Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα του βιβούρνου

βιβουρνο κλαδεμα

Ποια εποχή και πώς κλαδεύουμε το βιβούρνο για να το διατηρήσουμε υγιές με πλούσια βλάστηση;

Το βιβούρνο είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής καλλωπιστικός θάμνος που αποτελεί ιδανική επιλογή φυτού για φράχτη και για μεμονωμένη φύτευση στον κήπο ή σε γλάστρα.

Τα πιο γνωστά είδη βιβούρνου είναι το βιβούρνο τίνους και το λουσίντουμ, δύο αειθαλή φυτά που ξεχωρίζουν με το πυκνό δερματώδες φύλλωμά τους.

Αν και τα βιβούρνα είναι αρκετά ανθεκτικά φυτά, θα χρειαστούν την κατάλληλη φροντίδα για να τα διατηρήσουμε υγιή και όμορφα στον κήπο και στο μπαλκόνι μας.

Η φροντίδα του βιβούρνου περιλαμβάνει το ετήσιο κλάδεμα, καθώς αν δεν κλαδέψουμε το φυτό, σταδιακά θα χάσει το σχήμα του και θα εμφανίσει αδύναμη και καχεκτική βλάστηση.

Η απουσία κλαδέματος συντελεί την ανάπτυξη πολύ πυκνής βλάστησης και συνθηκών κακού αερισμού, με αποτέλεσμα το βιβούρνο να είναι ευπαθές σε προσβολές από έντομα όπως η ψώρα και η βαμβακάδα.

Ας δούμε αναλυτικά, ποια είναι η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα του βιβούρνου για να το κλαδέψουμε σωστά και να απολαμβάνουμε το όμορφο και εντυπωσιακό φύλλωμα του.

Διαφήμιση

1. Ποια εποχή κλαδεύουμε το βιβούρνο;

Το κλάδεμα του βιβούρνου γίνεται κάθε χρόνο μέσα στην άνοιξη, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, την περίοδο πριν το φυτό αναπτύξει την καινούρια βλάστηση.

Αν θέλουμε να απολαύσουμε τα λευκά άνθη του που εμφανίζονται μέσα στην άνοιξη, μπορούμε να καθυστερήσουμε λίγο το κλάδεμα.

Σε αυτή την περίπτωση κλαδεύουμε μετά την ανθοφορία και πριν τις ζέστες του καλοκαιριού, θυσιάζοντας μέρος της ανάπτυξης του φυτού.

Εκτός από το βασικό κλάδεμα του βιβούρνου, αρκετοί κηπουροί φροντίζουν να κάνουν ένα ελαφρύ συμπληρωματικό κλάδεμα στις αρχές του φθινοπώρου.

2. Τι εργαλεία χρησιμοποιούμε για το κλάδεμα του βιβούρνου;

Για να κλαδέψουμε τα βιβούρνα, θα χρειαστούμε τα κλασικά εργαλεία κλαδέματος για καλλωπιστικούς θάμνους όπως ένα κλαδευτήρι, ένα πριόνι, καθώς και κατάλληλα γάντια κλαδέματος.

Συμπληρωματικά, για ψηλότερα φυτά βιβούρνου που έχουν φτάσει τα 2,5- 3 μέτρα, θα χρειαστούμε ένα κονταροψάλιδο ή ένα κονταροπρίονο για να κάνουμε πιο εύκολα και αποτελεσματικά το κλάδεμα και να αποφύγουμε τη χρήση σκάλας.

3. Πώς κλαδεύουμε το βιβούρνο για να το διαμορφώσουμε σε φράχτη;

Για τη διαμόρφωση νέων φυτών βιβούρνου σε φράκτη, κατά τη μεταφύτευση κλαδεύουμε από ψηλά ώστε το φυτό να μην αναπτυχθεί πολύ σε ύψος και να σχηματίσει πλούσιο συμπαγές φύλλωμα χαμηλά.

Από τον δεύτερο χρόνο και τρίτο χρόνο, αφήνουμε το φυτό να αναπτυχθεί ελεύθερα σε ύψος ώστε να φτιάξουμε ένα ψηλό φράχτη.

Όταν τα φυτά του βιβούρνου ψηλώσουν αρκετά, κλαδεύουμε τους βλαστούς του φυτού από την κορυφή, ώστε να τα διατηρήσουμε στο επιθυμητό ύψος.

Κατά το κλάδεμα, απομακρύνουμε ξερούς αδύναμους βλαστούς και αραιώνουμε εσωτερικά την πυκνή βλάστηση για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό των φυτών.

Στις αρχές του φθινοπώρου, κάνουμε ένα συμπληρωματικό κλάδεμα κλαδεύοντας ελαφρά τις άκρες της κορυφαίας αλλά και της πλευρικής βλάστησης για να δημιουργήσουμε ένα πιο πυκνό φράκτη

4. Πώς κλαδεύουμε μεμονωμένα φυτά βιβούρνου σε γλάστρα και στον κήπο;

Για μεμονωμένα φυτά βιβούρνου που έχουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι, μπορούμε να τα διαμορφώσουμε: α) σε σχήμα μικρού δέντρου και β) σε σχήμα μπάλας.

α) Κλάδεμα βιβούρνου σε σχήμα μικρού δέντρου: Κλαδεύουμε αρχικά το βιβούρνο για σχήμα δέντρου, αφαιρούμε τους χαμηλούς βλαστούς του φυτού ώστε να δημιουργήσουμε έναν κεντρικό κορμό.

Επιλέγουμε 3-4 βασικούς κεντρικούς βλαστούς που ξεκινούν σε ύψος 40-50 εκατοστών από τον κορμό του φυτού και τους κλαδεύουμε ομοιόμορφα στην κορυφή διαμορφώνοντας το βιβούρνο σε κυπελλοειδές σχήμα.

β) Κλάδεμα βιβούρνου σε σχήμα μπάλας: Σε αρκετές περιπτώσεις τα φυτά βιβούρνου μπορούν να κλαδευτούν σε σχήμα μπάλας δίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Για να διαμορφώσουμε το βιβούρνο σε μπάλα, θα χρειαστεί να κάνουμε κορφολόγημα του φυτού κλαδεύοντας ελαφρά τις άκρες των βλαστών, σε τακτά χρονικά διαστήματα ανά 1-2 μήνες.

Φροντίδα βιβούρνου
Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος

5. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα του βιβούρνου

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά, βιβούρνου εύκολα και οικονομικά από βλαστούς που θα κλαδέψουμε και δεν έχουν ανθοφορία ακολουθώντας τον τρόπο πολλαπλασιασμού του βιβούρνου με μοσχεύματα.

Πολλαπλασιασμός βιβούρνου, πώς δημιουργούμε νέα φυτά
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. Γιώργης
    16/03/2024

    Καλημέρα σας. Εγώ έχω την χιονόμπαλα και θέλω να τα κάνω δέντρο αλλά έχουν ανοίξει 2-3 κεντρικούς βλαστούς από το έδαφος πρέπει να αφήσω ένα;.προσωπικά σκεφτομαι να τα άφηνα και να έκοβα τους πλευρικούς και απλά να μου είχε 2-3 κορμούς. Και κάτι ακόμη αν μπορείτε κάντε ειδικό άρθρο για το κλάδεμα της Γλυσινια καθώς και εκεί δεν ξέρω τι κλάδεμα να της εφαρμόσω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *