Το ντοματίνι ή τοματίνι ή μίνι ντομάτα είναι από τα πλέον αγαπημένα κηπευτικά που καλλιεργούμε κάθε καλοκαίρι για να τα απολαμβάνουμε φρέσκα και λαχταριστά σε σαλάτες και φαγητά. Τα ντοματίνια είναι μικρόκαρπες ποικιλίες ντομάτας που […]
Κηπευτικά
Κηπευτικά ή λαχανοκομικά φυτά χαρακτηρίζονται τα φυτά που το νωπό εδώδιμο τμήμα τους προορίζεται για κατανάλωση. Κατ’ επέκταση, ο όρος μπορεί να αναφέρεται και σε ολόκληρο το φυτό από το οποίο προέρχεται το εδώδιμο τμήμα. Μια βασική διάκριση των κηπευτικών φυτών, ανάλογα με την εποχή καλλιέργειας, είναι τα φυτά φθινοπωρινής καλλιέργειας (λάχανα, κουνουπίδια) και τα φυτά ανοιξιάτικης καλλιέργειας (τομάτες, πιπεριές). Τα κηπευτικά φυτά καλλιεργούνται είτε σε υπαίθριο χώρο, είτε σε υπο κάλυψη χώρους (θερμοκήπια).
Ντομάτα, ο βασιλιάς του λαχανόκηπου! Η ντομάτα είναι η πιο δημοφιλής καλλιέργεια κηπευτικών και αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Οι ντομάτες χρησιμοποιούνται σε όλες τις κουζίνες του κόσμου ως φρέσκο λαχανικό και με τη […]
Γλυκοπατάτα, μία εναλλακτική επιλογή για να φτιάξουμε σπιτικά τσιπς και υγιεινές σούπες με μοναδική γεύση. Η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας μας δίνει τις διάσημες κονδυλώδεις ρίζες που τρώμε και διαθέτουν υψηλή διατροφική αξία. Τα τελευταία χρόνια, […]
Κολοκύθι, ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο νόστιμα λαχανικά που φυτεύουμε την ανοιξιάτικη περίοδο και συγκομίζουμε μέσα στο καλοκαίρι. Τα κολοκύθια τρώγονται βραστά, ψητά και τηγανητά και αποτελούν πρώτη ύλη για αρκετά καλοκαιρινά φαγητά όπως […]
Αγγουρι, το πιο δροσιστικό καλοκαιρινό λαχανικό! Η καλλιέργεια του αγγουριού ξεκινάει με φύτευση την περίοδο της άνοιξης για να συγκομίσουμε τους καρπούς μέσα στο καλοκαίρι. Ετήσιο, ποώδες φυτό, η αγγουριά, ανήκει στην ίδια οικογένεια με […]
Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η καλλιέργεια του κρεμμυδιού μας δίνει τον διάσημο υπόγειο βολβό, γνωστό ως “ξερό κρεμμύδι”, ενώ το πράσινο φύλλωμα του χρησιμοποιείται […]
Φράουλα, το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων με τη μοναδική ζουμερή γεύση. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαμβάνουμε τις πιο νόστιμες φράουλες, γεμάτες πλούσιο άρωμα, είναι να καλλιεργήσουμε τις δικές μας φράουλες στον κήπο ή […]
Γιατί μοιάζουν τόσο πολύ το σέλινο, το σέλερι και η σελινόριζα; Είναι όλα ποικιλίες σέλινου με χαρακτηριστικό άρωμα που δίνει μοναδική γεύση στο φαγητό. To σέλινο φυτεύεται το φθινόπωρο και καλλιεργείται την περίοδο του χειμώνα. […]
Ραπάνι, το πικάντικο λαχανικό με τη χαρακτηριστική έντονη γεύση και τα πολλά διαφορετικά χρώματα! Το ραπάνι, γνωστό και ως ραπανάκι ή ρεπάνι, ανήκει στα κηπευτικά που καλλιεργούνται για το υπόγειο τμήμα τους, τη χαρακτηριστική ρίζα […]
Φυτεύουμε μαρούλια στον κήπο και σε γλάστρα για να τα απολαμβάνουμε ολόφρεσκα στις σαλάτες μας! Το μαρούλι είναι το πιο δημοφιλές φυλλώδες λαχανικό. Απλό και εύκολο στην καλλιέργεια του, το μαρούλι φυτεύεται σχεδόν όλο τον […]