10 λαχανικά που καλλιεργούνται με κομμάτια που περισσεύουν από την κουζίνα
Κάθε φορά που κόβουμε λαχανικά για να φτιάξουμε μία φρέσκια σαλάτα ή για να μαγειρέψουμε φαγητό, υπάρχουν κομμάτια των φυτών που δε χρησιμοποιούμε και τις περισσότερες φορές μένουν αναξιοποίητα.
Η βάση από το μαρούλι, το πάνω μέρος του καρότου, το κομμάτι με τη ρίζα του κρεμμυδιού και τόσα άλλα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας είναι κρίμα να τα πετάμε, όταν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε, να τα ανακυκλώσουμε και να τα χαρούμε ξανά και ξανά.
Κάποια κομμάτια που δεν τρώμε, λοιπόν, μπορούμε να τα βάλουμε σε νερό ή να τα φυτέψουμε σε χώμα για να βλαστήσουν και να αναγεννηθούν.
Ακόμα κι αν δεν έχουμε ξανακαλλιεργήσει, χρησιμοποιώντας τα λαχανικά που αγοράζουμε από το μανάβικο, μπορούμε να δημιουργήσουμε τη δική μας συγκομιδή εύκολα και απλά, χωρίς σπόρους.
Ουσιαστικά, δε δημιουργούμε νέο φυτό, αλλά βοηθάμε το ίδιο φυτό να μας δώσει νέα βλάστηση. Αξιοποιώντας τη δυνατότητα των φυτών να ριζώνουν και να αναπτύσσονται εκ νέου, μειώνουμε σημαντικά τα υπολείμματα της κουζίνας μας και δημιουργούμε μία νέα συγκομιδή από τα αγαπημένα μας λαχανικά με ένα εύκολο και πρακτικό τρόπο.
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα παράθυρο με φως μέσα στο σπίτι ή μια γλάστρα στο μπαλκόνι, λίγο χώμα και νερό.
Η επανακαλλιέργεια των λαχανικών από τα υπολείμματα της κουζίνας μπορεί να γίνει παιχνίδι και μία ευκαιρία να μιλήσουμε με τα παιδιά για την ανακύκλωση, για το πώς μεγαλώνουν τα φυτά και από που προέρχεται το φαγητό που τρώμε.
Πρόκειται για μία πολύ ευχάριστη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους που αξίζει να δοκιμάσουμε και να απολαύσουμε ολόφρεσκα σπιτικά λαχανικά.
Κομμάτια λαχανικών που μπορούμε να καλλιεργήσουμε
Δηλαδή όλα τα φυτικά υπολείμματα από την κουζίνα μπορούν να ξανακαλλιεργηθούν; Ας δούμε, αναλυτικά, ποια λαχανικά μπορούμε να καλλιεργήσουμε χρησιμοποιώντας τα υπολείμματα της κουζίνας και ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουμε σε κάθε περίπτωση, ώστε να τα απολαύσουμε φρέσκα στις σαλάτες και στη μαγειρική μας.
1. Μαρούλι
Ένα από τα πιο εύκολα λαχανικά που μπορούμε να καλλιεργήσουμε από τα υπολείμματα της κουζίνας είναι το μαρούλι. Κόβουμε το κάτω μέρος του μαρουλιού προς τη ρίζα, δημιουργώντας ένα κομμάτι περίπου 2-3 εκατοστών. Αφού το κόψουμε, το βάζουμε σε ένα μικρό μπολ που περιέχει περίπου 1-2 εκατοστά νερού, ώστε να βρέχεται το μαρούλι μας. Τοποθετούμε το μπολ με το κομμένο τμήμα του μαρουλιού σε ηλιοφανές σημείο και το ψεκάζουμε με νερό καθημερινά. Μετά από λίγες μέρες, το μαρούλι μας θα εμφανίσει ρίζες, καθώς και τα πρώτα φύλλα. Στη συνέχεια, μπορούμε να το μεταφυτέψουμε σε γλάστρα για να το καλλιεργήσουμε, ώστε μετά από 2-3 εβδομάδες να συγκομίσουμε τα πρώτα τρυφερά φύλλα του.
2. Κρεμμύδι
Το κρεμμύδι μεγαλώνει κόβοντας περίπου 2 εκατοστά από το κάτω μέρος του φρέσκου ή ξερού κρεμμυδιού μαζί με τις ρίζες. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το μαρούλι, τοποθετώντας το κομμάτι κρεμμυδιού με τις ρίζες σε ένα μπολ που περιέχει λίγο νερό. Αφού αναπτυχθούν οι ρίζες του μπορούμε να το μεταφυτέψουμε σε γλάστρα. Αν προτιμάμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, σε 2-3 εβδομάδες θα έχουμε νέα παραγωγή, ενώ για ξερό κρεμμύδι θα χρειαστεί να περιμένουμε περίπου 3 μήνες. Για το φρέσκο κρεμμυδάκι, η καλλιέργεια μπορεί να παραμείνει στο νερό χωρίς να γίνει μεταφύτευση σε χώμα, αρκεί να αλλάζουμε κάθε λίγες μέρες το νερό.
3. Σκόρδο
Το σκόρδο είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί στο σπίτι, αρκεί να κρατήσουμε μία σκελίδα από το σκόρδο που έχουμε αγοράσει. Φυτεύουμε τις σκελίδες σε μικρή γλάστρα ή ζαρντινιέρα σε βάθος 3-4 εκατοστών. Μετά από λίγες μέρες, τα φυτά σκόρδου θα έχουν φυτρώσει. Η καλλιέργεια του σκόρδου χρειάζεται εξωτερικό περιβάλλον με αρκετό ήλιο κατά την διάρκεια της μέρας. Για τη συγκομιδή φρέσκου σκόρδου για τις σαλάτες μας χρειάζονται μερικές εβδομάδες, ενώ για ξερό σκόρδου πρέπει να περάσουν 6 μήνες.
4. Πράσο
Μπορούμε πολύ εύκολα να καλλιεργήσουμε και το πράσο που περίσσεψε από την κουζίνα μας. Αρχικά, κόβουμε το άσπρο κάτω τμήμα του βλαστού του πράσου σε ύψος 2-3 εκατοστών μαζί με τα ριζίδια και το βάζουμε σε νερό. Μετά από δέκα μέρες περίπου, θα μεγαλώσουν οι ρίζες και θα αναπτυχθεί από το κέντρο του βλαστού το φύλλωμα του πράσου. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να μεταφυτεύσουμε το πράσο στον κήπο μας ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Μετά από 2 μήνες θα είναι έτοιμο για συγκομιδή.
5. Μάραθο
Η καλλιέργεια του μάραθου από υπολείμματα προϋποθέτει ότι αφήνουμε ανέπαφη τη ρίζα και κόβουμε τη βάση του βλαστού σε ύψος 3 εκατοστών. Βάζουμε το κομμένο τμήμα του βλαστού του μάραθου σε ένα μπολ με λίγο νερό στη βάση και το αφήνουμε σε άμεσο ηλιακό φως. Όταν οι ρίζες του μάραθου δυναμώσουν και παρατηρήσουμε τους καινούριους βλαστούς να βγαίνουν από το κέντρο της βάσης, μπορούμε να το μεταφυτέψουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Μετά από 2-3 εβδομάδες, μπορούμε να ξεκινήσουμε την συγκομιδή του φυλλώματος του μάραθου.
6. Σέλινο και σέλερι
Το σέλινο και το σέλερι είναι από τα λαχανικά που μπορούν πολύ εύκολα να καλλιεργηθούν από υπολείμματα. Αρκεί να κόψουμε την βάση του σέλινου σε ύψος 2-3 εκατοστών να το βάλουμε σε ένα μικρό μπολ με λίγο νερό. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε αρκετή ηλιοφάνεια καθημερινά και μετά από 1-2 εβδομάδες θα ξεκινήσουν τα φύλλα να μεγαλώνουν και να χοντραίνουν από την βάση. Σε αυτή την φάση, μπορούμε να μεταφυτεύσουμε το σέλινο και το σέλερι σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες και να περιμένουμε λίγες εβδομάδες για να φτάσει το φύλλωμα τους σε πλήρη ανάπτυξη.
7. Λάχανο
Τι θα λέγατε να καλλιεργήσουμε και λάχανο από τα υπολείμματα της κουζίνας; Τι χρειάζεται να κάνουμε; Απλά, κόβουμε το κάτω μέρος της βάσης του κεφαλιού του λάχανου, σε μήκος περίπου 3 εκατοστών και το τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό σε χαμηλό ύψος. Τοποθετούμε το μπολ σε ηλιοφανές σημείο και ψεκάζουμε καθημερινά με νερό για να μην στεγνώσει το πάνω μέρος του φυτού. Μετά από λίγες μέρες που θα εμφανιστούν οι ρίζες και τα πρώτα φύλλα του λάχανου, μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε στο χώμα του κήπου ή σε γλάστρα. Η καλλιέργεια του λάχανου, χρειάζεται περίπου 3 μήνες για να μας δώσει μία νέα συγκομιδή.
8. Καρότο
Μπορούμε να καλλιεργήσουμε καρότο ξανά, αν μας αρέσουν τα φύλλα του. Το καρότο όταν ξαναφυτεύεται δεν παράγει την πασσαλώδη τραγανή ρίζα, αλλά μόνο φύλλα τα οποία χρησιμοποιούμε σε σαλάτες, σε πέστο, σε σούπες και σε σοταρίσματα. Κόβουμε το πάνω μέρος του καρότου περίπου στα 2 εκατοστά, το βάζουμε σε λίγο νερό για να βγάλει ρίζα και μετά από μερικές μέρες το μεταφυτεύουμε στο χώμα ή σε γλάστρα που διατηρούμε σε ηλιοφανές σημείο. Μέσα σε 3-4 εβδομάδες, θα έχουμε πλούσιο φύλλωμα καρότου για να χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνας μας.
9. Σχοινόπρασο
Ένα ακόμη φυτό που μπορούμε να καλλιεργήσουμε από κομμάτια που περισσεύουν είναι το σχοινόπρασο. Κόβουμε το κάτω τμήμα του σχοινόπρασου, μήκους 2-3 εκατοστών, μαζί με τη ρίζα και το βάζουμε σε μπολ με λίγο νερό. Μέσα σε λίγες μέρες, θα αναπτυχθούν οι ρίζες το σχοινόπρασου στο νερό και θα μας δώσει καινούρια φύλλα. Σε αυτή την φάση μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε σε χώμα και να περιμένουμε 2 μήνες περίπου για τη συγκομιδή του.
10. Τζίντζερ (πιπερόριζα)
H πιπερόριζα ή το γνωστό τζίντζερ για τους φίλους της μαγειρικής είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί και να έχουμε πάντα αρκετή ποσότητα για τις πικάντικες συνταγές μας. Αυτό που χρειάζεται μόνο είναι να κάψουμε ένα κομμάτι πιρερόριζας και να το φυτέψουμε σε γλαστράκι με φυτόχωμα, εξασφαλίζοντας ότι οι οφθαλμοί βρίσκονται προς τα πάνω. Σταδιακά, μέσα σε λίγες εβδομάδες, θα παρατηρήσουμε ρίζες και βλαστούς να σχηματίζονται. Όταν βγάλουμε τα καινούρια ριζώματα της πιπερόριζας για να τα χρησιμοποιήσουμε, κρατάμε ένα κομμάτι για να καλλιεργήσουμε ξανά και να έχουμε συνεχώς νέα παραγωγή.
Κι ένα μυστικό για τα υπολείμματα από λαχανικά της κουζίνας
Τα φρέσκα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας και όσα κομμάτια δε μπορούν να καλλιεργηθούν, τα συγκεντρώνουμε για να φτιάξουμε φυσικό λίπασμα κομπόστ, ανακυκλώνοντας με τον καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο τρόπο τα λαχανικά μας.
έχω μια πορτοκαλιά μικρή ,εφέτος τα φύλλα της αρχίζουν διπλώνουν και κατόπι μαραίνονται και πέφτουν τι μπορώ να κάνω;
Πιθανότατα, έμεινε απότιστη ή έχει προσβληθεί από κάποιο έντομο αν μπορείς να διακρίνεις στα φύλλα. Επίσης, αν η μικρή πορτοκαλιά φέρει έντονη ανθοφορία ή καρποφορία, είναι κάτι που την εξαντλεί και μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση των φύλλων.
Κώστα προσπαθώ να βρω την ποικιλία μαρουλιού musena και μόνο σε σπόρους των 5000 τεμαχίων βρίσκω. Γνωρίζεις γιατί δεν υπάρχει φυτό που είναι τόσο καλό;
Δεν έχουμε υπόψη μας κάποια σχετική πληροφορία.
Καλησπερά,
Πρώτα απ όλα να ευχαριστήσω θερμά για όλα τα μυστικά και τις συμβουλές που δίνεται.
Έχω βαλεί το μαρούλι στο νερό και μεγαλώνει κανονικά, βγάζει φυλλά αλλά δεν έχει βγάλει ρίζες. Πρέπει να περιμένω κι άλλο για τις ρίζες ή κάτι δε πάει καλά;
Καλησπέρα Ευτυχία και σε ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Σχετικά με το ερώτημα σου, διατήρησε το μαρούλι στο νερό αφού συνεχίζει και μεγαλώνει βγάζοντας νέα φύλλα, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Πάντως, μπορεί το μαρούλι στη συνέχεια να βγάλει και ρίζες και τότε θα μπορούσε να το μεταφυτέψεις και στο χώμα.
Καλησπέρα σας! Είναι καλό να αφήνουμε το μπόλ με το νερό και το λαχανικό έξω όταν η θερμοκρασία έξω είναι κάτω απο 15 βαθμούς Κελσίου; Πιο συγκεκριμένα, ρωτάω για το μαρούλι και το σέλινο αν κάνει να το αφήνουμε έξω με το μπόλ πριν το φυτέψουμε.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλησπέρα Απόστολε.
Πράγματι, καλύτερα να το αφήνεις μέσα σε εσωτερικό μέρος το μπολ αν η θερμοκρασία κατεβαίνει προς τους 10οC για να μην παγώνουν οι ρίζες.