10 λαχανικά που συγκομίζουμε σε 40 μέρες

λαχανικα ταχειας αναπτυξης

Υπάρχουν λαχανικά ταχείας ανάπτυξης που μπορούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να μας δώσουν παραγωγή;

Οι καλλιέργειες κηπευτικών συνήθως χρειάζονται 2-3 μήνες για να κάνουν καρπούς. Υπάρχουν, όμως, αρκετά φυλλώδη λαχανικά, χόρτα και μυρωδικά που δίνουν γρήγορα παραγωγή και είναι ιδανικά για να χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό.

Ειδικά για όσους καλλιεργούν λαχανικά σε γλάστρα στο μπαλκόνι, είναι σημαντικό να μεγαλώνουν γρήγορα και να μας δίνουν συνεχώς νέα φύλλα.

Πολλά φθινοπωρινά λαχανικά πληρούν αυτές τις προδιαγραφές και μπορούν να σερβιριστούν στο τραπέζι μας σε λιγότερο από 2 μήνες.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια είναι τα λαχανικά που μας δίνουν γρήγορη παραγωγή μέσα σε 40 μέρες για να τα απολαμβάνουμε φρέσκα και λαχταριστά στην κουζίνα μας.

Διαφήμιση

Λαχανικά που μας δίνουν γρήγορη συγκομιδή σε 40 ημέρες

Για να μπορέσουμε να έχουμε γρήγορη συγκομιδή λαχανικών, μέσα σε λίγες εβδομάδες, προτιμούμε να φυτεύουμε έτοιμα φυτά λαχανικών που προμηθευόμαστε από φυτώρια. Η διαδικασία φύτευσης λαχανικών από σπόρο θα προσθέσει αρκετές μέρες στη διαδικασία.

Με κατάλληλη την καλλιεργητική φροντίδα, μπορούμε να έχουμε ταχύτερη ανάπτυξη και συγκομιδή λαχανικών σε χρόνο μόλις λίγων εβδομάδων.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η προσθήκη κοπριάς και κομπόστ στο χώμα πριν τη φύτευση βοηθά στην ταχύτερη ανάπτυξη φυλλώματος και συγκομιδή των φθινοπωρινών λαχανικών.

Αυτά είναι τα κυριότερα λαχανικά που μας χαρίζουν παραγωγή σε γρήγορο χρονικό διάστημα:

1. Μαρούλι

Το μαρούλι είναι το πιο δημοφιλές φυλλώδες λαχανικό, απλό και εύκολο στην καλλιέργεια του, το μαρούλι φυτεύεται σχεδόν όλο τον χρόνο και αποτελεί ιδανική επιλογή για αρχάριους κηπουρούς.

Η καλλιέργεια του μαρουλιού, σε κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας μπορεί να μας δώσει συγκομιδή μέσα σε 40 μέρες για να απολαμβάνουμε υπέροχες φρέσκες σαλάτες.

Φυτεύουμε τα μαρούλια στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης: 30 εκατοστά μεταξύ των φυτών μαρουλιού και περίπου 60 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

μαρουλι καλλιεργεια φυτευση
10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μαρουλιού

2. Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά φυλλώδη λαχανικά που καλλιεργούμε κάθε χρόνο στον κήπο μας ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας.

Η καλλιέργεια του σπανακιού χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και μας δίνει την πρώτη συγκομιδή τρυφερών φύλλων σπανακιού σε μικρό χρονικό διάστημα, μέσα σε 40 ημέρες.

Το σπανάκι φυτεύεται με σπόρο απευθείας στον κήπο, σε βάθος 2-3 εκατοστών.

Φυτεύουμε έτοιμα φυτά σπανακιού σε αποστάσεις φύτευσης 15-20 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

σπανακι καλλιεργεια
Σπανάκι: Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

3. Ρόκα

Η ρόκα είναι ένα από πιο αρωματικά και πικάντικα μυρωδικά της μεσογειακής κουζίνας με μοναδική γεύση, ιδιαίτερα δημοφιλής ως πρώτη ύλη σε πράσινες σαλάτες.

Η καλλιέργεια της ρόκας έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε φροντίδα, φυτρώνει εύκολα και μας δίνει σύντομα πλούσια παραγωγή σε λίγες εβδομάδες χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Η ρόκα φυτεύεται αραιά με σπόρο που τοποθετούμε σε βάθος 1-2 εκατοστών.

Φυτεύουμε έτοιμα φυτά ρόκας σε αποστάσεις φύτευσης 15-20 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

6 μυστικά για καλλιέργεια ρόκας
6 μυστικά για καλλιέργεια ρόκας

4. Ραπανάκι

Το ραπάνι είναι το πικάντικο λαχανικό που καλλιεργείται για το υπόγειο τμήμα του και διαθέτει χαρακτηριστική έντονη γεύση και τα πολλά διαφορετικά χρώματα.

Η καλλιέργεια των ραπανακιών, δίνει σχετικά γρήγορα συγκομιδή, αλλά ιδιαίτερα η φύτευση της ποικιλίας του μικρού στρογγυλού ραπανιού μπορεί να μας χαρίσει παραγωγή μετά από 40 μέρες.

Τα ραπανάκια φυτεύονται με σπόρο, το φθινόπωρο από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, καθώς και στα τέλη του χειμώνα, την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου.

Ραπανάκια καλλιέργεια
Ραπανάκια: 10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Διαφήμιση

5. Φρέσκο κρεμμύδι

Η καλλιέργεια του κρεμμυδιού μας δίνει τον υπόγειο βολβό, γνωστό ως “ξερό κρεμμύδι”, ενώ το πράσινο φύλλωμα του χρησιμοποιείται στην κουζίνα ως “χλωρό” ή “φρέσκο κρεμμύδι”.

Η καλλιέργεια του χλωρού κρεμμυδιού, σε αντίθεση με την καλλιέργεια για ξερό κρεμμύδι, δίνει πολύ γρήγορα παραγωγή, 30-40 μέρες μετά την φύτευση του κρεμμυδιού.

Για να φυτέψουμε κρεμμύδια προμηθευόμαστε κοκκάρι κρεμμυδιού, δηλαδή τους μικρούς βολβούς κρεμμυδιού.

Η φύτευση γίνεται σε βάθος ενός εκατοστού μέσα στο χώμα, ίσα -ίσα δηλαδή να καλύπτεται το πάνω μυτερό μέρος του βολβού.

Για τη φύτευση του χλωρού κρεμμυδιού ανοίγουμε αυλάκια σε αποστάσεις γύρω στα 30 εκατοστά ενώ οι μικροί βολβοί του κρεμμυδιού φυτεύονται σε αποστάσεις 5-7 εκατοστών.

κρεμμυδι καλλιεργεια φυτευση
13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

6. Φρέσκο σκόρδο

Εκτός από τους ξερούς βολβούς που αναπτύσσει μέσα στο έδαφος, το σκόρδο καλλιεργείται και για τα στενόμακρα λεπτά φύλλα του που θυμίζουν φύλλα κρεμμυδιού.

Η καλλιέργεια σκόρδου για τα χλωρά φρέσκα φύλλα του, μας δίνει αρκετά γρήγορα παραγωγή μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την φύτευση του σκόρδου.

Για παραγωγή χλωρού σκόρδου, φυτεύουμε τις σκελίδες του σκόρδου σε βάθος 2-3 εκατοστών, σε αποστάσεις φύτευσης 10 εκατοστών μεταξύ των σκελίδων και 20 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

σκορδο καλλιεργεια
Σκόρδο: Καλλιέργεια στον κήπο και σε γλάστρα

7. Αντίδι

Το αντίδι είναι ένα από τα αγαπημένα και πιο νόστιμα φυλλώδη λαχανικά που φυτεύουμε στον κήπο μας, συνήθως το φθινόπωρο, και απολαμβάνουμε ως βραστά χόρτα.

Η καλλιέργεια αντιδιού με έτοιμα φυτά στον κήπο ή σε γλάστρες, με την κατάλληλη φροντίδα, μας προσφέρει γρήγορα την πρώτη συγκομιδή μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για έτοιμα φυτά αντιδιού είναι τα 20-30 εκατοστά στην γραμμή φύτευσης ενώ η απόσταση μεταξύ των γραμμών είναι στα 50 εκατοστά.

Αντίδι καλλιέργεια
Αντίδια, 10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια

8. Ραδίκι

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ραδικιού που μπορούμε να καλλιεργήσουμε για να τα απολαμβάνουμε από τον κήπο ή το μπαλκόνι μας.

Η καλλιέργεια ραδικιού με σπόρο, αλλά ιδίως με έτοιμα φυτά από φυτώρια, θα μας χαρίσει αρκετά γρήγορα μία καλή συγκομιδή, μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Σπέρνουμε τον σπόρο του ραδικιού σε βάθος ενός εκατοστού και ποτίζουμε ελαφρά, ώστε να βραχεί το χώμα, χωρίς να πλημμυρίσει.

Αν προμηθευτούμε έτοιμα φυτά, κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης είναι 20-30 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 40-50 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

ραδικια σπορα καλλιεργεια
Ραδίκια: Συμβουλές για σπορά και καλλιέργεια
Διαφήμιση

9. Άνηθος

Ο άνηθος είναι ένα υπέροχο μυρωδικό που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να δώσουμε μοναδικό άρωμα σε σαλάτες και σε αγαπημένες συνταγές.

Η πιο κατάλληλη εποχή για την καλλιέργεια του άνηθου είναι το φθινόπωρο, καθώς ο άνηθος χρειάζεται δροσερό περιβάλλον για να αναπτυχθεί γρήγορα και να δώσει συγκομιδή σε λίγες εβδομάδες.

Η σπορά του άνηθου γίνεται σε βάθος 1,5-2 εκατοστών, γιατί τον φυτέψουμε πιο βαθιά θα καθυστερήσει αρκετά να φυτρώσει.

Αν προμηθευτούμε έτοιμα φυτά άνηθου, οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης είναι 15-20 εκατοστά μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 30-40 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια άνηθου
Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια άνηθου

10. Μαϊντανός

Κλείνουμε τη λίστα μας, με τον μαϊντανό, ένα από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά, καθώς δίνει μοναδική γεύση σε σαλάτες, σε πίτες και σε υπέροχες συνταγές μαγειρικής.

Η καλλιέργεια του μαϊντανού χρειάζεται δροσερό περιβάλλον με θερμοκρασίες 10-20°C για να αναπτύξει πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα και να έχουμε συγκομιδή μέσα σε 40 μέρες από την φύτευση.

Ο μαϊντανός φυτεύεται με σπόρο στο χώμα σε βάθος περίπου 0,5 – 1 εκατοστού και φυτρώνει σε διάστημα 10 ημερών.

Φυτεύουμε τα φυτά μαϊντανού στις κατάλληλες απoστάσεις φύτευσης, 15-20 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

μαιντανος καλλιεργεια φυτεμα
Μαϊντανός, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

Κι ένα μυστικό για γρήγορη συγκομιδή λαχανικών

Αν θέλουμε κάτι ακόμα πιο γρήγορο, μπορούμε να δοκιμάσουμε τα microgreens, γνωστά και ως μικρόφυτα. Η καλλιέργεια των microgreens συγκομίζεται σε πολύ μικρό στάδιο, περίπου 2 εβδομάδες μετά τη σπορά τους, μόλις έχουν αναπτύξει 2-3 φύλλα και έχουν φτάσει σε ύψος 5-10 εκατοστών.

Τι είναι τα microgreens και πώς να τα καλλιεργήσουμε
Τι είναι τα microgreens και πώς να τα καλλιεργήσουμε
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *