Πασιφλόρα ή ρολογιά, ένα αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια

Πασιφλόρα ή ρολογιά, ένα αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια

Πασιφλόρα, το λουλούδι του πάθους που εντυπωσιάζει με το ξεχωριστό σχήμα του. Η πασιφλόρα είναι ένα αναρριχώμενο φυτό που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και αποτελεί ένα πανέμορφο τρόπο για να καλύψουμε φράχτες και πέργκολες.

Το εντυπωσιακό λουλούδι της πασιφλόρας θυμίζει σχήμα του ρολογιού, γι’ αυτό και σε αρκετές περιοχές της χώρας μας είναι γνωστή με την ονομασία ρολογιά.

Η πασιφλόρα κατάγεται από τη Νότια Αμερική. Μπορεί να φτάσει σε ανάπτυξη μέχρι και τα δέκα μέτρα και μας δίνει την υπέροχη ανθοφορία της μέσα στο καλοκαίρι.

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη πασιφλόρας, τα περισσότερα αναρριχώμενα, αν και υπάρχουν ανάμεσα τους και κάποια θάμνοι και δέντρα.

Ένα πολύ γνωστό είδος πασιφλόρας (Passiflora edulis) είναι το γνωστό μας Passion fruit (φρούτα του πάθους), του οποίου οι καρποί τρώγονται.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζονται η πασιφλόρα για να αναπτυχθεί και να μας χαρίσει τα εντυπωσιακά λουλούδια της.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η πασιφλόρα για να αναπτυχθεί;

Η πασιφλόρα θέλει ηλιοφανή σημεία για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Είναι σχετικά ευαίσθητη στην παγωνιά, καθώς σε περιοχές που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες χάνει τα φύλλα της.

Η πασιφλόρα είναι φυτό ανθεκτικό στην ατμοσφαιρική ρύπανση που μπορεί να φυτευτεί σε πάρκα, πλατείες και σε κεντρικούς δρόμους.

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος και μπορεί να φυτευτεί στα περισσότερα εδάφη, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση.

Κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση της πασιφλόρας είναι στις αρχές της άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου.

Για να φυτέψουμε την πασιφλόρα σε γλάστρα, επιλέγουμε μπαλκόνι με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. Χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα σε γλάστρες διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 20 εκατοστών.

Η πασιφλόρα μπορεί να διατηρηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου, αρκεί να την τοποθετήσουμε σε φωτεινό σημείο που δε χτυπούν οι απευθείας ακτίνες τoυ ήλιου.

2. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπασμα η πασιφλόρα;

Η πασιφλόρα έχει αρκετές ανάγκες σε εδαφική υγρασία και θέλει τακτικό πότισμα. Ποτίζουμε 1 φορά την βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού. Στα φυτά πασιφλόρας που έχουμε σε γλάστρα προσέχουμε να ποτίζουμε μόνο όταν στεγνώνει το νερό.

Για να έχουμε ζωηρή ανάπτυξη της πασιφλόρας, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα σε τρία στάδια: στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Αν έχουμε φυτέψει την πρασιφλόρα σε γλάστρα, βάζουμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά μια φορά το μήνα, από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη φθινόπωρου.

3. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την πασιφλόρα;

Η πασιφλόρα είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό και δεν αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα από έντομα και ασθένειες.

Η υπερβολική υγρασία στο χώμα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της ασθένειας του φουζάριου που προκαλεί κιτρίνισμα και μάρανση στα φύλλα, καθώς επίσης σαπίσματα στη ρίζα του φυτού.

Η εμφάνιση μαύρων κηλίδων στα φύλλα της πασιφλόρας μπορεί να οφείλεται σε βακτηριακή ασθένεια και χρειάζεται ψεκασμός με υγρό χαλκό.

Για την αντιμετώπιση του εντόμου του θρίπα και του τετράνυχου που προσβάλλουν το φύλλωμα της πασιφλόρα, ψεκάζουμε με άλατα καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδιο διάλυμα με πράσινο σαπούνι.

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων
Άλατα καλίου, τι είναι και πώς χρησιμοποιούνται στα φυτά

4. Ποια εποχή κλαδεύουμε την πασιφλόρα και με ποιο τρόπο;

Η πασιφλόρα θέλει κλάδεμα κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

Κατά το κλάδεμα προσπαθούμε να ελέγξουμε την ανάπτυξη της πασιφλόρας και να διατηρήσουμε συμπαγές το σχήμα του φυτού.

Αφαιρούμε ξερούς, ασθενείς και αδύναμους βλαστούς, ενώ παράλληλα περιορίζουμε το μήκος των βλαστών που έχουν μεγαλώσει αρκετά.

Μετά το τέλος της ανθοφορίας της πασιφλόρας, μπορούμε να κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα κόβοντας στις άκρες πλευρικούς βλαστούς που έχουν ανθίσει.

Αν η πασιφλόρα μας έχει μεγαλώσει πολύ ή έχει πολούς ξεραμένους βλατούς λόγω της παγωνιάς του χειμώνα, μπορούμε να κάνουμε κλάδεμα ανανέωσης, κλαδεύοντας όλους του βλαστούς σε μήκος περίπου 50 εκατοστά από το έδαφος.

Διαφήμιση

5. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της πασιφλόρας;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά πασιφλόρας με 3 τρόπους, κάνοντας: α) πολλαπλασιασμό με σπόρους, β) πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα και γ) πολλαπλασιασμό με καταβολάδες.

α) Πολλαπλασιασμός πασιφλόρας με σπόρο

Μπορούμε να πάρουμε τον σπόρο από τα ώριμα άνθη της πασιφλόρας για να τον φυτέψουμε στις αρχές της άνοιξης σε γλάστρα που γεμίζουμε με φυτόχωμα. Για να βελτιώσουμε την φυτρωτικότητα του σπόρου, ξύνουμε ελαφρά το περίβλημα του και, πριν τον φυτέψουμε, τον τοποθετούμε σε νερό για 24 ώρες. Ο σπόρος της πασιφλόρας χρειάζεται περίπου 2-4 εβδομάδες για να φυτρώσει. Αξίζει να αναφέρουμε πώς τα φυτά πασιφλόρας που έχουν προκύψει από σπόρο, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ανθίσουν.

β) Πολλαπλασιασμός πασιφλόρας με μοσχεύματα

Ο πιο διαδεδομένος και εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού της πασιφλόρας είναι με την μέθοδο των μοσχευμάτων. Μπορούμε να πάρουμε τρυφερούς βλαστούς στης αρχές της άνοιξης ή ημιξυλώδεις βλαστούς στις αρχές του καλοκαιριού, μήκους 10-15 εκατοστών και αφού αφαιρέσουμε τα 2/3 των φύλλων από τη βάση, τους φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου που έχουμε γεμίσει με φυτόχωμα γενικής χρήσης και άμμο σε αναλογία 2:1. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας στη βάση της τομής των μοσχευμάτων βοηθά στην μεγαλύτερη επιτυχία του πολλαπλασιασμού. Διατηρούμε τα γλαστράκια σε δροσερό περιβάλλον και μετά από 6-8 εβδομάδες θα έχουμε καινούρια φυτά πασιφλόρας έτοιμα για μεταφύτευση.

γ) Πολλαπλασιασμός πασιφλόρας με καταβολάδες

Στις αρχές της άνοιξης, παίρνουμε ένα μεγάλο βλαστό πασιφλόρας και χωρίς να τον κόψουμε, τον τοποθετούμε στο χώμα μιας γλάστρα. Μετά από 1-2 μήνες, η πασιφλόρα που έχει φυτευτεί στη γλάστρα θα βγάλει σταδιακά ρίζες. Στη συνέχεια, αποκόπτουμε το φυτό πασιφλόρας που έχει ριζώσει στη γλάστρα από το μητρικό φυτό και έχουμε ένα καινούριο φυτό πασιφλόρας.

6. Κι ένα μυστικό για την πασιφλόρα

Η πασιφλόρα θεωρείται φαρμακευτικό με πολλές χρήσεις και σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Από τα φύλλα και τα άνθη της πασιφλόρας γίνεται ένα πολύ ευεργετικό τσάι που έχει καταπραϋντική και χαλαρωτική δράση, κατάλληλο για την αντιμετώπιση της αυπνίας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (20)

  1. Ποπη
    08/06/2023

    Καλησπέρα μου είπανε ότι από το ρολόι κάνουνε τσάι είναι αλήθεια

  2. Χρυσταλα Γιαννακου
    31/05/2023

    Εχω Passion fruit για 5 χρονια γεμιζει ανθους ανοιγουν αλλα δεν κανει καρπο.Τι συμβαινει? ευχαριστω

    • Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα κατά την περίοδο της ανθοφορίας και ψέκασε με εκχύλισμα φυκιών ή μίγμα ιχνοστοιχείων για καρπόδεση.

  3. Δημήτρης
    11/01/2021

    Θέλω να ρωτήσω η πασιφλόρα στην γλάστρα ο κορμός έγινε όλος γκρι καφέ ήταν πράσινος έχει χάσει όλα τα φύλλα το ψέκαζα με χαλκό έχει ξεναγεί τελείως;Είναι σε σημείο με σχετικά ήλιο που δεν την πιάνει ο αέρας πολύ εάν είναι φουζάριο δεν αντιμετωπίζετε με άλλο φάρμακο;Για να ξαναφυτέψω πρέπει να βάλω φρέσκο χώμα και άλλη γλάστρα 30cm ; Με ελαφρόπετρες και χώμα για οξύφυλλα που περιέχει άμμο;Είναι κανονικό όχι υβρύδιο.

    • Καλησπέρα Δημήτρη. Μπορείς να κλαδέψεις την πασιφλόρα για να δούμε αν θα βλαστήσει ξανά. Σε διαφορετική περίπτωση, ξαναφύτεψε σε χώμα για οξύφιλα χρησιμοποιώντας και ελαφρόπετρα για καλύτερη σποστράγγιση.

  4. Λαμπρινή
    28/11/2020

    Καλησπέρα σας! Στα μέσα με τέλη Αυγούστου περίπου είχα κόψει ενα κλαδί πασιφλόρας από ενα φυτό που ήταν σε ανθοφορία. Το κλαδί αυτό το είχα βάλει σε νερό για αρκετό καιρό και μετά από κάποιες μέρες αφαίρεσα τα φύλλα και τα κοτσάνια από τα προηγούμενα άνθη στους δύο πρώτους κόμπους από την τομή και αργότερα όσο συνέχιζε να είναι στο νερό έβγαλε ρίζες. Αφού οι ρίζες ειχαν αναπτυχθεί αρκετά, στα μέσα Νοεμβρίου το φυτεψα σε μια γλάστρα με χώμα γενικής χρήσης. Αυτές τις μέρες έχει βάλει αρκετό κρύο και η γλάστρα είναι σε μέρος που δεν είναι πολύ εκτεθειμένη σε ανέμους και στην άμεση ακτινοβολία και το ποτίζω αρκετά ανά 2 με 3 μέρες. Από τη στιγμή που κόπηκε μέχρι τώρα δεν έχει αναπτυχθεί πολύ αν και παρατηρώ την παρουσία μικρών νέων φυτρών στους κόμπους του κλαδιού οι οποίοι επίσης δεν αναπτύσσονται (ίσα ίσα εχουν ξεμυτίσει μόνο) και τα φύλλα στο κάτω μέρος του φυτού έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν λίγο. Στο άρθρο σας είδα πως λόγω του κρύου ή του υπερβολικού ποτίσματος μπορεί να προκληθεί κιτρίνισμα ή πτώση των φύλλων, ωστόσο θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει ακόμα ελπίδα να επιβιώσει το φυτό αν σταματήσω από τώρα το συχνό πότισμα και το περιορίσω σε μία φορά την εβδομάδα λόγω της εποχής όπως γράφετε και εσείς. Επίσης, επειδή στη συνέχεια, αν έχει καλή εξέλιξη, έχω σκοπό να το μεταφυτέψω στον εξωτερικό χώρο σε μια ζαρντινιέρα, θεωρείτε ότι είναι καλή ιδέα να το κάνω αυτή τη χρονιά ή μήπως για αρχή να το μεταφέρω στον εσωτερικό χώρο όταν έχει κρύο και αργότερα, αφού μεγαλώσει σε ικανοποιητικό βαθμό να το φυτέψω τότε σε εξωτερικό χώρο; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
    Σημείωση: Το φυτό από το οποίο έκοψα το κλαδί είναι στην ίδια περιοχή με την οποία μένω, όπου έχουμε βαρύ χειμώνα (μπορεί να φτάσει και μείον κατά διαστήματα) και βρέχει αρκετά συχνά.

    • Καλησπέρα Λαμπρινή. Μπορείς να μεταφέρεις το φυτό σε εσωτερικό φωτεινό χώρο και να το μεταφυτεύσεις σε εξωτερικό χώρο στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

      • Γιωργος
        30/05/2023

        Καλησπερα εχω μια ρολογια , υπαρχει περιπτωση να βγαλει φρούτα και αν ναι ποτε; Παιζει ρόλο η ποικιλία που εχω ;

  5. Κατερινα
    12/08/2020

    Καλησπερα εχω εδω κ 6 μηνες το φυτο πασιφλορα εχει αρκετα μεγαλωσει και βγαζει αρκετα λουλουδια αλλα εχει πλεχτει πανω στα καγκελα της βεραντας εχει αρκετα ηλιο το ποτισμα ειναι 2 με3 φορες την εμβδομαδα αλλα τα φυλλα μου ζαρωνουν τι να συμβαινει αραγε? Μια απαντηση θα με ικανοποιουσε ευχαριστω

    • Καλησπέρα Κατερίνα. Πρόσθεσε υγρό λιπασμα φυκιών για τόνωση του φυλλώματος και για να είναι πιο ανθεκτικό στις έντονες ακτίνες του ήλιου. Πότιζε κάθε 2 μέρες αυτή την περίοδο.

  6. Ευη
    09/08/2020

    Καλησπερα! Εχω αγορασει μια πασιφλορα πριν εναμιση μηνα μεγαλη με αρκετα μπουμπουκια που ανθισαν. Πριν 2 εβδομαδες περιπου αρχισε σιγα σιγα να ξεραινεται κ τωρα ειναι τελειως ξερη σαν να πεθανε. Την εχω βαλει σε σημειο που δεν την βλεπει κ παρα πολυ ο ηλιος. Σκεφτομουν μηπως την σαπισα με το ποτισμα. Ομως διαβασα παραπανω οτι θελει 2 φορες την εβδομαδα ποτισμα τωρα το καλοκαιρι κ δεν νομιζω οτι ποτισα παραπανω. Δεν καταλαβαινω γιατι εγινε αυτο αφου ηταν ενα υγιες φυτο . Μπορει να σωθει κι αν ναι πως μπορω να το κανω αυτο; Ευχαριστω εκ των προτερων σας συμβουλευομαι παντα!!

  7. Κατερινα
    18/07/2020

    Όταν ο πολλαπλασιασμός γίνει με καταβολαδες ή μοσχεύματα, το καινούριο φυτό θα χρειαστεί πάλι χρόνια για να ανθίσει; Το ότι φυτό από σπόρο χρειάζεται χρόνια για να ανθίσει έχει να κάνει με το μέγεθος ή με κάποια “ωριμότητα” του φυτού;

    • Καλησπέρα Κατερίνα. καυθυστέρηση της πασιφλόρας σε φυτά που προκύπτουν από σπόρο έχει να κάνει με την ωριμότητα του φυτού όπως λες, Αν ο πολλαπλασιασμός γίνει με καταβολάδες ή μοσχεύματα είναι πολύ πιο γρήγορη η ανθοφορία του.

  8. Ανθή
    16/07/2020

    Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον άρθρο. Θα ήθελα να ρωτήσω ποια μέρη και με ποιο τρόπο τα συλλέγουμε κ τα επεξεργαζομαστε ώστε νά τα χρησιμοποιήσουμε σε αφέψημα.

    • Καλησπέρα Ανθή. Συλλέγουμε τα φύλλα και τα άνθη της πασιφλόρα και τα αποξηραίνουμε σε σκιερό μέρος που αερίζεται καλά.

  9. Δημήτρης
    16/07/2020

    Σε τι θερμοκρασίες αντέχει η πασιφλόρα; Αντέχει στους 35 βαθμούς;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *