Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της φουντουκιάς
To κλάδεμα είναι απαραίτητο στις φουντουκιές για να έχουμε ικανοποιητική παραγωγή κάθε χρόνο. Αν αφήσουμε ακλάδευτες τις φουντουκιές θα αναπτύξουν πυκνή βλάστηση με λεπτούς βλαστούς, πολλές παραφυάδες από τη βάση τους και θα έχουν μηδαμινή παραγωγή.
Οι φουντουκιές μας δίνουν υπέροχους ξηρούς καρπούς, τα αγαπημένα μας φουντούκια και είναι κρίμα να τα χάνουμε επειδή δεν τις κλαδέψαμε ή κάναμε λανθασμένο κλάδεμα. Το κλάδεμα της φουντουκιάς είναι αρκετά εύκολο αρκεί να ακολουθήσουμε μερικούς βασικούς κανόνες.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια εποχή είναι κατάλληλη για το κλάδεμα της φουντουκιάς, ποιοι είναι οι βασικοί τρόποι κλαδέματος, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για να κλαδέψουμε τις φουντουκιές μας ώστε να απολαμβάνουμε πολλά νόστιμα φουντούκια κάθε χρόνο.
1. Ποια εποχή κλαδεύουμε τις φουντουκιές;
Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της φουντουκιάς είναι στα τέλη του χειμώνα, την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, όταν η φουντουκιά βρίσκεται ακόμα σε λήθαργο.
Kλαδεύουμε τις φουντουκιές ζεστές τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα που δεν έχουμε υγρασία για να περιορίσουμε τον κίνδυνο προσβολής από ασθένειες. Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε τις φουντουκιές με βιολογικό σκεύασμα χαλκού και καλύπτουμε τις τομές με πάστα κλαδέματος.
2. Ποια είναι τα βασικά είδη κλαδέματος της φουντουκιάς;
Όπως στα περισσότερα καρποφόρα δέντρα, και στη φουντουκιά, διακρίνουμε δύο βασικά είδη κλαδέματος: το κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται στα νεαρά δέντρα φουντουκιάς και το κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται στα μεγαλύτερα δέντρα φουντουκιάς.
- Κλάδεμα διαμόρφωσης φουντουκιάς: Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στις φουντουκιές στα 3-4 πρώτα χρόνια μετά την φύτευσή τους. Ως βασικό σκοπός του κλαδέματος διαμόρφωσης είναι να δώσουμε το επιθυμητό σχήμα στις φουντουκιές για να έχουν σωστή ανάπτυξη και να ξεκινήσουν γρήγορα την παραγωγή καρπών.
- Κλάδεμα καρποφορίας φουντουκιάς: Το κλάδεμα καρποφορίας πραγματοποιείται στα μεγαλύτερα δέντρα φουντουκιάς, και ξεκινά συνήθως 4-5 χρόνια μετά την φύτευση τους όταν αρχίζει η παραγωγή καρπών. Με το κλάδεμα καρποφορίας, εξασφαλίσουμε ισορροπημένη βλάστηση στις φουντουκιές και πλούσια συγκομιδή καρπών.
3. Πώς κλαδεύουμε τα νεαρά δέντρα φουντουκιάς;
Ανάλογα την ποικιλία της φουντουκιάς, τα νεαρά δέντρα φουντουκιάς κλαδεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να διαμορφωθούν σε μορφή θάμνου ή σε μορφή δέντρου κυπελλοειδούς σχήματος όπως περιγράφουμε παρακάτω
- Κλάδεμα διαμόρφωσης φουντουκιάς σε θαμνώδη μορφή: Κατευθύνουμε το κλάδεμα της νεαρή φουντουκιάς σε θαμνώδη μορφή διατηρώντας 3-6 κεντρικούς βλαστούς που ξεκινούν από τη βάση του εδάφους και από τους οποίους αναπτύσσονται οι δευτερεύοντες βλαστοί που δίνουν την καρποφορία των φουντουκιών.
Οι ποικιλίες φουντουκιάς που διαμορφώνονται σε μορφή θάμνου δίνουν μεγαλύτερη παραγωγή φουντουκιών σε σχέση με τις ποικιλίες φουντουκιάς που διαμορφώνονται σε δέντρα κυπελλοειδούς σχήματος.
- Κλάδεμα διαμόρφωσης φουντουκιάς σε δέντρο κυπελλοειδούς σχήματος: Διαμορφώνουμε έναν κεντρικό κορμός ύψους 1 μέτρου, πάνω στον οποίο αναπτύσσονται 4-5 κεντρικοί βλαστοί της φουντουκιάς. Από τους κεντρικούς βλαστούς αναπτύσσονται δευτερεύοντες βλαστοί που δίνουν καρπούς φουντουκιών.
Οι ποικιλίες φουντουκιών που διαμορφώνονται σε δέντρα έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορεί να γίνει η συγκομιδή μηχανικά με τη χρήση δονητών και να έχουμε μείωση του κόστους καλλιέργειας.
4. Πώς κλαδεύουμε τις φουντουκιές για πλούσια παραγωγή;
Αφού έχουμε διαμορφώσει τις φουντουκιές μας είτε σε σχήμα θάμνου είτε σε σχήμα δέντρου, ξεκινάμε το κλάδεμα καρποφορίας της φουντουκιάς που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, όπως αναλυτικά περιγράφουμε παρακάτω:
- Κλαδεύουμε τις φουντουκιές διατηρώντας το συμπαγές σχήμα των θάμνων ή των δέντρων και ενδυναμώνοντας την βλάστησή τους. Η φουντουκιά είναι παραγωγική όταν η ετήσια βλάστηση διατηρεί μήκος περίπου 20 εκατοστά για να δώσει την καρποφορία της.
- Απομακρύνουμε ξερά, αδύναμα και άρρωστα κλαδιά της φουντουκιάς, κλαδιά που μπλέκονται μεταξύ τους καθώς και βλαστούς που έχουν δώσει παραγωγή την προηγούμενη χρονιά.
- Απομακρύνουμε τακτικά τις παραφυάδες μόλις ξεκινούν να αναπτύσσονται από την βάση του φυτού με ένα μικρό τσεκούρι ή με κλαδευτήρι. Η απομάκρυνση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 3-4 φορές το χρόνο ειδικά στις ποικιλίες φουντουκιάς που έχουν τάση να βγάζουν πολλές παραφυάδες.
5. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της φουντουκιάς
Όταν θέλουμε να ανανεώσουμε γερασμένους θάμνους φουντουκιάς που έχουν μειωμένη παραγωγή, κλαδεύουμε τους κεντρικούς βλαστούς από τη βάση του εδάφους, αφήνοντας νέες παραφυάδες να αναπτυχθούν ώστε να τους αντικαταστήσουν και να δώσουν καινούρια παραγωγή.
Σχόλια (0)