάξω (Μάλλον φέτος μου πέτυχε στα αγγούρια γιατί γνωστοί και γείτονες στον κήπο μου φύτεψαν 2 και 3 φορές αγγούρι και
ξυλάγγουρο δικό τους δεν έφαγαν)
Κατά τις γνώσεις και γνώμη σας βοήθησε αυτό η ήταν η τύχη τού πρωτάρη
Σάς ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα και όλες τοις συμβουλές πού μάς δίνεται
Μπορείς να το συνεχίσεις καθώς είναι ένας καλός συνδυασμός προστασίας των φυτών με σπιτικά υλικά.
Καλησπέρα σας.
Έχω ελιές όχι μεγάλες σε γλάστρα και έχουν για πρώτη φορά μυρμήγκια και μια άσπρη κολλώδη ουσία…Τι να κάνω ?
Σας ευχαριστώ πολύ.
Μπορείς να ψεκάσεις με σκεύασμα θερινού πολτού και φυσικού πύρεθρου τις ελιές.
Ο θερινός πολτός, τα άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη που αναφέρετε για την αντιμετώπιση της μελιγκρας έχει κάποια επίπτωση πάνω στα τετράποδα που έχουμε σπιτι ή είναι ακινδυνα;
Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις αρκεί να μην βρίσκονται τα κατοικίδια την ώρα του ψεκασμού.
Καλησπέρα σας. Εδώ και τρεις μέρερς έχω εντοπίσει μία πολύ έντονη προσβολή από αφίδες σε δέντρο ροδακινιάς. Κυριολεκτικά έχουν γεμίσει όλο το δέντρο είναι σχεδόν σε κάθε κλαδί. Σήμερα προμηθεύτηκα και ψέκασα με θερινό πολτό και έριξα στο φυτό και διάλλειμα από φύκια. Μπορώ να κάνω και τίποτε άλλο. Να ξανά ψεκάσω σύντομα?
Καλησπέρα Ευάγγελε. Μπορείς να κάνεις επανάληψη του ψεκασμού της ροδακινιάς με θερινό πολτό.
Σε πόσες μέρες λέτε να το κάνω? Μπορώ να ρίξω και νερό με πίεση ανάμεσα στις εφαρμογές για να πέσουν απ’ τα φύλλα ή θα κάνω περισσότερο κακό?
Μπορείς να το κάνεις άμεσα. Ρίξε νερό με πίεση, κατά το σούρουπο.
Καλημέρα σας!
Φέτος δυστυχώς δεν αφιέρωσα χρόνο να ψεκάσω προληπτικά τα φυτά στο μπαλκόνι με πράσινο σαπούνι και έτσι έχω μελίγκρα και μυρμήγκια σε κάποια από αυτά. Μπορώ να τα ψεκάζω παραπάνω από 1 φορά την εβδομάδα? Σχετικά με τα μυρμήγκια σκοπεύω να βάλω κανέλα όπως διάβασα σε άλλο άρθρο σας, όμως έχω μια γατούλα που είναι πολύ περίεργη και δεν γνωρίζω αν σε περίπτωση που την μυρίσει ή προσπαθήσει να την δοκιμάσει μήπως της κάνει κακό. Ευχαριστώ προκαταβολικά!
Καλησπέρα Άννα. Ψέκασε με πράσινο σαπούνι κάθε 4-5 μέρες τα φυτά του μπαλκονιού σου. Δεν υπάρχει πρόβλημα με την κανέλα για την γάτα σου.
αυτο με το πρασινο σαπουνι και το ινοπνευμα μπορουμε να το κανουμε και προλυπτικα?
Καλησπέρα Ντίνα. Η προστασία των φυτών με φυσικά οικολογικά υλικά είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται σε προληπτικό επίπεδο.
Καλησπερα σας
Κατω απο τα φυλλα του τσικας μου υπαρχουν αμετρητα εντομα ασπρα με πολλα ποδια και προβοσκιδες.
Μακαρι να υπηρχε η δυνατοτητα φωτο.
Αν εχετε την καλοσυνη πειτε μου τι μπορει να ειναι και την θεραπεια,
Ευχαριστω.
Καλησπέρα Κωνσταντίνε.
Το τσίκας έχει προσβληθεί από το έντομο της βαμβακάδας (ψευδόκοκκο). Δες αναλυτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Καλησπέρα κύριε Λιονουδάκη. Ήθελα να ρωτήσω αν το οικολογικό σκεύασμα που προτείνετε με πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα για την μελίγκρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί γενικά για την καταπολέμηση και των υπολοίπων εντόμων αντί για το οικολογικό σκεύασμα με σκόρδο, κρεμμύδι, κόκκινη καυτερή πιπεριά και πράσινο σαπούνι που διάβασα στο σχετικό άρθρο σας για οικολογικούς τρόπους προστασίας των φυτών. Ρωτάω επειδή το σκεύασμα με πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα μου είναι πιο εύκολο στην παρασκευή του αλλά δεν ξέρω αν θα είναι αποτελεσματικό και στα άλλα έντομα εκτός της μελίγκρας.
Καλησπέρα Δημήτρη. Αρχικά, μπορείς να χρησιμοποιείς προληπτικά το διάλυμα με το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου σου κάθε 1-2 εβδομάδες για την αντιμετώπιση των εντόμων και αν προκύψει μία έντονη προσβολη από έντομα να κάνεις το διάλυμα με το σκόρδο, κρεμμύδι και καυτερή πιπεριά που προτείνουμε στο σχετικό άρθρο για οικολογικούς τρόπους προστασίας των φυτών.
Ευχαριστώ πολύ κύριε Λιονουδακη.
Κυριε Λιονουδακη θα ηθελα την συμβουλη σας σχετικα με ενα θεμα με το κηπο μου. Αρχικα οι φασολιες μου σχεδον το 50% προσβληθηκαν απο μελιγκρα αλλα επειδη ειμαι αρχαρια αν και ακολουθησα την δικη σας συμβουλη με πρασινο σαπουνι και οινοπνευμα δεν καταφερα να τις σωσω. Ως τελευταια λυση ειπα να αγορασω ενα σκευασμα σκονης kerbofos 0,46 dp το οποιο ζητησα για καταπολεμηση τις μελιγκρας και το χρησιμοποιησα , αυτο που θελω να ρωτησω ειναι υπαρχει κινδυνος αμα σε 20 μερες ++ καταναλωσω τα φασολακια? Αμα ξεπλινω τα φυλλα τους με νερο γιατι η σκονη αυτη θα εχει παει και στο χωμα και θα αποροφηθει απο τα φασολακια υπαρχει κινδυνος?. Σας ευχαριστω.
Καλησπέρα Όλγα. Σε κάθε περίπττωση, ακολουθούμε τις οδηγίες του σκευάσματος σχετικά με την εφαρμογή του.
Καλησπέρα.Εχω μια ροδάκινια και μια μουσμουλιά που ειναι δίπλα δίπλα κι εχουν εξωασκο.Η Ροδακινια εχει και ψείρες.Φανταζομαι δηλαδη γιατι ειναι άσπρες και κολλάνε.Τωρα εχουν φρούτα επάνω.Μπορω να κανω το μείγμα με το σαπούνι ή το ξύδι ή να περιμενω να μην ειναι σε καρποφορία;Επισης χρειάζεται να κανω κατι αλλο;Ευχαριστω εκ των προτέρων!
Καλησπέρα Γεωργία. Μπορείς να ψεκάσεις με το μίγμα με το σαπούνι ή με το ξύδι καθώς δεν υπάρχει πρόβημα με την κατανάλωση των καρπών.
Αυτή την εποχή ο ψεκασμός με πράσινο σαπούνι μπορεί να κάνει ζημιά στα άνθη της τριανταφυλλιάς?
Καλησπέρα Γιώργο. Αν γίνει ο ψεκασμός με πράσινο σαπούνι κατά το σούρουπο, δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στα άνθη της τριανταφυλλιάς.
Καλησπέρα.Θα ήθελα τη βοήθεια σας σχετικά με την αντιμετώπιση της μελιγκρας σε πορτοκαλιές και λεμονιές
Είναι μόνιμο το πρόβλημα τώρα σχεδόν δύο η τρια χρόνια .Θέλω να ψεκασω Με σαπούνι πράσινο και οινόπνευμα άσπρο η μπλε;
Καλησπέρα Τρύφωνα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τους δύο τύπους οινοπνεύματος στην συνταγή που θα φτιάξεις.
κε Λιονουδάκη καλησπέρα σας
Έχω τέσσερα δέντρα Μηλιά, Λεμονιά, Πορτοκαλιά, Μανταρινιά που έχουν πιάσει Μελίγκρα και Φυλλοκνίστη.
Είναι στην περίοδο της ανθοφωρίας. Τι με συμβουλεύεται να κάνω; Μπορώ να ψεκάσω με Θερινό πολτό και φυσική Πυρεθρίνη;
Καλησπέρα Θωμά. Μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης μόλις ολοκληρωθεί η ανθοφορία για την αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη.
Καλησπέρα καποια κηπευτικά μου έπιασαν μελιγκρα. Εχω θεμα με μυρμήγκια στον κήπο.με τι να ψεκασω για να σταματήσω την διασπορά σε άλλα.
Εχω είδη κάνει μια επιπαση με power s98 πριν 4μερες.εμφανιστικαν μετα .μενω κεκρυρα υγρασία πολη.
Κηριος με Πιπερια και κολοκιθι εχω το πρόβλημα.
Ευχαριστώ προκαταβολικά.
ΜΦΧ
Καλησπέρα Τάσο. Ψέκασε με διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού όπως αναφέρουμε στο άρθρο μας.
κ. Λιονουδάκη καλησπέρα. Θα ήθελα τη βοήθειά σας σχετικά με το στήσιμο ενός φράχτη στον οποίο θέλω να αναρριχηθούν φυτά. Το πρόβλημά μου είναι ότι έχω τη δυνατότητα να φυτέψω φυτά μόνο σε ζαρντινιέρες σχετικά μικρού βάθους και όχι κάτω. Μπορείτε να μου πείτε αν πρόκειται να καταφέρω κάτι;
Ευχαριστώ πάρα πολύ
Μπορείς να φυτέψεις κισσό ή αμπέλοψη που μπορούν να αναρριχηθούν εύκολα.
Αγαπητέ κύριε Λιονουδάκη τι είναι καλύτερο για ψεκασμό σε αυγά κολεόπτερων, ψείρες και μελίγκρες; Προς μεγάλη μου έκπληξη, και λογικό αφού δεν καταλάβαμε καθόλου χειμώνα φέτος, είχα θέμα με αυγά κολεόπτερων κάτω από τα φύλλα των τριανταφυλλιών και των γερμανικών μου. Σήμερα προς μεγάλη μου έκπληξη για τέτοια εποχή, οι τριανταφυλλιές μου γέμισαν ψείρες και μελίγκρες, και μικρά μαύρα αυγά κάτω από τα φύλλα. Δυστυχώς τα οικολογικά μέτρα δεν έκαναν σχεδόν τίποτα γιατί τα ευνοεί τρομερά το κλίμα μας, οπότε πρέπει να προχωρήσω σε άλλες λύσεις. Είναι καλύτερα θερινός πολτός ή σάπωνες αλάτων καλίου; Ξέρω πως δεν συνδιάζονται. Θα ήθελα αυτό που έχει πιο ευρύ φάσμα σε διάφορες απειλές για να μην χρησιμοποιώ πολλά. Καλύτερα μετά το κλάδεμα ή πριν; Θα πειράξει που θα κάνω πρώτα ψεκασμό με βρεξιμο θειάφι και χαλκό; Ευχαριστώ πολύ.
Καλημέρα. Ψέκασε καλύτερα με διάλυμα θερινού πολτού μετά το κλάδεμα και μπορείς να το συνδυάσεις με βρέξιμο θειάφι και χαλκό.
Καλημερα. Θα ηθελα να σας ρωτησω για μια κερασια που εχω και καθε χρονο ανθιζει γεμιζει κερασια και μετα αρχιζει απ τις κορυφες των κλαδιων να γεμιζει ψειρες. Τι πρεπει να κανω; Να ψεκασω με κατι και τι; Δεν θελω φαρμακα κτλ. Ποτε πρεπει να κλαδεψω και πως. Αν θελετε μου απαντατε. Σας ευχαριστω πολυ
Καλησπέρα Λεβεντιά. Θα κλάδέψεις αυτή την εποχή την κερασιά και μπορείς να την ψεκάσεις με οικολογικά σκευάσματα που προτείνουμε στο άρθρο μας όπως με διάλυμα από τριμμένο πράσινο σαπούνι.
Καλησπέρα σας,πριν 2 εβδομάδες είχα πάρει μια σερφίνια μέσα σε μια εβδομάδα μαράθηκε όταν τη πήρα κολλούσαν τα φύλα της μετά έμαθα ότι ήταν μελίγκρα , τη Κυριακή που μας πέρασε πήρα άλλη μία ,σήμερα που βγήκα στο μπαλκόνι παρατήρησα μυρμήγκια στο πλακάκι,δεν είχα καθόλου μυρμήγκια στο μπαλκόνι,διάβασα το παραπάνω άρθρο , μπορεί να κόλλησε πάλι τόσο γρήγορα μελίγκρα?θα δοκιμάσω και το πράσινο σαπούνι απο σήμερα,αυτό μπορώ να το χρησιμοποιώ σε όλα μου τα λουλούδια?
Καλησπέρα Βασιλική. Σε συνθήκες ζέστης και κακού αερισμού, η μελίγκρα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Δοκίμασε το πράσινο σαπούνι εκτός από την σερφίνια και στα υπόλοιπα φυτά σου.
Εχω τρεις ροδιες στον κηπο λαι υα τρια τελευταια χρονια
μου σκανε τα ροδια, αρχιζοντας την περιοδο που ειναι ακομα πρασινα,,, Τι θα πρεπει να κανω ?
Καλησπέρα Νικήτα. Το σκάσιμο των ροδιών είναι ένα από τα σημνατικότερα ποροβλήματα που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο στην καλλιέργεια της ροδιάς. Δες το αναλυτικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει για την αντιμετώπιση του σκασίματος των ροδιών.
Καλημέρα έχω μια βερυκοκια και μια κορομηλιά και πέρυσι ξεράθηκαν ,τα δέντρα ήταν περίπου 10 χρόνων θα ήθελα να μάθω γιατί ξεράθηκαν (οι κορμοί των δέντρων υπάρχουν ακόμη). ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα Ειρήνη. Πολλές είναι οι αιτίες που μπορεί να ξεραθει μια βερικοκιά και μια κορομηλιά. Πάντως, αν έβγαλαν κόλλα στον κορμό είναι μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τις ρίζες των φυτών συνήθως λόγω περβολικής υγρασίας και κακής αποστράγγισης.
Έχω επιχείρηση ροδιάς και ξυνοδενδρων και μου έχουν ξεραθεί αρκετά δένδρα. Γιατι; Σας ευχαριστω προκαταβολικά για την απάντηση σας
Καλημέρα Ανδρέα. Δώσε μας περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια της ροδιάς και των ξινόδεντρων (εσπεριδοειδών) σου. Πότε έχουν φυτευτεί, τι ηλικία έχουν και ποια είναι τα σταδιακά συμπτώματα που παρουσιάζουν μέχρι την ξήρανση;