Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της καστανιάς

καστανιες κλαδεμα

Χρειάζονται κλάδεμα οι καστανιές και ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε;

Αν και αρκετοί καλλιεργητές δεν κλαδεύουν τις καστανιές λόγω του μεγάλου ύψους τους, το ετήσιο κλάδεμα βοηθά στον καλύτερο αερισμό του δέντρο, την ανανέωση της καρποφορίας και την εξασφάλιση μεγαλύτερης παραγωγής.

Η καλλιέργεια της καστανιάς είναι μία από τις πιο αξιόλογες καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων με οικονομική σημασία στις ορεινές περιοχές.

Το κλάδεμα της καστανιάς προσφέρει σημαντική αύξηση στην παραγωγή του κάστανου, καθώς επίσης μας επιτρέπει να κάνουμε την κατάλληλη διαμόρφωση του δέντρου ώστε να έχουμε πιο εύκολη συγκομιδή.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πότε κλαδεύουμε τις καστανιές καθώς και χρήσιμες συμβουλές για να επιτύχουμε ζωηρή βλάστηση και πλούσια συγκομιδή κάστανων.

Διαφήμιση

1. Πότε γίνεται το κλάδεμα στις καστανιές;

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της καστανιάς είναι στα τέλη του χειμώνα, μέσα στον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, όταν οι καστανιές βρίσκονται ακόμα σε περίοδο λήθαργου.

Σε πολύ ψυχρές και ορεινές περιοχές, το κλάδεμα της καστανιάς γίνεται αμέσως μετά τον τελευταίο έντονο παγετό και μπορεί να γίνει τον μήνα Μάρτιο.

Το κλάδεμα της καστανιάς πρέπει να γίνεται ηλιόλουστες και όχι βροχερές μέρες για να αποφεύγουμε την προσβολή από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

Το κλάδεμα της καστανιάς διαχωρίζεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται στα νεαρά δέντρα καστανιάς για να τους δώσουμε το επιθυμητό σχήμα και το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται στα μεγαλύτερα δέντρα καστανιάς.

2. Με ποιο τρόπο κλαδεύουμε τα νεαρά δέντρα καστανιάς;

Το κλάδεμα των νεαρών δέντρων καστανιάς κατά τα 3-4 πρώτα χρόνια μετά την φύτευση, έχει ως βασικό σκοπό τη διαμόρφωση των δέντρων σε κυπελλοειδές σχήμα.

Τα βασικά στοιχεία του κλαδέματος διαμόρφωσης σε κυπελλοειδές σχήμα στα νεαρά δέντρα καστανιάς περιλαμβάνει τον σχηματισμό ενός κεντρικού κορμού ύψους 1 μέτρου, πάνω στον οποίο αναπτύσσονται 3 κεντρικοί βραχίονες που σχηματίζουν γωνία 50-60 μοιρών με τον κορμό.

Αναλυτικότερα, κάθε κεντρικός βραχίονας της καστανιάς διαθέτει 2-3 καλά σχηματισμένα βασικά κλαδιά, τα οποία ξεκινά το πρώτο σε απόσταση μισό μέτρο από τη βάση του κεντρικού βραχίονα και ακολουθούν τα υπόλοιπα σε απόσταση ανά μισό μέτρο και αντίθετη κατεύθυνση από το αμέσως προηγούμενο.

Η διαμόρφωση του σχήματος των δέντρων της καστανιάς, προκειμένου να μπουν γρήγορα σε καρποφορία, πρέπει να συμπληρώνεται σε όσον το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με ελαφρές επεμβάσεις.

3. Πώς κλαδεύουμε τα δέντρα καστανιάς για πλούσια παραγωγή;

Το ετήσιο κλάδεμα στις καστανιές που βρίσκονται σε παραγωγή περιλαμβάνει τη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, την αφαίρεση ξερών, καχεκτικών και ασθενών κλαδιών, καθώς και κλαδιών που μπλέκονται μεταξύ τους.

Με αυτό το κλάδεμα καρποφορίας στις καστανιές, επιτυγχάνουμε καλύτερο αερισμό και περισσότερη έκθεση του δέντρου στο ηλιακό φως και εξασφαλίζουμε πλουσιότερη και πιο ποιοτική παραγωγή.

Αρκετοί καλλιεργητές της καστανιάς, κάθε 3 χρόνια, πραγματοποιούν ένα πιο έντονο κλάδεμα επαναφοράς για να αποφύγουν την εξασθένιση των δέντρων και τη μείωση της παραγωγής.

Συγκεκριμένα, στο κλάδεμα επαναφοράς, κλαδεύονται οι μακριοί αδύναμοι βλαστοί της καστανιάς, για να σχηματισθούν νέοι και πιο δυνατοί βλαστοί που θα δώσουν νέα καρποφορία.

Καλλιέργεια καστανιάς
12 μυστικά για την καλλιέργεια της καστανιάς

4. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της καστανιάς

Μετά το κλάδεμα της καστανιάς, ψεκάζουμε τους βλαστούς και τον κορμό με σκεύασμα χαλκού και καλύπτουμε τις μεγάλες τομές του κλαδέματος με πάστα εμβολιασμού για την αποφυγή προσβολής από ασθένειες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *