Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της κρασούλας με μοσχεύματα
H κρασούλα με τα στρογγυλά δερματώδη γυαλιστερά φύλλα είναι ίσως το πιο δημοφιλές παχύφυτο που συναντάμε σε αυλές και μπαλκόνια. Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες κρασούλας με τα οποία μπορούμε να διακοσμήσουμε το σπίτι και να μοιραστούμε με τους φίλους μας. Για να αποκτήσουμε καινούρια φυτά κρασούλας γρήγορα και αποτελεσματικά, ακολουθούμε τη μέθοδο πολλαπλασιασμού φυτών με μοσχεύματα.
1. Τι μοσχεύματα πάιρνουμε για τον πολλαπλασιασμό της κρασούλας;
Για τον επιτυχή πολλαπλασιασμό της κρασούλας, χρησιμοποιούμε μοσχεύματα που μπορεί να είναι τμήματα βλαστού μήκους 10-15 εκατοστών ή και μόνο φύλλα κρασούλας.
Αν πάρουμε τμήματα βλαστού, προτιμούμε να είναι από την κορυφαία βλάστηση από υγιή καλοσχηματισμένα φυτά για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Αφαιρούμε τα φύλλα του κάτω τμήματος του βλαστού της κρασούλας και διατηρούμε 2-3 ζέυγη φύλλων στο πάνω μέρος για να βοηθήσουν μέσω της φωτοσύνθεσης στη ριζοβολία.
Αν αντί για τμήματα βλαστού κρασούλας, πάρουμε σκέτα φύλλα, επιλέγουμε φύλλα απο τη βάση ή το μέσο της κρασούλας, μεσαίου μεγέθους και σχετικά τρυφερά.
Κατάλληλη εποχή για τον πολλαπλασιασμό της κρασούλας είναι μέσα στην άνοιξη ή το φθινόπωρο.
2. Ποια διαδικασία ακολουθούμε στον πολλαπλασιασμό της κρασούλας;
Φυτεύουμε τα μοσχεύματα του βλαστού σε μια σχετικά μικρή γλάστρα φυτωρίου βυθίζοντας περίπου το μισό τμήμα του βλαστού στο χώμα. Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρασούλας, το βυθίζουμε στο χώμα της γλάστρας κατά το 1/3 του μήκους του φύλλου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ορμόνη ριζοβολίας στο κομμένο τμήμα του βλαστού ή του φύλλου για να αυξήουμε τις πιθανότητες επιτυχίας, στην περίπτωση της κρασούλας ωστόσο δεν είναι απαραίτητο.
Για υπόστρωμα που θα βάλουμε στο γλαστράκι χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα ή ανακατεύουμε τύρφη και άμμο σε αναλογία 1:1 για να επιτύχουμε καλό αερισμό και αποστράγγιση. Όταν ολοκληρωθεί ο σχηματισμός των ριζών της κρασούλας, σε διάστημα 5-6 εβδομάδες, μπορούμε να μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική θέση στον κήπο.
3. Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της κρασούλας
Η γλάστρα που θα τοποθετηθεί το μόσχευμα θα πρέπει να έιναι σε φωτεινό μέρος που να έχει μια σχετική δροσιά με θερμοκρασία 17-20°C. Επίσης, θα πρέπει να κάνουμε τακτικά ποτίσματα στο γλαστράκι με το μόσχευμα της κρασούλας διατηρώντας υγρό το χώμα, αποφεύγοντας όμως την υπερβολική υγρασία γιατί μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες.
Γεια σας,έχω κρασουλες πολλά χρόνια τώρα κ πολλές,ενώ αναπτύσσονται πολύ καλά δεν έχουν βγάλει ποτέ λουλούδια, γιατί συμβαίνει αυτό?τι μπορεί να κάνω λάθος..
Καλησπέρα Nano. Δοκίμασε να τους εξασφαλίσεις πιο φωτεινή θέση, να μειώσεις το πότισμα και να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας.