Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ελιάς (+video)
Το κλάδεμα της ελιάς είναι μία από τις σημαντικότερες εργασίες στην καλλιέργεια της ελιάς προκειμένου να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική παραγωγή κάθε χρόνο.
Βασικός στόχος του κλαδέματος είναι να ισορροπήσουμε τις δύο φυσικές λειτουργίες του δέντρου της ελιάς. Από τη μία την ανάπτυξη βλαστών και φυλλώματος του δέντρου και από την άλλη τη δημιουργία καρπών.
Ως γενική αρχή, πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν κλαδεύουμε πολύ έντονα και αφαιρούμε πολλούς βλαστούς και φύλλωμα, θα έχουμε μεγαλύτερη βλαστική ανάπτυξη την επόμενη χρονιά. Αντίστοιχα, όταν κλαδεύουμε λιγότερα έντονα, η δημιουργία νέων βλαστών και φυλλώματος περιορίζεται.
Με το κλάδεμα, μειώνουμε την ένταση της παρενιαυτοφορίας της ελιάς, του φαινομένου εκείνου κατά το οποίο μια χρονιά υψηλής παραγωγής της ελιάς ακολουθείται από μια χρονιά χαμηλότερης, ακόμη και μηδενικής καρποφορίας.
Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στις βασικές αρχές για το κλάδεμα της ελιάς, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για να εξασφαλίσουμε υγιή ανάπτυξη για τις ελιές μας και πλούσια καρποφορία.
1. Ποια εποχή γίνεται το κλάδεμα της ελιάς;
Το κλάδεμα της ελιάς γίνεται κάθε χρόνο, αφού έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τις ελιές μέσα στο χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης.
Προτιμούμε να κλαδεύουμε μετά τον Ιανουάριο, όσο πλησιέστερα προς το Μάρτιο. Επιλέγουμε περιόδους χωρίς παγετούς και βροχές και κλαδεύουμε πάντα σε συνθήκες μειωμένης υγρασίας για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών, όπως του κυκλοκόνιου, του γλοιοσπόριου και της καρκίνωσης της ελιάς.
2. Τι εργαλεία και υλικά χρειαζόμαστε για το κλάδεμα της ελιάς;
Για το κλάδεμα της ελιάς θα χρειαστούμε ένα ξυλοκοπτικό μηχάνημα, ειδικά αν έχουμε μεγάλα ελαιόδεντρα και θέλουμε να κάνουμε πιο έντονο κλάδεμα. Επίσης, θα χρησιμοποιήσουμε ένα πριόνι, ένα κλαδευτήρι και ειδικά γάντια για να μπορούμε να χειριστούμε τα εργαλεία.
Καλό είναι να προμηθευτούμε σκεύασμα χαλκού, καθώς μετά το κλάδεμα της ελιάς, είναι σημαντικό να διαβρέχουμε τα ελαιόδεντρα για απολύμανση από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.
Πολύ χρήσιμη είναι και η πάστα κλαδέματος μαζί με ένα πινέλο ή μία σπάτουλα. Με την πάστα κλαδέματος αλείψουμε τις τομές που γίνονται σε μεγάλα κλαδιά για να προστατέψουμε τα ελαιόδεντρα από την είσοδο και την ανάπτυξη ασθενειών.
3. Σε όλες τις ελιές γίνεται το ίδιο κλάδεμα;
Το κλάδεμα εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και για κάθε ελαιώνα είναι διαφορετικό. Μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία των δέντρων, την ποικιλία ελιάς που καλλιεργούμε, την πυκνότητα φύτευσης του ελαιώνα, το έδαφος και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, όπως επίσης από την εποχή που πραγματοποιούμε το κλάδεμα.
Στο κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τις αναλύσεις θρέψης των ελαιόδεντρων, δηλαδή την ανάλυση εδάφους όσο και τη φυλλοδιαγνωστική.
Η ένταση του κλαδέματος συνδυάζεται και με τον τρόπο λίπανσης που επιλέγουμε. Για παράδειγμα, αν κλαδεύουμε πολύ έντονα, αυτό φέρνει μεγάλη βλαστική ανάπτυξη και επομένως θα χρειαστούμε τα κατάλληλα λιπάσματα για τις ελιές που να προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
4. Πώς κλαδεύουμε τις ελιές μετά από μια χρονιά μεγάλης καρποφορίας;
Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι η ελιά καρποφορεί σε κλαδιά βλάστησης της προηγούμενης χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι η ετήσια βλάστηση των ελαιόδεντρων δε μας προσφέρει καρποφορία και επομένως το έντονο κλάδεμα δε συνοδεύεται από αύξηση της παραγωγής.
Μετά από μια χρονιά μεγάλης καρποφορίας, τα ελαιόδεντρα έχουν εξαντλήσει τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά τους. Κλαδεύουμε, λοιπόν, ελαφρά, ώστε να ενισχύσουμε την καρποφορία των ελαιόδεντρων συνδυάζοντας μία ικανοποιητική βλαστική ανάπτυξη.
Η μείωση του φυλλώματος μέσω του κλαδέματος πρέπει να κυμαίνεται στο 10-15% της συνολικής επιφάνειας. Κατά το κλάδεμα, αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά, εσωτερικούς βλαστούς που διασταυρώνονται και βλαστάρια λαίμαργα που αναπτύσσονται γύρω από τον κορμό της ελιάς.
Διατηρώντας περισσότερο φύλλωμα, που είναι το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, μειώνουμε τη διάθεση της ελιάς για έντονη βλαστική ανάπτυξη, ενισχύοντας τη διάθεση καρποφορίας.
5. Πώς κλαδεύουμε τις ελιές μετά από μια χρονιά μικρής καρποφορίας;
Μετά από χρονιά μειωμένης καρποφορίας στις ελιές μας, κάνουμε πιο δραστικό κλάδεμα και αφαιρούμε 20-30% της φυλλικής επιφάνειας, διατηρώντας το κυπελλοειδές σχήμα των ελαιόδεντρων και για να κρατήσουμε τα δέντρα σε χαμηλό ύψος.
Προσπαθούμε να κλαδεύουμε τις ελιές με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνουμε χώρο από πάνω για να μπαίνει φωτισμός, για να ενισχύουμε τη φωτοσύνθεση, καθώς και τον αερισμό για να μην αναπτύσσονται εύκολα ασθένειες.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε χρονιά που περιμένουμε υψηλής καρποφορίας, μέρος του κλαδέματος μπορεί να γίνει και αμέσως μετά την καρπόδεση της ελιάς αφαιρώντας κλαδιά που φέρουν μεγάλο φορτίο.
6. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της ελιάς
Σε πυκνοφυτεμένους ελαιώνες, το αυστηρό κλάδεμα δεν αποτελεί λύση για τον φωτισμό και τον αερισμό, καθώς επιφέρει έντονη βλάστηση και μειωμένη καρποφορία. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν προτιμότερη η εκρίζωση μερικών ελαιόδεντρων για να επιτύχουμε σωστή αραίωση και αύξηση της παραγωγής.
Αν κλαδευτούν οι ελιές μέσα στον Απρίλιο κινδυνεύουν από κάτι?
Μπορείς να τις κλαδέψεις και Απρίλιο πρόβλημα.
Καλησπερα, ειμαι σε εξελιξη και εχω να κλαδεψω ακομα 35 ελιες οι οποιες ειναι 40 ετων με αρκετα ζωηρη βλαστιση που τις ηδη κλαδεψει περυσι και ειχα μηδαμινη καρποφορια, Τι ειδος κλαδεμα να κανω, αυστηρο ή ελαφρυ? ή τι αλλο πρεπει να προσεξω?
Κάνε ελαφρύ κλάδεμα και φρόντισε να έχει έκθεση στην ηλιοφάνεια το κέντρο του δέντρου.
Γεια σου Κωστα.Στο κτημα εχω 18 δεντρα καλαμων και 6 κορωνεικη.Μπορω να εμβολιασω τα καλαμων και να τα κανω δεντρα για λαδι?Τα φυτα ειναι περιπου 30-40 χρονων.Επισης αν αυτο γινεται και γινει ο εμβολιασμος σε ενα κλαδι τοτε ολη η ελια αλλαζει σε νεα ποικιλια?Ποια μεθοδος ειναι η καλυτερη?
Καλησπέρα Φώτη. Μπορείς να εμβολιάσεις τις ελιές Καλαμών, αλλά πρέπει να κάνεις τομή κορμού ή κεντρικών βραχιόνων και να βάλεις εκεί τα εμβόλια.
Kαλημέρα σας , θέλω να σας ρωτήσω εαν δύο πολύ μεγαλες συκιές που υπάρχουν μέσα στον ελαιώνα μου ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του δάκου και μου κάνουν ζημιά.
Καλησπέρα Σωτήρη. Οι συκιές δεν ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του δάκου στον ελαιώνα σου.
Εχω μια ελια καλαμων 2 χρονων με καλη βλάστηση αλλά δεν ανθίζει. Τι μπορει να φταίει;
Καλησπέρα Χρίστο. Αν και μπορεί να καθυστερήσει να ανθίσει, να ποτίζεις υπερβολικά την ελιά Καλαμών ή να βάζεις υπερβολική ποσότητα λιπάσματος αζώτου.
Υπάρχει μιὰ “φήμη” ὅτι τὸ κλαδὶ ποὺ κάνει καρποὺς φέτος δὲν θὰ κάνει τοῦ χρόνου. Κατὰ πόσο εὐσταθεῖ αὐτό, καὶ ἂν ναί, πρέπει νὰ ἀφαιρεῖται, καὶ σὲ ποιό ὕψος; Μόνο τὸ τμᾓμα ποὺ εἶχε καρποὺς ἢ ἀπὸ τὴ “ῥίζα” (διακλάδωση);
Καλημέρα Μιχαήλ.
Η ελιά καρποφορεί σε βλάστηση της προηγούμενης χρονιάς. Αυτό που λες δεν ισχύει απαραίτητα, σίγουρα την επόμενη χρονιά είναι μειωμένη η καρποφορία. Από που θα κόψεις τα κλαδιά, εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, ανάλογα την διαμόρφωση του δέντρου.
πως μπορω να αντιμετωπισω και με τι φαρμακο μπορω να ψεκασω για να απαλλαχτω απο το λεκανιο και την καπνια βαριας προσβολης;; η πρωταση του γεωπονου ειναι ψεκασμα με παραφινελαιο και χαλκο μια φορα το μηνα αλλα δεν κανει τιποτα. ηδη κλαδευω και καιω τα κλαρια..ξερετε κατι καλυτερο και ποιο αποτελεσματικο…ευχαριστω
Καλησπέρα Νίκο. Η συγκεκριμένη πρόταση για θερινό πολτό (παραφινέλαιο) και χαλκό είναι κατάλληλη για βιολογική γεωργία και πρέπει να την εφαρμόσεις ξανά, συνοδευτικά με το κλάδεμα και την δημιουργία καλών συνθηκών αερισμού στα ελαιόδεντρα σου.
Καλησπέρα σας, έχω δέντρα φυτεμένα περίπου πενταετιας και θέλω να τα βγάλω από ένα χωράφι που τα έχω και να τα φυτεψω σε άλλο, ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω όσο αφορά τα δέντρα να τα κλαδεψω πριν τα ξεριζωσω ή όχι?
Καλησπέρα Δημήτρη. Δες το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς για να δεις πως θα κλαδέψεις τις ελιές πριν τις ξεριζώσεις.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ
ΕΧΩ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΔΗΛ ΟΡΓΩΜΕΝΟ Η ΜΕ ΧΟΡΤΑ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
Καλησπέρα Παρασκευά. Ανάλογα τον τύπο του εδάφους, μπορείς με χορτκοπτικό να κόβεις τα χόρτα ή να κάνεις κάποιο όργωμα για καλύτερο αερισμό του εδάφους.
Καλημέρα Παρασκευά. Ανάλογα το έδαφος, μπορούμε να συστήσουμε, σχετικά επιφανειακό όργωμα για την ελιά και όχι βαθιά άρωση ειδικά για εδάφη που δεν έχουν καλό αερισμό.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το ψιλοκαθαρο κ κλάδεμα της ελιάς
Το ψιλοκάθαροπ που αναφέρεσαι είναι το ελαφρύ κλάδεμα της ελιάς από ξερά κλαδιά, ειδικά στο εσωτερικό του φυλλώματος.
Καλησπέραα σας.
Έχω ένα δέντρο ελιάς το οποίο είναι 30 ετών ίσως και παραπάνω το οποίο έχει ξεφύγει σε ύψος και έχει φουντώσει πάρα πολύ λόγω του ότι εδώ και μία δεκαετία δεν έχει κλαδευτεί πότε. Το ύψος του ξεπερνάει τα 5 μέτρα. Και η διάμετρος του φυλλώματος του είναι και αυτή γύρω στα 5 μέτρα. Κ το έχουμε για σκίαση αν και κάθε χρόνο ανθίζει και βγάζει ελιές. Τι θα μπορούσα να κάνω σε αυτή την περίπτωση ;
Καλησπέρα Γιώργο. Θα μπορούσες με κατάλληλο κλάδεμα αυτή την εποχή να περιορίσεις το ύψος του δέντρου της ελιάς με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρήσεις αρκετή πλαγιόκλαδη βλάστηση που σου προσφέρει σκίαση.
Καλησπερα σας! Σχετικα με τις ελιες καλαμων, θα ηθελα να ρωτησω αν και ποτε χρειαζεται κλαδεμα η ελια καλαμων στην οποια δεν συγκομισαμε τους καρπους αυτης της χρονιας. Οι φετινοι καρποι ηταν αρκετοι αλλα δεν συγκομιστηκαν κι επεσαν. Τωρα μπορω να την κλαδεψω; και αν ναι ποσο αυστηρα ωστε να εχω και την επομενη χρονια καρπους;
Ευχαριστω εκ των προτερων!
Καλησπέρα Άννα. Μπορείς να κλάδέψεις αυτή την εποχή την ελιά καλαμών, έχοντας στο μυαλό σου ότι ήταν χρονιά καλής καρποφορίας. Επομένως, κλαδεύεις σχετικά ελαφρά όπως αναλυτικά περιγράφουμε στο παρόν άρθρο μας.
Καλησπέρα σας,
Επροκειται να αγορασω ενα χωραφι γυρω στα 12 στρεμματα με σκοπο να το κανω ελαιωνα,
θα ηθελα να μαθω να κανω πολλα πραματα που θα χρειαζεται μονος μου και οχι να βαζψ συνεργεια, Μηπως θα μπορουσατε να μου προτεινετε καποια βηματα ετσι ωστε να καθοδηγηθω..Να απευθυνθω σε καποιο γραφειο γεωπονων? Επισης τα 12 στρεμματα αυτα ειναι ικανοποιτικα για μια καλη ετησια σοδεια η ειναι λιγα? Επισης στο διπλανο χωραφι υπαρχει φωτοβολταικο παρκο, Μηπως τιθεται θεμα ρυπανσης τις γυρω περιοχης? η υψηλης θερμοκρασίας?
Ευχαριστω εκ των προτερων.
Καλησπέρα Αλέξανδρε. 12 στρέμματα είναι αρκετή έκταση για να κάνεις ελαιώνα και μπορείς να φυτέψεις περίπου 240 δένδρα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα λόγω του γειτονικού φωτοβολταικού πάρκου. Θα ήταν σίγουρα καλό να επισκεφτείς ένα γεωπονικό κατάστημα της περιοχής σου και να συμβουλευτείς τον γεωπόνο του. Δες αναλυτικές συμβουλές για την καλλιέργεια της ελιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Συγνωμη για το διπλό ποστ κατά λάθος έγινε. Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Το κλάδεμα καρποφορίας που μας ανελυσες είναι για ποτιστικά δέντρα ή ξερικά?
Και για ποτιστικά και για κηρικά δένδρα. Απλά στα ξηρικά είαι κάπως λιγότερο αυστηρό.
Μετά από μεγάλη παραγωγή κλαδευουμε ελαφριά είπατε, παραμένει περίπου το 90 % του φυλλώματος για να μπορούμε να έχουμε και την επόμενη χρονιά ελιές. Την επόμενη χρονιά, δεύτερη, που λογικά θα είναι χαμηλότερης καρποφορίας κλαδευουμε πιο πολυ. Παραμένει σχεδόν το 60% όπως είπατε. Εφόσον κλαδεψαμε πιο πολύ, τώρα έχει σειρά η τρίτη χρονιά, που είναι ίδια με την πρώτη. Και ρωτάω, θα έχει προλάβει το δέντρο να αποκαταστήσει αυτό το 40% για να δώσει και καρπό.? Η με λιγότερη φυλλωσιά θα έχω επομένως και λιγότερο καρπό? Δηλαδή απ’το μεγάλο κλάδεμα του Φεβρουαρίου έως τον Οκτώβριο θα.εχει προλάβει το δέντρο να βλαστήσει- ανθοφορησει – καρποφορήσει για να πάρουμε την μεγάλη σοδειά?
Καλημέρα Γιώργο. Ναι, το δέντρο θα έχει προλάβει να αναβλάστήσει την τρίτη χρόνιά. Σε κάθε περίπτωση, είναι βασικό να γίνεται και η κατάλληλη λίπανση της ελιάς προσαρμοσμένη στις ανάγκες του συγκεκριμένου χωραφιού.
Κλαδεμα παραγωγής. Και κλάδεμα για την σωστή ανάπτυξη και διαμόρφωση σκελετου, μιας νέο φυτευμενης ελιάς.
Καλησπέρα Παναγιώτη. Σύντομα, θα έχουμε αναλυτικό΄άρθρο για το κλάδεμα διαμόρφωσης νεαρών δενδρυλλίων ελιάς.
Επιτρέπεται το κλάδεμα της ελιάς ταυτόχρονα με την συγκομιδή;;;;
Αρκετοί παραγωγοί κλαδεύουν κατά τη συγκομιδή ή ακριβώς μετά τη συγκομιδή. Δεν είναι απαγορευτικό, ειδικά αν δεν έχουμε πολύ βαρύ χειμώνα στη συγκεκριμένη ελαιοκομική περιοχή. Προτιμούμε να κλαδεύουμε μετά τον Ιανουάριο, όσο πλησιέστερα προς το Μάρτη, σε περίοδους χωρίς παγετούς και βροχές, σε συνθήκες μειωμένης υγρασίας, για αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών, όπως του κυκλοκόνιου και της καρκίνωσης της ελιάς.
Απλό και κατανοητό άρθρο! Ευχαριστούμε για τις συμβουλές!