Συμβουλές για καλλιέργεια μάνγκο

Συμβουλές για καλλιέργεια μάνγκο

Καιρός να δώσουμε λίγο εξωτικό χρώμα στον κήπο μας! Ας φυτέψουμε ένα δέντρο μάνγκο, για να γευτούμε μέσα στο καλοκαίρι τους τροπικούς του καρπούς, με την γλυκόξινη γέύση και την υψηλή διατροφική αξία. Το μάνγκο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες!

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μάνγκο για να καλλιεργήσουμε με καρπούς σε πρασινωπό, κοκκινωπό, κιτρινοπράσινο, πρασινοκόκκινο χρώμα. Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι οι Irwin, Tommy Atkins, Kent. Και να μην ξεχάσουμε. Το μάνγκο είναι δέντρο με πλούσια βλαστική ανάπτυξη που φτάνει συνήθως σε ύψος 5-10 μέτρα.

1. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια του μάνγκο;

Το μάνγκο μπορεί να καλλιεργηθεί σε ποικιλία εδαφών ακόμα και σε ασβεστώδη εδάφη, αν και ευδοκιμεί καλύτερα σε αμμώδη εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση. Θέλει ζεστές περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία, και αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες 24-27°C.

Το μάνγκο είναι κατάλληλο για καλλιέργεια στις νότιες περιοχές της Ελλάδος, όπως στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην νότια Πελοπόννησο. Είναι ευαίσθητο στο κρύο και σε θερμοκρασίες κάτω των 5°C, το μάνγκο παθαίνει ζημιές στα άνθη και στους καρπούς, υποβαθμίζοντας ποιοτικά και ποσοτικά την παραγωγή. Αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 0°C τα νεαρά δενδρύλλια και η φρέσκια βλάστηση καταστρέφονται.

Διαφήμιση

2. Πώς φυτεύουμε δέντρα μάνγκο;

Η φύτευση του μάνγκο γίνεται με νεαρά δενδρύλλια που διαθέτουν μπάλα χώματος σε λάκκους διαστάσεων 40×40 εκατοστών. Η συνήθης απόσταση φύτευσης είναι 10 μέτρα τόσο επί της γραμμής όσο και μεταξύ των γραμμών φυτεύσεως των δέντρων.

Κατάλληλη εποχή φύτευσης του μάνγκο, είναι μέσα στο φθινόπωρο μόλις ξεκινήσουν οι πρώτες βροχές ή νωρίς την άνοιξη. Μετά τη φύτευση των δενδρυλλίων του μάνγκο, ποτίζουμε με άφθονο νερό. Τα νεαρά δενδρύλλια μάνγκο πρέπει να προστατεύονται με ειδικό δίχτυ προστασίας από τους έντονους ανέμους, την παγωνιά και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

3. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια μάνγκο;

Το μάνγκο έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό και χρειάζεται πλούσιο και τακτικό πότισμα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Την περίοδο πριν την άνθιση ποτίζουμε λιγότερο για να βοηθήσουμε τα δέντρα να δημιουργήσουν άνθη.

Όσον αφορά τη λίπανση, στα πρώτα χρόνια καλλιέργειας του μάνγκο είναι απαραίτητη η εφαρμογή βιλογικών λιπασμάτων πλούσιων σε άζωτο, καθώς και η προσθήκη καλοχωνεμένης κοπριάς. Τα επόμενα χρόνια της καλλιέργειας, στα ενήλικα δέντρα μάνγκο, παρέχουμε πλήρες βιογικό λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού.

4. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το μάνγκο;

Τα πρώτα χρόνια διαμορφώνουμε το μάνγκο σε κυπελλοειδές σήμα με κενρικό κορμό και 4-5 κεντρικούς βραχίνοες. Το μάνγκο γενικότερα όπως και τα υπόλοιπα υποτροπικά φυτά χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα κάθε χρόνο. Στα ενήλικα δένδρα μάγκο, κατά το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας, απομακρύνουμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς, αραιώνουμε κλαδιά για να έχουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό μέσα στα δέντρα και καλύτερη καρποφορία.

Ο πολλαπλασιασμός του μάνγκο γίνεται με σπόρο, ο οποίος ωστόσο δεν δίνει ίδια φυτά με την ποικιλία του καρπού που προέρχεται. Γι’ αυτό το λόγο, το μάνγκο πολλαλασιάζεται κυρίως με εμβολιασμό διαφόρων υποκειμένων στην επιθυμητή ποικιλία μάνγκο.

5. Πότε συγκομίζεται το μάνγκο;

Οι καρποί του μάνγκο έχουν γρήγορη αύξηση και συγκομίζονται 2,5-3 μήνες μετά το δέσιμο του καρπού. Ανάλογα με την ποικιλία, οι καρποί του μάνγκο συγκομίζονται από τα τέλη της άνοιξης, μέσα στο Μάιο μέχρι τον τα μέσα φθινοπώρου, τον Οκτώβριο.

Η συγκομιδή του καρπού γίνεται όταν εξωτερικά κιτρινίζει, από πρασινωπός που είναι αρχικά, και εσωτερικά παραμένει συνεκτικός. 4-5 μέρες μετά τη συγκομιδή οι καρποί είναι έτοιμοι για κατανάλωση. Χρειάζεται προσοχή, καθώς αν κόψουμε τους καρπούς του μάνγκο πιο νωρίς, δεν θα ωριμάσουν σωστά και δεν θα έχουν πλούσια γεύση.

6. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του μάνγκο

H σημαντικότερη μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τη καλλιέργεια μάνγκο είναι η ανθράκωση που προκαλεί μαύρες κηλίδες σε φύλλα και καρπούς. Για την προληπτική οικολογική αντιμετώπιση της ανθράκωσης ψεκάζουμε με χαλκούχα διαλύματα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (16)

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΣΙΚΑΛΗΣ
    09/07/2024

    ποια εποχή ή χρονική περίοδο είναι η καταλληλότερη για τον εμβολιασμό ενός δενδρυλλίου μάνγκο με κλαδί από άλλο δενδρύλλιο μάνγκο ??????
    Πως γίνεται ο εμβολιασμός ??????
    Ευχαριστώ.

  2. Πέτρος Λαρετζάκης
    13/05/2024

    Mένω στην Ανάληψη του Δήμου Χερχονήσου της Κρήτης και το Mango tree είναι τριών χρόνων. Εχει ύψος 2,50 μ΄3τρα και είναι η πρώτη φορά που βλέπω μια ανθοφορία που μπορώ να τη χαρακτηρίσω υπερβολική.Βλέπω μια αυξητική τάση στους καρμπούς που τώρα εχουν μεγεθος ρεβυθιού. Ετώτηση: Πρέπει να αφαιρέσω μερικούς καρμπού και πόσους πρέπει να αφήσω σε κάθε (σταφύλι)? και δεύτερο με τι λίπασμα πρέπει να εμπλουτίσω το δένδρα αυτή τη περίοδο? και τέλος να συνεχίσω το καθημερινό πότισμα επειδή αυτή τη περίοδο η θερμοκρασία στην Κρήτη ειναι γύρω στους 30οC ;? EYΧΑΡΙΣΤΩ !

    • Καλύτερα να κάνεις αραίωμα των καρπών, πότιζε κάθε μέρα και πρόσθεσε πλήρες βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε κάλιο.

  3. Νίκος Τσιμέκας
    28/10/2023

    Χαίρεσθαι. Φύτευσα μάνγκο από κουκούτσι κ παράλληλα σε άλλο δοχείο έβαλα αβοκάντο. Στην αρχή είχαν κ τα δύο καλή ανάπτυξη. Όταν το αβοκάντο έγινε 20 cm., ξεράθηκε αφού το είχα μεταφυτεύση, το μάνγκο ήταν 10 cm με πολύ αργή ανάπτυξη. Το έβαλα σε μεγαλύτερο δοχείο, έχει αναπτύξει 5 ζευγάρια φύλλων (αντικριστά), το ύψος του τώρα είναι 15cm φυτεμένο προ 3μήνου, κ οι άκρες των πιό παλιών φύλλων κ περιμετρικά έχουν χαλκό χρώμα. Είναι μύκητας ή κάτι στην ρίζα? Τι πρέπει να κάνω για να σωθεί?

  4. Στέλιος Εμμανουηλίδης
    05/11/2022

    Καλησπέρα, θα ευδοκιμούσε το μάνγκο στην Κρήτη? Έχει μεγάλο ριζικο σύστημα?

    • Καλημέρα Στέλιο. Ευδοκιμεί σε περιοχές που δεν έχουν έντονη παγωνιά, και σε περιοχές της Κρήτης. Έχει ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα.

  5. Απόστολος
    03/03/2021

    Καλησπέρα. Τα μάνγκο είναι αυτογόνιμα? Επίσης την ίδια απορία έχω και για τις γκουάβες. Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Απόστολε. Οι περισσότερες ποικιλίες μάνγκο καθώς και γκουάβα είναι αυτογόνιμες και δεν χρειάζονται δεύτερη ποικιλία ως επικονιάστρια.

  6. Σπυρος
    14/09/2020

    Γεια σας ειμαι απο την λευκαδα και εχω εναν κηπο σε σχετικα μεγαλο υψομετρο περιπου τετρακοσια μετρα.εχω ενα προστατευμενο σημειο που καλιεργω εξι ξινοδεντρα χωρις κανενα προβλημα ακομη και τους ποιο κρυους χειμωνες.μηπως μπορειτε να μου πειτε ποια υποτροπικα θα ηταν συνετο να δοκιμασω;ευχαριστω

    • Καλησπέρα Σπύρο. Μπορείς δοκιμαστικά να φυτέψεις ένα μάνγκο και ένα αβοκάντο, αλλά θα ήταν καλό να τα σκεπάσεις την περίοδο του χειμώνα για προστασία από την παγωνιά, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια της καλλιέργειας.

  7. Maria Nestoros
    15/05/2020

    Kypros eimai apo pou mporw na vrw fito k an mporw na fytepsw to koukoutsi???

    • Καλημέρα Μαρία. Θα πρέπει να απαυθυνθείς σε φυτώρια της πειροχής σου. Μπορείς να φυτέψεις το κουκούτσι του μάνγκο για να σου δώσει δεντράκι αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να το εμβολιάσεις με επιθυμητή ποικιλία.

  8. Μάριος
    06/04/2020

    Έχω φυτέψει δύο φυτά μάγκο την άνοιξη. Με χαρά τα έβλεπα να μεγαλώνουν ομαλά. Μπήκε το φθινόπωρο και η πρόοδος ήταν τέλεια. Το Δεκέμβριο άρχισαν να μαραίνονται τα φύλλα και σιγά-σιγά ξεράθηκαν. Από το κρύο είναι από το πολύ νερό δεν έχω καταλάβει. Να προσπαθήσω ξανά ή άδικος κόπος το έδαφος δεν είναι πρόσφορο; Στην πραγματικότητα ο έδαφος κρατά πολύ υγρασία.

    • Καλησπέρα Μάριε. Πιθανότατα, είναι από την πολύ παγωνιά που μαράθηκαν τα φύλλα του μάνγκο. Πάντως, είναι σημαντικό να στραγγίζει το νερό στο έδαφος που έχουμε φυτέψει αβοκάντο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *