Μυρτιά: Ένας μεσογειακός θάμνος με λευκά λουλούδια

μυρτια φυτο φροντιδα

Η μυρτιά είναι ένας από τους πιο όμορφους ανθοφόρους θάμνους που συναντάμε στην ελληνική φύση και εντυπωσιάζει με το γυαλιστερό φύλλωμα και την πλούσια ανθοφορία της.

Με καταγωγή από τη Μεσόγειο, η μυρτιά είναι ένα αειθαλές φυτό ζωηρής ανάπτυξης, με αρωματικά μικρά φύλλα βαθύ πράσινου χρώματος.

Γνωστή και ως μυρσίνη ή σμυρτιά, η μυρτιά φτάνει σε ύψος δύο μέτρων με ένα θαμνώδες και σχετικά στρογγυλό σχήμα.

Εμφανίζει την εντυπωσιακή λευκή ανθοφορία μέσα στο καλοκαίρι με μικρά αρωματικά λουλούδια που δίνουν αρχικά λευκούς καρπούς. Μέσα στο φθινόπωρο και το χειμώνα, ο καρπός της μυρτιάς σταδιακά παίρνει ένα κόκκινο-μαύρο χρώμα.

Πρόκειται για ένα φυτό εξαιρετικά προσαρμοσμένο στο κλίμα της χώρας μας που χρησιμοποιείται ως μεμονωμένο φυτό σε κήπους, πλατείες και πάρκα, καθώς επίσης ως φυτό για φράχτη.

Η μυρτιά είναι φυτό κατάλληλο για δημιουργία σχημάτων και μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα για να διακοσμήσουμε την αυλή, την βεράντα και το μπαλκόνι μας.

Ας δούμε συμβουλές για τη φροντίδα της μυρτιάς, ώστε να απολαύσουμε το πλούσιο φύλλωμα και τα όμορφα λουλούδια της στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες μυρτιάς;

Yπάρχουν αρκετές ποικιλίες μυρτιάς για να φυτέψουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας με πιο δημοφιλείς τις εξής:

  • Κοινή μυρτιά (Myrtus communis): Η κλασική ποικιλία μυρτιάς που συναντάμε στις μεσογειακές περιοχές, με γυαλιστερό φύλλωμα που φτάνει σε ύψος 3-4 μέτρων.
  • Πυκνόφυλλη μυρτιά (Myrtus communis var. compacta): Ποικιλία μυρτιάς με πιο συμπαγές φύλλωμα που φτάνει σε ύψος και πλάτος περίπου 1 μέτρου.
  • Νάνα μυρτιά (Myrtus communis var. minima): Ποικιλία μυρτιάς με ακόμα μικρότερα φύλλα από την κοινή μυρτιά, φτάνει σε ανάπτυξη 60-100 εκατοστών.
  • Μυρτιά η ποικιλόφυλλη (Myrtus communis var. variegata): Ποικιλία μυρτιάς με κιτρινοπράσινα φύλλα που φτάνει σε ύψος μέχρι 2 μέτρων.

2. Τι συνθήκες χρειάζεται η μυρτιά για να αναπτυχθεί και να μας δώσει πλούσια ανθοφορία;

Η μυρτιά προτιμά ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις στον κήπο, ώστε να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

Στο φυσικό της περιβάλλον τη συναντάμε κοντά σε λίμνες και ποτάμια, καθώς ευδοκιμεί σε σχετικά δροσερό περιβάλλον.

Εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και σε συνθήκες καύσωνα, ωστόσο είναι ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και σε θερμοκρασίες κάτω από -5°C. 

Η μυρτιά είναι κατάλληλη για φύτευση σε αστικό περιβάλλον, για δρόμους και διαχωριστικά, καθώς είναι φυτό ανθεκτικό στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Παράλληλα, μπορούμε να την επιλέξουμε και ως φυτό για παραθαλάσσιες φυτεύσεις στον κήπο του εξοχικού μας καθώς είναι ανθεκτική στην αλατότητα.

Μπορεί να φυτευτεί στους περισσότερους τύπους εδαφών αρκεί να διαθέτει ικανοποιητική αποστράγγιση.

3. Πώς φυτεύουμε την μυρτιά σε γλάστρα;

Επιλέγουμε σημεία με νότιο, δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό για να φυτέψουμε μυρτιά σε γλάστρα στο μπαλκόνι, την αυλή και την βεράντα.

Για τη φύτευση της μυρτιάς στο μπαλκόνι, επιλέγουμε γλάστρες μεσαίου ή και μεγαλύτερου μεγέθους, διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστών, που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με εμπλουτισμένο φυτόχωμα για φυτά εξωτερικού χώρου που περιέχει θρεπτικά συστατικά και περλίτη για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των φυτών.

4. Κάθε πότε θέλει πότισμα η μυρτιά;

Η μυρτιά θέλει τακτικό πότισμα, καθώς χρειάζεται αρκετή εδαφική υγρασία για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το φύλλωμα της.

Ενδεικτικά, ποτίζουμε τις μυρτιές 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε συχνότερα την μυρτιά, κάθε 2-3 μέρες.

5. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στη μυρτιά;

Η μυρτιά έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπασμα για να διατηρήσουμε καταπράσινο το φύλλωμα της με πλούσια ανθοφορία και πολλούς καρπούς.

Την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2 εβδομάδες, ενώ την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα μία φορά το μήνα.

Διαφήμιση

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την μυρτιά;

Η μυρτιά θεωρείται αρκετά ανθεκτικό φυτό σε προσβολές από ασθένειες και έντομα και συνήθως δεν απαιτεί προληπτική φροντίδα και καταπολέμηση.

Αν παρατηρήσουμε μικρά εξογκώματα στον κορμό και στα κλαδιά της μυρτιάς, πρόκειται για προσβολή από βακτήριο όπως αυτό που προκαλεί την καρκίνωση της ελιάς.

Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να κλαδέψουμε το φυτό και να ψεκάσουμε το φύλλωμα και τα κλαδιά με σκεύασμα χαλκού.

Για την αντιμετώπιση εντόμων, όπως τα κοκκοειδή και ο θρίπας καθώς και του τετράνυχου, μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα του φυτού με βιολογικά εντομοκτόνα όπως ο θερινός πολτός και τα άλατα καλίου.

7. Πώς κλαδεύεται η μυρτιά;

Κλαδεύουμε την μυρτιά κάθε χρόνο στα τέλη του χειμώνα για να διατηρήσουμε το σχήμα του φυτού σε θαμνώδη μορφή αν πρόκειται μεμονωμένο φυτό ή πιο αυστηρά αν είναι φυτεμένο σε φράχτη.

Κατά το κλάδεμα της μυρτιάς, αφαιρούμε ξερά και άρρωστα κλαδιά, καθώς και βλαστούς που μπλέκονται μεταξύ τους ώστε να έχει καλύτερο αερισμό το φυτό.

8. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της μυρτιάς;

Μπορούμε να φτιάξουμε καινούρια φυτά μυρτιάς εύκολα και οικονομικά με δύο βασικούς τρόπους εφαρμόζοντας: α) πολλαπλασιασμό με σπόρο και β) πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα 

α) Πολλαπλασιασμός μυρτιάς με σπόρο: Παίρνουμε σπόρους από τους ώριμους καρπούς της μυρτιάς μέσα στο χειμώνα για μπορέσουμε να τους φυτέψουμε μέσα στην άνοιξη και να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά μυρτιάς. Φυτεύουμε τους σπόρους της μυρτιάς σε γλαστράκια φυτωρίου σε συνθήκες 20-25°C για να βλαστήσουν γρηγορότερα και να αναπτυχθούν καινούρια φυτά.

β) Πολλαπλασιασμός μυρτιάς με μοσχεύματα: Φτιάχνουμε καινούρια φυτά μυρτιάς κόβοντας τρυφερά κλαδιά μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφή του φυτού, στις αρχές του καλοκαιριού ή πιο σκληρά τμήματα βλαστών μέσα στο φθινόπωρο. Φυτεύουμε τα κλαδάκια σε γλάστρες φυτωρίου σύμφωνα με τις οδηγίες του πολλαπλασιασμού φυτών με μοσχεύματα και μετά από 2-3 μήνες θα έχουμε καινούρια φυτά μυρτιάς.

Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

9. Κι ένα μυστικό για τη μυρτιά

Κατά την αρχαιότητα, η μυρτιά ήταν το ιερό φυτό της Θεάς Αφροδίτης και αποτελούσε σύμβολο ομορφιάς και νεότητας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (8)

  1. Vangelis
    13/11/2024

    Σας ευχαριστώ πολύ πολύ.

  2. Va9
    12/11/2024

    Καλημέρα θα ήθελα την συμβουλή σας για να βάλω μυρτιά στον μπαλκόνι σε γλάστρα ποία ποικιλία μου προτείνετε. Σας ευχαριστώ

    • θα μπορούσες να φυτέψεις την πυκνόφυλλη συμπαγή ποικιλία ή τη νάνα ποικιλία μυρτιάς σε γλάστρα στο μπαλκόνι σου.

  3. Βαγγέλης
    17/01/2024

    Έγραψα ότι την έχω στην Τρίπολη, το κρύο και ο πάγος είναι στην ημερήσια διάταξη, και η μυρτιά αντέχει μια χαρά.

  4. Βαγγέλης
    17/01/2024

    Να προσθέσω ότι με τους καρπούς φτιάχνεται λικέρ μύρτου, πανεύκολο: 600gr καρπών, τα μαζεύω Δεκέμβρη-Γεννάρη που έχουν μαυρίσει, τα αφήνουμε 2-3μέρες να μαραθούν, μετά σε 1 λίτρο καθαρό οινόπνευμα για 40 και μέρες σε γυάλινο δοχείο που κλείβει αεροστεγώς στο σκοτάδι, κουνώντας το κάθε τόσο, ετοιμάζουμε το κλασικό σιρόπι, 600gr ζάχαρης σε 1 λίτρο νερό, σουρώνουμε τα μύρτα, τα πιέζουμε να βγούν τα ζουμιά τους, προσθέτουμε το σιρόπι, ανακατεύουμε, φιλτράρουμε ξανά, το βάζουμε σε μπουκάλια και αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος, αφήνοντάς το να ξεκουραστεί κάνα δίμηνο.
    Έχω μια μυρτιά στην Τρίπολη, κάτι χρόνια, κοιτάζει προς νότο, που έχει θεριέψει, φέτος δεν έφτιαξα (600 γραμμάρια μύρτα είναι τουλάχιστον 2 μέρες κόπος)

  5. Ιφιγένεια
    17/01/2024

    Πήρα φέτος μια μυρτιά και ενώ πήγαινε πολύ καλά, ξαφνικά άρχισε να ρίχνει τα φύλλα της και έδειχνε ότι χαλάει. Τι μπορώ να κάνω???

    • Μπορείς να την κλαδέψεις και να προσθέσεις λίπασμα πλούσιο σε άζωτο για ανάπτυξη. Φρόντισε να την έχεις σε σημεία προστατευμένο από δυνατούς ανέμους και βοριάδες.

  6. Angela
    17/01/2024

    Εδώ που βρίσκομαι στην Αυστραλία η μυρτιά γίνεται δέντρο όπως και η γαρδένια και άλλα… Το έχω αυτό το δέντρο στο παράθυρο της κρεβατοκάμαράς μου….
    Είναι υπέροχο!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *