Πώς χρησιμοποιούμε το οινόπνευμα στα φυτά
Το οινόπνευμα υπάρχει σε κάθε σπίτι και αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο σκεύασμα που χρησιμοποιούμε καθημερινά για απολύμανση και καθαρισμό. Εκτός από τις δεκάδες οικιακές χρήσεις που έχει, το οινόπνευμα είναι πολύ χρήσιμο και στην κηπουρική για την προστασία των φυτών.
Το οινόπνευμα ή αιθυλική αλκοόλη, όπως αλλιώς ονομάζεται, χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αυτοσχέδιων οικολογικών σκευασμάτων ψεκασμού των φυτών. Συνδυάζεται πολύ αρμονικά μαζί με άλλα υλικά όπως πράσινο σαπούνι και μαγειρική σόδα που καταπολεμούν προσβολές από έντομα και ασθένειες.
Τα αυτοσχέδια σπιτικά σκευάσματα που περιέχουν οινόπνευμα ή και άλλα σπιτικά υλικά, όπως το ξίδι, το γάλα, το πιπέρι καγιέν και η κανέλα είναι ιδανικά για εφαρμογή σε μικρό αριθμό φυτών. Έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν εφαρμόζονται προληπτικά ή σε ήπιες προσβολές εντόμων και ασθενειών.
Για αποτελεσματική αντιμετώπιση έντονων προσβολών σε μεγαλύτερη κλίμακα, χρησιμοποιούμε βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, όπως ο θερινός πολτός, το φυσικό πύρεθρο, ο βάκιλος Θουριγγίας, ο χαλκός και το θειάφι.
Ας δούμε αναλυτικά, πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το οινόπνευμα στα φυτά για να τα προστατέψουμε από έντομα, ασθένειες και να διατηρήσουμε το φύλλωμα τους υγιές και καταπράσινο.
Ποιες χρήσεις έχει το οινόπνευμα για την προστασία και τη φροντίδα των φυτών;
Υπάρχουν 3 κύριες εφαρμογές που έχει το οινόπνευμα στα φυτά. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε αυτοσχέδια συνταγή για την προστασία από έντομα, σε συνταγή για την προστασία από ασθένειες, καθώς επίσης για τον καθαρισμό των φυτών από την ψώρα.
Για τη χρήση στα φυτά, προτιμάμε το λευκό οινόπνευμα, καθώς είναι καθαρό από προσμείξεις. Το μπλε οινόπνευμα περιέχει πρόσθετα που μπορούν να δημιουργήσουν τοξικότητα και εγκαύματα στο φύλλωμα των φυτών.
1. Συνταγή με οινόπνευμα και πράσινο σαπούνι για προστασία από έντομα
Για την αντιμετώπιση των εντόμων της μελίγκρας και του αλευρώδη χρησιμοποιούμε την πιο απλή και παραδοσιακή συνταγή εντομοκτόνου με οινόπνευμα και πράσινο σαπούνι για να ψεκάσουμε το φύλλωμα των φυτών μας.
Υλικά
15 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι
5ml οινόπνευμα
1 λίτρο νερό
Εφαρμογή
Αναμιγνύουμε 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα (5ml) σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φυτά μας κατά το σούρουπο τόσο στην κάτω όσο και στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Για μεγαλύτερη προστασία, επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του φυσικού εντομοκτόνου προληπτικά κάθε 1-2 εβδομάδες.
2. Συνταγή με οινόπνευμα και μαγειρική σόδα για προστασία από ασθένειες
Για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών των φυτών μας όπως του ωιδίου της αγγουριάς, του ωιδίου της τριανταφυλλιάς, της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς και της σκωρίασης της τριανταφυλλιάς, φτιάχνουμε αυτοσχέδιο διάλυμα χρησιμοποιώντας οινόπνευμα και μαγειρική σόδα και ψεκάζουμε τα φυτά μας κατά το σούρουπο.
Υλικά
1 κουταλιά του γλυκού (5ml) οινόπνευμα
1 κουταλιά του γλυκoύ (10gr) μαγειρική σόδα
1 λίτρο νερό
Εφαρμογή
Αναμιγνύουμε 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα και 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φυτά μας τόσο στην κάτω όσο και στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Για μεγαλύτερη προστασία, επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του φυσικού μυκητοκτόνου προληπτικά την επόμενη εβδομάδα.
3. Οινόπνευμα για προστασία από την ψώρα των φυτών
Μπορούμε να βρέξουμε ένα σφουγγάρι ή ένα μαλακό πανί με οινόπνευμα για να καθαρίσουμε το φύλλωμα σε καλλωπιστικά φυτά και φυτά εσωτερικού χώρου, ειδικά όταν παρατηρούμε αρχικά στάδια προσβολής από το έντομο της ψώρας (κοκκοειδή) που είναι κολλημένα πάνω στα φύλλα των φυτών.
Αποφεύγουμε αυτή την εφαρμογή σε φυτά εξωτερικού χώρου καθώς η επαφή με το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στο φύλλωμα των φυτών.
Κι ένα μυστικό για την προστασία των φυτών με οινόπνευμα
Αποφεύγουμε τον ψεκασμό με σκευάσματα που περιέχουν οινόπνευμα όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 30°C, σε συνθήκες καύσωνα και ξηρασίας, αλλά και σε συνθήκες έντονης παγωνιάς, καθώς μπορεί να εμφανιστούν εγκαύματα στο φύλλωμα των φυτών ή τα φυτά να στρεσαριστούν και να χάσουν την ζωτικότητα τους.
καλημερα το εκανα και προκαλεσα εγκαυματα κιτρινιλες και εχασαν καπως την ζωτικοτιτα τους υπαρχει περιπτωση να σώνεται καπως?
Κάνε άμεσα πότισμα με υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση των φυτών.
Καλησπέρα, έφτιαξα το διάλυμα με πράσινο σαπούνι αλλά πριν μπω στη σελίδα σας είχα μπει σε μια άλλη που έλεγε δοσολογία 35γρ υγρό πιάτων ή πράσινο σαπούνι 10γρ οινόπνευμα σε 1λ νερό.. ψεκασα τα φυτά και επέμεινα στα προσβεβλημένα από μελίγκρα.. το αποτέλεσμα είναι τα περισσότερα φύλλα των γερανιων να μαραζωσουν μετά από 5 ώρες ενώ κάποια άλλα φύλλα σα να αναδιπλωθηκαν.. τρομοκρατήθηκα και τα καταβρεξα με νερό για να φύγει όσο γίνεται η ουσία.. υπάρχει κάποιος τρόπος να τα σώσω;
Ακολούθησε τις συμβουλές μας και ψέκαζε με την δοσολογία που προτείνουμε. Απέφυγε τους ψεκασμούς όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες και όταν είναι απότιστα τα φυτά. Μπορείς να κάνεις πότισμα με υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.
Πολυ ενδιαφερον αρθρο!
Εχω μια ερωτηση σχετικα με το διαλυμα με πρασινο σαπουνι. Μπορουν οι ψεκασμοι να γινονται ειδικα στις αρχη καθε 3-4 μερες?
Επισης, χρειαζεται να φτιαχνουμε καθε φορα καινουργιο μειγμα ή μπορουμε να το κρατησουμε για λιγες εβδομαδες?
Δημητρης
Καλημέρα Δημήτρη. Μπορείς να κάνεις ψεκασμό κάθε 3-4 μέρες με διάλυμα πράσινου σαπουνιού αλλά θα πρέπει κάθε φορά να φτιάχνεις καινούριο διάλυμα.