Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της βερικοκιάς
Η βερικοκιά χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να μπορέσουμε να απολαύσουμε πλούσια παραγωγή με υπέροχα βερίκοκα γεμάτα γεύση. Το κλάδεμα της βερικοκιάς αποτελεί βασικό παράγοντα στην καλλιέργεια της βερικοκιάς που αποσκοπεί στον συνδυασμό καλής ανάπτυξης του δέντρου και ποιοτικής παραγωγής. Η βερικοκιά χαρακτηρίζεται από ζωηρότητα στη βλάστηση και πρέπει να κλαδεύεται κάθε χρόνο την κατάλληλη εποχή μέσα στον χειμώνα, μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.
Το κλάδεμα της βερικοκιάς διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και σε κλάδεμα καρποφορίας. Το κλάδεμα διαμόρφωσης στις βερικοκιές αφορά το σχήμα που θα δώσουμε στα νεαρά δέντρα, ενώ το κλάδεμα καρποφορίας γίνεται κάθε χρόνο στα μεγάλα δέντρα βερικοκιάς και αποσκοπεί στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων.
1. Πώς γίνεται το κλάδεμα στα νεαρά δενδρύλλια βερικοκιάς;
Το κλάδεμα διαμόρφωσης των νεαρών δενδρυλλίων βερικοκιάς θα πρέπει να γίνεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με ελαφρές επεμβάσεις, καθώς με αυτό τον τρόπο οι βερικοκιές μπαίνουν νωρίτερα σε καρποφορία.
Σε ερασιτεχνικούς κήπους, η βερικοκιά διαμορφώνεται συνήθως σε κυπελλοειδές σχήμα, με 3 κύριους βραχίονες που σχηματίζουν γωνία 50-60 μοιρών με τον κορμό. Κάθε βραχίονας, φέρει δυο καλά σχηματισμένους κλάδους, ο πρώτος σε απόσταση 40-50 εκατοστών από τη βάση και ο δεύτερος 60-80 εκατοστών, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον πρώτο.
Σε επαγγελματικές καλλιέργειες, συναντάμε το σχήμα της αμφίπλευρης παλμέτας, όπου αποτελείται από τον κεντρικό βλαστό που αφήνεται ακλάδευτος και από πλάγιους βλαστούς οι οποίοι διαμορφώνονται προς τη γραμμή φύτευσης των δέντρων, σε ελεύθερη διάταξη ως προς το ύψος.
2. Πώς κλαδεύουμε κάθε χρόνο τις βερικοκιές;
Η βερικοκιά δίνει πλουσιότερη και πυκνότερη ανθοφορία και καρποφορία πάνω σε μικρούς βλαστούς μήκους 3-5 εκατοστών. Αυτοί οι βλαστοί ονομάζονται λογχοειδή ή “μπουκέτα Μαΐου”, έχουν παραγωγική ζωή 3-4 χρόνων και δίνουν καρποφορία σε νέους σχηματισμένους ετήσιους βλαστούς.
Το κλάδεμα καρποφορίας στις βερικοκιές, αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Αυτό γίνεται με αποκοπή των παλαιότερων κλάδων και των ξερών κλάδων, καθώς και τη σύντμηση κλάδων που λυγίζουν προς το έδαφος για να επιτευχθεί ορθόκλαδη βλάστηση.
Παράλληλα, για την εξασφάλιση καλής παραγωγής, καθοριστικός παράγοντας είναι η εξασφάλιση ικανοποιητικού φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων. Τέλος, σημαντικό είναι η διατήρηση του δέντρου σε σχετικά χαμηλό ύψος ώστε να διευκολύνεται η συγκομιδή των καρπών.
3. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της βερικοκιάς
Μετά το κλάδεμα της βερικοκιάς, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα ολόκληρο το δέντρο της βερικοκιάς, ενώ παράλληλα αλείφουμε με πάστα κλαδέματος τις μεγάλες τομές των κλαδιών, για να τις προστατέψουμε από προσβολή μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών. Επίσης, απολυμαίνουμε τα εργαλεία κλαδέματος σε διάλυμα χλωρίνης 2%, κατά το κλάδεμα από το ένα δέντρο στο άλλο, για να αποφύγουμε τη μεταφορά μολυσμάτων των ασθενειών.
Καλημέρα σας….από Κρήτη…μπορώ να κοντινών την βερικοκιά μου αφεροντας τα πιο ψυλα κλαδιά της και τώρα που έινε Αύγουστος;..και στην αχλαδια μου;γιατί έινε 2χρονων δέντρα και έχουν μεγαλώσει κοντά στα3.5μετρα και περισι έβγαλαν..3βερικοκα και 2αχλαδια μόνο.ευχαρυατω πάντα τετια βντεο να κάνετε….
Καλύτερα να κλαδέψεις την περίοδο του χειμώνα.
Έχω ακούσει πάμπολλες φορές ότι δεν πρέπει η βερικοκιά να κλαδεύεται επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεράθει και δεν αξίζει το ρίσκο. Γιατί το λένε αυτό και τι νομίζετε;
Καλησπέρα Νεκτάριε. Η βερικοκιά πρέπει να κλαδεύεται αλλά θα πρέπει να ψεκάζουμε στη συνέχεια με σκεύασμα χαλκού για αποφυγή προσβολής από ασθένειες.
κ Κωστα καλη σου ημερα.
Οταν πηγα στον κηπο μου επειτα απο τρια χρονια βρηκα μια ομορφη βερυκοκια με πλουσιο φυλλωμα που οπως μου ειπαν κανει μεγαλους και νοστιμους καρπους!Το δεντρο ομως ειναι παρα πολυ ψηλο και με μεγαλα και χοντρα κλαδια που χρειαζονται συμμαζεμα….
Θελω λοιπον να ρωτησω αν μπορω να κλαδεψω τα χοντρα κλαδια του δεντρου ωστε να του δωσω σχημα, κι αν ναι ,αν προλαβαινω να το κανω για φετος.(λογο ηλιοφανειας εχουν φουσκωσει τα ματια στα κλαδια).
Συγχαρητηρια για τη δουλεια σας στο site……..
Καλησπέρα Νίκο και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μπορείς να κλαδέψεις άμεσα την βερυκοκιά σου για να την διαμορφώσεις σε σχήμα.
Καλησπέρα! Έχω φυτέψει 3 βερυκοκιές (ηλικίας 4 ετών) τις οποίες μου έδωσεο κάποιος φίλος, ο οποίος δεν είναι και τόσο σίγουρος για το κατά πόσο αυτές είναι καρποφόρες. Αυτό που τις διαφοροποιεί από τιςάλλες που έχω -σίγουρα ήμερες και καρποφόρες- είναι το μέγεθος των φύλλων που είναι κατά πολύ μικρότερο, πριονωτό και πιο μυτερό.
Υπάρχει τρόπος να το μάθω τώρα, ή απλά να περιμένω;
Καλημέρα Σπύρο. Αν και το πριονωτό φύλλο δεν είναι τόσο ενδεικτικό φύλλο βερυκοκιάς, μια πιο ασφαλής μέθοδος είναι να περιμένεις και τους καρπούς για να το διαπιστώσεις.
Θελω να ρωτησω γιατι δεν βγαζει κανενα βερικοκο η βερικοκια μου ενω ειναι φουντωμενη απο φυλλα
Καλησπέρα Παυλίνα. Πιθανότατα λόγω υπερβολικού ποτίσματος και λιπανσης.
Εχω αναλογο προβλημα με της Κας Νεφελης..
Η βερυκοκια μου ειναι πεντε ετων (διαμορφωμενη κυπελλοειδως) πολυ ευρωστη,περι τα τεσσερα μετρα υψος,σε πολυ ευηλιο (και στραγγιστικο ) μερος !Μου εδωσε ομως ολα κι ολα δυο βερυκοκα περσι– πολυ μεγαλα και ευγεστα!.
Και ενω βγαζει πολλα ανθη τελικα κρατει ελαχιστα!…
Το μονο που υποψιαζομαι ειναι οτι το χωμα ειναι πολυ φτωχο και χρειαζεται καποια–μετρημενη βεβαιως–λιπανση!
Εχετε να προτεινετε κατι ???
Αγαπητέ Νίκο, είναι σίγουρα καλό να εμπλουτίσεις το φυτό σου με θρεπτικά συστατικά και γι’ αυτό θα ήταν καλό να προσθέσεις πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενσωματώνοντας το στο έδαφος, αυτή την εποχή. Μπορείς να επαναλάβεις την προσθήκη λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο στα τέλη της άνοιξης για να ενισχύσεις την καρποφορία. Επίσης, ο ψεκασμός με εκχύλισμα φυκιών λίγο πριν την άνθιση μπορεί να βοηθήσει στην καρπόδεση της βερικοκιάς. Τέλος, θα πρέπει να κλαδέψεις τη βερικοκιά με σύντμηση των κλάδων όπως αναφέρουμε και στο άρθρο. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα βερικοκιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για τις τόσες κατατοπιστικές πληροφορίες που μας δίνετε για τα φυτά του κήπου μας.
Εχω στον κήπο μου μια βερικοκιά 7-8 ετών. Οι καρποί της είναι μέτριοι σε μέγεθος, εξαιρετικά γευστικοί και έντονα αρωματικοί. Τα τελευταία 4 χρόνια δεν ανθίζει, παρά ελάχιστα και κατά συνέπεια δεν καρποφορεί. Κατά τα μέσα του Μάρτη αντί να ανθίσει, γεμίζει καινούργια φυλλαράκια και ελάχιστα, σχεδόν καθόλου άνθη.
Να προσθέσω ότι έως πέρση το Γενάρη δεν είχε κλαδευτεί ποτέ και είχε πάρει αρκετό ύψος. Όντες απελπισμένοι, αποφασίσαμε με το σύζυγό μου να την κλαδέψουμε. Κόψαμε περίπου το ένα τρίτο από το ύψος των κλαδιών της και αφαιρέσαμε εντελώς κάποια εσωτερικά ώστε να μπαίνει ακόμα περισσότερο ο ήλιος.
Περίμενα με αγωνία το Μάρτη να δω πώς θα συμπεριφερθεί. Προς μεγάλη μου απογοήτευση δεν άλλαξε τίποτα. Πάλι γέμισε φύλλα και έβγαλε ελάχιστα άνθη. Πέταξε δε αρκετούς καινούργιους βλαστούς που έχουν πάρει πολύ μεγάλο ύψος. Σημειώνω ότι στην περιοχή που μένω υπάρχουν άλλες τρεις βερικοκιές σε κοντινά σπίτια οι οποίες ανθίζουν και καρποφορούν κανονικά.
Θα παρακαλούσα θερμά, εφόσον είναι εφικτό, για τις πολύτιμες συμβουλές σας σχετικά.
Με εκτίμηση,
Νεφέλη
Νεφέλη ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Καταρχήν, είναι σημαντικό η βερικοκιά να καλλιεργείται σε ηλιοφανείς θέσεις και να φυτεύεται σε βαθιά γόνιμα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση. Σχετικά με το κλάδεμα της βερικοκιάς, έκανες πολύ σωστά και την κλάδεψες για να την βοηθήσεις στην καρποφορίας. Ίσως να έκανες πιο αυστηρό κλάδεμα κι αυτό να προκάλεσε μεγαλύτερη βλαστική ανάπτυξη. Ίσως να την παραποτίζεις ή να έκανες υπερβολική αμμωνιακή λίπανση που προκάλεσε κι αυτή μεγάλη ανάπτυξη φυλλώματος.
Πως θα προστατέψουμε τη βερυκοκκιά από τα βλαβερά έντομα?
Θα σου πρότεινα Ελισάβετ, στις αρχές τη άνοιξης να ψεκάσεις την βερικοκιά με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού για την πρόληψη από διάφορα έντομα που προσβάλλουν την βερικοκιά. Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να προστατεύσεις τη βερικοκιά στα τέλη της άνοιξης από το έντομο της καρπόκαψας, που προσβάλλει τα βερίκοκα που σκουληκιάζουν και πέφτουν πρόωρα ή υποβαθμίζονται ποιοτικά και είναι ακατάλληλα για φάγωμα. Για να αντιμετωπίσουμε την καρπόκαψα, ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα βάκιλου Θουριγγίας και φυσικής πυρεθρίνης.