Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της φωτίνιας

φωτινια κλαδεμα

Πώς κλαδεύουμε την φωτίνια ώστε να έχει ζωηρή ανάπτυξη και να τη διαμορφώσουμε για φράχτη ή σε σχήμα δέντρου;

Η φωτίνια είναι ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που αποτελεί ιδανική επιλογή φυτού για φράχτη στον κήπο και ένα ψηλό φυτό για γλάστρα στο μπαλκόνι.

Το γυαλιστερό δερματώδες φύλλωμα της παίρνει κόκκινο χρώμα την άνοιξη, μωβ το καλοκαίρι και πρασινίζει το χειμώνα.

Ανήκει στα φυτά που μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και η φροντίδα της φωτίνιας περιλαμβάνει κλάδεμα κάθε χρόνο για να αναπτυχθεί ομαλά και να δημιουργήσουμε όμορφους πυκνούς φράχτες.

Αν αφήσουμε ακλάδευτη την φωτίνια, σταδιακά θα χάσει το σχήμα της, θα εμφανίσει κλαδιά που μπλέκονται μεταξύ τους με λεπτούς και αδύναμους βλαστούς.

Επιπλέον, λόγω της πυκνής βλάστησης και του κακού αερισμού, δημιουργούνται συνθήκες που συντελούν στην προσβολή από έντομα όπως η ψώρα και η βαμβακάδα.

Το σωστό κλάδεμα της φωτίνιας είναι απαραίτητο για να ανανεώσουμε το φυτό και να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη νέας ζωηρής βλάστησης, να διαμορφώσουμε τη φωτίνια στο σχήμα που θέλουμε, καθώς επίσης βοηθάει να διατηρήσουμε το φυτό υγιές.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της φωτίνιας, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για να κλαδέψουμε σωστά και να απολαμβάνουμε όμορφο φύλλωμα γεμάτο ζωντάνια.

Διαφήμιση

1. Ποια εποχή κλαδεύουμε την φωτίνα;

Το κλάδεμα της φωτίνιας γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, την περίοδο πριν το φυτό αναπτύξει το καινούριο κόκκινο φύλλωμα.

Αν καθυστερήσουμε και κλαδέψουμε την φωτίνια στα τέλη της άνοιξης ή το καλοκαίρι, θα πρέπει να κόψουμε πολλούς νέους βλαστούς με κατακόκκινα φύλλα που θα έχουν ήδη σχηματιστεί.

Εκτός από το βασικό κλάδεμα, μπορούμε να κάνουμε ένα ελαφρύ συμπληρωματικό κλάδεμα στις αρχές του φθινοπώρου.

2. Τι εργαλεία χρησιμοποιούμε για το κλάδεμα της φωτίνιας;

Για να κλαδέψουμε τα φυτά της φωτίνιας, θα χρειαστούμε τα απαραίτητα εργαλεία κλαδέματος όπως ένα κλαδευτήρι, ένα πριόνι, καθώς και κατάλληλα γάντια κλαδέματος.

Συμπληρωματικά, για φυτά φωτίνιας που διαθέτουν ψηλότερους βλαστούς και έχουν αποκτήσει αρκετό ύψος, ένα κονταροψάλιδο μπορεί να διευκολύνει σημαντικά το κλάδεμα.

3. Πώς κλαδεύουμε την φωτίνια για φράχτη;

Όταν τα φυτά της φωτίνιας βρίσκονται σε φράχτη, κλαδεύουμε την κορυφή της βλάστησης ώστε να τα χαμηλώσουμε και να φέρουμε τα φυτά στο επιθυμητό ύψος.

Τον πρώτο χρόνο από τη μεταφύτευση, αφαιρούμε σημαντικό μέρος της νέας βλάστησης ώστε το φυτό να μην ψηλώσει πολύ και να δημιουργήσει πλούσιο φύλλωμα χαμηλά. Από τον δεύτερο χρόνο, αφήνουμε το φυτό να αναπτυχθεί σε ύψος.

Κατά το κλάδεμα, απομακρύνουμε ξερούς αδύναμους βλαστούς και αραιώνουμε εσωτερικά την πυκνή βλάστηση για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό των φυτών.

Συμπληρωματικά, στις αρχές του φθινοπώρου, κλαδεύουμε ελαφρά τις άκρες της κορυφαίας αλλά και της πλευρικής βλάστησης για να δώσουμε μεγαλύτερη ομοιομορφία στη βλάστηση της φωτίνιας.

4. Πώς κλαδεύουμε μεμονωμένα φωτίνιας σε γλάστρα και στον κήπο;

Για μεμονωμένα φυτά φωτινίας που έχουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι, μπορούμε με κατάλληλο κλάδεμα να τα διαμορφώσουμε σε σχήμα μικρού δέντρου ή σε σχήμα μπάλας.

Αρχικά, θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε τους χαμηλούς βλαστούς του φυτού της φωτίνιας, ώστε να δημιουργήσουμε έναν κεντρικό κορμό.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε τέσσερις κεντρικούς βλαστούς που ξεκινούν σε ύψος 50 εκατοστών από τον κορμό της φωτίνιας και τους κλαδεύουμε ομοιόμορφα στην κορυφή.

Με αυτό το κλάδεμα, διαμορφώνουμε την φωτίνια σε κυπελλοειδές σχήμα δίνοντας στο φυτό τη μορφή ενός μικρού δέντρου.

Επίσης, αν κάνουμε συχνό κορφολόγημα του φυτού της φωτίνιας κλαδεύοντας ελαφρά τις άκρες των βλαστών, μπορούμε να το διαμορφώσουμε και σε σχήμα μπάλας.

φωτινια φροντιδα
Φωτίνια, ένας αειθαλής θάμνος με κόκκινα φύλλα

5. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της φωτίνιας

Τα κλαδιά της φωτίνιας που κόβουμε στις αρχές της άνοιξης με το κλάδεμα, μπορούν να αξιοποιηθούν για τον πολλαπλασιασμό φωτίνιας ώστε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά φωτίνιας με έναν εύκολο και οικονομικό τρόπο.

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της φωτίνιας
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της φωτίνιας
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (1)

  1. Γιάννης Αϊβαλιώτης
    02/03/2024

    Αυτό ακριβώς που έψαχνα. Σας ευχαριστώ!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *