Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου μας
Η μαγειρική σόδα είναι ένα πολύ χρήσιμο φυσικό υλικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στον κήπο για προστατέψουμε τα φυτά μας από έντομα και ασθένειες. Κι αν μέχρι τώρα οι χρήσεις της μαγειρικής σόδας που γνωρίζαμε αφορούσαν μόνο την κουζίνα, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε, καθώς πρόκειται για ένα πραγματικό θησαυρό για τον κήπο μας!
Η μαγειρική σόδα έχει ευεργετικές ιδιότητες για τα φυτά και χρησιμοποιείται για προστασία σε λαχανικά, λουλούδια, ακόμα και στο γκαζόν. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η δράση της μαγειρικής σόδας είναι πιο αποτελεσματική σε προληπτικό επίπεδο και λιγότερο αποδοτική όταν έχουμε εκτεταμένες εντομολογικές και μυκητολογικές προσβολές.
1. Μαγειρική σόδα για προστασία σε λαχανικά
Για την αντιμετώπιση εντόμων που προσβάλλουν τα κηπευτικά μας (όπως ο αλευρώδης, η μελίγκρα κι ο τετράνυχος), καθώς και μυκητολογικών ασθενειών (ωίδιο, περονόσπορος), ετοιμάζουμε αυτοσχέδιο οικολογικό σκεύασμα για να προστατέψουμε τα φυτά μας.
Υλικά
1 κουταλιά γλυκού μαγειρικής σόδας
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδου
2 λίτρα νερό
2. Μαγειρική σόδα για προστασία σε καλλωπιστικά φυτά
Για την αντιμετώπιση εντόμων (όπως η μελίγκρα κι ο τετράνυχος) και μυκητολογικών ασθενειών (ωίδιο, σκωρίαση, μελανή κηλίδωση) που προσβάλλουν τα λουλούδια μας, ψεκάζουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα.
Υλικά
1 κουταλιά γλυκού μαγειρικής σόδας
1 κουταλιά γλυκού παραφινέλαιο (θερινός πολτός)
2 λίτρα νερό
3. Μαγειρική σόδα στο γκαζόν
Για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών που δημιουργούν προβλήματα στον χλοοτάπητα, ακολουθούμε την παρακάτω συνταγή για να φτιάξουμε αυτοσχέδιο οικολογικό σκεύασμα που χρησιμοιούμε για προληπτική προστασία του γκαζόν.
Υλικά
1 κουταλιά γλυκού μαγειρικής σόδας
1 κουταλιά σούπας σακχαρούχου γάλακτος
2 λίτρα νερό
4. Μαγειρική σόδα για να διατηρήσουμε λουλούδια σε βάζο
Αν βάλουμε 2 κουταλιές της σούπας μαγερική σόδα, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού σε μισό λίτρο χλιαρό νερό και το τοποθετήσουμε σε βαζο, τα λουλούδια μας θα διατηρηθούν περισσότερο καιρό έχοντας μεγαλύτερη ζωντάνια στα χρώματα τους.
Πώς εφαρμόζουμε τις συνταγές με μαγειρική σόδα στα φυτά;
Η εφαρμογή των παραπάνω συνταγών με βάση τη μαγειρική σόδα είναι ιδιαίτερα απλή. Αναμειγνύουμε τα υλικά της συνταγής σε χλιαρό νερό διατηρώντας σωστή αναλογία βάσει της ποσότητα του ψεκαστικού υγρού που θα χρησιμοποιήσουμε. Ψεκάζουμε με το ψεκαστηράκι μας κάνοντας πολύ καλή διαβροχή στο φύλλωμα των φυτών μέχρι να αρχίζει να σουρώνει. Επαναλαμβάνουμε κάθε βδομάδα αν έχουμε εκτεταμένη προσβολή ή καθε 2 βδομάδες αν ψεκάζουμε σε προληπτικό επίπεδο.
Ο ψεκασμός πρέπει πάντα να γίνεται κατά το σούρουπο, όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 30°C για να μην έχουμε προβλήματα από εγκαύματα στα φυτά. Μετά την εφαρμογή, ξεπλένουμε καλά το ψεκαστηράκι μας για να αποφύγουμε φθορές στα λάστιχά του και το αποθηκεύουμε μέχρι την επόμενη φορά.
Κι ένα μυστικό για την μαγειρική σόδα στα φυτά
Πρέπει να σημειώσουμε ότι το ψεκαστικό υγρό που φτιάχνουμε με βάση τις συνταγές με μαγειρική σόδα, μπορεί να διατηρηθεί μέχρι 24 ώρες στο ψεκαστηράκι μας. Φροντίζουμε, λοιπόν, να φτιάχνουμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε για να κάνουμε ένα ψέκασμα στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας, καθώς αν περισσέψει δε μπορούμε να το αποθηκεύσουμε και να το επαναχρησιμοποιήσουμε.
Έχω δύο μεγάλους νομίζω κέδρους , δεν τους ποτίζω στην ρίζα, αλλά ποτίζω τα φυτά που υπάρχουν γύρω, τώρα τελευταία έχουν γεμίσει με κάτι που μοιάζει με ρετσίνι τι μπορώ να κάνω? είναι δύσκολο να το ραντισω . Ευχαριστώ
Κάνε πότισμα με διάλυμα χαλκού (γαλαζόπετρα) στη ρίζα και επανέλαβε μετά από δύο εβδομάδες.
Παρακαλώ την συμβουλή σας για την ορχιδέα μου.
Έχει μείνει μόνο με τα φύλλα της εδώ και πολύ καιρό.
Άκουσα πως η σόδα βοηθάει στην ανθοφορία.
Έχετε κάποια συνταγή να μου δώσετε;
Ευχαριστώ.
Δεν έχουμε υπόψη μας σχετική συνταγή. Μπορείς να προμηθευτείς ειδικό λίπασμα για ορχιδέες για να ψεκάζεις τα φύλλα.
Αγαπητέ κύριε Λιονουδάκη,
Η αγαπημένη μου τριανταφυλλιά που γενικά είναι πολύ ευαίσθητη στο ωίδιο (και πρόσφατα έκανε θεραπεία με μυκητοκτόνο-ενάμιση μήνα πριν) φαίνεται να υποτροπίασε. Μαζί με το χνούδι πρέπει να έχει και τετράνυχο και σκωρίαση! Όλα σε αρχικό στάδιο. Πείτε μου, πιστεύετε το μίγμα με το θερινό και τη σόδα θα δουλέψει (και αν ναι κάθε πότε και για πόσο);
Μήπως πρέπει να καταφύγω σε κάτι πιο ισχυρό; Τί γνώμη έχετε;
Σας ευχαριστώ,
Λένα
Καλησπέρα Λένα. Μπορείς να κάνεις εναλλαγές συμπληρωματικά και με βρέξιμο θειάφι που είναι για ψεκασμό για να αντιμετωπίσεις ωίδιο και τετράνυχο. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται κάθε βδομάδα.
Έχω μια ερώτηση γιατί βάζετε σακχαρούχο γάλα στη συνταγή για το γκαζόν; Χρειαζόμαστε το ph του ή συστατικά που περιέχει;
Και κάτι ακόμα θα μπορούσα να ψεκάσω τις πιπεριές μου προληπτικά με σακχαρούχο γάλα (πχ. 1 ή 2 κουταλάκια στο μισό λίτρο νερό) για να πάρουν ασβέστιο/φώσφορο κλπ;
Καλησπέρα Μιχάλη. Η χρήση του γάλακτος συμβάλλει στη μυκητολογική προστασία. Σχετικά με τις πιπεριές σου, δες περισσότερες πληροφορίες για την χρήση του γάλατος στα φυτά στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ ΚΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ! ΧΡΥΣΑΦΙΑ! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ! ΝΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ! ΥΓΕΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ! ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!
Καλησπέρα Ιωάννα. Σε ευχαριστούμε για τα όμορφα και γλυκά λόγια. Χαιρόμαστε πολύ που μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας για τα φυτά με όλους εσάς που αγαπάτε τα φυτά και την κηπουρική. Καλές γιορτές με υγεία και χαρά.
Καλημέρα σας!
Έχω μια γλάστρα με καφτερες πιπεριές στο παράθυρο μου! Την περασμένη βδομάδα ενώ δεν είχε κανένα πρόβλημα,άρχισαν τα φυλλα της να γυρίζουν προς τα μέσα, και να πέφτουν. Είναι πάνω από ένα μέτρο και ηταν γεμάτη λουλουδια και μικρά πιπερακια. Τώρα όλα τα ρίχνει και άρχισε να χαλάει. Πες τε μου σας παρακαλώ τι να κάνω για να την σωσω; Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!
Φιλικά
Κωνσταντίνος
Καλησπέρα Κωνσταντίνε.
Ψέκασε άμεσα την πιπεριά με βιολογικό σκεύασμα χαλκού για να προστατέψεις το φύλλωμα της και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση του φυτού. Στα τέλη του χειμώνα, πρέπει να κλαδέψεις το φύλλωμα και τους βλαστούς της για να αναβλαστήσει μέσα στην άνοιξη.
Παρακαλώ εκθεσατε φυσικούς βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης της μάστιγας των εσπεριδοειδων, του villoknisti.
Καλησπέρα Δημήτρη. Δες το σχετικό μας άρθρο για την αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη στα εσπεριδοειδή με φυσικούς οικολογικούς τρόπους.
Τετοια εποχη καθε χρονο το νυχτολουλουδο μου πιανει κατι λευκα [μαλλον ψωριαση]την κλαδεψα αλλα δεν εφυγαν,μπορω να κανω κατι αλλο?
Καλησπέρα Δημήτρη.
Μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού για να αντιμετωπίσεις το έντομο της βαμβακάδας (κοκκοειδή)) που εχει προσβληθεί το νυχτολούλουδο σου.
Καλησπέρα Γιατί μου κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς;;
Καλησπέρα Στράτο. Το κιτρίνισμα των φύλλων της τριανταφυλλιάς μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα, σε έλλειψη σιδήρου ή σε προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΧΩ ΕΝΑ ΜΠΕΝΖΑΜΙΝ ΣΕΓΛΑΣΤΡΑ.ΕΠΕΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΞΕΡΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Καλησπέρα Μαίρη. Κάνε ένα κλάδεμα του μπέντζαμιν και ψέκασε με διάλυμα χαλκού για την απολύμανση από ασθένειες. Ίσως να θέλει μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.
Γειά σας,
Έχω έναν ιβίσκο που έχει πιάσει σαν ψιλή μελίγκρα και ιστό αράχνης σε κάθε κλαδί. Έχει αρχίσει και κιτρινίζει τα φύλλα και φαίνεται καχεκτικός, ενώ είναι ένα μέτρο ψηλός. Μπορώ να τον σώσω; Τι κάνω με λίπανση ; Είναι κατάλληλη εποχή τώρα; Συνήθως του ρίχνω κομπλεζαλ.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Αναστασία
Καλησπέρα Αναστασία. Πιθανότατα, ο ιβίσκος σου έχει προσβληθεί από τετράνυχο. Δες το αναλυτικό μας άρθρο για την αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο. Μπορείς να βάλεις αυτή την εποχή κοκκώδες λίπασμα στον ιβίσκο σου. Δες το αναλυτικό μας άρθρο για την φροντίδα του ιβίσκου.
Εχω αβοκαντο απο κουκουτσιεδω 6 μ7 χρονια εχουν γινει τεραστια ομως ποτε δεν εβγαλαν καρπο. Μπορειται να μου πειτε γιατι
Καλημέρα Νικολή. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να μην κάνει καρπούς το αβοκάντο αλλά πιθανότατα επειδή φύτεψες σπόρο, το αβοκάντο σου θα πρέπει να εμβολιαστεί με την κατάλληλη ποικιλία. Δες αναλυτικές συμβουλές για την καλλιέργεια του αβοκάντο στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Κύριε Λιονουδάκη, πώς μπορώ να προστατέψω τα πράσινα κρεμμυδάκια αυτή την εποχή με κάποιο βιολογικό σκεύασμα ,για να είναι κατάλληλα προς βρώσιν;
Καλησπέρα Ευαγγελία. Πρόσθεσε ένα βιολογικό λίπασμα αζώτου για να αναπτυχθούν τα φρέσκα κρεμμυδάκια σου.
Καλημέρα και ευχαριστώ εκ των προτέρων.Φυτεψαμε βέργες αμπελου σε σακουλάκια.Οσες πιάσουν,μέχρι πόσο καιρό μπορώ να τις διατηρήσω μέχρι να φυτευτουν οριστικα;
Καλημέρα Ανδρέα. Μπορείς να τα διατηρήσεις τα αμπέλια μέχρι τέλη Απριλίου και μετά καλό είναι να τα μεταφυτεύσεις στην οριστική τους θέση.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΛΙΟΝΟΥΔΑΚΗ.
ΑΝ ΠΕΡΙΣΕΨΕΙ ΣΕ ΨΕΚΑΣΤΗΡΑ ΧΑΛΚΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Η ΧΑΛΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΑΜΕ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Καλησπέρα Στέλιο. Μετά τον ψεκασμό με διάλυμα χαλκού, πετάμε ότι έχει περισσέψει καθώς δεν μειώνεται η δραστικότητα του ενώ παράλληλα δημιουργεί προβλήματα στα πλαστικά μέρη της ψεκαστήρας που παραμένει.
Καλησπέρα σας θα να σας ρωτήσω ποτέ μπορώ να τους μεταφύτευση
Μεταφύτευση είναι καλύτερα να γίνει στις αρχές του φθινοπώρου ή στις αρχές της άνοιξης.