Λαντάνα, πολύχρωμoς κι ανθεκτικός θάμνος

Λαντάνα φυτό

Η λαντάνα είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με χαρακτηριστικά μικρά άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Γνωστή και με την ονομασία πολυανθούσα, τα άνθη της λαντάνας συνήθως είναι κόκκινα και πορτοκαλί, αν και πλέον συναντάμε και σε άλλους χρωματισμούς, όπως λευκό, κίτρινο και ροζέ.

Η λαντάνα χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, ακανόνιστο σχήμα και σχετικά γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 1-1,5 μέτρα.

Λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και της μεγάλης περιόδου ανθοφορίας, η λαντάνα επιλέγεται για φύτευση σε παρτέρια, σε δρόμους, σε πλατείες και πάρκα για χαμηλούς φράχτες.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες λαντάνας για να φυτέψουμε, άλλες για χαμηλούς φράκτες, άλλες για γλάστρες και άλλες για κρεμαστά καλάθια.

Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τις πιο κατάλληλες συμβουλές για την φροντίδα της λαντάνας ώστε να απολαύσουμε τα υπέροχα λουλούδια της στον κήπο και στο μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

1. Σε τι μέρη μπορούμε να φυτέψουμε τη λαντάνα;

Η λαντάνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τον τύπο του εδάφους που θα φυτευθεί και μπορεί να επιβιώνει ακόμη και σε φτωχά άγονα εδάφη.

Είναι κατάλληλη για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ιδιαίτερα προσαρμοστική σε συνθήκες υψηλής αλατότητας.

Επιπλέον, η λαντάνα είναι ανθεκτική σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας και μπορεί να αντιμετωπίσει συνθήκες καύσωνα.

Βέβαια, είναι αρκετά ευπαθής σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και μπορεί να ξεραθεί την περίοδο του χειμώνα λόγω έντονης παγωνιάς ή χιονόπτωσης.

2. Πως φυτεύουμε τη λαντάνα σε γλάστρα;

Για τη φύτευση της λαντάνας στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σχετικά ρηχές γλάστρες ή κρεμαστά καλάθια που έχουν ύψος μέχρι 20 εκατοστά.

Η λαντάνα είναι ένα από πιο ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι και μπορούμε να τη φυτέψουμε σε σημείο με νότιο, ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό.

Προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης με περλίτη για καλύτερο αερισμό της ρίζας ενώ στη βάση της γλάστρας, τοποθετούμε μία λεπτή στρώση χαλικιών για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει όταν ποτίζουμε.

3. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η λαντάνα;

Η λαντάνα έχει μικρές απαιτήσεις ως προς το πότισμα και δεν χρειάζεται να την ποτίζουμε συχνά για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

Την περίοδο της άνοιξης και του φθiνοπώρου, ποτίζουμε την λαντάνα μία φορά την εβδομάδα ενώ την περίοδο του καλοκαιριού δύο φορές την εβδομάδα.

4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη λαντάνα;

H λαντάνα είναι σκληραγωγημένο φυτό και μπορεί να αναπτυχθεί και να σχηματίσει αρκετά λουλούδια ακόμα και να δεν βάλουμε καθόλου λίπασμα.

Πάντως, αν προσθέσουμε στα φυτά λαντάνας πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιρού και στην αρχή του φθινοπώρου θα έχει πολύ ζωηρότερη βλάστηση και πλουσιότερη ανθοφορία.

5. Ποια έντομα και ασθένειες προσβάλλουν τη λαντάνα;

Η λαντάνα είναι πολύ ανθεκτική και δεν προσβάλλεται συχνά από έντομα. Σε περίπτωση που η λαντάνα προσβληθεί από τα έντομα της ψώρας και του αλευρώδη, ψεκάζουμε το φύλλωμα της με βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως ο θερινός πολτός, τα άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη.

Κάποιες φορές μπορεί να παρατηρήσουμε ασπρίσματα ή μαυρίσματα στα φύλλα της λαντάνας που οφείλεται σε μυκητολογικές ασθένειες όπως ωίδιο και βοτρύτη. Για να το αντιμετωπίσουμε, ψεκάζουμε με σκεύασμα βρέξιμου θειαφιού ή με διάλυμα μαγειρικής σόδας ανακατεύοντας 1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό.

6. Πώς κλαδεύεται η λαντάνα;

Η λαντάνα χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να περιορίσουμε την ανάπτυξη της και να δημιουργήσουμε ένα πιο συμπαγές σχήμα.

Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της λαντάνας είναι νωρίς την άνοιξη. Κλαδεύουμε μέτρια τη λαντάνα, αφαιρώντας ξερούς και αδύναμους βλαστούς ενώ παράλληλα κόβουμε μακριούς βλαστούς στο μισό του μήκους τους.

7. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός της λαντάνας;

Η λαντάνα μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρους που βρίσκονται σε καρπούς που ωριμάζουν μέσα στο καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Βέβαια, ο πιο εύκολος τρόπος για τη δημιουργία νέων φυτών της λαντάνας είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα.

Συγκεκριμένα, επιλέγουμε τμήματα τρυφερών βλαστών μήκους 15-20 εκατοστών μέσα στην άνοιξη ή ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα την περίοδο του καλοκαιριού από δυνατούς, υγιείς βλαστούς, που δεν έχουν άνθος και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον.

Πολλαπλασιασμός λαντάνας
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της λαντάνας

8. Κι ένα μυστικό για τη λαντάνα

Τα φύλλα της λαντάνας βγάζουν μία δυσάρεστη μυρωδιά αν τα τρίψουμε. Επίσης, οι μικροί μαύροι καρποί της λαντάνας που σχηματίζονται μετά την ανθοφορία της είναι τοξικοί για παιδιά και για ζώα και χρειάζεται προσοχή για να μη φαγωθούν.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (28)

  1. ΕΛΕΝΗ
    31/08/2024

    Καλημερα εχω μια λαντανα και θελω να την κανω σε σχημα δεντρου την εχω κλαδεψει αφησα μονο τον κεντρικο κορμο και την κορυφη. Γινεται δεντρο ετσι η την καταστρεψα;;

  2. Γιάννης
    08/08/2024

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΛΙΟΝΟΥΔΑΚΗ.
    ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΧΩΝΕΜΕΝΗ ΚΟΠΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ Ή ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ, ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ;
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    • Καλύτερα να το αποφύγεις το καλοκαίρι και να το κάνεις από φθινόπωρο. Σε γλάστρες βάλε ποσότητα μέχρι 20% χωνεμένη κοπριά και το υπόλοιπο φυτόχωμα.

  3. Δημήτρης
    22/07/2024

    Καλημέρα, κ.Λιονουδάκη ,
    Έχω μια διπλαδενια που μου ρίχνει τα φύλλα, κιτρινίζει και δεν δείχνει να αναπτύσσεται. Τι μπορεί να φταίει;Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις συμβουλές σας!

  4. Ζωή
    28/03/2023

    Καλημέρα σας. Ο καρπός της μπορεί να φαγωθεί?

  5. Ιωάννα
    05/09/2021

    Καλημέρα, έχω μία Λαντανα σε γλάστρα μέσα στο καλοκαίρι κάποια κλαδάκια της ξεράθηκαν τα οποία τα έχω κόψει, έχει τώρα πόσο καιρό σχεδόν πάνω από μήνα που έχει μείνει στάσιμη ούτε χαλάει αλλά ούτε και αναπτύσεται, τι μπορώ να κάνω σε αυτή την περίπτωση?? Ευχαριστώ πολύ

    • Καλησπέρα Ιωάννα. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας για αναπτυχθεί μετά τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

  6. μαρια
    19/09/2020

    Πότε είναι η κατάλληλη εποχή να φυτέψω λαντάνα με σπόρο και πώς ετοιμάζω το σπόρο της λαγάνας

    • Καλησπέρα Μαρία.
      Βάλε τους σπόρους της λαντάνας στο νερό για μία μέρα και φύτεψε τους σπόρους στις αρχές της άνοιξης που η θερμοκρασία είναι 20οC. Χρειάζεται υπομονή καθώς οι σπόροι της λαντάνας μπορεί να χρειαστεί και ένα μήνα για να φυτρώσουν.

  7. Δημήτρης
    19/09/2020

    Καλησπέρα,
    Θέλω να φυτέψω μερικά φυτά σε ζαρτινιερα ορόφου η οποία είναι εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες όλων των εποχών.Θα ήθελα να είναι ανθοφορουντα.
    Μπορείτε να μου κάνετε κάποιες προτάσεις ;

  8. Έμιλυ
    10/09/2020

    Καλημέρα. Η λαντάνα μου έμεινε απότιστη στη γλάστρα 5-6 μέρες και ξεράθηκε. Υπάρχει περίπτωση να επανέλθει; Τι πρέπει να κάνω;

  9. Θόδωρος
    25/08/2020

    Καλησπέρα φίλε μου θέλω φυτό κ είμαι απ Θεσσαλία πως μπορώ να βρώ λαντανα ατα μέρη μου;

  10. Charalampos
    20/06/2020

    Καλησπέρα κύριε Λιονουδάκη. Εχω δυο μικρές λαντάνες σε μια ζαρντινιερα στο μεσημβρινο μπαλκονι. Προσφατα, με καποιες μερες διαφορα, ριξαν ολα τους τα φυλλα και φαινονται ξερες. Υπαρχει περιπτωση να συνεβη απο υπερβολικο ποτισμα; Τι μπορω να κανω σε αυτη τη φαση; Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.

    • Καλησπέρα Χαράλαμπε. Πράγματι, είναι πολύ πιθανόν, λόγω υπερβολικού ποτίσματος να έριξαν τα φύλλα τους και να ξεράθηκαν οι βλαστοί. Κάνε ένα κλάδεμα από χαμηλά του φυτού για να αναβλαστήσει και να δώσει ξανά την πλούσια ανθοφορία του.

  11. Αλεξανδρος
    08/06/2020

    Γειας σας.. πριν μερικα χρονια ειχαμε βαλει μια λαντανα…αγαπαω τα φυτα αλλα ειναι μονο που δεν αντεχω πλεον …εχει κυριεψει ολο τον κηπο…την κλαδευω απο την ριζα κ εξακολουθει κ βγαζει συνεχεια…επειδη ειναι στο εξοχικο δεν μπορω να την παρακολουθω ολο τον χρονο…με αποτελεσμα να μεταφερονται σποροι παντου…βγαινει μεσα απο γιασεμι,μεσα απο τα ρυγχοσπερμα στον φρακτη…διπλα απο τα πεζουλια…εχει παρει μορφη επιδημιας….πως μπορω να γλυτωσω;;;

    • Καλησπέρα Αλέξανδρε. Πραγματικά, η λαντάνα είναι από τα πιο επεκτατικά φυτά καθώς πολλαπλασιάζεται και επεκτείνεται ταχύτατα τόσο με τα ριζώματα της όσο και με τους σπόρους των καρπών της. Θα πρέπει λλοιπόν να εκριζώσεις σχολαστικά τα ριζώματα της λαντάνας για να μπορέσεις να γλιτώσεις.

  12. Γιωτα
    14/02/2020

    Καλησπέρα κ συγχαρητήρια για το όμορφο έργο σας! Θα ήθελα να μου πείτε αν το θειάφι που χρησιμοποιούμε στις ντομάτες και γενικα στα κηπευτικα για την αντιμετωπιση του τετρανυχου είναι το ίδιο με το θειάφι που βάζουμε για την απομάκρυνση των φιδιών! Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας!

    • Καλημέρα Γιώτα. Ναι, το θειάφι που χρησιμοποιούμε για την απομάκρυνση των φιδιών είναι το ίδιο που χρησιμοποιούμε και στα κηπευτικά.

  13. Γιαννης
    01/11/2019

    Καλησπερα, θα ηθελα να φυτεψω σε καποιο κοματι στον κηπο λαντανα νανα. Ποιο ειναι το μεγιστο υψος και πλατος του φυτου σε πληρη αναπτυξη? Σε τι χρωματα βγαινει? Σε ιδια χρωματα με την κανονικη λαντανα?

    Ευχαριστω

    • Καλησπερα Γιάννη. Η λαντάνα νάνα βγαίνει στο ίδια χρώματα με την κανονική λαντάνα κα φτάνει σε ύψος 30-40 εκατοστά και πλάτος 50-60 εκατοστά σε πληρη ανάπτυξη.

  14. Κατερίνα
    01/10/2018

    Έχω ένα αβουτυλο σε παρτέρι ένα χρόνο τώρα.Κατι έπαθε και φαίνεται σαν αποτίσει.Τα φύλλα του μαραίνονται ενώ έχει λουλούδια και μερικά κολλάνε.Τι να κάνω;

    • Καλησπέρα, Κατερίνα.Το αβούτυλο πιθανότατα έχει προσβληθεί από κάποιο έντομο, ίσως μελίγκρα, και δημιουργούνται μελιτώματα που κολλάνε. Θα σου πρότεινα να το ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *