Αντιμετώπιση του ωιδίου σε ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες

Αντιμετώπιση του ωιδίου της ντομάτας και της πιπεριάς

Αν τα φύλλα της ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας εμφανίζουν μικρές κίτρινες κηλίδες που σταδιακά γίνονται πιο έντονες, χρειάζεται προσοχή γιατί ίσως υπάρχει προσβολή από την ασθένεια του ωιδίου.

Γνωστή με πολλές διαφορετικές ονομασίες, όπως αλευρά, μπάστρα, στάχτωμα, χόλερα και σίρικας, το ωίδιο είναι μία μυκητολογική ασθένεια που συναντάμε στον λαχανόκηπο και δημιουργεί προβλήματα στα κηπευτικά μας.

Οι προσβολές από ωίδιο της ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες σε όλες μεσογειακές χώρες και εκδηλώνονται έντονα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Στους υπαίθριους κήπους, η προσβολή από ωίδιο είναι επίσης συχνή και πρέπει να παίρνουμε τα κατάλληλα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα για να προστατέψουμε τα φυτά μας.

Στο σημερινό άρθρο, θα αναφερθούμε στις ζημιές που προκαλεί το ωίδιο στη ντομάτα, στην πιπεριά και στη μελιτζάνα και θα μάθουμε ποιοι είναι οι οικολογικοί τρόποι για τη βιολογική καταπολέμηση του ωιδίου για να εξασφαλίσουμε υγιή φυτά και πλούσια καρποφορία.

Διαφήμιση

Τι ζημιά κάνει το ωίδιο στην καλλιέργεια της ντομάτας, στην καλλιέργεια της πιπεριάς και στην καλλιέργεια της μελιτζάνας;

Το ωίδιο της ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας, προσβάλλει κυρίως τα ώριμα ανεπτυγμένα φύλλα. Το αναγνωρίζουμε από τις μικρές κίτρινες ακανόνιστες κηλίδες διαμέτρου περίπου 1 εκατοστού που εμφανιζονται στην πάνω επιφάνεια των φύλλων.

Σε συνθήκες έντονης προσβολής, οι κηλίδες αυξάνουν και ενώνονται με αποτέλεσμα τα φύλλα να μαραίνονται και να ξεραίνονται.

Ειδικά στην πιπεριά, η προσβολή από το ωίδιο προκαλεί στρίψιμο των φύλλων προς τα πάνω και στη συνέχεια σταδιακή φυλλόπτωση του φυτού.

Ως αποτέλεσμα της προσβολής από ωίδιο, τα φυτά παρουσιάζουν καχεκτική και μειωμένη ανάπτυξη. Επίσης, παρατηρείται μείωση της παραγωγής και μία γενικότερη υποβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων καρπών.

Ποιες συνθήκες ευνοούν το ωίδιο της ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας;

H ασθένεια του ωιδίου μεταφέρεται μέσω του ανέμου από φυτό σε φυτό και ευνοείται σε συνθήκες χαμηλής σχετικής υγρασίας.

Το ωίδιο παρουσιάζεται σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 15-25°C με άριστη θερμοκρασία για τη μόλυνση της ντομάτας τους 25°C και για την πιπεριά τους 20°C.

Το ωίδιο εκδηλώνεται πολύ πιο έντονα σε καλλιέργειες ντομάτας και πιπεριάς που είναι φυτεμένες σε ημισκιερά μέρη, σε φυτά που έχουν μεγάλη καρποφορία ή σε καλλιέργειες που υποφέρουν από έλλειψη νερού.

Πώς αντιμετωπίζουμε βιολογικά το ωίδιο της ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας;

Για την αποτελεσματική οικολογική καταπολέμηση του ωιδίου, λαμβάνουμε μια σειρά προληπτικών καλλιεργητικών μέτρων και βιολογικών επεμβάσεων που περιλαμβάνουν τα εξής βήματα:

1. Φυτεύουμε σε αραιές αποστάσεις

Είναι πολύ σημαντικό να φυτεύουμε τα κηπευτικά στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, προκειμένου να εξασφαλίσουμε καλές συνθήκες ηλιοφάνειας και αερισμού.

Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις της ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας, καθώς προκαλούν κακές συνθήκες αερισμού και χαμηλής σχετικής υγρασίας και ευνοούν σημαντικά την ανάπτυξη της ασθένειας του ωιδίου.

αποστασεις φυτευσης ντοματα
Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια λαχανικών

2. Ποτίζουμε τακτικά τα φυτά της ντοματιάς, της πιπεριάς και της μελιτζανιάς

Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα και τη διαβροχή του φυλλώματος, καθώς σε συνθήκες σχετικής υγρασίας ευνοείται η εκδήλωση της ασθένειας του ωιδίου.

Προτιμάμε να ποτίζουμε με σύστημα άρδευσης με σταγόνες για να περιορίσουμε την υγρασία που δημιουργείται σε σχέση με άλλους τρόπους ποτίσματος.

Πότισμα λαχανόκηπου
8 μυστικά για το πότισμα των λαχανικών σε κήπο και σε γλάστρα

3. Απομακρύνουμε τα κιτρινισμένα φύλλα

Είναι σημαντικό να απομακρύνουμε τα κιτρινισμένα και ξερά φύλλα στη βάση του φυτού της ντομάτας και της πιπεριάς για να πετύχουμε καλύτερο αερισμό και μείωση της υγρασίας και να μειώνουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης της μυκητολογικής ασθένειας του ωιδίου.

4. Προστατεύουμε σκονίζοντας με θειάφι 

Για την αντιμετώπιση του ωιδίου, σκονίζουμε το φύλλωμα με θειάφι ή μπορούμε να απλώσουμε θειάφι γύρω από τη ρίζα των φυτών χρησιμοποιώντας ένα τούλι ή κάποιο ειδικό εργαλείο θειαφίσματος.

Λόγω της ζέστης που επικρατεί την περίοδο του καλοκαιριού, η έκλυση των ατμών του θειαφιού προστατεύει τα φυτά μας από την ανάπτυξη της ασθένειας του ωιδίου.

θειαφι στα φυτα
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι στα φυτά (+video)

5. Ψεκάζουμε με βρέξιμο θειάφι

Για την καταπολέμηση του ωιδίου, ψεκάζουμε με βρέξιμο (υδατοδιαλυτό) θειάφι ή θειασβέστιο στο φύλλωμα της ντομάτας και της πιπεριάς και επαναλαμβάνουμε μετά από 2 εβδομάδες.

Το βρέξιμο θειάφι και το θειασβέστιο είναι οικολογικά σκευάσματα, εγκεκριμένα για χρήση στη βιολογική γεωργία, που μπορούμε να τα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

6. Ψεκάζουμε με σπιτικά υλικά

Σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής και για προληπτική προστασία των φυτών, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά που διαθέτουμε στο σπίτι και να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα μαγειρικής σόδας το φύλλωμα των φυτών.

Για τη δημιουργία του ψεκαστικού διαλύματος, ανακατεύουμε μία κουταλιά γλυκού μαγειρικής σόδας και 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδου σε δυο λίτρα νερό και ψεκάζουμε κάθε δύο εβδομάδες.

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση του ωιδίου

Για την καταπολέμηση του ωιδίου στην καλλιέργεια ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας, είναι σημαντικό να καταστρέφουμε τα ζιζάνια, τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα που φυτρώνουν στο λαχανόκηπο μας, τα οποία αποτελούν εστίες μόλυνσης και εξάπλωσης της ασθένειας, όπως για παράδειγμα τα φυτά στίφνου.

Αντιμετώπιση του ωίδιου της αγγουριάς και της κολοκυθιάς
Αντιμετώπιση του ωίδιου σε αγγουριές και κολοκυθιές
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

  1. Nina
    03/11/2024

    καλησπερα σας.
    1.εαν ραντισω τις γλαστρες μου με υγρο θειασβεστιο διαλυμμενο σε νερο, το διαλυμα που θα περισσεψει, ποσο καιρο διατηρειται στο ψεκαστικο;;; πρεπει να το πεταξω;
    2. εαν εχω ραντισει ηδη με κραμβέλαιο , πρεπει να εχουν διαφορα μεταξυ τους αυτοι οι ψεκασμοι;;; ισχυει κατι διαφορετικο εαν ψεκασω για εντομα με αλατα καλλιου;

    το σαιτ σας ειναι υπεροχο. το συμβουλευομαι συστηματικα, οπως και το καναλι σας στο γιουτουμπ, μπας και γινω επιτελους κηπουρος..

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    Νίνα

    • Μπορείς να διατηρήσεις μέχρι 24 ώρες το διάλυμα, αλλιώς το πετάς. Οι ψεκασμοί καλό είναι να έχουν διαφορά 2-3 μέρες μεταξύ τους.

      • Nina
        04/11/2024

        σας ευχαριστω. με κραμβέλαιο μπορω να ψεκασω αμεσως μετα το θειασβεστιο, η πρεπει να αφησω μερες;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *