Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα του λωτού

Κλάδεμα λωτού

Αν ένα δέντρο λωτού εμφανίζει πυκνά αδύναμα κλαδιά και λίγους καρπούς, τότε πιθανότατα έχουμε αμελήσει το κλάδεμα.

Ο λωτός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τροπικά δέντρα που φυτεύουμε στον κήπο για τους υπέροχους νόστιμους καρπούς του.

Ωστόσο, αρκετοί δε γνωρίζουν πώς να κλαδέψουν τον λωτό για να τον διατηρήσουν παραγωγικό.

Τα δέντρα λωτού όταν δεν κλαδεύονται αναπτύσσουν λεπτούς βλαστούς με πυκνό φύλλωμα που σταδιακά εξασθενούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάθε χρονιά, να κάνουν ολοένα λιγότερους και πιο μικρούς καρπούς.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να κλαδεύουμε τα δέντρα του λωτού ακολουθώντας μερικούς βασικούς κανόνες.

Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε πότε είναι κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα του λωτού, ποιοι είναι ο βασικοί τρόποι κλαδέματος καθώς και αναλυτικές οδηγίες για το κλάδεμα του έτσι ώστε να απολαμβάνουμε υπέροχους λωτούς κάθε χρόνο από τον κήπο μας.

Διαφήμιση

1. Ποια εποχή κλαδεύουμε τα δέντρα του λωτού;

Για τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα, όπως και για τον λωτό, κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα είναι η περίοδος του χειμώνα, από Δεκέμβριο ως Φεβρουάριο. Αυτή την περίοδο, έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των καρπών και τα φύλλα του λωτού έχουν πέσει, καθώς το δέντρο βρίσκεται σε λήθαργο.

Γενικότερα, αποφεύγουμε να κλαδεύουμε τα δέντρα του λωτού τις βροχερές και υγρές μέρες και προτιμούμε τις ζεστές ηλιόλουστες μέρες για να κάνουμε το κλάδεμα. Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζουμε σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής των δέντρων του λωτού από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες κατά τη διάρκεια του κλαδέματος.

Για προστασία από ασθένειες, μετά το κλάδεμα του λωτού, ψεκάζουμε τα δέντρα με βιολογικό σκεύασμα χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες
Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες

2. Ποια είναι τα βασικά είδη κλαδέματος του λωτού;

Στην καλλιέργεια του λωτού διακρίνουμε δύο βασικά είδη κλαδέματος: το κλάδεμα διαμόρφωσης που πραγματοποιούμε στα νεαρά δέντρα λωτού και το κλάδεμα καρποφορίας που εφαρμόζουμε κάθε χρόνο στα μεγαλύτερα δέντρα λωτού.

Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στα νεαρά δενδρύλλια του λωτού, κατά τα 3-4 πρώτα χρόνια μετά την φύτευση στον κήπο μας. Έχει ως βασικό στόχο να δώσουμε το κατάλληλο σχήμα στα δέντρα του λωτού και να επιταχύνουμε την είσοδο του στην παραγωγή καρπών.

Το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας πραγματοποιείται στα μεγαλύτερα δέντρα λωτού που έχουν ξεκινήσει την παραγωγή καρπών και γίνεται για να εξασφαλίσουμε ζωηρή βλάστηση των δέντρων και ικανοποιητική συγκομιδή καρπών, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

3. Πώς γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης του λωτού;

Ο λωτός διαμορφώνεται σε ελεύθερο κυπελλοειδές σχήμα ή σε πιο συγκεκριμένο σχήμα κυπελλοειδές σχήμα που περιλαμβάνει 3-4 κεντρικά κλαδιά, τα οποία ξεκινούν από κορμό σε ύψος περίπου 1 μέτρου από την επιφάνεια του εδάφους και αναπτύσσονται σε 3-4 επίπεδα δευτερευόντων κλαδιών.

Ένας άλλος τρόπος διαμόρφωσης του λωτού είναι το σχήμα πυραμίδας, με τα δέντρα του λωτού να φτάνουν σε ύψος 5-6 μέτρων. Επίσης, συναντάμε και το σχήμα παλμέτας ως κλάδεμα διαμόρφωσης του λωτού που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη λοξών βραχιόνων.

4. Πώς γίνεται το κλάδεμα σε μεγάλα δέντρα λωτού;

Τα μεγάλα δέντρα λωτού χρειάζονται ένα σχετικά ελαφρύ κλάδεμα κάθε χρόνο για να εξασφαλίσουμε διατήρηση της βλάστησης και αύξηση της καρποφορίας του. Κατά την εφαρμογή του κλαδέματος του λωτού, ακολουθούμε μερικούς βασικούς κανόνες:

  • Αφαιρούμε σπασμένα και ασθενικά κλαδιά, κλαδιά που μπλέκονται μεταξύ τους επιτυγχάνοντας καλύτερο αερισμό και φωτισμό για το εσωτερικό του δέντρου του λωτού.
  • Διατηρούμε το σχήμα του δέντρου του λωτού, συνήθως ελεύθερου κύπελου, κρατώντας το δέντρο σε χαμηλό ύψος για να γίνεται πιο εύκολα η συγκομιδή, για να αποφύγουμε σπασίματα λόγω υπερβολικού φορτώματος στις κορυφές και εξασθένιση των δέντρων.
  • Φροντίζουμε τους χαμηλούς δευτερεύοντες βλαστούς του λωτού, τις λεγόμενες ‘ποδιές’ σε καλή κατάσταση, κόβοντας τις άκρες τους καθώς δίνουν μεγάλη παραγωγή.
Καλλιέργεια λωτού
8 μυστικά για την καλλιέργεια του λωτού

5. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα του λωτού

Τη χρονιά που έχουμε πολύ υψηλή παραγωγή καρπών, μπορεί να γίνει συμπληρωματικό κλάδεμα του λωτού, κατά την περίοδο μετά την καρπόδεση. Συγκεκριμένα, μπορεί να γίνει αραίωση των κλαδιών του δέντρου και κατά συνέπεια αραίωση των καρπών, κάτι που συντελεί στην παραγωγή μεγαλύτερων και ποιοτικότερων φρούτων.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *