10 μυστικά για την καλλιέργεια της λεμονιάς (+video)

λεμονια καλλιεργεια φροντιδα

Η λεμονιά είναι το πιο αγαπημένο καρποφόρο δέντρο που συναντάμε σε κάθε κήπο και αυλή των ελληνικών σπιτιών.

Καλλιεργείται για το χυμό των ζουμερών λεμονιών της που χρησιμοποιούμε για να νοστιμίσουμε τις σαλάτες, τα φαγητά μας, τις σάλτσες, τα ροφήματα, τα ποτά, και τα κοκτέιλ αλλά και για τη φλούδα της που μας χαρίζει υπέροχο γλυκό του κουταλιού.

Η καλλιέργεια της λεμονιάς ανήκει στα εσπεριδοειδή δέντρα, μαζί με την καλλέργεια της πορτοκαλιάς, την καλλιέργεια της μανταρινιάς, την καλλιέργεια του γκρέιπφρουτ και την καλλιέργεια του κουμκουάτ. Αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα και μπορεί να φτάσει σε ύψος 5-6 μέτρων, αν και συνήθως τη διατηρούμε πιο χαμηλά για δική μας ευκολία.

Τα φύλλα της λεμονιάς έχουν γυαλιστερό πράσινο χρώμα και όταν τα τρίψουμε αναδίδουν το χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού. Τα πανέμορφα άνθη της, οι αρωματικοί λεμονανθοί, έχουν άσπρο χρώμα εξωτερικά και λίγο μωβ εσωτερικά, αναδίδουν ένα πολύ γλυκό άρωμα.

Ο χυμός των λεμονιών είναι όξινος και εξαιρετικά υγιεινός, καθώς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φώσφορο, κάλιο και υδατάνθρακες. Θεωρείται ότι βοηθά στον μεταβολισμό του σώματος και έχει θετική επίδραση στην απώλεια βάρους.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες ποικιλίες λεμονιάς μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για να απολαύσουμε μία πλούσια συγκομιδή από ζουμερά λεμόνια για το σπίτι και την κουζίνα μας.

1. Ποιες είναι οι βασικές ποικιλίες λεμονιάς που καλλιεργούνται στην Ελλάδα;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται στην χώρα μας όπως η Lisbon, η Eureka και η Interdonato αλλά και αρκετές ελληνικές όπως η Μαγληνή, η Καρυστινή που είναι αρκετά διαδεδομένες, καθώς και οι ποικιλίες Αδαμοπούλου και Ζαμπετάκη που φυτεύονται εκτεταμένα τα τελευταία χρόνια.

  • Ποικιλία λεμονιάς Eureka: Ιταλικής προέλευσης, μέτριας ζωηρότητας, χωρίς αγκάθια, πολύ παραγωγική ποικιλία που δίνει καρπούς σχετικά μικρού μεγέθους, με μέτριο πάχος φλοιού, σχετικά τραχιά επιφάνεια και λίγα ή καθόλου σπόρια (κουκούτσια). Ωριμάζει κυρίως από τα τέλη του χειμώνα μέχρι τις αρχές καλοκαιριού.
  • Ποικιλία λεμονιάς Lisbon: Ο καρπός της Lisbon μοιάζει με την Eureka, με μέτριο μέγεθος καρπού, λίγα σπόρια, πολύ ξινή και πλούσια σε χυμό. Πορτογαλικής προέλευσης ποικιλία που είναι σχετικά ανθεκτική στον παγετό, στους ανέμους, και στον καύσωνα. Είναι μέτρια παραγωγική ποικιλία και δίνει καρπούς από τα τέλη του χειμώνα μέχρι τις αρχές της άνοιξης.
  • Ποικιλία λεμονιάς Interdonato: Ποικιλία που κατάγεται από τη Σικελία, χωρίς αγκάθια, με μεγάλο μέγεθος καρπού, επιμήκη, γυαλιστερό και λείο, με μέτριο πάχος φλοιού. Δίνει παραγωγή το φθινόπωρο κα την άνοιξη.
  • Ποικιλία λεμονιάς Μαγληνή: Πολύ διαδεδομένη στον ελληνικό χώρο και παραγωγική ποικιλία λεμονιάς που διαθέτει καλής ποιότητας καρπό με λεπτό φλοιό που ωριμάζει στις αρχές του φθινοπώρου. Θεωρείται ευαίσθητη στην ασθένεια της κορυφοξήρας. 
  • Ποικιλία λεμονιάς Καρυστινή: Παραγωγική ποικιλία, αρκετά διαδεδομένη στον ελληνικό χώρο, πλούσια σε χυμό αρκετά όξινο και με τραχύ φλοιό. Ωριμάζει από τα τέλη φθινοπώρου μέχρι και τις αρχές άνοιξης και είναι μέτρια ανθεκτική στην ασθένεια της κορυφοξήρας.
  • Ποικιλία λεμονιάς Αδαμοπούλου: Παραγωγική ποικιλία με καταγωγή από την Κρήτη, με μέτριο μέγεθος καρπού, με λίγους σπόρους που δίνει καρποφορία και το καλοκαίρι. Παρουσιάζει σχετική ανθεκτικότητα στην ασθένεια της κορυφοξήρας.
  • Ποικιλία λεμονιάς Ζαμπετάκη: Παραγωγική ποικιλία που δίνει καρπό και το καλοκαίρι και είναι σχετικά ανθεκτική στην κορυφοξήρα. Ο καρπός της είναι σχετικά μεγάλου μεγέθους, χωρίς σπόρους, με παχύ φλοιό και τραχιά επιφάνεια.
Διαφήμιση

2. Που ευδοκιμεί η καλλιέργεια της λεμονιάς και τι συνθήκες χρειάζεται για να αναπτυχθεί;

Οι λεμονιές χρειάζονται δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες, για να ευδοκιμήσουν. Η καλλιέργεια της λεμονιάς δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός εμφανίζει μειωμένη παραγωγή και καχεκτικότητα.

Οι ψυχροί άνεμοι κατά το χειμώνα μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στις λεμονιές, και περισσότερο στα νεαρά δενδρύλλια. Επίσης, οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, που συνοδεύονται από χαμηλά ποσοστά υγρασίας, πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα στα φύλλα και τους καρπούς.

Σχετικά με το έδαφος, η λεμονιά ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης εδάφη, με καλή αποστράγγιση, χαμηλή αλατότητα και χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

3. Πώς καλλιεργούμε λεμονιά σε γλάστρα;

Μπορούμε να φυτέψουμε λεμονιά σε γλάστρα και να την τοποθετήσουμε σε μια προστατευμένη θέση στο μπαλκόνι ή τη βεράντα μας για να μεγαλώσει. Επιλέγουμε ηλιόλουστο σημείο με νότιο προσανατολισμό για να τοποθετήσουμε τη γλάστρα με τη λεμονιά μας για να μας δώσει μεγαλύτερη καρποφορία.

Για τη φύτευση της λεμονιάς, χρησιμοποιούμε μία μεγάλη πήλινη ή πλαστική γλάστρα, με βάθος και διάμετρο τουλάχιστον 40-50 εκατοστών, ώστε να αναπτυχθεί το ριζικό της σύστημα.

Προσθέτουμε στη γλάστρα φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό για καρποφόρα δέντρα, ενισχυμένο με θρεπτικά συστατικά για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει η λεμονιά μας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η καλλιέργεια λεμονιάς σε γλάστρα γίνεται περισσότερο για καλλωπιστικό σκόπο και όχι τόσο για παραγωγή λεμονιών. Η ανάπτυξη και η καρποφορία του δέντρου σε γλάστρα είναι πολύ περιορισμένη, συγκριτικά με τις λεμονιές που έχουν φυτευθεί στο έδαφος.

λεμονιά σε γλάστρα
5 μυστικά για φροντίδα λεμονιάς σε γλάστρα

4. Πόσο συχνά ποτίζουμε τις λεμονιές;

H καλλιέργεια της λεμονιάς θέλει τακτικά ποτίσματα για να διατηρεί εδαφική υγρασία. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου απαιτείται πότισμα τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα, ενώ κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού χρειάζεται 2-3 ποτίσματα τη βδομάδα.

Η συχνότητα και η ποσότητα του ποτίσματος εξαρτάται από την ηλικία των δέντρων, τις θερμοκρασίες που επικρατούν καθώς και τον τύπο του εδάφους.

Για παράδειγμα, σε αμμώδη εδάφη που στραγγίζουν γρήγορα, η λεμονιά χρειάζεται τακτικότερα ποτίσματα σε μικρότερη ποσότητα. Τα νεόφυτα δενδρύλλια λεμονιάς θέλουν τακτικό πότισμα μέχρι να αναπτυχθεί καλά το ριζικό τους σύστημα.

Κατά την περίοδο της ανθοφορίας, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα καθώς προκαλείται πτώση των ανθέων της λεμονιάς και κατά συνέπεια μειωμένη παραγωγή.

5. Τι λίπασμα θέλει η καλλιέργεια της λεμονιάς;

Για να μας δώσει καλή και ποιοτική παραγωγή, η λεμονιά χρειάζεται τακτική λίπανση με πλήρη βιολογικά λιπάσματα, πλούσια σε ιχνοστοιχεία. Βάζουμε λίπασμα τρεις φορές, ανά δύο μήνες, από Φεβρουάριο ως Ιούνιο και δύο φορές το φθινόπωρο, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο.

Ενσωματώνουμε στο χώμα την κατάλληλη ποσότητα λιπάσματος ανάλογα την ηλικία της λεμονιάς. Ενδεικτικά για λεμονιές, δέκα ετών, προσθέτουμε περίπου ένα κιλό βιολογικό λίπασμα σε κάθε λίπανση.

Η καλλιέργεια της λεμονιάς είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε σίδηρο και χρειάζεται συμπληρωματική λίπανση προσθέτοντας χηλικό σίδηρο, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η πτώση των φύλλων της λεμονιάς καθώς και η πτώση ανθέων μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα.

Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά
Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά

6. Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της λεμονιάς;

Οι λεμονιές κλαδεύονται μέσα στην άνοιξη μέχρι τα μέσα καλοκαιριού, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Το κλάδεμα της λεμονιάς διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται στα νεαρά δέντρα λεμονιάς και σε κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται στα ενήλικα δέντρα λεμονιάς όπως αναλυτικά περιγράφουμε παρακάτω:

  • Κλάδεμα διαμόρφωσης σε νεαρά δέντρα λεμονιάς: Πραγματοποιούμε ελαφρύ κλάδεμα στη λεμονιά διατηρώντας 3-4 κεντρικούς βραχίονες και διαμορφώνοντας την σε κυπελλοειδές σχήμα. Αν οι λεμονιές δεν κλαδευτούν ελαφρά κατά τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης στο χωράφι, στα επόμενα στάδια ανάπτυξης θα χρειαστούν πολύ αυστηρό κλάδεμα και θα καθυστερήσει το ξεκίνημα της καρποφορίας των λεμονιών.
  • Κλάδεμα καρποφορίας της λεμονιάς: Στο κλάδεμα καρποφορίας της λεμονιάς, αφαιρούμε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς για καλύτερο αερισμό και φωτισμό του δέντρου, μικραίνουμε το μήκος στους υπόλοιπους για να διατηρούμε σταθερό το ύψος της λεμονιάς και αφαιρούμε τις ποδιές που έχουν εξασθενήσει και παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγικότητα. Το κλάδεμα καρποφορίας γίνεται κάθε 1-2 χρόνια.
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της λεμονιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της λεμονιάς

7. Ποιες είναι οι κυριότερες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια της λεμονιάς;

Η πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια της λεμονιάς είναι η κορυφοξήρα, η όποια αρχικά εμφανίζεται με κιτρίνισμα στα φύλλα που σταδιακά ξεραίνονται. Στη συνέχεια τα φύλλα πέφτουν και παρατηρείται ξήρανση των ακραίων βλαστών της λεμονιάς.

Κορυφοξήρα εσπεριδοειδών
Αντιμετώπιση για την κορυφοξήρα της λεμονιάς

Η ανθράκωση είναι μία ακόμη ασθένεια που προσβάλλει τη λεμονιά, προκαλώντας προκαλώντας καστανές κηλίδες στα φύλλα και τους καρπούς, καθώς επίσης ξήρανση των βλαστών της κορυφής. Για την προληπτική αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών της λεμονιάς, ψεκάζουμε το φύλλωμα της με βιολογικά σκευάσματα χαλκού.

Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες
Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες

Σχετικά με τα έντομα που προσβάλλουν το φύλλωμα και τους καρπούς της λεμονιάς, σημαντικές ζημιές προκαλούν ο ψευδόκοκκος (ή βαμβακάδα), η κόκκινη ψώρα, ο αλευρώδης, ο θρίπας και ο φυλλοκνίστης της λεμονιάς. Για την προστασία από τις εντομολογικές προσβολές της λεμονιάς, κάνουμε ψεκασμούς με βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως ο θερινός πολτός και τα άλατα καλίου.

Αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη στη λεμονιά
Αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη στη λεμονιά

8. Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που μπορεί να συναντήσουμε στην καλλιέργεια της λεμονιάς;

Η λεμονιά μπορεί να παρουσιάσει αρκετά προβλήματα όπως κίτρινα φύλλα, μαύρα φύλλα, πτώση των φύλλων, πτώση των ανθών ή να μην δένουν οι καρποί. Παρακάτω βλέπουμε τις πιθανές αιτίες των προβλημάτων για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Οι λεμονιές μπαίνουν σε παραγωγή μετά τα πρώτα 3-5 χρόνια. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων είναι οι βασικοί λόγοι που δημιουργούν προβλήματα στην καρποφορία της λεμονιάς. Επιπλέον, το υπερβολικό πότισμα στο στάδιο της ανθοφορίας εμποδίζει τη λεμονιά να “δέσει” τα άνθη και να δώσει καρπούς.

γιατι δεν κανει λεμονια
Γιατί δεν κάνει λεμόνια η λεμονιά;

Τα φύλλα της λεμονιάς κιτρινίζουν σε περίπτωση έλλειψη θρεπτικών στοιχείων όπως αζώτου, σιδήρου, ψευδαργύρου και μαγνησίου και θα πρέπει να γίνει κατάλληλη λίπανση. Επίσης, τα φύλλα της λεμονιάς μπορεί να κιιτρινίσουν σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας ή αν oι λεμονιές έχουν μείνει απότιστες.

Τα μαύρα φύλλα, δηλαδή φύλλα λεμονιάς που καλύπτονται από ένα μαύρο στρώμα, προκαλούνται από τον μύκητα της καπνιάς που αναπτύσσεται πάνω σε μελιτώματα από έντομα όπως η μελίγκρα (αφίδες), ο αλευρώδης της λεμονιάς, η ψώρα των φυτών (κοκκοειδή) και τον ψευδόκοκκο (βαμβακάδα).

Καπνιά, αντιμετώπιση του μύκητα που προκαλεί μαύρισμα στα φυτά
Καπνιά, αντιμετώπιση του μύκητα που προκαλεί μαύρισμα στα φυτά

Τα φύλλα της λεμονιάς μπορεί να πέσουν λόγω έντονης παγωνιάς και δυνατών βοριάδων την περίοδο του χειμώνα. Επίσης, μπορεί να πέσουν αν μείνουν απότιστες σε συνθήκες έντονου καύσωνα ή λόγω υπερβολικής λίπανσης με λίπασμα αζώτου.

Τα άνθη της λεμονιάς μπορεί να πέσουν και να μην δέσει καρπούς λόγω έντονου δυνατού ανέμου κυρίως βοριά που θα κάψει το άνθος. Επίσης, τα άνθη της λεμονιάς μπορεί να πέσουν σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας ή αν προσθέσουμε μεγάλες ποσότητες λιπάσματος αζώτου.

Διαφήμιση

9. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της λεμονιάς;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά λεμονιάς και να πολλαπλασιάσουμε αγαπημένες ποικιλίες λεμονιάς με 3 τρόπους: α) με εμβολιασμό της επιθυμητής ποικιλίας σε δέντρο λεμονιάς, β) κόβοντας τμήματα βλαστών (μοσχεύματα) και γ) με κουκούτσια (σπόρους).

  • Μπόλιασμα της ποικιλίας: Ο συνήθης τρόπος πολλαπλασιασμού της λεμονιάς στα φυτώρια γίνεται με εμβολιασμό των επιθυμητών ποικιλιών σε κατάλληλα υποκείμενα όπως το Citrus volcameriana.Η κυριότερη μέθοδος πολλαπλασιασμού είναι με ενοφθαλμισμό με Τ ή με ανεστραμμένο Τ. Κατάλληλη εποχή για να εμβολιάσουμε τη λεμονιά, είναι στις αρχές της άνοιξης, Μάρτιο και Απρίλιο καθώς και το φθινόπωρο.
5 τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων
5 τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων
  • Πολλαπλασιασμός με σπόρο (κουκούτσι): Η λεμονιά μπορεί να πολλαπλασιαστεί φυτεύοντας σπόρο (κουκούτσι), αλλά με αυτό τον τρόπο δίνει φυτό που δεν έχει όμοια χαρακτηριστικά με τον σπόρο από τον οποίο προέρχεται. Στην περίπτωση αυτή, αφού βλαστήσει και αναπτυχθεί ο σπόρος, γίνεται μπόλιασμα με την επιθυμητή ποικιλία λεμονιάς για να εξασφαλίσουμε δέντρο με τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας που επιθυμούμε.
  • Πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα: Η λεμονιά πολλαπλασιάζεται εύκολα με τμήματα βλαστού (μοσχεύματα) μήκους 15-20 εκατοστών που παίρνουμε από υγιείς δυνατούς βλαστούς την περίοδο της άνοιξης. Φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλάστρες φυτωρίου και τα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον. Ποτίζουμε κάθε 2 μέρες για να διατηρούμε υγρασία στο χώμα. Μετά από 2-3 μήνες, τα μοσχεύματα έχουν ριζώσει και μπορούμε να τα φυτέψουμε στην οριστική τους θέση.
λεμονια πολλαπλασιασμος
Πολλαπλασιασμός λεμονιάς: Πώς δημιουργούμε νέα φυτά

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της λεμονιάς

Η συγκομιδή της λεμονιάς γίνεται όταν τα λεμόνια αποκτήσουν ανοιχτό πράσινο ή πρασινοκίτρινο χρώμα και ο φλοιός τους είναι λείος. Για να διατηρήσουμε περισσότερο χρόνο τα λεμόνια μετά τη συγκομιδή, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο μέσα σε νάιλον σακούλα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (185)

  1. Κωστας
    30/06/2024

    Έχω μια λεμόνια 3 χρόνια και ενώ μεγαλώνει δεν βγάζει καρπούς.Μας είπαν πως είναι αρσενική . Τι να την κάνω? Να την ξεριζώσω? Η υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω και να βγάλει καρπούς?Ευχαριστώ !!

  2. Φίλιππος
    24/03/2024

    https://ibb.co/Vp5gYbJ
    ‘Eχω μια λεμονιά στο μπαλκόνι , της οποίας φέτος τα λεμόνια παρουσιάζουν αυτή την προσβολή (βλέπε φωτό). Από έρευνα στο διαδίκτυο μοιάζει να είναι Σκωριώδης αράχνη (Citrus rust mite). Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν συμφωνείς στη διάγνωση και ποιά είναι η βιολογική αντιμετώπιση.

    • Ναι, καλό είναι να ψεκάζεις με σκεύασμα θερινού πολτού και φυσικού πύρεθρου για την αντιμετώπιση του τετράνυχου.

  3. Anneta
    22/02/2024

    Ψάχνω αναρριχώμενη λεμόνια και δεν την βρίσκω. Μπορείτε να μου βοήθησετε που μπορώ να την βρω σας παρακαλώ

  4. ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙ
    02/12/2023

    Καλημέρα Κε ΛΙΟΝΟΥΔΑΚΗ.Μηπως γνωρίζετε αν κάποιο φυτώριο έχει μανταρινιές ποικιλίας TANGO? EYXAΡΙΣΤΩ

  5. Παυλίνα
    22/09/2023

    Μπορώ να κάνω πολλαπλασιασμό της λεμονιάς με μοσχεύματα αυτή την εποχή;

    • Μπορείς να δοκιμάσεις αυτή την εποχή τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα.

    • Λουκάς. Χίος
      08/03/2024

      Πριν ένα χρόνο φύτεψα μια λεμονιά από γλάστρα ,φυτωρίου. Την πότιζα σχεδόν κάθε μέρα το καλοκαίρι, μάλλον ανοησία, έπεσε το 90% των φύλλων. Τι να κάνω.Ευχαριστω

      • Πιθανότατα πέσανε λόγω υπερβολικής υγρασίας. Κλάδεψε την και πρόσθεσε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο για ανάπτυξη.

  6. Αλεξία
    25/08/2023

    Καλησπέρα σας! Έχω μια μικρή λεμονιά 3 ετών και θέλω να της ρίξω λίπασμα 20-20-20 για να μεγαλώσει. Τι ποσότητα πρέπει να βάλω για να μην την κάψω;

  7. Κατερίνα
    23/08/2023

    Καλό απόγευμα, στην αυλή μου έχω δύο εσπεριδοειδή δέντρα (λεμονιά και μανταρινιά) τα τελευταία χρόνια (2-3 χρόνια) αρρωσταίνουν συνέχεια με φιλοκνίστη. Τα ψέκαζα σύμφωνα με τις οδηγίες που μου έδωσε ο γεωπόνος και συνεχίζουν να είναι άρρωστα. Πριν καιρό είδα ότι και τα δέντρα του γείτονά μου (δύο λεμονιές) έχουν φιλοκνίστη, είναι σε σχετική κοντινή απόσταση από τα δικά μου, περίπου 4-5 μέτρα απόσταση. Πόσο επηρεάζονται τα δικά μου δέντρα;

    Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω το ασβέστωμα των κορμών των δέντρων για ποιο λόγο γίνεται;

    Ευχαριστώ
    Κατερίνα

    • Το ασβέστωμα των κορμών γίνεται για προστασία από ασθένειες και προστασία από τις έντονες ηλιακές ακτίνες του καλοκαιριού.

  8. ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΡΑΝΤΙΝΟ
    24/05/2023

    Καλησπέρα σας.Ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας.Θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί δεν την βρίσκω σαν απάντηση σε κάποιον άλλο.Εχω αγοράσει μικρά δενδρύλια εσπεριδοειδών εδώ και 6 χρόνια και δεν έχουν αναπτυχθεί καθόλου σε ύψος(80 εκατ.περίπου) .Εχω ρίξει πλήρες λίπασμα ,κάποια έχουν κάνει καρπούς αλλά μέχρι εκεί.Τι πρέπει να κάνω για ριζοβολία και ανάπτυξη;
    Eυχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για ανάπτυξη ριζικού συστήματος και μετά από 2-3 εβδομάδες πρόσθεσε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο.

  9. ΧΟΝΔΡΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
    22/05/2023

    Κύριε Λιονουδακη.Αρχικα να σας ευχαριστήσω για τις συμβουλές που κατά καιρούς μου (μας) δίνετε.Στις 9-3-23 έκοψα ένα μόσχευμα λεμονιάς και αμέσως ξεκίνησα την αναπαραγωγή του.Πριν 25 ημέρες είχε βγάλει ένα κλαδάκι με φυλαρακι.Ανοιγωντας την σακούλα να το δω η σακούλα το σπάει.Συνεχιζω την προσπάθεια.Στο ίδιο σημείο ξαναβάζει κλαδάκι με 4-5 φυλλαράκια.Φοβηθηκα και το βγάζω από την σακούλα.Θεωρειτε έβγαλε ριζουλα;Ειναι εκτός σακούλας.Λιγο ασπράδι που έχει το χώμα επάνω το ξύνω και όλα καλά;Να το τοποθετήσω σε σημείο φωτεινό αλλά όχι με τις ακτίνες ηλίου πάνω του;Καθε ποτέ να του ρίχνω λίγο νεράκι;Ειναι σε κουτί χάρτινο γάλακτος.Ποτε να το μεταφύτευση με την μπάλα σε λίγο μεγαλύτερο γλάστρακι;Σας ευχαριστώ πολύ Να είστε καλα

    • Μπορείς να μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα με τη μπάλα χώματος αφού το διατηρήσεις 1-2 βδομάδες σε φωτεινό σημείο και πότισμα κάθε 2-3 μέρες.

  10. ΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ
    12/05/2023

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΕ ΠΕΔΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΣΑ ΑΜΠΕΛΙ . ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΕΧΩ ΞΗΛΩΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΜΕΡΙΚΑ ΔΕΝΔΡΑ . ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟ ΟΠΩΡΟΦΟΡΟ. ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ?

    • Μπορείς να φυτέψεις αχλαδιά, βερικοκιά, ροδακινιά ενώ μπορείς να δοκιμάσεις και λεμονιά και πορτοκαλιά αν και χρειάζονται σχετικά δροσερό περιβάλλον.

  11. Αγγελίνα
    04/05/2023

    Καλημέρα! Είχαμε στην αυλή της πολυκατοικίας μία λεμονιά και έχει ξεραθεί εντελώς… φύτευε κηπευτικά ένας γύρω από την λεμόνια.. μήπως την έκαψε λόγο λιπασμάτων;

  12. ΚΩΣΤΑΣ
    26/04/2023

    Καλημέρα, έχω μια λεμονιά 50 ετών στην αυλή δεν δένει τους καρπούς, ο γεωπόνος της γειτονιάς μου έχει δώσει ένα λίπασμα να ψεκάζω το δέσιμο των καρπών αλλά μάταια τους ρίχνει, μήπως φταίει κάτι άλλο;

    • Φρόντισε να έχεις προσθέσει λίπασμα στη λεμονιά, να κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα και απέφυγε το υπερβολικό πότισμα.

  13. Γιάννης
    21/04/2023

    Ανακάλυψα πριν λίγο το σάιτ και έχω μείνει άφωνος! Φοβερή δουλειά, μπράβο!

    Λοιπόν, εγώ έχω ένα χωραφάκι στον Μαραθώνα στο οποίο θέλω να φυτέψω διάφορα δεντράκια, μεταξύ άλλων και λεμονιές. Όμως θα ήθελα τα λεμόνια να προέρχονται απο 4-5 δέντρα που διατηρούμε στα πατρικά μας. Προσπάθησα να φυτέψω σπόρους (διαδικασία που θεώρησα πιο εύκολη) κόβoντας ελάχιστα την άκρη, γυμνώνοντας το περίβλημα και φυτεύοντάς τα σε sporohouse, ελπίζοντας να τα μεγαλώσω για λίγο στο μπαλκόνι μας πριν μετεμφυτευτούν. Δυστυχώς δεν έπιασαν.
    Τι προτείνεις να κάνω;
    Επίσης, στο βίντεό σου αναφέρεσαι ελάχιστα στο να φυτέψουμε στο μπαλκόνι μας λεμονιές και δεν ξέρω πως γίνεται ακριβώς η διαδικασία χωρις σπόρο.

  14. ΑΓΓΕΛΟΣ
    31/10/2022

    Καλησπέρα σας έχω μια λεμονιά με αρκετούς καρπούς και άνθη αλλά έχει κάνει την εμφάνιση του ο μαύρος ακανθωδης αλευρωδης.μπορω να ψεκασω τώρα που έχει άνθη η λεμονιά και αν ναι τι μου προτείνεται κυρίως βιολογικό!ευχαριστω

    • Καλησπέρα Άγγελε. Μπορείς να ψεκάσεις με βιολογικό σκεύασμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης μόλις ολοκληρωθεί η ανθοφορία.

  15. Αντώνης
    15/08/2022

    Καλησπέρα,
    τα φυλλα της λεμονιας meyeri που εχω σε μικρή γλαστρουλα στο μπαλκόνι εχουν καποια σημεία ελαφρώς κιτρινοτερα απο τα άλλα. Κάποια ξηραινονται και λιγο στην άκρη. Τι μπορώ να κανω;
    Ποτίζω 2 3 φορές την εβδομάδα. Είναι σε βορειοανατολικο μπαλκόνι με απευθείας έκθεση στον ηλιο απο τις 07.00 μέχρι τις 11.30.
    Έβαλα και χηλικο σίδηρο πρόσφατα.

    Επισυνάπτω κάποιες φωτογραφίες:
    https://ibb.co/fqsZR3S
    https://ibb.co/Z2Yx2T8
    https://ibb.co/mBTYwsZ

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Καλημέρα Αντώνη. Μπορείς να ψεκάσεις με σκεύασμα υγρού χαλκού και να βάλεις ξανά λίπασμα σιδήρου στις αρχές του φθινοπώρου.

  16. Marilyn
    01/07/2022

    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το υπέροχο site σας!
    Θα ήθελα τη συμβουλή σας για κάτι. Εχω μια λεμονια και μια μανταρινιά, μετρίου μεγεθους, φυτεμενες δίπλα δίπλα σε παρτέρι αυλής. Τα τελευταία 5 χρόνια, τουλάχιστον, με το που πιάνουν οι ζέστες του καλοκαιριού, η μανταρινιά δείχνει σαν να μαραίνεται και μετά και η λεμονιά. Εχουν την οψη δέντρων που ξεραίνονται, χωρίς ζωντανια στα φύλλα, τα οποία στρίβουν. Δεν είναι θέμα ποτίσματος. Διάβασα στο site σας για τον φυλλοκνίστη και τα ψεκασα 2η φορά με μίγμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης. Δεν βλέπω όμως κάποια βελτίωση. Μπορώ να κάνω κάτι άλλο? Θα βοηθούσε αν τα κλάδευα τώρα?
    Ευχαριστώ πολύ!

    • Καλημέρα. Μπορείς να κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα στη λεμονιά και τη μανταρινιά και στη συνέχεια να ψεκάσεις με θερινό πολτό.

  17. Κατερίνα
    09/05/2022

    Καλό απόγευμα,
    έχω φυτεμένη στην αυλή του σπιτιού μου μια λεμονιά, το δέντρο είναι περίπου 30 χρονών. Τον τελευταίο καιρό ο κορμός του έχει σκίσει και ξεφλουδίζει και έχει δημιουργήσει πίσσα σε κάποια σημεία. Τι έχει το δέντρο και τι μπορώ να κάνω;
    Ευχαριστώ
    Κατερίνα

    • Καλησπέρα Κατερίνα. Ψέκασε με σκεύασμα χαλκού και θερινό πολτό τη λεμονιά σου για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα.

  18. Σπύρος
    08/02/2022

    Καλησπέρα σας

    Έχω δύο λεμονιές και δύο πορτοκαλιές σε γλάστρα τρία χρόνια(κοντά στην περιοχή Τεμπών Λάρισας) τις οποίες τις βάζω σε κλειστό χώρο(τζαμαρία) το χειμώνα. Θέλω να τις μεταφυτεύσω στο έδαφος αλλά λόγω των ανέμων στην περιοχή το χειμώνα δε νομίζω ν’ αντέξουν, γι’ αυτό σκέφτηκα να φτιάξω θερμοκήπιο και να τις βάλω εκεί. Απλά θα ήθελα να ξέρω αν μπορούν να αντέξουν τα δέντρα στο θερμοκήπιο το χειμώνα χωρίς κάποιου είδους σόμπας για να τα ζεστάνει γιατί θα ήταν πολύ κοστοβόρο.

    • Καλημέρα Σπύρο. Λογικά, θα αντέξουν τα δέντρα μέσα στο θερμοκήπιο χωρίς θέρμανση. Φρόντισε να τα μεταφυτεύσεις μόλις περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

  19. Γιώργος
    12/12/2021

    Γεια σας,
    Έχω μια μοσχολεμονιά τριετίας και φέτος (όπως θα δείτε στις εικόνες) άρχισε να κιτρινίζει στις άκρες των φύλλων. Παρόλο που έχω κάνει επεμβάσεις με υδατοδιαλυτό λίπασμα και θειικό σίδηρο, από τον Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο φαίνεται να έχει επεκταθεί όπως θα δείτε στις φωτογραφίες. Αυτή η περίπτωση μπορεί να αφορά υπερβολικό πότισμα ή άλατα του νερού ή θεωρείτε ότι είναι κάτι άλλο;
    Σεπτέμβριος 2021: https://ibb.co/gJtqrfb
    Δεκέμβριος 2021: https://ibb.co/2y0c2Zp & https://ibb.co/xXrxzxy

    Σας ευχαριστώ.

  20. Δ Δαβακη
    18/10/2021

    Εκτός από σίδηρο που μας υποδεικνυετε βάζω και κοπριά. Χρειάζεται και κάτιαλλο.? Είναι διφορες πάνω από 20 χρόνια.

  21. Ηρακλής
    25/09/2021

    Είμαι από Λάρισα και θέλω μια λεμονιά να αντέχει στην παγωνιά και στον καύσωνα. Ποια ποικιλία μου προτείνετε;

    • Καλησπέρα Ηρακλή. Αν και δεν υπάρχει ανθεκτική ποικιλία λεμονιάς στην έντονη παγωνιά και στους βοριάδες. Σχετικά πιο ανεκτική θα σου πρότεινα την ποικιλία Lisbon.

  22. Ξυπολιάς Χρήστος
    24/09/2021

    Φανατικός αναγνώστης, επιτρέψτε μου μια ερώτηση για ΄΄ένα πρόβλημα που έχω, καθώς δεν έχω βγάλει άκρη εδώ και ένα χρόνο και σας εμπιστευομαι απόλυτα.

    Έχω στον κήπο μια λεμονιά και ένα λάιμ, που ξεκίνησαν να μου βγάζουν στον κορμό τους τα παρακάτω “σκισίματα”:
    https://prnt.sc/1tfs27d
    https://prnt.sc/1tfs4ay
    https://prnt.sc/1tfs9vn
    https://prnt.sc/1tfsc2k
    https://prnt.sc/1tfseq7

    Ζουζούνια, έντομα, περίεργες εκκρίσεις δεν βλέπω. Έχετε κάποια άποψη;

    (έχω πάει σε 4-5 συναδέλφους σας έως τώρα, άλλος μου λέει για μύκητα, άλλος για ξυλοφάγα, άλλος για στρεσάρισμα…λύση δεν έχω βρει πάντως)

    • Καλησπέρα Χρήστο και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Από τις εικόνες που μας στέλνεις, η εξέλκωση βραχιόνων, δηλαδή τα σκισίματα, οφείλονται σε μυκητολογική ασθένεια και καλό είναι να ψεκάσεις το φύλλωμα και τους καρπούς με βορδιγάλιο πολτό και να κάνεις πότισμα στη ρίζα με θειικό χαλκό (γαλαζόπετρα).

      • Ξυπολιάς Χρήστος
        22/10/2021

        Έπραξα έτσι ακριβώς, σας ευχαριστώ πολύ. Επιτρέψτε μου 2 ερωτήσεις ακόμα:

        1. Ψέκασμα και πότισμα ξανακάνω ή αρκει η μια φορά;
        2. Μόλις σήμερα είδα και “περίεργα” σημεία με ρετσίνι: https://prnt.sc/1x2z0cm – δεν το έκανε στα σκισίματα για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω, σε άλλα σημεία και χωρίς να βλέπω σκισίματα. Είναι ίδια περ΄πτωση;

        • Ναι, Χρήστο. Είναι τα ίδια συμπτώματα και καλό να κάνεις μία επανάληψη στην εφαρμογή μετά από 2 εβδομάδες.

  23. Μαριτίνα
    18/05/2021

    Καλησπέρα σας. Συγγνώμη για την ενόχληση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Έχουμε ένα δέντρο λεμονιάς και παρατηρούμε ότι ξεραίνεται από επάνω προς τα κάτω σιγά σιγά… Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε ή να ρίξουμε;

    • Καλησπέρα Μαριτίνα. Αφαίρεσε άμεσα τα ξεραμένα κλαδιά της λεμονιάς, ψέκασε με διάλυμα χαλκού το φύλλωμα τους και κάνε πότισμα και στη ρίζα.

  24. Γιαννης
    14/05/2021

    έχω αγοράσει μια λεμονιά νανα την άνοιξη και την έκανα αμέσως μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα . Το ύψος της είναι κοντά στα 55cm και την ποτίζω επιφανειακά με μισό λίτρο νερό κάθε τρεις μέρες για να διατηρείτε το χώμα υγρό επιφανειακά και κάθε ενάτη μέρα με ένα λίτρο νερό για να βραχεί όλο το ριζικό σύστημα και αυτό γιατί ο μετρητής υγρασίας μου δείχνει ότι ενώ το χώμα πάνω στη γλάστρα είναι ελαφρός στεγνό σε μεγαλύτερο βάθος έχει αρκετή υγρασία. Πριν λίγες μέρες αφού η λεμονιά ήταν γεμάτη από 40 τουλάχιστον ανθάκια μέρα με την μέρα μου ρίχνει και από ένα καρπό σε μέγεθος αρακά κάτω. Σε τι μπορεί να οφείλετε αυτό ? Τέλος τις βάζω κάθε 25 μέρες λίπασμα 7-7-10 και κάθε μηνά την ψεκάζω με θερινό πολτό για την αντιμετώπιση ασθενειών , η γλάστρα είναι μεγάλη αρκετά με περιεκτικότητα 42 lit χώμα.

    • Καλημέρα Γιάννη. Είναι φυσιολογικό να μην μπορεί η λεμονιά σε γλάστρα να μπορεί να διατηρήσει τόσα πολλά λουλούδια και να τα ρίχνει. Μπορείς να βάζεις μία φορά το μήνα λίπασμα και να ψεκάζεις μία φορά το μήνα προληπτικά με θερινό πολτό προσέχοντας να μην είναι υψηλές οι θερμοκρασίες.

      • Γιαννης
        15/05/2021

        ευχαριστώ πολύ Κώστα. Κάποια νέα φύλλα που βγάζει η λεμονιά δεν είναι πολύ πράσινα όπως τα ποιο παλιά φύλλα της , μπορώ να βάζω χηλικο σίδηρο και κάθε πότε ?

        • Καλησπέρα Γιάννη. Μπορείς να βάλεις αυτή την εποχή της άνοιξης, χηλικό σίδηρο στη λεμονιά σου και να επαναλάβεις σε ένα μήνα.

        • Σεραφείμ Μελιδώνης
          05/06/2022

          Καλημέρα σς
          Έχω λεμόνια σε μεγάλη πυλινη γλάστρα, ενώ μέχρι και λίγες εβδομάδες είχα ανθοφορία και έπεφταν τα Ανθή και εμφανίζονταν ο καρπος, εχτές το βράδυ είδα με δυσάρεστη έκπληξη ότι λοιπόν όλα πλην ενός καρπού (πριν λίγες μέρες έριξα πληρε βιολογικό και λίγο κομποστ λλετε να φταίει αυτό, τι να κάνω
          Κι επίσης έχω λεμόνια σε πολύ μικρή γλάστρα (από σπόρο την εβαλα), γίνετε να μου ανθήσει? Η γλάστρα είναι περίπου 10 λίτρων

  25. Μιχαλης Δ
    15/04/2021

    Γεια σας
    εχω φυτεψει στον κηπο μια νεαρη λεμονια που πηρα πριν 3 χρονια περιπου. Ηατν ηδη υψους 1,20 μ περιπου. Ισχνος και ευλιγιστος κορμος με δυο τρια κλαδακια στην κορυφη.
    Με τον καιρο μεγαλωσε , αλλα ο κορμος παρεμεινς ισχνος, ενω το υψος ειναι πλεον 2,5 μ οπως φαινεται στη φωτο εδω¨
    https://drive.google.com/file/d/1qjLnjZHakP9l2VMBUFrM_efmSOc7oDPD/view?usp=sharing
    Φυσικα δεν εχει ανθισει ποτε ως τωρα.
    Ειναι φυσιολογικο αυτο? Και πρεπει να την κλαδεψω ισως σε υψος? (δεν εχω κλαδεψει ποτε ως τωρα)
    *Παρατηρω οτι τωρα 15 Απριλιου εχουν πεταξει στις ακρες των κλαδιων περαιτερω φυλλαρακια/βλαστους “κοκκινου” μπορντω χρωματος

    • Καλησπέρα Μιχάλη. Καλό είναι να την κλαδέψεις για να διαμορφωθεί το σχήμα της και να χοντρύνει ο κορμός της. Πρόσθεσε και πλήρες βιολογικό λίπασμα. Το κοκκίνισμα στα φύλλα πιθανότατα οφείλεται στην παγωνιά του χειμώνα.

  26. ΑΝΔΡΕΑΣ
    01/02/2021

    Καλησπερα για το ακαρι της λεμονιας ποσες φορες ψεκαζουμε απο τα μεσα φλεβαρη και μετα?επισης για τον ανθοτρητη ποτε ψεκαζουμε?ποσες φορες και με ποιο εντομοκτονο?

    • Καλησπέρα Ανδρέα. Για βιολογική αντιμετώπιση, μπορείς να κάνεις ένα συνδυασμό φυσικής πυρεθρίνης και θερινού πολτού από τα μέσα της άνοιξης. Θα ήταν καλό να συμβουλευτείς και το γεωπόνο της περιοχής σου.

      • ΑΝΔΡΕΑΣ
        01/02/2021

        και για τα 2 μπορω να τα χρησιμοποιησω αυτα?και καθε ποσο?

        • Ναι μπορείς να τα χρησιμοποιείς, 1 φορά το μήνα.

          • ΑΝΔΡΕΑΣ
            05/02/2021

            Καλησπερα μια φορα το μηνα και καμια αλλη φορα?

            • Για περισσότερες εφαρμογές θα πρέπει να συμβουλευτείς το γεωπόνο της περιοχής σου, ανάλογα και την προσβολή που έχεις στα δέντρα σου.

  27. Μαρία
    04/01/2021

    ΕΧΩ ΜΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΛΆΔΕΨΑ ( ΕΔΏ ΚΑΙ 5 ΧΡΌΝΙΑ) ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΚΑΡΠΊΣΕΙ. ΟΎΤΕ ΑΝΘΊΖΕΙ. ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΉΣΕΤΕ¨ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

    • Καλησπέρα Μαρία. Αρχικά, κλαδεύουμε μέσα στην άνοιξη τη λεμονιά αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα γιατί μπορεί να σοκαριστεί το δέντρο. Γενικά, προτιμούμε να κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα στη λεμονιά. Βάλε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο και δοκίμασε να την ποτίζεις αραιά γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να εμφανίσει ανθοφορία και μετά να σου χαρίσει την καρποφορία της.

  28. ΚΑΛΙΑ
    29/11/2020

    Εχω στον κηπο μου (νοτια προαστεια) μια μεγαλη λεμονια 30 ετων η οποια απο περσι και φετος χειροτερα τα φυλλα της εχουν κιτρινησει και ενα στριψιμο ταδε λεμονιατης ειναι παρα πολλα και μικρα και μερικα εχουν χρωμα καφετι δεδομενου οτι τα θελω βιολογικα πως μπορω να τα αντιμετωπισω ;

    • Καλησπέρα Κάλια. Θα ήταν καλό να ψεκάσεις με σκεύασμα χαλκού αυτή την εποχή και να βάλεις και υγρό λίπασμα φυκιών αυτή την εποχή για τόνωση. Στις αρχές της άνοιξης, βάλε πλήρες βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

  29. ΒΑΣΙΛΗΣ
    19/11/2020

    Καλησπέρα σας, καταρχήν ευχαριστούμε πολύ για την βοήθεια σας!
    όσο αφορά τη “βοήθεια” που χρειάζονται οι λεμονιές, θα μπορούσατε να με κατατοπίσετε με τα εξής:
    α) κοπριά κάθε πότε πρέπει να ρίχνουμε ?
    β) αφού ρίξουμε κοπριά, χρειάζεται επιπλέον και λίπασμα, όπως αναφέρετε στο άρθρο ?
    γ) αν χρειάζονται και τα δυο, ποιος ο καλύτερος συνδυασμός κοπριάς-λιπάσματος και κάθε πότε το κάθε τι από αυτά.
    ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    • Καλησπέρα Βασίλη και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μπορείς να ρίξεις κοπριά μέσα στο χειμώνα και να προσθέσεις λίπασμα στις αρχές της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

      • ΒΑΣΙΛΗΣ
        19/11/2020

        σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας!

  30. Νίκος γεωργοπουλος
    22/10/2020

    Καλημέρα ..έχω φυτέψει 200 δέντρα σε υψόμετρο 190 μέτρα …από εκεί που αγόρασα τα φυτά μου είπε ότι με την υδροβεφωση μπορω να καταπολεμήσω τον πάγο ;;υσχιει κάτι τέτοιο ;;

    • Καλησπέρα Νίκο.
      Πραγματικά, με την εφαρμογή υδρονέφωσης, μπορείς να καταπολεμήσεις τον πάγο και να μειώσεις την παγωνιά στα φυτά.

  31. Νικολαος
    15/10/2020

    Καλησπέρα σας, διάβασα ότι ψεξάζουμε προληπτικά τις πορτοκαλιές και τις μανταρινιές με θερινό πολτό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο και στις λεμονιές; Επίσης ήθελα να σας ρωτήσω αν αρκεί να ψεκάζω μόνο θερινό πολτό τα δέντρα μου μια φορά τον μήνα ή αν χρειάζεται και κάτι επιπλέον. Ρωτάω για Λεμονιές , μανταρινιές και πορτοκαλιές.

    • Καλησπέρα Νικόλαε. Ο ψεκασμός της λεμονιάς, της πορτοκαλιάς και μανταρινιάς με θερινό πολτό είναι ένας καλός τρόπος προληπτικής προστασίας από έντομα με οικολογικό τρόπο.

  32. Νίκος
    15/10/2020

    Θέλω να βάλω λεμονιές σε υψόμετρο 190 μέτρα …μου είπαν για Ζαμπετάκη..αξίζει ή θα μου τις κάψει ο πάγος

    • Καλησπέρα Νίκο. Οι λεμονιές είναι ευαίσθητες στην παγωνιά και τους δυνατούς ανέμους. Αν είναι για να βάλεις καλλιέργεια λεμονιάς, στο συγκεκριμένο χωράφι θα πρέπει να συμβουλευτείς ένα γεωπόνο της περιοχής σου.

  33. ΜΑΡΙΑ
    09/10/2020

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ ΦΥΤΕΨΑΜΕ ΛΕΜΟΝΙΕΣ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ (ΤΟ ΦΥΤΟ ΗΤΑΝ ΔΙΕΤΕΣ)ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ ΑΣΠΡΑ ΝΕΥΡΑ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΜΑΛΛΟΝ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΗΤΑΝ ΓΥΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΛΩΘΟΥΝ ΑΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΤΟ ΦΥΤΟ.ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΡΑΓΓΙΖΕΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ 2-3 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΑΞΕΙ ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΙΑ ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

    • Καλησπέρα Μαρία. Για τις ανάγκες επαγγελματικής καλλιέργειας λεμονιάς, όπως στην δική σου περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθείς τις οδηγίες του γεωπόνου της περιοχής σου που συμβουλεύεσαι, που έχει ολοκληρωμένη άποψη γνώσης των συνθηκών καλλιέργειας.

  34. Ελενη
    11/09/2020

    Καλημέρα.Εχω μια λεμονιά στο κήπο και τελευταί βλέπω ένα μεγάλο κλαδί να ξεραίνεται τελείως.Στη βάση του έχει μια κολώδες ουσία που τρέχει απ’τον κορμό.?? Που οφείλεται αυτό και πως πρέπει να δράσω να μην επεκταθεί και στα υπόλοιπα κλαδιά.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  35. ΦΡΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
    23/08/2020

    Καλησπερα .Εχω μια λεμονια μικρη σχετικα σε μεγεθος,η οποια ειχε αφεθει για πολλα χρονια αποτιστη.Τα τελευταια 3 χρονια την ποτιζω τακτικα.Περυσι εβγαλε μερικα λεμονια.Φετος εχει πολλα λεμονια αλλα εχει χασει σχεδον ολα τα φυλλα τηςκαθως επισης τα κλαδια της εχουν πολλα αγκαθια.Τι πρεπει να κανω?

    • Καλημέρα Πέτρο. Τα φύλλα της λεμονιάς μπορεί να πέσουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή λόγω υπερβολικής λίπανσης. Πάντως, η λεμονιά μπορεί να έχασε τα φύλλα της στη συγκεκριμένη περίπτωση λόγω μεγάλης καρποφορίας καθως πιθανότατα στρεσαρίστηκε. Αφαίρεσε τα λεμόνια, κάνε ένα ελαφρύ κλάδεμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

  36. Πιέρρος
    19/08/2020

    Καλησπέρα και πολλά συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας!!!

    Σε ένα ξεχασμένο μικρό χωράφι υπάρχουν εδώ και 20-30 χρόνια 2 λεμονιές και 2 μανταρινιές οι οποίες έχουν αφεθεί επί χρόνια στην τύχη τους και ποτίζονται ελάχιστα.

    Οι λεμονιές είναι δίφορες και βγάζουν γύρω στα 30 λεμόνια κάθε φορά και οι μανταρινιές γύρω στα 20 μανταρίνια τη χρονιά.

    Επειδή θέλω να τις τονώσω λίγο αλλά δεν θέλω να αγοράσω λιπάσματα ή άλλα συναφή, θα μπορούσα να σκάψω σε απόσταση περίπου 1 μέτρου περιμετρικά από τον κορμό τους σε βάθος 5-10 εκατοστών και να θάψω υπολείμματα λαχανανικών και φρούτων από την οικιακή χρήση για να δημιουργηθεί κάποιου είδους κομπόστ και να τραφούν από τα θρεπτικά συστατικά αυτού;

    Ξέρω ότι αυτό δεν επιτρέπεται σε γλάστρες γιατί η αποσύνθεση του κομποστ σαπίζει τις ρίζες. Τα εσπεριδοειδή ομως έχουν βαθειές ρίζες και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρακτική δεν θα σαπίζει τα δέντρα και θα τα τονώσει με κάποια στοιχεία.

    Ποια είναι η γνώμη σας σε αυτό

    Φιλικά και σας ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Πιέρρο. Αρχικά, η αποσύνθεση του κομπόστ δεν προκαλεί αποσύνθεση των ριζών των φυτών ή των δέντρων. Απλά, η ενσωμάτωση των υπολειμμάτων των λαχανικών και φρούτων στο χώμα, θα καθυστερήσει αρκετά για να γίνει κομπόστ και να δώσει θρεπτικά συστατικά στα φυτά. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις άμεσα κοπριά και κομπόστ για να ενισχύσεις άμεσα τις λεμονιές και τις μανταρινιές που έχουν αφεθεί για πολλά χρόνια. Επίσης, αρχές φθινοπώρου μπορείς να κάνεις ένα κλάδεμα για να αφαιρέσεις ξερά και αδύναμα κλαδιά των δέντρων.

  37. Μαρία
    02/07/2020

    Γειά σας, χρειάζομαι την βοήθεια σας στα εξής δύο θέματα : 1) αγόρασα πρόσφατα μια ροδιά, νέο δέντρο με ύψος περίπου 1,60μ, που έχει και 2-3 μικρούς καρπούς. Το δεντράκι είναι σε μικρή γλάστρα Δ 20εκ περίπου. Να την μεταφυτεύσω σε μεγάλη γλάστρα άμεσα ή θα ήταν καλύτερα να περιμένω την άνοιξη;
    2) Σκέπτομαι ν’ αγοράσω μια λεμονιά και μια κλημεντίνη και τα δύο νάνες για γλάστρα. Τα δεντράκια θα είναι είτε σε μπάλα είτε σε μικρή γλάστρα. Πότε θα ήταν καλύτερα να μεταφυτευτούν σε μεγάλη γλάστρα; Ευχαριστώ !

    • Καλησπέρα Μαρία. Κατάλληλη εποχή για να μεταφυτέψεις τη ροδιά, την λεμονιά και την μανταρινιά την επόμενη άνοιξη σε περίοδο που δεν έχουν καρπούς.

  38. βαγγελης
    27/06/2020

    καλησπερα,μπορω να φυτεψω λεμονιες σε υψομετρο 300 μετρων?

    • Καλησπέρα Βαγγέλη. Καλύτερα να το αποφύγεις λόγω παγωνιάς την περίοδο του χειμώνα και δυνατών ανέμων που θα είναι πρόβλημα για την καλλιέργεια της λεμονιάς.

  39. Ιωάννα
    23/06/2020

    Καλησπέρα σας θα ήθελα λίγο τη βοήθειά σας έχω κάποια λεμόνια και θέλω να γίνει φουντωτή έχει δύο κλαράκια μακρυά και πάνε προς τα πάνω πώς μπορώ να την κάνω να γίνει φουντωτή λεμονιά μου πρέπει να την κλαδεψω να αποκτήσει περισσότερα κλαδάκια βοηθήστε με σας παρακαλώ να είστε πάντα καλά Καλή συνέχεια καλό βράδυ

    • Καλησπέρα, Ιωάννα. Θα πρέπει να κλαδέψεις τα μακριά κλαράκια της λεμονιάς για να διαμορφωθεί σταδιακά το κυπελλοειδές σχήμα. Δες πεισσότερα για το κλάδεμα της λεμονιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  40. Αντώνης
    20/06/2020

    Γειά χαρά! Πρόσφατα φύτεψα στον κήπο μια λεμονιά! Είναι περίπου δύο μέτρα, με έντονη μπάλα φύλλων και 2-3 πολύ μικρά λεμονάκια που μεγαλώνουν. Είναι πρώτη φορά που φυτεύω δέντρο στον κήπο και ανυπομονώ να καταλαβαίνω τις ανάγκες του. Έχω διαβάσει πολλά πράγματα όμως και κάποια τα έχω μπλέξει.
    Πότε είναι ανάγκη να ψεκάσουμε ή να ποτίσουμε με εκχύλισμα φυκιών, πότε με χαλκού και πότε με σιδήρου?
    Επίσης θα ήταν καλό επάνω στο χωμα γύρο από τη λεμονιά να προσθέσω περλίτη ή ζεόλιθο για ενίσχυση του χώματος?
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

    • Καλημέρα Αντώνη. Μπορείς να προσθέσεις ζεόλιθο, περλίτη ή ατταπουλγίτη για βελτίωση του χώματος. Λίπασμα φυκιών μπορούμε να βάλουμε για τόνωση και αποκατάσταση σε περιόδους που στρεσάρεται το φυτό μας, όπως την περίοδο της μεταφύτευσης, όταν έχει πολύ ζέστη, πολύ παγωνιά ή μετά από έντονους ανέμους. Σίδηρο μπορείς να βάλεις την περίοδο της άνοιξης για ενίσχυση του φυλλώματος για να πρασινίσει ενώ ο χαλκός εφαρμόζεται με ψεκασμό στο δέντρο μετά από το κλάδεμα καθώς και στα τέλη του χειμώνα ή στα τέλη του φθινοπώρου προληπτικά για την αποφυγή ασθενειών.

      • Αντώνης
        21/06/2020

        Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
        Είσαι πολύ καλός και κατατοπιστικός!
        Καλή συνέχεια καλημέρα!

  41. Νίκος
    12/06/2020

    Κώστα, καλημέρα. Φύτεψα τον Ιανουάριο στον κήπο μια νεαρή λεμονιά από φυτώριο, κάπου ένα μέτρο μπόι. Με την πανδημία έμεινε για λίγο χωρίς νερό και ξεράθηκε πάνω απ’ το μπόλι. Κλάδεψα το ξερό τρεις πόντους πάνω απ’ το μπόλι, την ποτίζω τακτικά, αλλά έβγαλε φυλλαράκια μόνο κάτω απ’ το μπόλι. Υπάρχει κάτι να τη βοηθήσω;

    • Καλησπέρα Νίκο. Αφαίρεσε τα φυλλαράκια κάτω από το μπόλι και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για να αναβλαστήσει η λεμονιά σου.

  42. Μαιρη
    02/06/2020

    Σημερα καθως οργωναν τον κηπο μου το τρακτερ εσπασε κατα λαθος ενα κλωναρι απο μια λεμονια. Δεν αποκοπηκε εντελως αλλα εμεινε λιγο ενωμενο..το εδεσα με υφασμα σφιχτα εκεινη την ωρα αλλα δεν ξερω αν υπαρχει περιπτωση να διατηρηθει. Μπορω να κατω κατι να το βοηθησψ η να το παρω αποφαση κ να το κοψω εντελως?

  43. Σαντυ
    19/05/2020

    Καλησπέρα σας. Φυτεψαμε μια μικρή λεμόνια στον κήπο μας πέρσι την άνοιξη. Το περσινό καλοκαίρι ενώ αναπτυσσόταν καλά, άρχισε να φαίνεται μαραζωμενη. Την ποτιζαμε τακτικά και είπαμε μήπως ήταν ο ήλιος που την πείραζε. Τον χειμώνα, πήγε πολύ καλά και ψήλωσε αρκετά. Την άνοιξη έβγαλε ανθούς και καινουρια φύλλα. Ξαφνικά τώρα, με τις πρώτες ζεστες, μαραζωσε, τα φύλλα γύρισαν σαν καρουλια και μου φαίνεται ξερή και ας το ποτιζουμε κάθε 2 φορές την εβδομάδα. Μήπως φταίει το χώμα; έχω βάλει και ιχνοστοιχεία, μου έδωσαν και ένα υγρό λίπασμα δν είδα αποτέλεσμα. Φοβάμαι μήπως ξεραθεί. Τι να κάνω;

  44. Χάρης
    16/05/2020

    Έχω και εγώ το ίδιο πρόβλημα με την Έλενα Η λεμονιά μου φυτεύτηκε σε γλάστρα μεγάλη πέρυσι από φυτώριο. Πέρυσι μας έδωσε 3 κατακίτρινα λεμόνια Βγάζει πολλούς ανθούς αλλά ρίχνει τα λεμονάκια Σήμερα δυστυχώς έριξε και το μοναδικό λίγο μεγαλύτερο λεμόνι. Τα νέα φύλλα που βγάζει είναι μεγάλα και καταπράσινα Την ποτίζω περίπου 4 φορές την εβδομάδα Δεν ρίχνω κάποιο λίπασμα

    • Χάρη καλημέρα. Τα πρώτα δύο χρόνια που είναι μικρή η λεμονιά δεν αφήνουμε καρπούς γιατί το δέντράκι εξαντλείται και δεν αναπτύσσει καλά τη βλάστηση του. Είναι δηλαδή φυσιολογικό που πέφτουν οι ανθοί και οι καρποί γιατί δεν μπορεί να αντέξει να τους κρατήσει. Δες αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα της λεμονιάς σε γλάστρα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  45. Αριστος
    06/05/2020

    Καλησπέρα.!! Έχω μία λεμονιά σέ βαρέλι μεγάλο σου στέλνω φωτογραφία τά φύλα βλέπω κίτρινο Αν κάνω λάθος… έλεγα να βάλω κοπριά και δεν ξέρω πόσο γραμμάρια ή ml έχω ένα υγρό λίπασμα σέ δοσολογία καπάκι πόσα ml νά βάλω? Η τή άλλο θέλει ευχαριστώ!!

  46. Έλενα
    05/05/2020

    Καλημέρα σας! Σας ευχαριστώ πολύ για τις ωραίες συμβουλές! Θα ήθελα και να σάς ρωτήσω κάτι, έχω δύο λεμονιές , βγάζουν άνθη, κάνουν πολύ μικρά λεμονακια, και πριν αρχίσουν να μεγαλώνουν αυτά, τα ρίχνει όλα!!! Τι πάει στραβά;

    • Καλησπέρα Έλενα. Αν είναι οι λεμονιές σου μικρής ηλικίας 1-2 χρόνων είναι φυσιολογικό να πέφτουν οι καρποί. Διαφορετικά, πρόσεχε μήπως ποτίζεις υπερβολικά ή βάζεις υπερβολική ποσότητα αζωτούχου λιπάσματος.

  47. Θανάσης
    03/05/2020

    Έχω μια λεμονιά που φύτεψα στο έδαφος πριν από 3 χρόνια και αυτή την περίοδο τα μισά σχεδόν φύλλα της, δεν είναι πράσινα αλλά σχεδόν κίτρινα. Της έβαλα σίδηρο και το λίπασμα «Amino 16» Οργανικό μίγμα 16 L-αμινοξέων. Τι πρέπει να κάνω;

  48. Μαρία
    25/04/2020

    Καλησπέρα!
    Μένουμε στην Κρήτη και στον κήπο του σπιτιού μας έχουμε αρκετά καρποφόρα δέντρα αλλά και καλώιστικους θάμνους και όλα τα φυτά μας αναπτύσσονται περίφημα εκτός από τις λεμονιές! Έχουμε φυτέψει πολλές φορές λεμονιές και δεν μεγαλώνουν καθόλου! Κάποιες από αυτές μετά από πολλά χρόνια την απομακρύνανε φυτεύοντας άλλες στη θέση τους όμως το πρόβλημα παραμένει. Τώρα έχουμε 3. Η μια είναι ποικιλία Αδαμοπούλου και έχει παραμείνει ακριβώς στο ίδιο μέγεθος που τη φυτέψαμε πριν 5-6 χρόνια αλλά με ελάχιστα και κιτρινισμένα φυλλαράκια. Δεν βγάζει καθόλου νέους βλαστούς! Οι λες δυο η μια κιτρινισαν τα φύλλα της και τα περισσότερα κλαδιά είναι γυμνά από φύλλα. Βγάζει που και που νέα φυλλαράκια που καρούλια ζουν παρόλο το ψέκασμα για φύλλοκνιστη ακόμη και τώρα που δεν είναι πολύ ζέστη. Η Τρίτη διατηρεί πιο πλούσιο και πράσινο φύλλωμα και πάει καλύτερα! Να σημειωθεί ότι ποτίζουμε όλο το καλοκαίρι και λιπαίνω και το χώμα μας είναι ασπρόχωμα!

  49. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
    10/04/2020

    τον Μαρτιο η λεμονιεσ μου που εχω στο μπαλκονι εχαν αρχισει να βγαζουν νεουσ βλαστουσ και ανθη, κατά την διαρκεια της νεας βλαστισης αλλαξαν οι καιρικεσ συνθήκες με κρυο και αερα με αποτέλεσμα οι νεοι βλαστοι να καουν καθως και τα ανθακια που εβγαζε,πειτε μου τι μπορω να κανω για να μπορεσει να ξαναβγλει νεουσ βλαστουσ και ανθη,σας ευχαριστς και περιμενω την συμβουλη σας.

  50. ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
    20/10/2019

    Καλημέρα σας,
    σας συγχαίρω για την διάθεση σας να βοηθάτε τους καλλιεργητές. Εγώ έχω το εξής πρόβλημα. Έχω μια λεμονιά 20 χρόνια περίπου που βγάζει πολλά λεμόνια κάθε χρόνο, αλλά φέτος τα λεμόνια μόλις κιτρινίζουν, ανοίγουν σκάνε και εκεί μαζεύονται και μυγάκια …
    Τι είναι αυτό και τι μπορώ να κάνω;

    • Καλησπέρα Κώστα κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Πιθανότατα, τα λεμόνια σκάνε λόγω απότομων μεταβολών της θερμοκρασίας και της υγρασίας ή από ακανόνιστα ποτίσματα.

  51. Ναπολεων
    14/06/2019

    Αγορασα τον μαρτιο 2 λεμονιες 3-4 χρονον.Ανθεισαν ,εβγαλαν πολλα ανθει ,κρατισαν πολλα λεμονια.Το προβλημα¨Ημια εχασε σσεδον ολλα τα φυλα.ειναι ξεπουπουλιασμενη εντελλος.Δεν μου κανει η καρδια να παω να την ηδω Ειναι η μονη μου απασχοληση.Ποτειζω 2-3 φορες τηνευδομαδα τωρα με τη ζεστη.Συραγγιζει πολυ καλλα. Της εχω προσθαισει κοπρια καλα χονεμενη και λιπασμα που περειεχη ολλα τα μικροστιχεια. Θα ξαναβγαλει φυλα.Τι να κανω¨?

    • Καλησπέρα Ναπολέων. Η λεμονιά σου θα ξαναβγάλε φύλλα αν και θα ήταν καλό να της κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα για να αναβλαστήσει.

  52. Βιργινία Τσακανιά
    24/03/2019

    Έχω ένα κτήμα στην Πρέβεζα που παλιά είχε λεμονιές. Μεγάλο μέρος από τα δέντρα ξεριζωθηκε για να γίνουν υπαίθριες καλλιέργειες. Τώρα θέλουμε να ξαναβάλουμε λεμόνι έως. Έχουμε φυτεμένα από παλιά περίπου σαράντα λεμονιες Εύρηκα. Μας είπαν για την ποικιλία Ζεμπεττακη, ότι δίνει μεγάλη παραγωγή το καλοκαίρι. Όμως ανατρέχοντας σε σχόλια παραγωγών δεν διάβασα κάτι θετικό για τη συγκεκριμένη ποικιλία. Εσείς τι μου προτείνετε; Βιργινία

    • Καλησπέρα Βιργινία.
      Τόσο η ποικιλία Ζαμπετάκη όσο και η ποικιλία Αδαμοπούλου αναφέρονται ως πολύφορες ποικιλίες που δίνουν παραγωγή και τους καλοκαιρινούς μήνες. Πάντως, η απόδοση τους εξαρτάται από τις κατά τόπους συνθήκες. Θα ήταν χρήσιμο αναφορές παραγωγών της περιοχής σου που έχουν βάλει κάποια από τις δύο ποικιλίες και κατά πόσο είναι αποδοτικές και αν επηρεάζονται από το χειμωνιάτικο ψύχος της περιοχής.

  53. χρηστος
    06/02/2019

    θέλω να βάλω 320 δέντρα λεμόνια ποια ποικιλία είναι καλύτερη Αδαμόπουλου η ζαμπετακη σαν παράγωγη και ποια μπορεί να δώσει λεμόνια καλοκαίρι ισχύει αυτό για την ζαμπετακη για λεμόνια καλοκαιρινά και αν αντέχει στην κορυφοξυρα και σε τι υποκείμενο.ειναι πιο καλο

    • Καλημέρα Χρήστο.
      Και οι 2 ποικιλίες θεωρούνται ανθεκτικές στην κορυφοξήρα και δίνουν καλοκαιρινή παραγωγή καθώς είναι πολύφορες ποικιλίες. Σχετικά με το κατάλληλλο υποκείμενο, θα σου πρότεινα να συμβουλευτείς ένα γεωπόνο της περιοχής σου, έχοντας υπόψη και τον τύπο του εδάφους του χωραφιού οου.

    • χρηστος
      07/02/2019

      η ζαμπετακι δεν ειναι κλονος της ευρικα και αν γνωριζεται τη παραγωγη εχουν

      • Πραγματικά Χρήστο. Η ποικιλία Ζαμπετάκη προέρχεται κατά κάποιο τρόπο από την ποικιλία Εύρηκα. Όσο για την παραγωγή των λεμονιών μπορούν να φτάσουν 2-3 tn/ στρέμμα, αναλογα την πυκνότητα φυτευσης.

  54. Ιουλια
    26/11/2018

    Η ΛΕΜΟΝΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 15 ΕΤΩΝ ΕΥΦΟΡΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΓΚΑΘΙΑ. ΠΡΙΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΗΚΕ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ ΚΛΑΔΕΥΤΗΚΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΣΕ ΥΨΟς 1,5 ΜΕΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 10 ΚΛΑΔΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΒΛΑΣΤΟΥΣ. ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΓΚΑΘΙΑ Κ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΑΝΘΗ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΘΗΣΑΝ ΜΟΝΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΛΑΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΓΚΑΘΙΑ Κ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΜΙΚΡΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΒΛΑΛΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΛΑΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΓΚΑΘΙΑ. Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΔΕ ΚΛΑΔΙ ΤΗΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ

    • Καλησπέρα Ιουλία. Θα ήταν καλό να διαμορφώσεις σε κυπελοειδές σχήμα τη λεμονιά έχοντας 4-5 κεντρικούς βραχίονες που ξεκινούν από το κεντρικό κορμό. Δες αναλυτικές πληροφορίες για το κλάδεμα της λεμονιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  55. Δημήτρης
    11/09/2018

    Καλησπέρα έχω την λεμονια(γλάστρας) μου αγορασμένη απο φυτώριο αρχές Ιουνίου, λόγω καλοκαιριού την έχω στο μπαλκόνι αλλά τώρα το φθινόπωρο θα την βάλω μέσα. Αναρωτιέμαι σε τι εξωτερική θερμοκρασία θα αρχίσει να ζορίζεται το φυτό κ θα χρειάζεται μετακίνηση μέσα στο σπίτι, υπολογίζω γύρω στους +10 βαθμούς Κελσίου

    • Καλησπέρα Δημήτρη.
      Δεν χρειάζεται να βιαστείς να βάλεις την λεμονιά μέσα στο σπίτι από το φθινόπωρο. Θα σου πρότεινα καταρχήν να εξασφαλίσεις μια θέση στη λεμονιά στο μπαλκόνι προστατευμένη από τους δυνατούς βοριάδες. Μπορείς να βάλεις τη λεμονιά κάποιες μέρες του χειμώνα, σε εσωτερικό ηλιοφανές μέρος, με καλό αερισμό, μακριά από θερμαντικά σώματα, όταν έχει πολύ παγωνιά και η θερμοkρασία κατεβαίνει κοντά σους 5οC. Μόλις η εξωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει στους 10 βαθμούς Κελσίου, καλό είναι να ξαναβγάζεις στο μπαλκόνι σου τη γλάστρα με τη λεμονιά. Επίσης, η προσθήκη εκχυλίσματος φυκιών κατά το πότισμα, βοηθά στην αντιμετώπιση δυσμενών συνθηκών όπως η παγωνιά ή ο έντονος καύσωνας. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα λεμονιάς σε γλάστρα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  56. Κατερίνα
    06/09/2018

    Καλησπερα σας, εχω μια λεμονια η οποια προεκυψε απο καποιο σπορο. Εχει μεγαλώσει μεσα σε γλάστρα και την εχω μεταφυτεψει σε ενα πλαστικο βαρελι διαμέτρου περιπου 1 μετρου και βαθους 1 μετρου επίσης . Το εχω στην ταρατσα μου σε ισόγεια κατοικια. Περυσι εκανε τρια λουλούδια τα οποια δεν ευδοκίμησαν. Στις αρχές του Μαρτίου εβαλα λίπασμα κόκκους μπλε μετα ομως τα φυλλα επεσαν ολοσχερώς και ενα μηνα μετα τα ξαναβγαλε ομως δεν καρποφορησε καθόλου Το δεντρο ειναι τουλάχιστον 6 ετων το ποτιζω τακτικα. Υπολογίζω το μέγεθος της σε όγκο να φτάνει το 1 κυβικό μέτρο. Μηπως τελικά δεν εχει σκοπο να βγαλει ποτε καρπο; Τι πρεπει να κανω

    • Καλησπέρα Κατερίνα.
      Ο σπόρος λεμονιάς που φύτεψες δεν θα δώσει δέντρο λεμονιάς που να κάνει καρπούς ίδιο με το δέντρο που προέρχεται ο σπόρος. Η λεμονιά σου θα πρέπει να εμβλιαστεί στα τέλη της επόμενης άνοιξης στην επιθυμητή ποικιλία λεμονιάς.

  57. Μαρια
    27/08/2018

    Η λεμονια μου ειναι δεκα χρονων.κανη δυο φορες λεμονια.τωρα ομως τα λεμονια ειναι πιο μικρα κιτρινιζουν και πεφτουν μονα κατω.τι μπορω να κανω γιαυτο για να σταματηση;ευχαριστω

    • Καλημέρα Μαρία.
      Πρόσθεσε βιολογικο λίπασμα πλούσιο σε κάλιο για να έχεις μεγάλους και ζουμερούς καρπούς η λεμονιά σου. Επίσης φρόντισε τακτικά ποτίσματα, τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα αυτή την εποχή. Επίσης, ο ψεκασμός με οικολογικό σκεύασμα φυκιών ή ιχνοστοιχείων θα βοηθήσει στην διατήρηση των καρπών της λεμονιάς στο δέντρο.

  58. Αλεξάνδρα
    26/08/2018

    Καλημέρα επειδή μου αρέσουν πολύ τα οπωροφόρα κ κύρια οι λεμονιές, πήρα την απόφαση να ρισκάρω κ φύτεψα μια λεμονιά στη περιοχή ψάθα αλεποχώρι. Το πρόβλημα είναι ότι οι ρίζες θα έχουν εφάλμυρο νερό, αλλά θα την ποτίζω με βρόχινο, δεδομένου ότι στην περιοχή δεν υπάρχει νερό. Τι άλλο μπορώ να κάνω για να τη βοηθήσω. Φχαριστώ

    • Καλησπέρα Ιωάννα.
      Εκτός από το πότισμα με το βρόχινο νερό, θα μπορούσες να ποτίζεις αλλά και να ψεκάζεις την λεμονιά σου με εκχύλισμα φυκιών για να την βοηθήσεις να αντιμετωπίσει δυσμενείς συνθήκες όπως αέρα, παγωνιά και υψηλές θερμοκρασίες.

  59. ΓΕΩΡΓΙΑ
    24/08/2018

    Καλησπέρα. Έχουμε φυτέψει μια λεμονιά από φυτώριο αλλά εδώ και 4 χρόνια που την έχουν φυτέψει δεν έχει καρποφορησει. Βρίσκεται σε ένα χωριό της άνω Μεσσηνίας. Την προσέχουμε στο πότισμα και στο λίπασμα.. Παρακαλώ αν μπορείτε απαντήστε.

    • Καλησπέρα Γεωργία.
      Καταρχήν θα πρέπει να διευκρίνίσουμε αν ανθίζει η λεμονιά και δεν κρατά τα άνθη της ή δεν ανθίζει καθόλου. Πάντως, το υπερβολικό πότισμα και λίπανση μπορεί να συντελέσει στην υπερβολική ανάπτυξη χωρίς παράλληλη καρποφορία. Επίσης, τα μικρά δέντρα λεμονιάς σε ηλικία δεν μπορούν πολλές φορές να κρατήσουν τους καρπούς τους ειδικά σε περιοχές που επικρατούν δυνατοί άνεμοι. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η λεμονιά θέλει δροσερό περιβάλλον και γόνιμο χώμα για να ευδοκιμήσει.

  60. ΑΣΠΑΣΙΑ
    20/08/2018

    Καλησπέρα,
    Φύτεψα μια λεμονιά από σπόρο ήταν λεμονιά της Μανούλας μου και την ήθελα πολύ!!! Είναι τώρα 3-4 χρόνια έγινε πια δεντράκι πολύ όμορφο έχει αγκάθια.. αλλά λουλούδια δεν έχει βγάλει αναρωτιέμαι γιατί?
    Το δέντρο από το οποίο πήρα το σπόρο είναι καταπληκτική λεμονιά αλλά έχει γεράσει και δεν θα ήθελα να χαθεί!
    Ευχαριστώ πολύ!

    • Καλησπέρα Ασπασία.
      Σχετικά με τη λεμονιά που θέλεις να διατηρήσεις, όταν φυτεύουμε κουκούτσι λεμονιού δεν προκύπτει λεμονιά ακριβώς ίδιας ποικιλίας με τον σπόρο του καρπού που φυτέψαμε. Συνεπώς, η λεμονιά σου θα πρέπει να εμβολιάστεί με μάτι(οφθαλμό) από τη λεμονιά που θέλεις να διατηρήσεις.

  61. Μαρια
    19/08/2018

    Καλημέρα η λεμονια μου πριν 2 Χρόνια καταστράφηκε από την παγωνιά..έκοψα τον κορμό και την άφησα γύρω στο μετρό.πέταξε νέους βλαστούς από την ρίζα καταπράσινους με αρκετά αγκάθια όμως.. τι κάνω τώρα??Δεν έχει ανθίσει αλλά βλέπω πως έχει ζωή το δέντρο!

    • Καλησπέρα Μαρία.
      Πρέπει να σιγουρευτείς ότι έκοψες τον κορμό της λεμονιάς πάνω από το σημείο εμβολιασμού (μία υπερπλασία τοου κορμού) γιατί αλλιώς θα έχει αναπτυχθεί το υποκείμενο της λεμονιάς που συνήθως είναι νερατζιά ή κάποιο άλλο υποκείμενο εσπεριδοειδές που ο καρπός του δεν καταναλώνεται. Σε αυτή την περίπτωση, το δέντρο θα πρέπει να εμβολιαστεί στην επιθυμητή ποικιλία λεμονιάς.

  62. Σοφοκλης Σοφοκλεους
    05/08/2018

    Γεια σας. Εχω μια λεμονια περιπου 20 ετων και καρποφορει 4 φορες το χρονο. Τα τελευταια χρονια δεν την ψεκασα καθολου επειδη εχει συνεχως πανω λεμονια και επειδη δεν φαινοταν καποιο προβλημα. Τον τελευταιο μηνα παρατηρησα οτι οι μικροι καρποι που ειναι σε μεγεθος μπιζελιου εχουν γινει μαυροι σαν καρβουνο και πεφτουν. Την ποτιζω μια φορα τη βδομαδα τωρα το καλοκαιρι. Ποσα λιτρα νερο πρεπει να της βαζω? Ευχαριστω.

    • Καλησπέρα Σοφοκλή.
      Καλό είναι να ψεκάσεις τη λεμονιά σου με χαλκούχο σκεύασμα για να αντιμετωπίσεις το μαύρισμα των καρπών που οφείλεται σε μυκητολογική ασθένεια. Για την περσίοδο του καλοκαιριού, η λεμονιά θέλει πότισμα 2-3 φορές τη βδομάδα, με ποσότητα νερού 50 λίτρα κάθε φορά. Γαι το πότισμα της λεμονιάς καλό είναι να χρησιμοποιείς σύστημα ποτίσματος με σταγόνες.

  63. Dimitris Tsoukalas
    04/08/2018

    Zito signomi Gia ta greeklish. Exo Mia lemonia 21 Xronia eftase ypsos ta 5 Metra gyro sta 40 Kila ton xrono I opoia kaike fetos logo pagou. Olo to dentro einai kammeno me exairesi xamila ston kormo ena klonari gyro Sto 1 metro Pou einai kataprasino alla poly lepto. Na ypotheso an kopso ta kammena Kai ton kormo mporei na xanapetaxei APo to klonari?

    Efxaristo poly
    Dimitris

    • Καλησπέρα Δημήτρη.
      Κλάδεψε τη λεμονιά για να αναβλαστήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση αν κάνεις κορμοτομή θα πρέπει να την κλαδέψεις πάνω από το σημείο εμβολιασμού (το σημείο εμβολιασμού φαίνεται σαν υπερπλασία στον κορμό) διαφορετικά θα πρέπει να εμβολιαστεί ξανά με την επιθυμητή ποικιλία λεμονιάς. Επίσης, φρόντισε στις τομές της λεμονιάς να τις αλείψεις με πάστα κλαδέματος.

  64. Διονύσης Μπουρλακος
    28/07/2018

    Γειά σου Κώστα, Μπόλιασα δύο νερατζιες στην αυλή μου. Έπιασαν τα περισσότερα μπόλια, έβγαλαν ωραίους κλώνους, αλλά τώρα τα φύλλα έχουν κατσαρωσει κα έχουν κατά τόπους στίγματα σκουριάς. Μου συνέστησαν confide ή sharimida. Μπορεί αυτά τα σκευάσματα να βλάψουν τα μικρά γατάκια μας. Υπάρχει κάτι ήπιο. Ευχαριστω

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      29/07/2018

      Καλημέρα Διονύση. Χαίρομαι πολύ που ο εμβολιασμός των νερατζιών σου ήταν επιτυχημένος, αλλά πιθανότατα έχουν προσβληθεί από φυλλοκνίστη, το έντομο που προσβάλλει την τρυφερή βλάστηση και προκαλεί καρούλιασμα στα φύλλα. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι χημικά της κατηγορίας των νεονικοτινοειδών και θεωρούνται επιβλαβή στις μέλισσες ενώ κατά την ώρα του ψεκασμού δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με τα γατάκια σου. Για την οικολογική αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη, δες αναλυτικές συμβουλές στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  65. Αλεξάνδρα
    27/07/2018

    Καλημέρα θα ήθελα να μου πείτε αν μπορώ αυτή τη περίοδο να φυτέψω λεμονιές ή άλλα δέντρα που μου αρέσουν . Το νερό όμως λόγω τοποθεσίας του σπιτιού(ψάθα) είναι υφάλμυρο κ επειδή είναι κοντά στη θάλασσα κ οι ρίζες θα το βρουν. Εχω φίλη που εχει οπορωφόρα στην αιγινα κ τα ποτιζει με τον ιδιο τρόπο Ευχαριστώ

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      29/07/2018

      Καλημέρα Αλεξάνδρα. Κατάλληλη εποχή για την μεταφύτευση καρποφόρων δέντρων στον κήπο, είναι στις αρχές του φθινοπώρου αφού περάσουν οι ζέστες του καλοκαιριού. Σχετικά με την ανθεκτικότητα τους στην αλατότητα του εδάφους και στο πότισμα με υφάλμυρο νερό, τα εσπεριδοειδή δέντρα ( λεμονιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά) καθώς και αρκετά καρποφόρα δέντρα όπως η αμυγδαλιά, η ροδακινιά και η βερυκοκιά είναι αρκετά ευαίσθητα και καλύτερα να αποφύγεις την φύτευση τους. Αντίθετα, η ελιά, η συκιά και η ροδιά είναι ανθεκτικά δέντρα στην αλατότητα και θα μπορούσες να τα φυτέψεις.

  66. Βαγγέλης
    17/07/2018

    καλησπερα,ξερουμε αν η ποικιλια Ζαμπετακη ευδοκιμει στον καμπο της Αρτας,η καποια αλλη καλοκαιρινη ποικιλια?ζεστο καλοκαιρι,αυξημενη υγρασια κ βροχη κ παγετοι.στο σπιτι εχω 5 λεμονιες 30χρονων,προστατευμενες απο το σπιτι μαλλον ως προς τον παγετο,δεν εχω ριξει ποτε λιπασμα η ραντισμα,κλαδεμα κ ποτισμα μονο κ καθε χρονο εχει 40-60 κιλα η καθε μια κ ετσι σκεφτομαι αν θα μπορουσα να φτιαξω κ κτημα.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      22/07/2018

      Η ποικιλία λεμονιάς Ζαμπετάκη είναι πολύ ενδιαφέρουσα καλοκαιρινή ποικιλία αν και ίσως αντιμετωπίσει πρόβλημα στην έντονη παγωνιά της περιοχής σου. Αξιόλογη καλοκαιρινή ποικιλία λεμονιάς είναι και η ποικιλία Αδαμοπούλου που ίσως εμφανίσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην παγωνιά.

      • Βαγγελης
        22/07/2018

        η Nouvel Athos ? διαβαζω καλα σχολια

        • Τα Μυστικά του Κήπου
          24/07/2018

          Βαγγέλη, δεν έχουμε υπόψη μας στοιχεία για τη συγκεκριμένη ποικιλία λεμονιάς.

  67. Ναπολεων
    01/07/2018

    Εχω φυτεψει 2 ριζες πιπεριες στη γλαστρα.Γεμεισα τη γλαστρα μονο με κοπρια,καθολου χομα.Η πιπεριες δεν μεγαλονου καθολου. Τα κορφηνα φυλα εχουν μικρηνει και εχουν σουβροσει.Τι φτεη?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      02/07/2018

      Καλημέρα Ναπολέων. Η κοπριά, ακόμη κι αν είναι καλοχωνεμένη, αν χρησιμοποιηθεί σκέτη για φύτευση σε γλάστρα για λαχανικά ή καλλωπιστικά φυτά, στρεσάρει τα φυτά καθώς περιέχει αρκετό άζωτο και καίει τα φύλλα της κορυφής τα οποία παραμορφώνονται και στρίβουν. Ιδανικό μείγμα υποστρώματος για να χρησιμοποιείς είναι κοπριά και φυτόχωμα σε αναλογία 1:3. Πάντως καλό είναι να ελέγξεις και κάτω από τα φύλλα της πιπεριάς μήπως υπάρχει το έντομο της μελίγκρας που και αυτό είναι υπεύθυνο για καρούλιασμα και παραμόρφωση των φύλλων της πιπεριάς.

      • Ναπολεων
        03/07/2018

        σας ευχαριστω για της πληροφοριες…θα με βοειθισουν πολθ!

  68. Ναπολεων
    30/06/2018

    Αγορασα μια λεμονια 3 ετων.Την ξαναφητεψα σε γλαστρα πολυ μεγαλητερη Το κενο το γεμισα μονο με κοπρια πολυ καλης πηοτητας.Καλο η κακο αυτο? Τη λιπανση θα χριαστει?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      02/07/2018

      Η κοπριά, ακόμη κι αν είναι καλοχωνεμένη, αν χρησιμοποιηθεί σκέτη για φύτευση σε γλάστρα για στρεσάρει τα φυτά, ειδικά για τις λεμονιές και τα εσπεριδοειδή που είναι ευαίσθητα στα αμμωνιακά άλατα που περιέχει. Καλύτερα να γεμίσεις την γλάστρα με φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, για να αναπτυχθεί καλύτερα η λεμονιά σου. Σχετικά με την λίπασνη, πρόσθεσε πλήρες βιολογικό λίπασμα, μια φορά για να ενισχύσεις την ανάπτυξη και την καρποφορία της λεμονιάς σου.

  69. Μαρία
    30/06/2018

    Σας παρακαλώ μπορείτε να με βοηθήσετε. Έχω σοβαρό πρόβλημα με τις λεμονιές μου . Είναι πολλών ετών λεμονιές, δυφορες αλλά δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια κιτρινίζουν τα φύλλα και η καρποφορία έχει ελαττωθεί κατά πολύ.Τους βάζω λιπάσματα που μου συστήνουν γεωπόνοι αλλά δυστυχώς δεν έχω δει κάποιο αποτέλεσμα. Περσι μέσα στην απόγνωση μου τις πότισα με τον χυμό από τα λεμόνια τους και δεν ξέρω αν ήταν ιδέα μου αλλά είδα καλυτέρευση. Σας στέλνω και σχετικές φωτογραφίες με την κατάσταση που είναι τώρα μήπως μπορέσετε να με βοηθήσετε. σας ευχαριστώ θερμά

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      09/07/2018

      Καλησπέρα Μαρία. Από τις φωτογραφίες που μας έστειλες θα σου πρότεινα καταρχήν να κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα στις λεμονιές σου για να αραιώσεις την πυκνή βλάστηση και τους λαίμαργους. Επίσης, ένας ψεκασμός με χαλκούχο διάλυμα και θερινό πολτό θα βοηθούσε για προστασία από μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές. Σχετικά με τη λίπανση, η προσθήκη σιδήρου θα συντελέσει στο πρασίνισμα των φύλλων.

  70. ΓΙΑΝΝΗΣ
    28/06/2018

    Αγόρασα μια μικρή λεμονιά.Πότε μπορώ να την μεταφυτέψω σε μεγαλήτερη γλάστρα?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      29/06/2018

      Καλησπέρα Γιάννη. Καλύτερη εποχή για μεταφύτευση της λεμονιάς, στη γλάστρα, είναι είτε την άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου. Αν μεταφυτευτεί η λεμονιά σε μεγαλύτερη γλάστρα μέσα στο καλοκαίρι, θα πρέπει μετά να τοποθετηθεί σε δροσερό μέρος για τουλάχιστον 2 βδομάδες. Δες περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για τη μεταφύτευση φυτών.

  71. Δημήτρης
    17/06/2018

    Καλημέρα, αγόρασα μια λεμονια από Φυτωριο πριν δύο βδομάδες και δυστυχώς δε μου έδωσαν αρκετές πληροφορίες για το δέντρο, όπως και η κ. Λιτσα πιο πάνω έχω πρόβλημα με τα μυρμήγκια εκτός αυτού θα ήθελα να ρωτήσω κάθε πότε κ πόσο να ποτιζω το δέντρο (ύψος περίπου 70-80 εκατοστά) με 4 μικρά λεμονακια στο μέγεθος μπιζελιου… Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      17/06/2018

      Για τα μυρμήγκια, ρίξε τριμμένο σιναπόσπορο, πιπέρι καγιές ή σκόνη μουστάρδας για να τα αντιμετωπίσεις με φυσικό τρόπο. Σχετικά με το πότισμα της λεμονιάς, πότιζε τη λεμονιά σου 3 φορές τη βδομάδα την καλοκαιρινή περίοδο.

  72. Αποστόλης
    16/06/2018

    Καλησπέρα! Η λεμονιά μου είναι 40 ετών και είναι πολύφορη, τα τελευταία δύο χρόνια όμως πέρα από σίδηρο δεν έχω ρίξει κάτι άλλο και φαίνεται ότι έχει έλλειψη ιχνοστοιχείων. Τι λίπανση πρέπει να κάνω καθώς και τι χώμα πρέπει να συμπληρώσω διότι βρίσκεται μέσα σε αλτάνα και έχει κατέβει αρκετά; Ευχαριστώ!

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      17/06/2018

      Καλησπέρα Αποστόλη, Πρόσθεσε πλήρες βιολογικό λίπασμα στη λεμονιά σου και ψέκασε με διάλυμα ιχνοστοιχείων το φύλλωμα της για τόνωση και αντιμετώπιση της έλλειψης θρεπτικών στοιχείων. Συμπλήρωσε στο παρτέρι σου φυτόχωμα γενικής χρήσης με ισορροπημένο pH.

  73. Λίτσα Σερέτη
    14/06/2018

    Καλημέρα σας!! Έχουμε μια λεμονιά, που πολύ την αγαπάμε, είναι πολύ προκομένη, 2 φορές το χρόνο έχει καρπους, αλλά δυστυχώς φέτος, πολλά μυρμήγκια επισκέπτονται τον κορμό κ τα μεγάλα κλαδιά της. Φοβάμαι ότι κινδυνευει. Σας στέλνω μερικές φωτογρα φίες κ σας παρακαλώ να με βοηθήσετε κ να με συμβουλέψετε.
    Σας ευχαριστώ πολύ!! πείτε μου σας παρακαλώ σε ποια διεύθυνση να στείλω τις φωτογραφιες. Ευχαριστώ!
    Λίτσα Σερέτη

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      15/06/2018

      Καλησπέρα Λίτσα. Η λεμονιά σου έχει προσβληθεί από το έντομο της βαμβακάδας που δημιουργεί κολλώδεις ουσίες που επισκέπτονται τα μυρμήγκια γιατί αποτελούν πολύτιμη τροφή για αυτά. Ψέκασε με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

      • Νικόλας
        16/01/2021

        Καλησπέρα σας,

        Πήρα μια λεμονιά στην οποία θα χρησιμοποιήσω λίπασμα 30-10-10.
        Το λίπασμα που αγοράσα είναι σε μορφή υδατοδιαλυτών μικροκρυστάλλων και αναγράφει ότι είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για διαφυλλική εφαρμογή.

        Η ερώτηση μου είναι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτού του είδους λιπάσματα και στη ρίζα; Για την ώρα η λεμονιά μου δεν έχει αρκετό φύλλωμα.

        Ευχαριστώ πολύ κύριε Κώστα.

        • Καλησπέρα Νικόλα. Το συγκεκριμένο κρυσταλλικό λίπασμα είναι υδατοδιαλυτό στο νερό, με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο για πλούσια βλάστηση, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ρίζα αν και κατάλληλη εποχή για να το εφαρμόσεις είναι στις αρχές της άνοιξης.

  74. Σταματης
    10/06/2018

    καλημέρα. κάτω από τα φύλλα της λεμονιάς έχει δημιουργηθεί ένα λευκό στρώμα σαν χιόνι που κολλάει. τι να κάνω

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      11/06/2018

      Καλημέρα Σταμάτη. Πιθανότατα, υπάρχει προσβολή από το έντομο του αλευρώδη. Θα σου πρότεινα να ψεκάσεις με οικολογικό σκεύασμα αλάτων λιπαρών οξέων.

  75. DIMITRIOS
    08/06/2018

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΠΟΡΟΦΟΡΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΕΚ ΤΟΝ ΟΠΙΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΑΝΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΨΕΙ ΕΝΑ ΛΕΜΟΝΙ ΧΑΧΑ! ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΙΣ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΥΧΗ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ 2 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ????

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      08/06/2018

      Καλό θα ήταν να προσθέσεις πλήρες βιολογικό λίπασμα για τα καρποφόρα δέντρα. Πότισμα δύο φορές τη βδομάδα αυτή την εποχή.

  76. Μάρθα
    30/05/2018

    Πέρσι φύτεψα μια λεμονια έκανε λουλούδια και κράτησε μόνο 1λεμονι .φέτος δεν έβγαλε καθόλου λουλούδια. Στην αυλή δεν έχει πολύ ήλιο μόνο λίγες ώρες το μεσημέρι. Τι μπορεί να φταίει και δεν έκανε φέτος καρπό. Ευχαριστώ

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      03/06/2018

      Καλησπέρα Μάρθα! Είναι μικρή η λεμονιά και δεν μπορεί να κρατήσει άμεσα καρπούς. Πρέπει να περάσουν 2-3 χρόνια.

  77. Κώστας Σαρης
    28/05/2018

    Έχω μία λεμονια που κάνει καρπό στο μέγεθος φακής και στην συνέχεια το στεγνώνει, η ανάπτυξη της είναι πολύ καλή

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      29/05/2018

      Γεια σου Κώστα! Θα σου πρότεινα να ψεκάσεις τη λεμονιά σου με χαλκούχο διάλυμα για την προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένεις και πρόσθεσε πλήρες λίπασμα, εμπλουτισμένο σε κάλιο.

  78. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΑΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
    27/05/2018

    Η λεμονιά που έχει αγκαθια είναι πιό καλή ή η λεμονιά χωρίς αγκάθια.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      29/05/2018

      Γιώργο, οι ποικιλίες της λεμονιάς έχουν αγκάθια μικρότερα ή μεγαλύτερα. Ενδιαφέρουσες ποικιλίες λεμονιάς, πολύφορες, είναι η ποικιλία Αδαμοπούλου και Ζαμπετάκη.

  79. Elena
    25/05/2018

    Τι διάμετρο πρέπει να έχει η λεκάνη της λεμονιάς;

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      26/05/2018

      Γεια σου Έλενα! Αν εννοείς τη λεκάνη ποτίσματος γύρω από τον κορμό της λεμονιάς, η διάμετρος πρέπει να είναι 2-3 μέτρα ανάλογα την ηλικία και την κόμη της λεμονιάς.

  80. Maria Angelica Melgarejo
    02/05/2018

    Είναι μια λεμόνια 50 χρονον !!και εδώ και λίγο καιρό ξερενετε !! Δεν ξέρω το λόγο !! Θα ήθελα την βοήθεια σας !! Ευχαριστώ !!

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      06/05/2018

      Γεια σου Μαρία. Θα σου πρότεινα να κλαδέψεις και να ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα την λεμονιά για απολύμανση από ασθένειες. Πιθανότατα, υποφέρει από κορυφοξήρα, μια μυκητολογική ασθένεια της λεμονιάς. Πρόσεξε λίγο και τη λίπανση της. H λεμονιά για να δώσει καλή και ποιοτική παραγωγή χρειάζεται τακτικές λιπάνσεις με πλήρη βιολογικά λιπάσματα, πλούσια σε ιχνοστοιχεία. Εφαρμόζουμε τρεις λιπάνσεις, ανά δύο μήνες, από Φεβρουάριο ως Ιούνιο και δύο λιπάνσεις το φθινόπωρο, το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο. Επειδή οι λεμονιές είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε σίδηρο, θα χρειαστεί συμπληρωματική λίπανση προσθέτοντας χηλικό σίδηρο, την άνοιξη και το φθινόπωρο.

  81. nikolaos
    21/04/2018

    εχουμε λεμονιεσ που εχουνε κιτρινα φυλλα τι προβλημα εχει ??? τι ληπασμα θελει ???? αμα θελετε σασ στελνω και φωτο

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      22/04/2018

      Καλημέρα Νικόλαε. Το κιτρίνισμα των φύλλων της λεμονιάς μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου καθώς και στο υπερβολικό πότισμα. Αναλυτικότερα, η λεμονιά για να δώσει καλή και ποιοτική παραγωγή χρειάζεται τακτικές λιπάνσεις με πλήρη βιολογικά λιπάσματα, πλούσια σε ιχνοστοιχεία. Επειδή οι λεμονιές είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε σίδηρο, θα χρειαστεί συμπληρωματική λίπανση προσθέτοντας χηλικό σίδηρο, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Σχετικά με το πότισμα της λεμονιάς, θέλει τακτικά ποτίσματα για να διατηρεί εδαφική υγρασία. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου απαιτείται πότισμα τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα, ενώ κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, 2-3 ποτίσματα τη βδομάδα. Βέβαια, η συχνότητα και η ποσότητα του ποτίσματος εξαρτάται από την ηλικία των δένδρων, τις θερμοκρασίες που επικρατούν καθώς και τον τύπο του εδάφους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *