Αντιμετώπιση για την κύπερη στον κήπο

κυπερη ζιζανιο αντιμετωπιση

Όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί από την κύπερη, ένα από τα πιο δύσκολα ζιζάνια στην αντιμετώπιση.

Η κύπερη προκαλεί σημαντική ζημιά σε πολλές καλλιέργειες όπως κηπευτικά, αμπέλι, βαμβάκι, καλαμπόκι, καπνό και δεν καταπολεμάται αποτελεσματικά ούτε με τα χημικά ζιζανιοκτόνα που επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον.

Διαφήμιση

1. Τι ζημιά προκαλεί η κύπερη στα καλλιεργούμενα φυτά του κήπου μας;

Η κύπερη προκαλεί μείωση της ποιότητας και της ποσότητας της συνολικής παραγωγής του καλλιεργούμενου φυτού, επειδή τρέφεται από τα θρεπτικά στοιχεία και την υγρασία του εδάφους, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη της καλλιέργειάς μας.

Ειδικά, στα πρώτα στάδια βλαστικής ανάπτυξης των φυτών, η ζημιά που προκαλεί η κύπερη είναι πολύ μεγαλύτερη.

2. Γιατί η κύπερη είναι τόσο ανθεκτική στο χωράφι μας και δύσκολη στην καταπολέμηση;

Η κύπερη αναπτύσσει χαρακτηριστικά ριζώματα σαν μικρούς βολβούς. Η μεγάλη έξαρση της κύπερης στις καλλιέργειες και στους κήπους οφείλεται στην ικανότητά της να επιζεί και να αναπαράγεται μέσω των ριζωμάτων της κατά τη διάρκεια αντίξοων συνθηκών. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κύπερη αναπτύσσεται καλά σχεδόν σε όλους τους τύπους εδαφών, σε μεγάλη κλίμακα υγρασίας και υψομέτρου.

3. Πώς γίνεται η βιολογική καταπολέμηση της κύπερης;

Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι οικολογικής και βιολογικής αντιμετώπισης της κύπερης είναι οι εξής:

  • Αμειψισπορά, δηλαδή η εναλλαγή με κατάλληλες καλλιέργειες χλωράς λίπανσης όπως βίκο, κουκιά, αρακά. Ειδικότερα η πυκνή σπορά αυτών των καλλιεργειών φέρει αποτελέσματα καθώς το δυνατό ριζικό σύστημα αυτών των φυτών εμποδίζει την επέκταση των ριζωμάτων της.
  • Κάλυψη του εδάφους με φύλλο από μαύρο πλαστικό, καθώς με αυτό τον τρόπο τα ζιζάνια φυτρώνουν κάτω από αυτό το φύλλο, δεν μπορούν να φωτοσυνθέσουν και πεθαίνουν.
  • Βαθύ και συχνό όργωμα του προηγούμενου καλοκαιριού από τη σπορά ή τη φύτευση, καθώς φέρνει στην επιφάνεια ρίζες των ζιζανίων οι οποίες καταστρέφονται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ή από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.
  • Συχνός θερισμός της κύπερης κάθε 1-2 βδομάδες, καθώς και συχνά σκαλίσματα για να περιορίζεται η ανάπτυξη της φυλλικής επιφάνειας.
  • Προσεκτικός έλεγχος του χώματος που θα φέρουμε στον κήπο μας για να τον εμπλουτίσουμε γιατί πιθανότατα μπορεί να περιέχει κύπερη που θα μεταφερθεί σε μας.
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. Καλακώνας Σπύρος
    04/01/2021

    Αγαπητέ Κώστα καλησπέρα και χρόνια πολλά.
    Έχω 3 ξυνόδεντρα τα οποία προμηθεύτηκα από το τοπικό αγροκήπιο και φύτεψα προ 30 ετίας χωρίς να τινάξω τις μπάλες τους και δυστυχώς αυτές περιείχαν κύπερη.
    Επειδή το σκάλισμα επιφέρει καταστροφή των τριχοειδών ριζών, τι μπορώ εναλλακτικά να κάνω, εκτός από τοποθέτηση σκουπιδοσακούλας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *