Λαχανάκια Βρυξελλών: Συμβουλές για καλλιέργεια

λαχανακια βρυξελλων καλλιεργεια

Μία εναλλακτική πρόταση στα λάχανα είναι το λαχανάκι Βρυξελλών, ένα ιδιαίτερο φθινοπωρινό λαχανικό που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές στη χώρα μας.

Το λαχανάκι Βρυξελλών καλλιεργείται στο Βέλγιο από τον 18ο αιώνα και σταδιακά διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, ωστόσο πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό φυτό.

Διαθέτει υψηλή διατροφική αξία, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Εκτός από τον κήπο, μπορούμε να φυτέψουμε λαχανάκια Βρυξελλών σε γλάστρα στο μπαλκόνι, την αυλή και την βεράντα μας.

Ας δούμε, αναλυτικά, πώς καλλιεργούμε τα λάχανα Βρυξελλών για να απολαμβάνουμε μία πλούσια και γευστική παραγωγή με πολλά υπέροχα λαχανάκια.

Διαφήμιση

1. Τι διαφορά έχει το λαχανάκι Βρυξελλών με το κοινό λάχανο;

Τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν πιο πικάντικη γεύση συγκριτικά με το κοινό λάχανο, είναι πιο θρεπτικά και τρώγονται μαγειρεμένα, βραστά, τηγανητά ή στον φούρνο.

Σε αντίθεση με το κοινό λάχανο το οποίο πολύ συχνά τρώγεται ώμο σε πράσινη σαλάτα, τα λαχανάκια βρυξελλών αφήνουν μία πικρή γεύση αν δεν μαγειρευτούν.

Κατά την καλλιέργεια, το κοινό λάχανο σχηματίζει ένα και μοναδικό μεγάλο κεφάλι, ενώ το λαχανάκι Βρυξελλών παράγει πολλές μικρές κεφαλές, μέχρι και εκατό, που αναπτύσσονται στις μασχάλες των φύλλων, κατά μήκος μεγάλων βλαστών.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μία πλούσια συγκομιδή με δεκάδες μικρά και πεντανόστιμα λαχανάκια.

2. Πότε φυτεύουμε λαχανάκια Βρυξελλών και τι συνθήκες θέλουν για να μας δώσουν πλούσια παραγωγή;

Κατάλληλη εποχή για την φύτευση του λάχανου Βρυξελών είναι από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ανάλογα βέβαια την ποικιλία και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που καλλιεργούμε.

Η καλλιέργεια του λάχανου Βρυξελλών θέλει δροσερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει μεταξύ 15-20 βαθμών. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιοφανείς θέσεις στον κήπο μας, όπου δίνει πλουσιότερη παραγωγή καρπών.

Προτιμά δροσερά και γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Μπορούμε να βελτιώσουμε τη γονιμότητα του εδάφους πριν τη φύτευση, προσθέτοντας οργανική ουσία στο χώμα με κοπριά και κομπόστ.

3. Πώς καλλιεργούμε τα λαχανάκια Βρυξελλών και σε τι αποστάσεις;

Το λαχανάκι Βρυξελλών πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Ιδανικό εύρος θερμοκρασιών για το φύτρωμα του σπόρου είναι μεταξύ 20-25 βαθμών Κελσίου.

Χρειάζονται 8 εβδομάδες για να φυτρώσει ο σπόρος και να είναι έτοιμα τα νεαρά φυτά για μεταφύτευση στο χωράφι.

Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά λάχανου Βρυξελλών από φυτώρια και να φυτέψουμε σε κατάλληλες αποστάσεις: 40-50 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 70-80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών.

Αν δεν έχουμε μεγάλο χώρο στον κήπο μας, το λαχανάκι Βρυξελλών μπορεί να φυτευτεί πιο πυκνά και να γίνει συγκαλλιέργεια μαζί με την καλλιέργεια της πατάτας, την καλλιέργεια του κρεμμυδιού, την καλλιέργεια του σκόρδου, την καλλιέργεια του πράσου, την καλλιέργεια του άνηθου και την καλλιέργεια του μάραθου.

Συγκαλλιεργεια φυτων
Συγκαλλιέργεια, ποια λαχανικά καλλιεργούμε μαζί στον κήπο

4. Mπορούμε να φυτέψουμε λαχανάκια Βρυξελλών σε γλάστρα;

Tο λαχανάκι Βρυξελλών μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι και να μας δώσει εντυπωσιακά μεγάλη παραγωγή, καθώς κάθε φυτό παράγει δεκάδες κεφαλές.

Για να φυτέψουμε λαχανάκια Βρυξελλών στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σχετικά μεγάλες γλάστρες, διαμέτρου και βάθους 30 εκατοστών και τοποθετούμε σε ηλιοφανές σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό, προκειμένου να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με ειδικό φυτόχωμα για κηπευτικά, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, και τοποθετούμε στη βάση της γλάστρας μία στρώση χαλικιών για να απομακρύνεται καλύτερα το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα.

5. Πόσο συχνά χρειάζονται πότισμα τα λαχανάκια Βρυξελλών;

Τα λαχανάκια Βρυξελλών θέλουν τακτικό πότισμα κατά την περίοδο του φθινοπώρου, 2 φορές την εβδομάδα, ενώ την περίοδο του χειμώνα μειώνεται το πότισμα ανάλογα βέβαια και με τις βροχοπτώσεις που επικρατούν.

Αν το έδαφος έχει υπερβολική υγρασία λόγω του ποτίσματος ή κακής αποστράγγισης, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ευαίσθητα σε μυκητολογικές ασθένειες που δημιουργούν σαπίσματα και μαυρίσματα στο φυτό.

6. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην καλλιέργεια του λάχανου Βρυξελλών;

Αν και η καλλιέργεια του λάχανου Βρυξελλών δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, χρειάζεται να προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, μία φορά το μήνα, για να εξασφαλίσουμε καλή παραγωγή.

Κατά τη φύτευση του λάχανου Βρυξελλών, συνιστούμε την προσθήκη κοπριάς και κομπόστ στο χώμα που βοηθούν στην ανάπτυξη του φυτού.

Κατά την διάρκεια της καλλιέργειας του λάχανου Βρυξελλών, αποφεύγουμε να προσθέτουμε πολύ λίπασμα αζώτου, καθώς συντελεί στο μαλάκωμα και την ποιοτική υποβάθμιση των λαχανακιών.

λιπασματα κατηγοριες ειδη και πως επιλεγουμε
Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε

7. Ποια έντομα και ποιες ασθένειες προσβάλλουν τα λαχανάκια Βρυξελλών;

Η καλλιέργεια του λάχανου Βρυξελλών προσβάλλεται από τις βασικές ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν την καλλιέργεια του λάχανου, την καλλιέργεια του κουνουπιδιού και την καλλιέργεια του μπρόκολου.

Για να αντιμετωπίσουμε την κάμπια του λάχανου, τη μελίγκρα (αφίδες), τον αλευρώδη, τις βρωμούσες και τον τετράνυχο, ψεκάζουμε με κατάλληλα βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, όπως ο βάκιλος Θουριγγίας, τα άλατα καλίου και το φυσικό πύρεθρο.

Ένα σοβαρό πρόβλημα της καλλιέργειας του λάχανου Βρυξελλών αποτελούν τα σαλιγκάρια που τρώνε τα φύλλα του. Για να αντιμετωπίσουμε τα σαλιγκάρια με οικολογικό τρόπο, τοποθετούμε στάχτη γύρω από τα φυτά.

4 φυσικοί τρόποι για να διώξουμε τα σαλιγκάρια από τον κήπο
4 φυσικοί τρόποι για να διώξουμε τα σαλιγκάρια από τον κήπο

8. Χρειάζεται κλάδεμα η καλλιέργεια του λάχανου Βρυξελλών;

Οι μικρές κεφαλές του λάχανου Βρυξελλών ξεκινάνε να δημιουργούνται από τα χαμηλότερα φύλλα και σταδιακά, όπως ψηλώνει το φυτό δημιουργεί καινούριες κεφαλές προς τα πάνω στα καινούρια φύλλα.

Χρειάζεται, λοιπόν, ελαφρύ κλάδεμα κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας αφαιρώντας τα χαμηλότερα φύλλα του φυτού, καθώς και όσα φύλλα έχουν κιτρινίσει.

Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε να αναπτυχθεί καλύτερα το φυτό, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε καλύτερο αερισμό και προστασία από ασθένειες.

9. Ποια εποχή κόβουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών;

Τα κεφαλάκια του λάχανου Βρυξελλών αρχίζουν να σχηματίζονται μέσα στο φθινόπωρο από το κάτω μέρος του φυτού προς την κορυφή, όπου σταδιακά ωριμάζουν και είναι έτοιμα για να τα συγκομίσουμε μετά από 4-5 μήνες, στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές του χειμώνα.

Η συγκομιδή του λάχανου Βρυξελλών γίνεται όταν τα λαχανάκια φτάσουν σε διάμετρο 3-4 εκατοστών. Αν αφήσουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών να μεγαλώσουν περισσότερο θα σκληρύνουν, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η ποιότητα τους και να χάσουν τη γευστικότητα και το άρωμα τους.

10. Πώς συντηρούνται τα λαχανάκια Βρυξελλών;

Το λαχανάκι Βρυξελλών συντηρείται στο ψυγείο μέσα στο ειδικό συρτάρι των λαχανικών μέχρι και 4-5 μέρες μετά τη συγκομιδή.

Για να τα διατηρήσουμε περισσότερο και να αποφύγουμε μαυρίσματα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, μπορούμε να τα τυλίξουμε σε απορροφητικό χαρτί και να τα βάλουμε σε νάιλον σακούλα.

11. Κι ένα μυστικό για τα λαχανάκια Βρυξελλών

Η απόδοση της καλλιέργειας του λάχανου Βρυξελλών εξαρτάται από την ποικιλία, τις κλιματικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές πρακτικές, μία μέση παραγωγή κυμαίνεται 2-3 τόνους/ στρέμμα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *