Γιασεμί, 9 μυστικά για τη φροντίδα του

γιασεμι φροντιδα

Γιασεμί με το υπέροχο άρωμα που μας ταξιδεύει σε ξέγνοιαστα και μαγευτικά καλοκαίρια! Το γιασεμί είναι το δημοφιλέστερο κι ένα από τα ομορφότερα αναρριχώμενα φυτά που παραδοσιακά συναντάμε στις αυλές των ελληνικών σπιτιών.

Το γλυκό άρωμα των λουλουδιών του γιασεμιού έχει συνδεθεί με μοναδικές αναμνήσεις από τις βεράντες των γονιών μας.

Με καταγωγή από την Ασία, το γιασεμί ξεχωρίζει για την υπέροχη ανθοφορία του που εμφανίζεται μέσα στην άνοιξη και διατηρείται μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα.

Το γιασεμί φυτεύεται σε κήπο την άνοιξη για να αναπτυχθεί σε φράχτη ή να καλύψει μία πέργκολα, καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας για να αναρριχηθεί σε πλαίσιο στον τοίχο.

Πρόκειται για ένα σχετικά ανθεκτικό φυτό που με την κατάλληλη περιποίηση μας χαρίζει πλούσια βλάστηση με γεμάτη ανθοφορία.

Ας δούμε, αναλυτικά, ποια είδη γιασεμιού μπορούμε να φυτέψουμε και τι φροντίδα χρειάζεται για να απολαμβάνουμε το μοναδικό άρωμα των λουλουδιών του στην αυλή και τη βεράντα μας για πολλά χρόνια.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη γιασεμιού;

Υπάρχουν πολλά είδη γιασεμιού που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο μας, στην αυλή και στο μπαλκόνι μας. Τα περισσότερα είδη γιασεμιού είναι αρωματικά με ένα πολύ ευχάριστο άρωμα και λουλούδια σε λευκό χρώμα.

Υπάρχουν και είδη γιασεμιού με κίτρινα, ροζ και γαλάζια άνθη που δε μυρίζουν. Τα πιο γνωστά και διαδεδομένα είδη γιασεμιού που μπορούμε να φυτέψουμε είναι τα εξής:

  • Κοινό ή φαρμακευτικό γιασεμί (Jasminum officinale): Το κοινό γιασεμί είναι αειθαλές αναρριχώμενο φυτό που φτάνει σε ύψος τα 5 μέτρα, διαθέτει χαρακτηριστικά μυτερά φύλλα και λουλούδια που εμφανίζονται κυρίως το καλοκαίρι με έντονο άρωμα. Καλλιεργείται εκτεταμένα για τα λουλούδια του που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία.
  • Mεγανθές γιασεμί ή χιώτικο (Jasminum grandiflorum): Το μεγανθές ή χιώτικο γιασεμί αναρριχάται πολυ γρήγορα και μπορεί να φτάσει τα 4-5 μέτρα σε ύψος. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη περίοδο ανθοφορίας και λευκά λουλούδια με έντονο άρωμα. Είναι αειθαλές φυτό στις πιο ζεστές περιοχές, ενώ χάνει μέρος των φύλλων του στις πιο κρύες περιοχές.
  • Πολυανθές γιασεμί ή ροζ γιασεμί (Jasminum polyanthum): Το πολυανθές γιασεμί είναι αειθαλές και αναρριχώμενο φυτό που χαρακτηρίζεται από πλούσια ανθοφορία καθώς εμφανίζει μεγάλο αριθμό λουλουδιών. Σε ζεστά κλίματα, η ανθοφορία του μπορεί να διαρκέσει και όλο τον χρόνο. Συναντάμε ποικιλίες με λευκά, ροζ και κόκκινα λουλούδια στο πολυανθές γιασεμί.
  • Αραβικό γιασεμί ή σαμπάκ ή φούλι ή μπουγαρίνια (Jasmine sambac): Το φούλι ξεχωρίζει για τα μεγάλα λευκά λουλούδια με έντονο άρωμα που εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Διαθέτει χαρακτηριστικά μεγάλα και στρογγυλά φύλλα, έχει σχετικά αργή ανάπτυξη και μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 2-3 μέτρα. Αρκετά διαδεδομένο είναι και τo διπλό φούλι ή γκραντούκα που διαθέτει πολύ εντυπωσιακό μεγάλο άνθος, αλλά υπολείπεται σε άρωμα.
Συμβουλές φροντίδας για το φούλι
Συμβουλές φροντίδας για το φούλι
  • Κίτρινο γιασεμί ή γυμνανθές (Jasminum nudiflorum): Το κίτρινο γιασεμί ΄ή χειμωνιάτικο γιασεμί ανθίζει από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο στις νοτιότερες περιοχές τις χώρας και λίγο αργότερα στις πιο βόρειες. Τα λουλούδια του κίτρινού γιασεμιού, αν και δεν είναι αρωματικά, παραμένουν στο φυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα δίνοντας χρώμα μέσα στο χειμερινό τοπίο. Δεν αναρριχάται τόσο, όπως άλλα είδη γιασεμιού, καθώς έχει πιο κρεμοκλαδή ανάπτυξη. Πάντως, εκτός από το χειμωνιάτικο γυμνανθές γιασεμί υπάρχουν και άλλα είδη γιασεμιού που κάνουν κίτρινα λουλούδια όπως το είδος γιασεμιού Jasminum mesnyi.
Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα
Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα
  • Ευοσμότατο γιασεμί (Jasminum odoratissimum): Το ευοσμότατο γιασεμί είναι ένας αναρριχώμενος θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 2,5-3 μέτρα, φύλλοβόλος ή αειθαλής ανάλογα την περιοχή, με κίτρινα αρωματικά άνθη σε σχήμα αστεριού. Ανθίζει από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, ενώ σε πιο ζεστές περιοχές εμφανίζει λουλούδια και το χειμώνα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μετά την ανθοφορία του φυτού, σχηματίζονται μικροί μαύροι καρποί.
  • Άγριο ή θαμνώδες γιασεμί (Jasminum fruticans): Το άγριο γιασεμί είναι ένας αειθαλής θάμνος που τον συναντάμε αυτοφυή στην περιοχή της Μεσογείου και στην Ελλάδα. Αναπτύσσεται αργά μέχρι το ύψος των δύο μέτρων και χαρακτηρίζεται από σκληρούς ξυλοποιημένους βλαστούς που σπάνε αρκετά εύκολα. Κάνει χαρακτηριστικά κίτρινα άνθη.

2. Ποια θέση επιλέγουμε για τη φύτευσή του γιασεμιού;

Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε το γιασεμί ή να κάνουμε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι την περίοδο της άνοιξης, μετά το τέλος της παγωνιάς του χειμώνα.

Το γιασεμί ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών, ακόμη και σε ξηρά φτωχά εδάφη, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το περιττό νερό.

Επιλέγουμε μια ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για το γιασεμί, καθώς χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως για να ανθοφορήσει. Σε σκιερές θέσεις, το γιασεμί έχει σχετικά καλή ανάπτυξη, όμως εμφανίζει μειωμένη ως καθόλου ανθοφορία.

Το γιασεμί είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία, ωστόσο είναι ευαίσθητο στην παγωνιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και στους δυνατούς βοριάδες.

Αν θέλουμε το γιασεμί να αναπτυχθεί πάνω σε πέργκολα ή σε κάποιο φράχτη, πρέπει να δένουμε του τρυφερούς βλαστούς του με ειδικό ελαστικό σπάγγο για να μπορέσει να καλύψει την συγκεριμένη επιφάνεια που θέλουμε να καλύψουμε.

3. Πώς φυτεύουμε το γιασεμί σε γλάστρα;

Για να φυτέψουμε το γιασεμί στο μπαλκόνι μας, προτιμούμε προφυλαγμένες θέσεις με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό για να μας ανταμείψει με τον σχηματισμό μεγάλου αριθμού λουλουδιών.

Επιλέγουμε γλάστρα με διάμετρο 20-30 εκατοστών. Το γιασεμί θα χρειαστεί μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα μετά από 1-2 χρόνια, μόλις παρατηρήσουμε ότι οι ρίζες του φυτού συμπιέζονται και είναι πολύ πυκνές.

Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά, που να περιέχει κομπόστ και περλίτη. Είναι σημαντικό να προσθέτουμε ένα στρώμα χαλικιών στη βάση της γλάστρας για καλύτερη στράγγιση και να αδειάζουμε το νερό που μένει στο πιατάκι της γλάστρας μετά το πότισμα.

4. Πόσο συχνά θέλει πότισμα το γιασεμί;

Το γιασεμί δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε πότισμα, καθώς θεωρείται σχετικά ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία. Αν το γιασεμί έχει φυτευτεί σε κήπο, ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δύο φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνας.

Για φυτά γιασεμιού που έχουμε σε γλάστρα, θα χρειαστεί τακτικότερο πότισμα κάθε 4-5 μέρες την άνοιξη και το φθινόπωρο και κάθε 2-3 μέρες το καλοκαίρι.

Πάντως, το υπερβολικό πότισμα του γιασεμιού μπορεί να προκαλέσει πτώση ή μάρανση των λουλουδιών, καθώς και μαύρισμα στις άκρες των φύλλων του.

Διαφήμιση

5. Τι λίπασμα βάζουμε στο γιασεμί;

Το γιασεμί έχει μέτριες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και σε λίπασμα. Αν έχουμε φυτέψει το γιασεμί στον κήπο, βάζουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα σε τρία στάδια: στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Αν έχουμε φυτέψει το γιασεμί σε γλάστρα, προσθέτουμε κατά την περίοδο της ανθοφορίας, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε 2-3 βδομάδες αποφεύγοντας να βάλουμε λίπασμα την ζεστή περίοδο του Αυγούστου, σε συνθήκες καύσωνα.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αποφεύγουμε να βάλουμε λίπασμα στο γιασεμί λόγω παγωνιάς και χαμηλών θερμοκρασιών που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο φυτό.

6. Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα του γιασεμιού;

Το γιασεμί χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να εξασφαλίσουμε ζωηρή ανάπτυξη και ικανοποιητική ανθοφορία. Aν αφήσουμε ακλάδευτο το γιασεμί θα έχει αδύναμη βλάστηση, μειωμένη ανθοφορία, καθώς και κακό αερισμό που το καθιστά ευαίσθητο σε προσβολή από ασθένειες.

Στις αρχές της άνοιξης, μόλις ζεστάνει ο καιρός, κλαδεύουμε το γιασεμί για να ελέγξουμε το μέγεθος και τη διαμόρφωση του σχήματος. Αφαιρούμε εσωτερικούς και αδύναμους βλαστούς και μικραίνουμε το μήκος στους δυνατότερους βλαστούς.

Στη συνέχεια, στα τέλη του φθινοπώρου, μετά το τέλος της ανθοφορίας, κλαδεύουμε ελαφρά το γιασεμί αφαιρώντας ξερά λουλούδια και μικρούς ξεραμένους βλαστούς ώστε να τονώσουμε την ανάπτυξη του.

7. Πώς δημιουργούμε νέα φυτά γιασεμιού;

Πολλές φορές έχουμε δει μια καλή ποικιλία γιασεμιού και θέλουμε να την πολλαπλασιάσουμε καθώς δεν την βρίσκουμε σε φυτώρια. Για να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά γιασεμιού εύκολα και οικονομικά, πρέπει να πούμε ότι ο πολλαπλασιασμός του γιασεμιού γίνεται κυρίως με μοσχεύματα και δευτερευόντως με καταβολάδες.

α) Πολλαπλασιασμός γιασεμιού με μοσχεύματα: Ο πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά γιασεμιού είναι με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα. Στις αρχές φθινοπώρου ή στα τέλη της άνοιξης, κόβουμε τμήματα ετήσιου βλαστού, μήκους περίπου 30 εκατοστών. Προτιμούμε μοσχεύματα από βλαστούς που δεν έχουν παρουσιάσει ανθοφορία, τα οποία φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου, αφού έχουμε απομακρύνει τα 2/3 των φύλλων κατά μήκος του βλαστού ξεκινώντας από τη βάση.

β) Πολλαπλασιασμός γιασεμιού με καταβολάδες: Ένας ακόμα τρόπος για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γιασεμιού με την μέθοδο των καταβολάδων στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης. Τοποθετούμε τμήμα ενός κλαδιού του γιασεμιού στο χώμα, σε έδαφος ή σε γλάστράκι φυτωρίου, χωρίς να το κόψουμε από το αρχικό μας φυτό. Το κλαδί αυτό, δηλαδή το σημείο του που βρίσκεται στο χώμα, σταδιακά αναπτύσσει ρίζες. Αφού ριζώσει, το αποκόπτουμε από το μητρικό φυτό και έχουμε ένα νέο φυτό γιασεμιού.

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του γιασεμιού
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του γιασεμιού

8. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν το γιασεμί;

Το γιασεμί δεν προσβάλλεται εύκολα από μυκητολογικές ασθένειες εκτός από την σκωρίαση που δηιουργεί στίγματα στα φύλλα. Για την αντιμετώπιση της σκωρίαση, και δεν χρειάζεται κάποιος προληπτικός ψεκασμός.

Αντίθετα, το γιασεμί προσβάλλεται εύκολα από αρκετά έντομα όπως από τις αφίδες (μελίγκρα), τα κοκκοειδή (ψώρα των φυτών), την ψύλλα που δημιουργεί μαύρα στίγματα που κολλάνε στα φύλλα, καθώς και τον τετράνυχο , το αραχνάκι που δημιουργεί ιστούς και ξεραίνει τα φύλλα.

Για την προστασία του γιασεμιού από έντομα μπορούμε να ψεκάσουμε με βιολογικά σκευάσματα θερινού πολτού, αλάτων καλίου και φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Εναλλακτικά, ψεκάζουμε προληπτικά από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, με αυτοσχέδιο σκεύασμα με σπιτικά υλικά διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

9. Κι ένα τελευταίο μυστικό για το γιασεμί

Από τα άνθη του γιασεμιού (Jasminum grandiflorum) βγαίνει το υπέροχο και ακριβό αιθέριο έλαιο γιασεμιού που έχει χαλαρωτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Για να βγάλουμε με αποσταξη λίγες σταγόνες αίθέριου έλαιου γιασεμιού θα χρειαστεί να μαζέψουμε τις βραδινές ώρες εκατοντάδες άνθη γιασεμιού.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (93)

  1. Βάσω
    23/07/2024

    Γειά σας θα ήθελα να ρωτήσω κ εγώ κάτι για το γιασεμί μου καθώς δεν είδα κάποιον άλλο να ρωτάει κάτι σχετικό.. Ενώ βγάζει ανθάκια κ τα φύλλα είναι πράσινα, τα φύλλα του είναι πολύ αραιά και δεν αναπτύσσονται και σημαντικά τα κλαδιά του.. Δεν έχει αυτό το πλούσιο φύλλωμα που έχουν όλα τα γιασεμιά.. Τι μπορεί να συμβαίνει κ πως μπορώ να το βοηθήσω;

    • Θα πρέπει να ποτίζεις τακτικά και να προσθέτεις υδατοδιαλυτό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, τύπου 20-20-20 ή 30-10-10.

  2. Κωνσταντίνα Σπη
    23/07/2024

    Φύτεψα φέτος ένα γιασεμί. Έχει φύλλωμα ζωηρό . Σκαρφαλώνει στον τοίχο πίσω από τη γλάστρα. Έχω και μια μονάδα ερ κοντίσιον εκέι δίπλα. Κανονικά δεν το ‘χτυπάει”/ Όμως αναπύσσεται με έναν πολύ λεπτό απογυμνωμένο κορμό και προς τα πάνω έχει κλαδιά και φύλλα. Είναι σωστό αυτό; Και μήπως πρέπει να βάλω κάποια πέργκολα, πλαίσιο, δεν ξέρω πως να το πως για να στηριχθεί πάνω του;

    • Καλό είναι να βάλεις ένα πλαίσιο για να στηριχθεί και να αναπτυχθεί το φύλλωμα και οι βλαστοί του γιασεμιού.

    • Κωνσταντίνα Σπηλιοπουλου
      03/11/2024

      Θα είναι κάτι παράλληλο , στερεωμένο στον τοίχο, ή κάτι που θα μπει στη γλάστρα ή γύρω από τη γλάστρα;

      • Η στήριξη μπορεί να έχει διάφορες μορφές, είτε στερεωμένο σε τοίχο ή πάσσαλος που θα μπει μέσα στη γλάστρα.

        • Κωνσταντίνα Σπηλιοπουλου
          09/11/2024

          Ευχαρισ΄τώ!

  3. Άννα
    20/04/2024

    Φύτεψα από γλάστρα στο χώμα ένα υγιές γιασεμί! Μέσα σε ένα χρόνο έφθασε τα 4-5 μέτρα. Στερέωσα τα κλαδιά του στον κορμό ενός κλαδεμενου δέντρου βουκαμβίλιας, η οποία έβγαζε φύλλα τεράστια και όχι άνθη. Φύτεψα λοιπόν το γιασεμί δίπλα στην κλαδεμενη μπουκαμβίλια γιατί ήταν σε ηλιόλουστη θέση και κάτι γινόταν με το χώμα που ευνοούσε τα φυτά.
    Από τον Απρίλιο γέμισε με λουλούδια από κάτω μέχρι επάνω!
    Ένας καταρράκτης λουλουδιών και φύλλα ανάμεσα! Αρχές Μαϊου άρχισαν να ξεραίνονται τα άνθη. Όλα! Στην αρχή τα καθάριζα μήπως έφταιγε η πλούσια ανθοφορία. Δυστυχώς είναι γεμάτη με τα ξεραμένα. Ήταν μέχρι εδώ; Τί να φταίει και δεν βγάζει καινούργια;
    Μήπως να την κλαδεψω; Πότισμα έκανα αρκετά συχνά. Ευχαριστώ περιμένοντας την απάντηση σας και σας συγχαίρω για την βοήθεια που μας παρέχετε.

    • Πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας και σταδιακά θα βγάλει καινούρια άνθη.

    • Ειρήνη
      16/11/2024

      Καλησπέρα σας! Σκέφτομαι κι εγώ να φυτέψω γιασεμί αλλά θα ήθελα να έχει μεγαλώσει κ να έχει πολλά άνθη σε 1.5 χρόνο από τώρα!

      • Μπορείς να αναζητήσεις σε φυτώρια της περιοχής σου γιασεμί σε μεγάλη γλάστρα που θα έχει ικανοποιητική ανάπτυξη. Στη συνέχεια, μπορείς να προσθέτεις ανά 15 μέρες υγρό λίπασμα για πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία.

  4. ΑΓΓΕΛΟΣ
    17/04/2024

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ,ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ.ΕΧΩ ΕΝΑ ΓΙΑΣΕΜΙ ΠΟΛΥΑΝΘΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΜΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ,ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΠΕΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ.ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΝΘΙΣΕΙ?

  5. Νάνσυ Γιαμπάνη
    06/06/2023

    Γειά σας, εδώ και πολλά χρόνια δεν μου φτουράν τα γιασεμιά και δεν μπορώ να βρώ τι φταιει. Ξεκιναν να ξεραίνονται κάποια φύλλα και σταδιακά όλη η κλάρα. Εβαλα ενα καινούργιο πέρυσι κι έχει ήδη πολλά ξερά ενώ άλλο ένα που αγόρασα πριν περίπου εναμισυ μήνα αρχίζει και αυτό.
    Το μπαλκόνι που τα έχω είναι ξεκάθαρα νότιο και δεν έχει ιδιαίτερα αέρηδες
    Ευχαριστώ

    • Τα γιασεμιά προσβάλλονται από ένα έντομο μέσα στο φθινόπωρο. Καλό είναι μέσα στο καλοκαίρι να τα ψεκάζουμε προληπτικά με σκεύασμα θερινού πολτού και να επαναλαμβάνουμε αρχές φθινοπώρου.

  6. tzouvis
    07/05/2023

    Καλημέρα έχω ένα γιασεμί το οποίο τα φύλλα του μαυρίζουν και μετά τα ρίχνει. Αν μπορείτε βοηθήστε με. Ευχαριστώ

  7. Στεφανία
    15/03/2023

    καλημέρα σας! θα ήθελα σας κάνω μια ερώτηση γιατί όσο και αν το έχω ψάξει σε άρθρα δεν βρίσκω τι θα πρέπει να κάνω . Εχω ένα γιασεμί πολυανθες σε γλάστρα στο μπαλκόνι μου. Εχει γεμίσει από μπουμπούκια έτοιμα να ανοίξουν, όμως όλα τα φύλλα του ήταν ξερά και τα αφαίρεσα. θα πρέπει να το κουρέψω μήπως από την ριζα ολο επειδή δεν έχει φυλλα; ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας!

  8. Μαρία Α. Κ.
    14/10/2022

    Καλησπέρα σας,
    έχω 4 πολύ παλιά (πάνω από 10ετία) γιασεμιά σε μεγάλο παρτέρι στο χώμα και αναρριχώνται στον τοίχο ώστε να αγκαλιάζουν τα εξωτερικά κάγκελα του σπιτιού πανέμορφα. ΄Ήταν πυκνά και πράσινα κάθε χρόνο με ανθοφορία, αλλά εδώ και ένα μήνα, που τα κλάδεψε πάρα πολύ ΄ο κηπουρός δεν έχει/ουν πάρει πάνω τους. Τα 2 κεντρικά είναι σε χειρότερη κατάσταση. Έχουν κιτρινίσει,με πολλά ξεραμένα φύλλα και ξερά κλαδάκια ενώ αλλα είναι μισά πράσινα μισά κίτρινα, άλλα ξεραμενα, η συνολική εικόνα είναι ανησυχητική και δεν ξέρω τί να κάνω.Τα κλαδεύαμε συστηματικά αλλά ε΄χω τουλάχιστον 10-12 μήνες να βάλω λίπασμα. Τα πότισα πριν 3 μέρες με αρκετό νερό, γενικά δεν το πολυποτίζω το παρτέρι γιατί έχει καλή υγρασία προστατεύεται από την πίσω μεριά και από πεύκο. Ωστόσο, δεν βλέπω αλλαγή. Στο μεταξύ στο παρτέρι με τα γιασεμιά οι γάτες βρίσκουν πρόσφορο χώμα για τα … δικά τους…Μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε τί μπορώ να κάνω; ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Μαρία. Πρόσθεσε λίπασμα στα γιασεμιά κάθε 2 μήνες και ψέκασε τα με σκεύασμα χαλκού και θερινού πολτού που θα προμηθευτείς από γεωπονικό κατάστημα για την αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών.

  9. Ευάγγελος
    06/09/2022

    Καλησπέρα,
    Έχω δυο γιασεμί στην βεράντα σε ρετιρέ με νότιο προσανατολισμό. Τελευταία βρήκα πολλά φύλλα του ξερά σε διάφορα σημεία (κυρίως σε περιοχές του φυτού με μειωμένο αερισμό) και κάτω από τα φύλλα του πολλές μαύρες, ανάγλυφες, γυαλιστερές και ανομοιογενείς κηλίδες.

    Το κλάδεψα στα προσβεβλημένα σημεία ελαφρώς για πρόληψη.

    Τι μπορεί να έχει κολλήσει και πως να το αντιμετωπίσω περαιτέρω;;;

    Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για την εξαίρετη σελίδα σας, που την συμβουλεύονται ανελλιπώς σαν ερασιτέχνης, και με έχει καθοδηγήσει σε κάθε μου βήμα όντας αρχάριος.

    • Καλησπέρα Ευάγγελε. Πιθανότατα, έχει προσβολή από έντομο. Θα σου πρότεινα να το ψεκάσεις με σκεύασμα θερινού πολτού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

  10. Γιώργος
    10/05/2022

    Καλημέρα!!
    Υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ jasminum officinale και jasminum grandiflorum..
    Γνωρίζετε εάν είναι ίδια ποικιλία ή διαφορετικές?
    Επίσης διαβάζω σε σοβαρά ιστολόγια ότι το officinale αντέχει στη ζώνη 7. Δηλαδή τουλάχιστον έως -12°C.
    Ισχύει κάτι τέτοιο??

    • Καλησπέρα Γιώργο. Το Jasminum grandiflorum θεωρείται στην πραγματικότητα μία ποικιλία του είδους Jasminum officinale, το οποίο διαθέτει μεγαλύτερα λουλούδια. Σχετικά με την ανθεκτικότητα, από προσωπική εμπειρία, δεν είναι τόσο ανθεκτικό για θερμοκρασία μέχρι -12οC.

  11. evvangie
    10/09/2021

    Γειά σας!! Βοήθεια το γιασεμί μου είναι φορτωμένο με Ανθή αλλά πριν ανοίξουν σκληραινουν σα να ξεραινονται κ πέφτουν. Τι πρόβλημα έχει;

    • Καλημέρα. Μπορεί να είναι προσβολή από κάποια ασθένεια. Θα σου πρότεινα να ψεκάσεις το γιασεμί σου με σκεύασμα υγρού χαλκού και να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

      • Αφροδίτη
        08/06/2022

        Καλημέρα σας! Έχω βάλει εδώ και 3 χρόνια ένα γιασεμί δίπλα στο φράχτη ώστε να αναρριχηθει εκεί όταν μεγαλώσει! Πρόκειται για κήπο στη Χαλκιδική ακριβως μπροστά στη θάλασσα. Λίγο πιο πέρα έχω αγιοκλιμα που πάει μια χαρά χωρίς σχεδόν κάποια ιδιαίτερη φροντίδα. Το γιασεμί όμως ακολουθεί το ίδιο μοτιβο – μεγαλώνει λίγο το καλοκαίρι περίπου 1, 5 μέτρο και το χειμώνα εξαφανίζεται, το καλοκαίρι πάλι ξανά-αυτή τη στιγμή έχει ενα κλαδάκι περίπου 20~30 εκ. Υπάρχει κάποια συμβουλή ώστε να μεγαλώσει και να παραμείνει?? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

        • Καλημέρα Αφροδίτη. Πιθανότατα, έχεις φυτέψει το χιώτικο γιασεμί που είναι ευαίσθητο στους βοριάδες και στο κρύο του χειμώνα και για αυτό δεν προσωρά η ανάπτυξη του. Θα σου πρότεινα να φυτέψεις γιασεμί αζορών που είναι πιο ανθεκτική ποικιλία.

  12. Μαιρη
    29/07/2021

    Καλησπέρα,
    Εχω ενα γιασεμι χιωτικο εδω και ενα χρόνο σε γλαστρα το οποιο ενω ηταν καταπρασινο με ανθη και εχει αναρριχηθει σε πέργκολα παρατηρησα οτι εδώ και 2 εβδομαδες τα πρασινα φυλλα του ειναι ξερα (οχι καφε όμως) και θριματιζονται και πολλα ανθη του γινονται κιτρινοκαφε πριν καν ανοιξουν… Αφαίρεσα ολα τα ξερα φυλλα… Τι αλλο να κανω πριν μου ξεραθεί ολόκληρο?
    Ευχαριστώ πολυ.

    • Καλημέρα Μαίρη. Πιθανότατα, το γιασεμί έχει προβληθεί από κάποιο έντομο (ψύλλα) ή από τετράνυχο. Θα ήταν καλό να το ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

      • Μαιρη
        30/07/2021

        Καλησπέρα και πάλι

        Το είχα ψεκασει με διαλυμα θερινού πολτου στα μεσα Ιουνίου.. Τωρα με τοσο υψηλές θερμοκρασίες κανει?? Καθε ποτέ πρέπει να το ψεκαζω για να επανέλθει???

  13. Θωμάς
    03/06/2021

    Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να μου πείτε συμβουλή πώς να τονώσω το γιασεμί. Το πήρα και βλέπω να κιτρινίζουν λίγο τα άνθη του.

    Και με ποιο τρόπο θα αναρριχηθεί στην πέργκολα; Μόνο του ή πρέπει να το δέσω;

    • Καλησπέρα Θωμά. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα στο γιασεμί και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας. Καλό είναι να δέσεις το γιασεμί για να αναρριχηθεί καλύτερα πάνω στη πέργκολα.

  14. Ειρηνη
    28/04/2021

    Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά! Αγόρασα ένα χιωτικο γιασεμι από φυτώριο. Η γλάστρα του είναι 20εκ. διάμετρος και ύψος. Το φυτό είναι περίπου στο 1μετρο. Χρειάζεται να το μεταφυτεψω κι αν ναι τι μέγεθος γλάστρας να επιλεξω; Το φυτό έχει κι αρκετά σκούρα σαν ξερα, φυλλαράκια αυτά μπορώ να τα καθαρίσω κόβοντας τα; σας ευχαριστω και καλό Πάσχα!

    • Καλημέρα Ειρήνη. Αφαίρεσε τα ξερά φύλλα του γιασεμιού και μεταφύτευσε το σε μία γλάστρα μεγαλύτερη διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών.

  15. Ματινα
    12/03/2021

    Καλημερα,εχω ενα γιασεμι πολυανθες περιπου 4 χρονια,στο μπαλκονι σε μεγαλη γλαστρα,με μπολικο φως σχεδον 8 ωρες τη μερα.Αυτο που μας εχει τρελανει ειναι οτι το φθινοπωρο ξεραινεται ολο,το φυτο εξαφανιζεται και την ανοιξη ξαναδημιουργειται.Παντα ειχα γιασεμι και αυτο το συναντω πρωτη φορα.Και το αγορασα για να αναρριχηθει σε περγκολα σ ενα σημειο στο μπαλκονι και καθε χρονο καθαριζω την περγκολα γιατι το φυτο δεν υπαρχει πια.Πως γινεται αυτο εφοσον ειναι αειθαλες?

    • Καλησπέρα Ματίνα. Πιθανότατα, ξεραίνεται το φθινόπωρο το γιασεμί σου λόγω προσβολής από έντομο. Μπορείς να ψεκάζεις προληπτικά στα τέλη του καλοκαιριού με σκεύασμα θερινού πολτού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

  16. evvangie
    24/10/2020

    Καλημέρα σας! Εξαιρετική η δουλειά σας ?βλέπω ότι δίνετε συμβουλές Και θα ήθελα να ρωτήσω για το γιασεμί μου το οποίο ενω έβγαζε ανθάκια Ξαφνικά όλα τα άνθη που βγάζει πριν ανοίξουν μαυρίζουν είναι ασθένεια? είναι από το πότισμα? Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε? Ευχαριστώ!

    • Καλημέρα. Το μαύρισμα των λουλουδιών μπορεί να οφείλεται σε ανάπτυξη μυκητολογικής ασθένειας που οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή κακή αποστράγγιση της γλάστρας. Ψέκασε το γιασεμί με σκεύασμα χαλκού πριν ανοίξουν τα μπουμπούκια του για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

  17. Στεφανος
    16/08/2020

    Καλησπέρα έχω δυο γιασεμια αρκετά μεγάλα και κάθε χρόνο το ένα από τα δύο τέτοια εποχή ενώ έχουν την ίδια ακριβώς μεταχείριση πέφτουν τα φύλλα του, μένουν κλαδιά ολόκληρα που ενώ είναι ζωντανά δεν έχουν ούτε ένα φύλλο, τι μπορεί να συμβαίνει;

    • Καλησπέρα Στέφανε. Ίσως για κάποιο λόγο δεν στραγγίζει το νερό στο ένα γιασεμί και πέφτουν τα φύλλα του λόγω υπερβολικής υγρασίας.

  18. Δημήτρης
    05/07/2020

    Θέλω να ρωτήσω μεταφύτευσα ένα γιασεμί τέλος Μαίου σε γλάστρα φυτορίου έχει ανθίσει τα άνθη έχουν άσπρα σημάδια και σε φύλλα κάνει να ψεκαστεί με θερινό πολτό ενώ είναι ανθισμένο;Μπορώ να το φυτέψω στον κήπο τώρα σε χώμα με άργιλο τέτοιο χώμα έχω βάλει σε σκιερό μέρος κάτω από δέντρα;Θα καρπίσει και τα φρούτα που κάνει τρώγονται;

    • Καλησπέρα Δημήτρη. Μπορείς να ψεκάσεις με θερινό πολτό το γιασεμί σου αρκεί να έχει θερμοκρασία κάτω από 30οC. Πάντως, τo γιασεμί δεν δίνει καρπούς και φρούτα που να τρώγονται.

  19. Βίκυ
    09/06/2020

    Καλημέρα έχω πάρει ένα γιασεμί και ενώ μεγαλώνει δεν έχει ανθίσει ακόμα .. να σημειώσω ότι έχω ήλιο μόνο από τις 5 μέχρι τις 7 τ απόγευμα .. μπορώ να το βοηθήσω να ανθίσει η να περιμένω ;

    • Καλησπέρα Βίκυ. Το γιασεμί χρειάζεται περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας για να έχει καλή ανθοφορία. Σε κάθε περίπτωση, απέφυγε το υπερβολικό πότισμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

  20. Χριστόφορος
    22/05/2020

    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την υπέροχη σελίδα σας.θα ηθελα να σας ρωτήσω,πηρα ένα γιασεμι πολυανθες και το έκανα μετά φύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα την άνοιξη.ενω ήταν όλα καλά μετά από λίγο καιρό και ενώ του είχα ρίξει λίπασμα σε κόκκους το φυτό ξεράθηκε.εχουν ξεραθεί και τα φύλλα του και το άνθος του.ολοκληρο το φυτο.και δεν βγαζει νέα φύλλα ή νέους ανθούς.τι μπορεί να φταίει;μήπως δεν σώνεται;

    • Καλησπέρα Χριστόφορε. Πιθανότατα έριξες υπερβολική ποσότητα λιπάσματος στο γιασεμί σου και για αυτό ξεράθηκαν τα φύλλα και τα λουλούδια του. Κλάδεψε το για να αναβλαστήσει και ρίξε και υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

  21. σπαριδου ρουλα
    15/05/2020

    καλημερα σας ευχαριστουμε για της πολυτιμες συμβουλες σας εχω ενα γιασεμι που συνεχιζει να κιτρινιζει τα φυλλα του και να τα ριχνει.εχω ριξει λιπασμα σε κοκους αλλα δεν εχει καμια αλλαγη

    • Καλησπέρα Ρούλα. Μπορεί να χρειάζεται να κάνεις μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή να προσθέσεις λίπασμα σιδήρου.

  22. Νατάσσα
    12/05/2020

    Καλησπέρα
    Έχουμε ένα γιασεμί στο κήπο μας 4 χρόνια τώρα και εκτός από την πρώτη χρονιά, όλες τις επόμενες δεν ανθίζει. Μεγαλώνει, βγάζει φύλλωμα, αλλά όχι λουλούδια.
    Αυτήν την εποχή το βλέπει ήλιος από τις 12:00 εως τις 19:00, και όσο καλοκαιριαζει, οι ώρες αυξάνονται. Τι μπορεί να φταίει? Αραιά και που ρίχνω λίπασμα, που διαβασα πως βοηθάει στην ανθοφορια, αλλά ούτε αυτό είχε αποτέλεσμα. Αν θέλετε, μπορώ να σας στείλω και φωτογραφίες.
    Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα, Νατάσα. Πιθανότατα ποτίζεις υπερβολικά το γιασεμί ή βάζεις υπερβολική ποσότητα ανθοφορίας και γιαυτό δεν εμφανίζει ανθοφορία. Μείωσε το πότισμα και κάνε και ένα ελαφρύ αραίωμα αδύναμων και ξερών βλαστών και θα σου χαρίσει ξανά πλούσια ανθοφορία.

  23. Ανδρέας
    01/05/2020

    Καλημέρα και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας!
    θέλω να βάλω ένα γιασεμί (χιώτικο ή αράπικο, δεν έχω αποφασίσει ακόμα) στο μπαλκόνι μου αλλά δεν έχω χώρο για μεγάλη γλάστρα. Θα μπορούσα να το βάλω σε μια ζαρντινιέρα μεγαλούτσικη 60x20x18(ύψος) που χωράει 15 λίτρα χώμα; Μπορούν να ¨απλωσουν¨ οι ρίζες κατά μήκος ή είναι πρόβλημα ότι είναι ρηχή;
    Επίσης ποια ήδη γιασεμιού έχουν το πιο έντονο άρωμα;
    Ευχαριστώ πολύ!

    • Καλησπέρα Ανδρέα. Μπορείς να φυτέψεις οριακά σε μια τέτοια ζαρντινιέρα γιασεμί. Επέλεξε καλύτερα το χιώτικο γιασεμί που έχει μικρότερη ανάπτυξη και θα μπορέσουν να απλώσουν καλύτερα οι ρίζες του.

      • Ανδρέας
        01/05/2020

        Θα μπορούσα εναλλακτικά να βάλω και φαρμακευτικό γιασεμί σε αυτές τις συνθήκες; Το λέω γιατί νομίζω ότι είναι πιο ανθεκτικό το χειμώνα από το χιώτικο, δεν ξέρω όμως αν είναι εξίσου αρωματικό!

        • Καλησπέρα Ανδρέα. Το κοινό ή φαρμακευτικό γιασεμί είναι εξίσου αρωματικό όπως το χιώτικο γιασεμί και πράγματι πιο ανθεκτικό την πε΄ριοδο του χειμώνα.

  24. Λυδία
    01/05/2020

    Καλημέρα και ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας. Έχω ένα γιασεμί σε μεγάλη γλάστρα, 4-5 χρόνια και είναι 2,5 με 3 μέτρα ψιλό κάθε χρόνο με έντονη ανθοφορία. Του αρέσει το σημείο και το περιποιούμαι αρκετά καλά. Από πέρσι το καλοκαίρι, έπαθε μια ασθένεια σαν κάτι ΝΑΤΟ έτρωγε. Στην κυριολεξία έβρισκα μικρές κουκκίδες από φύλλωμα στο πάτωμα, το φυτό έμοιαζε κολλώδες, και τα φυλλα του φαγωμένα και καμμένα. Δοκίμασα διαφορά αλλά δεν την έφτιαξα ποτέ. Το χειμώνα την κλάδεψα και τώρα που μεγαλώνει την ψέκασα με ένα διάλυμα βιολογικό για έντομα και άκαρπες. ( περιέχει benzisothiazol) Παρατήρησα ότι τα καινούργια φύλλα βγάζουν ένα άσπρο έντομο που μοιάζει με αυτό που δείχνουν οι εικόνες στα ακάρεα, και κάθε μέρα τα ξεκολλάν από όπου τα βρίσκω. Τα βγάζει το φυτό; Αναπαράγονται πάνω στο φυτό; Πετάνε επάνω του; Δεν θέλω να την πετάξω όπως με συμβούλεψε ένας κηπουρός γιατί είναι ζωντανή και παλεύει να ανθίσει. Τι να κάνω;

    • Καλημέρα Λυδία. Πιθανότατα το γιασεμί σου είχε προσβληθεί από το έντομο της ψύλλας που κάνει ζημιά σημαντική στα γιασεμιά. Πολύ καλά έκανες και κλάδεψες το γιασεμί σου. Μπορείς να το ψεκάσεις σε αυτό το στάδιο με διάλυμα θερινού πολτού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα για να αντιμετωπίσεις τη βαμβακάδα που είναι μάλλον το έντομο που κολλάει στα καινούρια φύλλα.

  25. Κωνσταντίνα
    27/04/2020

    Θα ήθελα τη συμβουλή σας αν μπορείτε! Περσυ πήρα ένα γιασεμι, μου είπαν να το ποτιζω καθημερινά το καλοκαίρι κ έτσι είχαμε κάποια άνθη, όμως δεν το είχα αλλάξει γλάστρα… Φέτος το άλλαξα πριν λίγες ημέρες γλάστρα αλλά τα φύλλα του είναι ακόμη κίτρινα από τον χειμώνα με καθόλου άνθη… Τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • Καλησπέρα Κωνσταντίνα. Πρόσθεσε στο γιασεμί σου υγρό λίπασμα ανθοφορίας καθώς και σίδηρο για να πρασινίσουν τα φύλλα. Επίσης, είναι σημαντικό η γλάστρα με το γιασεμί να βρίσκεται σε ηλιοφανές σημείο για να σου χαρίσει πλουσιότερη ανθοφορία.

  26. Nano is.
    05/03/2020

    Γεια σας. Εδώ και 10 χρόνια έχω γιασεμί σε γλάστρα(ανερχόμενο) πριν από 2 βδομάδες περίπου το κλάδεψα, είχε αρχίσει να ξερενοντε τα φύλλα και να πέφτουν. Αυτό συνεχίζεται.. σε λίγο δεν θα έχει καθόλου φύλλα γιατί συνέχεια ξεραίνονται και πέφτουν.. πεθαίνει? Τι φταίει? Μπορώ να κάνω κάτι να το βοηθήσω? Ευχαριστώ πολύ

    • Θα σου πρότεινα να μεταφυτεύσεις το γιασεμί σε μεγαλύτερη γλάστρα γιατί πιθανότατα θα έχει πολύ πυκνό ριζικό σύστημα.

  27. Γιαννης Νικολοπουλος
    28/09/2019

    Πολυ ωραιο το site σας.
    Εχω ενα γιασεμι σε πυθαρι που την ανοιξη και το καλοκαιρι, μολις παει να πεταξει νεους μισχους, αυτοι μεγαλωνουν 1 εκατοστο και αμεσως ξεραινονται.
    Στο φυτωριο που ρωτησα μου ειπαν για σκουληκια στο χωμα, αλλα ενα φυτοφαρμακο γι αυτο το σκοπο που αγοραζα παλαιοτερα δεν μου το πωλουν πια λογω αλλαγης της νομοθεσιας περι φυτοφαρμακων. Τι θα συστηνατε να κανω; Ευχαριστω για το χρονο σας.

    • Καλημέρα Γιάννη. Θα ήταν καλό να βεβαιωθείς πρώτα αν στραγγίζει το πυθάαρι σου καλά ή μήπως χρειάζεται μεταφύτευση το γιασεμί σου αν οι ρίζες έχουν πυκνώσει πολύ.

  28. Μαυριδου Ευδοξια
    18/07/2019

    Ευχαριστω εκ των προτερων για την βοηθεια σας….! εδω και 3-4 εβδομα εχω αγωρασει ενα γισεμακι καθε μερα βγαζει ενα λουλουδακι και την αλλη μερα ξερενετε. Μηπως’μπορειτε να μου πειτε κατι?

    • Καλησπέρα Ευδοξία. Μείωσε το πότισμα στο γιασεμί σου και καλό είναι να το έχεις σε σχετικά ηλιοφανή θέση για να κρατάει περισσότερο το λουλούδι του.

  29. Xristin
    12/05/2019

    Καλησπερα! Θα ηθελα να ρωτησω αν υπαρχουν αλλοι τροποι αναπαραγωγης του γιασεμιου; Δεν τα καταφερνω με τα μοσχευματα. Εχω ψαξει σε διαφορες σελιδες αλλα αναφερεται μονο αυτος ο τροπος. Θα φυτρωνε ενα καινουργιο γιασεμι φυτευοντας πχ τον καρπο ή κατι παρομοιο; Ευχαριστω για το χρονο σας!

    • Καλησπέρα Χριστίνα. Εκτός από τον πολλαπλασιασμο του γιασεμιού με μοσχεύματα, μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γιασεμιού με καταβολάδες. Δηλαδή παίρνουμε βλαστούς που βγαίνουν δίπλα από τη ρίζα, τους βάζουμε μέσα σε γλάστρα και όταν ριζώσουν να τους αποκόψουμε από το μητρικό φυτό. Πάντως, μέσα στο Μάιο, θα έχουμε αναλυτικό άρθρο για τον πολλαπλασιασμό του γιασεμιού με μοσχεύματα και ίσως τα καταφέρεις αυτή τη φορά.

  30. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    21/04/2019

    ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ ΤΟ SITE.Θαθελα να ρωτησω ποτε φυτευουμε ροδια και γκουαβα.Ευχαριστω εκτ ων προτερων.

  31. Anastasia
    06/03/2019

    Sinxaritiria gia ti selida sas metafitepsa ena giasemi ala den vgike me to xoma apo ti glastra vgikan mono i rines lete na xalasi??

    • Καλησπέρα Αναστασία. Βάλε το γιασεμί σε δροσερή θέση που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου για να μην ζοριστεί κατά τη μεταφύτευση. Θα το βοηθούσε να επιβιώσει και να μην χαλάσει αν του έκανες παράλληλα ένα κλάδεμα.

  32. ENH
    03/02/2019

    I have a jasmine that I was given from My Grand mother 28 years ago. ( from Korthi Andros ) I keep it inside in the winter. (I live in New Jersey ) winters are very cold here. The leaves started to dry then the branches , I looked with a magnified glass ( in 78 yrs old) and I found webs . Please tell me what to do I dont want to loose it. Thank you very much, I love your site there is so many great information’s.

    • Hello Eni! We are very happy that you love our site and find useful our given information about plants and garden. As far as the jasmine is concerned, at the end of February, you can prune the dried leaves and branches. Then, spray the leaves of the plants with a solution of parafinic oil in order to confront the mites and insects that probably exist on your jasmine plant.

  33. Γεωργια
    21/08/2018

    Καλησπερα σας.Θα ηθελα να ρωτησω εαν αυτα που γραφετε για το γιασεμι ισχυουν για ολα τα ειδη.Ας πουμε για το Γιαπωνεζικο Γιασεμι ισχυουν τα ιδια οσον αφορα ποτισμα,μεταφυτευση κλπ?
    Ευχαριστω εκ των προτερων.

    • Καλησπέρα Γεωργία. Οι συμβουλές για τη φύτευση, το πότισμα, τη λίπανση, το κλάδεμα που δίνουμε ισχύουν και για το γιαπωνέζικο γιασεμί ή γιασεμί αζορών ή αράβικο γιασεμί όπως αποκαλείται. Βέβαια υπάρχουν μικρές διαφορές ανάμεσα από τα είδη γιασεμιού. Για παράδειγμα το γιαπωνέζικο γιασεμί είναι αρκετά πιο ανθεκτικό στους ανέμους και την παγωνιά του χειμώνα από το χιώτικο γιασεμί.

  34. ΚΩΣΤΑΣ
    27/07/2018

    Καλησπέρα σας!

    Εχω ένα γιασεμί στο κήπο του σπιτιού μου.Δύο χρόνια τώρα προσπαθω να το διαμορφωσω,γιατί είχε μείνει πολλά χρόνια ακλαδευτο και έχει κλαδιά από την κορυφή έως και τη ρίζα!Είναι φυτεμένο στο έδαφος !Πως μπορώ να το διαμορφωσω?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      29/07/2018

      Καλημέρα Κώστα. Στις αρχές Σεπτέμβρη, μπορείς να κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα στο γιασεμί, αφαιρώντας ξερά και αδύναμα κλαδιά καθώς και κλαδιά που βγαίνουν από τη ρίζα. Μόλις περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα μπορείς να κάνεις ένα πιο αυστηρό κλάδεμα στο γιασεμί για να σχηματίσεις σταδιακά το σχήμα που επιθυμείς.

      • ΚΩΣΤΑΣ
        03/08/2018

        Ωραία σας ευχαριστώ!

  35. Μαρία
    27/05/2018

    Καλησπέρα σας ,
    Παρα πολυ ενδιαφέροντα αυτά που γράφετε. Εμεις αγοράσαμε πριν δυο μηνες περίπου γιασεμί. Ηταν πολύ ωραίο με πολλά ανθη. Εδω και δύο βδομάδες περίπου έχει σταματήσει να αναπτύσσεται , παρουσιάζει στις άκρες του ξερα κλαδάκια και δεν βγάζει πια ανθη. Έχουμε βάλει λίπασμα κόκκους και το ποτιζουμε οπως μας ειπαν απο το φυτωριο που το αγορασαμε. Είναι πράσινο αλλά δεν έχει ανθη.
    Τι κάνουμε λάθος ;;; ευχαριστώ.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      02/06/2018

      Καλησπέρα Μαρία. Καταρχήν, αν και δεν μας αναφέρεις κάτι σχετικό, υποθέτουμε ότι έχεις μεταφυτεύσει το γιασεμί σε μεγαλύτερη γλάστρα ή απευθείας στο χώμα. Επίσης, πιθανότατα, το ποτίζεις περισσότερο από όσο πρέπει. Μείωσε λίγο το πότισμα του για να δούμε μήπως ανθοφορήσει. Παράλληλα μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα για ανθοφορία, πλούσιο σε κάλιο. Περισσότερες πληροφορίες για τη μεταφύτευση φυτών μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  36. Νίκος Μορένος
    26/05/2018

    Συγχαρητηρια για την υπέροχη σελίδα σας που μας προσφερει γνωσεις και λυσεις για τα φυτα μας! Γράφετε παραπάνω, ότι για να πολλαπλασιάσουμε γιασεμί (και βουκαμβίλιες) παίρνουμε μοσχεύματα. Έχω μια ερώτηση: ποια είναι τα μοσχέυματα και πως τα καταλαβαίνουμε αυτά;
    Επίσης, τα φυτεύουμε κατ’ευθείαν στο χώμα και ποτίζουμε ή κάνουμε και κάτι άλλο;

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      02/06/2018

      Γεια σου Νίκο και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Μπορείς να δεις αναλυτικές πληροφορίες στο άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει για πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα.

  37. ΕΦΗ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ
    23/05/2018

    Σκέφτομαι να αφήσω το γιασεμί μου να αναρριχηθεί μπροστά από την καμινάδα του λέβητα και αναρωτιέμαι αν η ζέστη το καταστρέψει. Θα μπορούσατε να με συμβουλέψετε;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      23/05/2018

      Έφη, καλύτερα να αποφύγεις την αναρρίχηση στου γιασεμιού στην καμινάδα του λέβητα. Η εναλλαγή ζέστης και παγωνιάς την περίοδο του χειμώνα θα δημιουργήσει εγκαύματα στο φύλλωμα του.

  38. Ανδρεας
    19/05/2018

    Εάν το κλίμα βγάζει κλαριά αλλά όχι σταφύλια, φταίει μήπως το κλάδεμα; Και πως το κλαδευουμε;

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      23/05/2018

      Ανδρέα, είναι πολύ πιθανό να φταίει το κλάδεμα. Κατά το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού, στοχεύουμε, αφενός, στη διατήρηση του σχήματος μόρφωσης του αμπελιού και, αφετέρου, να ισορροπήσουμε την παραγωγή με τη βλάστηση του, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, την ευρωστία και την ποικιλία του αμπελιού και τις καλλιεργητικές φροντίδες του, όπως η λίπανση και το πότισμα. Επίσης, κάποιες ποικιλίες αμπελιού δέχονται αυστηρό (βραχύ) κλάδεμα στα δύο μάτια, καθώς είναι γόνιμα όπως η κορινθιακή σταφίδα, ενώ άλλες δέχονται μακρύ κλάδεμα και αφήνονται αμολυτές όπως η σουλτανίνα που δεν έχει γόνιμα τα τρία πρώτα Δες περισσότερες πληροφορίες στα σχετικά άρθρα για κλάδεμα αμπελιού και κλάδεμα κρεβατίνας.

  39. Περση Καραγιαννοπουλου
    17/05/2018

    Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μας γράφετε !

  40. Sissy
    15/05/2018

    Συνχαρητηρια για την πολυ ωραια σελιδα σας.!!!
    Εχω ενα γιασεμι στην αυλη μου σε γλαστρα.Εχει σκαρφαλωσει στα καγκελα του πρωτου οροφου,αλλα δυστυχως ενοχλει τους ενοικους.Ειναι γεματο ανθη και μου ειπαν να το κοψω.Αν το κοψω τωρα στην ανθοφορια του θα μου χαλασει?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      19/05/2018

      Γεια σου Σίσσυ και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Αν το κόψεις, ψέκασε μετά με χαλκούχο διάλυμα για να μη σου χαλάσει.

  41. Xrysa fint
    24/06/2017

    Γεια σας! Συγχαρτηρια για την υπεροχη σελιδα σας που μας προσφερει γνωσεις και λυσεις για τα φυτα μας! Εχω πολλα χρονια ενα πουλι του παραδεισου ,αρ,ικα ηταν σε γλαστρα για χρονια οταν μεγαλωσε πολυ το μετεφερα στη γη ,εχει τρια χρονια εκει. Εχει μεγαλωσει πολυ με πλουσιο ωραιο φυλλωμα ομως δεν βγαζει λουλουδια ενω στη γλαστρα εβγαζε τι μπορει να φταιει? Ευχαριστω!!

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      24/06/2017

      Σας ευχαριστούμε πολύ για τα θερμά σας λόγια. Η στερλίτσια ή αλλιώς το πουλί του παραδείσου θέλει ηλιοφάνεια και ζεστές μέρες για να μπορέσει να ανθοφορήσει. Φροντίστε επίσης να μην το παραποτίζετε γιατί η περίσσεια νερού δεν βοηθά στην ανθοφορία της στερλίτσια. Συμπληρωματικά προσθέσετε και ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα ανθοφορίας κάθε δεκαπέντε μέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *