Κολοκύθι σε γλάστρα: Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

Κολοκύθι: Φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα

Το κολοκύθι είναι αγαπημένο καλοκαιρινό λαχανικό που είναι γεγονός ότι δεν συναντάμε συχνά σε γλάστρα. Είναι ωστόσο εφικτό, ακολουθώντας τις κατάλληλες συμβουλές, να φυτέψουμε κολοκύθια σε γλάστρα και να απολαύσουμε τους καρπούς, τηγανητούς, ψητούς, βραστούς με χόρτα, σε πίτες καθώς και σε πλήθος άλλων μαγειρικών συνταγών.

1. Tι γλάστρα και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για φύτευση κολοκυθιού;

Το κολοκύθι έχει αρκετή ανάπτυξη και όγκο και θα χρειαστεί αρκετά μεγάλη στρογγυλή γλάστρα, διαμέτρου 40-50 εκατοστά για να το καλλιεργήσουμε. Για τη φύτευση του κολοκυθιού σε γλάστρα, επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά, ενώ στη βάση της γλάστρας τοποθετούμε ένα λεπτό στρώμα από χαλίκια ή βότσαλα για να πετύχουμε καλύτερη αποστράγγιση.

2. Πότε γίνεται ή φύτευση του κολοκυθιού σε γλάστρα και πότε συγκομίζουμε;

Μπορούμε να φυτέψουμε απευθείας σπόρο κολοκυθιού στη γλάστρα, τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ή να προμηθευτούμε νεαρά φυτά κολοκυθιού από φυτώρια. Επιλέγουμε μια ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι για να έχουμε τη γλάστρα με το κολοκύθι μας. Η περίοδος συγκομιδής του κολοκυθιού ξεκινά μετά από 1,5-2 μήνες, μέσα στο καλοκαίρι, και διαρκεί για 2 με 3 μήνες.

Διαφήμιση

3. Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θέλει η καλλιέργεια κολοκυθιού στη γλάστρα;

Η κολοκυθιά σε γλάστρα έχει αρκετές απαιτήσεις σε νερό και χρειάζεται πότισμα κάθε τρεις μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο μέρες τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Προσέχουμε κατά το πότισμα να μην βρέχουμε το φύλλωμα της κολοκυθιάς γιατί αναπτύσσεται ο μύκητας του ωιδίου. Όσον αφορά την λίπανση, προσθέτουμε στη γλάστρα δυο κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε 20-30 μέρες.

4. Πώς αντιμετωπίζουμε ασθένειες και έντομα της κολοκυθιάς όταν καλλιεργείται σε γλάστρα;

Για την αντιμετώπιση του μύκητα του το ωίδιου, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα και στα κατώτερα φύλλα. Επίσης, προληπτικά για την αντιμετώπιση εντόμων, όπως μελίγκρα, αλευρώδη και λειριόμυζα, ψεκάζουμε με διάλυμα πράσινου σαπουνιού και οινοπνεύματος ή με οικολογικό σκεύασμα αλάτων λιπαρών οξέων που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε κάποια αυτοσχέδια οικολογική συνταγή για προστασία φυτών με φυσικά υλικά από αυτές που προτείνουμε στο σχετικό μας άρθρο.

Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια κολοκυθιού σε γλάστρα

Για καλύτερο αερισμό και αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών, αφαιρούμε τα κατώτερα φύλλα του κολοκυθιού που βρίσκονται μέσα στη γλάστρα, κοντά στην επιφάνεια του χώματος.

6 μυστικά για νόστιμα κολοκύθια
6 μυστικά για νόστιμα κολοκύθια
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *