Μελιτζάνα σε γλάστρα: Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Η καλλιέργεια της μελιτζάνας σε γλάστρα στο μπαλκόνι είναι αρκετά εύκολη υπόθεση. Λαχανικό με σημαντική διατροφική αξία, η μελιτζάνα αποτελεί βασικό συστατικό πολλών καλοκαιρινών συνταγών μαγειρικής όπως τα γεμιστά, τα παπουτσάκια, το μπριάμ, ενώ μπορεί ακόμα να γίνει τηγανητή, ψητή, καθώς και μελιτζανοσαλάτα. Ας δούμε πώς μπορούμε να την καλλιεργήσουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή στη βεράντα μας και να απολαύσουμε νόστιμες μελιτζάνες στο πιάτο μας.
1. Τι ποικιλίες μελιτζάνας καλλιεργούμε στη γλάστρα;
Οι πιο γνωστές ποικιλίες μελιτζάνας που προτείνουμε για καλλιέργεια σε γλάστρα, μέσα στην άνοιξη, είναι οι παρακάτω:
Μελιτζάνα Λαγκαδά
Η ποικιλία μελιτζάνας Λαγκαδά είναι μέσης πρωϊμότητας, πολύ παραγωγική ποικιλία, με μεγάλο καρπό επιμήκης, άριστης ποιότητας και χρώματος έντονου βιολετί.
Μελιτζάνα φλάσκα
Η φλάσκα μελιτζάνα είναι μεσοπρώιμη ποικιλία μελιτζάνας με μεγάλους καρπούς, οβάλ – στρογγυλού σχήματος και χρώματος σχεδόν μαύρου.
Μελιτζάνα τσακώνικη
Η τσακώνικη μελιτζάνα είναι παραδοαιακή ποικιλία μελιτζάνας της Νότιας Ελλάδας, ενδείκνυται για πρώιμη καλλιέργεια, με επιμήκη καρπό 10-25 εκατοστών, με γλυκιά γεύση και χρώματος ανοιχτού μωβ με άσπρες ραβδώσεις.
Μελιτζάνα Σαντορίνης
Η μελιτζάνα Σαντορίνης είναι μια παραδοσιακή ποικιλία άσπρης μελιτζάνας με στρογγυλούς μεγάλους καρπούς, με ελάχιστους σπόρους και υπέροχη γλυκιά γεύση
2. Tι γλάστρα και τι φυτόχωμα χρειάζεται η μελιτζάνα;
Η μελιτζάνα αναπτύσσεται μέχρι ένα μέτρο σε ύψος. Για την καλλιέργεια της επιλέγουμε στρογγυλές γλάστρες, διαμέτρου 25-30 εκατοστά με τρύπα στην βάση για να έχουμε καλύτερη αποστράγγιση. Επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά για τη φύτευση. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε δικό μας μίγμα, ανακατεύοντας, τύρφη, κομπόστ, κοπριά και περλίτη σε αναλογία όγκου 3:1:1:1, καθώς και 3-4 κουταλιές της σούπας πλήρους βιολογικού λιπάσματος για να γίνει πιο γόνιμο.
3. Σε τι θέση τοποθετούμε τη γλάστρα με τη μελιτζάνα;
Τοποθετούμε τη γλάστρα με τη μελιτζάνα σε ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι, σχετικά προστατευμένη από τον αέρα. Η μελιτζάνα είναι τροπικό φυτό και αγαπά τη ζέστη. Όταν το φυτό της μελιτζάνας φτάσει τα 25-30 εκατοστά σε ύψος και δέσει καρπούς, θα χρειαστεί να το στηρίξουμε. Τοποθετούμε ένα μικρό καλάμι στο χώμα και πάνω σε αυτό δένουμε το φυτό της μελιτζάνας.
4. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση χρειάζεται η καλλιέργεια της μελιτζάνας στη γλάστρα;
Η μελιτζάνα είναι ένα φυτό που χρειάζεται πολύ νερό για να μπορέσει να ευδοκιμήσει και να μας χαρίσει καλή παραγωγή. Ποτίζουμε δυο φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο μέρες την θερμή περίοδο του καλοκαιριού. Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα της μελιτζάνας, κατά την περίοδο της ανθοφορίας, γιατί μπορεί να έχουμε πτώση ανθέων και μειωμένη παραγωγή καρπών. Σχετικά με τη λίπανση, ενσωματώνουμε δυο κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε μήνα, ενώ η συμπληρωματική λίπανση με ασβέστιο βοηθά για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ξηρής κορυφής.
5. Τι προστασία από ασθένειες και έντομα χρειάζεται η μελιτζάνα σε γλάστρα;
Για να αντιμετωπίζουμε με οικολογικό τρόπο, το μύκητα του ωιδίου που προκαλεί ένα άσπρισμα στα φύλλα της μελιτζάνας, καθώς και τον τετράνυχο που προσβάλλει τις μελιτζάνες στον λαχανόκηπο, σκονίζουμε με θειάφι πάνω στα φύλλα της μελιτζάνας. Συμπληρωματικά, για την προστασία της μελιτζάνας στη γλάστρα, από ασθένειες, έντομα και τετράνυχο, ψεκάζουμε με συνταγές προστασίας φυτών με φυσικά υλικά που προτείνουμε στο σχετικό μας άρθρο.
6. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια της μελιτζάνας σε γλάστρα
Η καλλιέργεια της μελιτζάνας στη γλάστρα μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά σε νότιες περιοχές χωρίς βαρύ χειμώνα. Αφού τελειώσει η καρποφορία της μελιτζάνας, κλαδεύουμε χαμηλά την μελιτζάνα για να αναπτυχθεί ξανά και να έχει ξανά μια πρώιμη καρποφορία.
Σχόλια (0)