9 μυστικά για την καλλιέργεια της κερασιάς
Η κερασιά είναι ένα από τα ομορφότερα καρποφόρα δέντρα που το καλοκαίρι μας δίνει πεντανόστιμους καρπούς, τα λαχταριστά κεράσια με το κόκκινο χρώμα και τη μοναδική γεύση. Διάσημη για την υπέροχη ανθοφορία της με πανέμορφα λουλούδια χρώματος απαλού ροζ εως λευκού, η άνθιση της κερασιάς αποτελεί σύμβολο ερχομού της άνοιξης και σε χώρες της Ανατολής γιορτάζεται με πλήθος εκδηλώσεων.
Στη χώρα μας, η κερασιά καλλιεργείται περισσότερο σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και ειδικά στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας. Το κεράσι είναι ένας καρπός με φανατικούς θαυμαστές και πλούσια διατροφική αξία, καθώς περιέχει υψηλή περιέκτικότητα σε βιταμίνες, ανιοξειδωτικά, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.
Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για την καλλιέργεια της κερασιάς, προκειμένου να απολαμβάνουμε πεντανόστιμα κεράσια και τη μοναδική ομορφιά των λουλουδιών της μέσα στην άνοιξη.
1. Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες κερασιάς;
Στον ελληνικό χώρο καλλιεργούνται αρκετές εξαιρετικές ποικιλίες κερασιού, πρώιμες και όψιμες, μικρόκαρπες και μεγαλόκαρπες, κάποιες με πιο τραγανή σάρκα και άλλες με πιο μαλακή υφή.
Πιο γνωστές ποικιλίες κερασιάς είναι τα Τραγανά Έδεσσας, τα Τραγανά Κομοτηνής, τα Μπακιρτζέικα, το Πετροκέρασο, η μεγαλόκαρπη ποικιλία των Βοδενών, η τραγανή Βόλου και η Φράουλα Βόλου που έχει μεγάλη παραγωγή κερασιών.
Άλλες ποικιλίες που ανήκουν στον κατάλογο με τις προωθούμενες ποικιλίες για τον ελληνικό χώρο είναι οι ποικιλές κερασιού Larian, Bigarreau Stark Hardy Giant, Bigarreau Van, Vogue, Lapin, Ferovia και Germersdorfer.
2. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της κερασιάς και σε ποιες αποστάσεις φυτεύεται;
Η κερασιά καλλιεργείται σε βαθιά γόνιμα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Αποφεύγουμε να φυτέψουμε κερασιές σε ξηρά ασβεστούχα εδάφη, γιατί δεν παρουσιάζουν ικανοποιητική ανάπτυξη. Η κερασιά καλλιεργείται σε περιοχές που έχουν αρκετό ψύχος την περίοδο του χειμώνα, στοιχείο απαραίτητο για να σχηματιστούν τα λουλούδια της την περίοδο της άνοιξης.
Επιλέγουμε μέρη που έχουν αρκετη ηλιοφάνεια και καλό αερισμό για την καλλιέργεια της κερασιάς και αποφεύγουμε περιοχές με αρκετή υγρασία, βροχοπτώσεις ή όψιμους παγετούς κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.
Κατά τη φύτευση της κερασιάς, επιλέγουμε να έχουμε δύο ποικιλίες που να ανθίζουν ταυτόχρονα για να επιτύχουμε καλύτερη επικονίαση μεταξύ τους να εξασφαλίσουμε πλούσια καρποφορία. Η ύπαρξη μελισσιού σε μια καλλιέργεια κερασιού βοηθάει σημαντικά στην επικονίαση των δέντρων.
Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε κερασιές είναι στα τέλη του φθινοπόρου ενώ για πιο ψυχρές περιοχές στα τέλη του χειμώνα – αρχές της άνοιξης. Οι αποστάσεις φύτευσης της κερασιάς ποικίλουν ανάλογα το υποκείμενο της κερασιάς και το σύστημα διαμόρφωσης, και είναι συνήθως στα 5-6 μέτρα ενώ υπάρχουν και πιο πυκνά συστήματα φύτευσης.
3. Τι πότισμα χρειάζεται η καλλιέργεια της κερασιάς;
Η κερασιά έχει αρκετές ανάγκες σε νερό και είναι απαραίτητη η εγκατάσταση συστήματος άρδευσης για την καλλιέργεια. Ξεκινάμε το πότισμα της κερασιάς στις αρχές της άνοιξης, καθώς οι κερασιές χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού κατά την περίοδο της ανάπτυξης του καρπού.
Πολλές φορές η κερασιά χρειάζεται να έχει επάρκεια νερού και κατά την περίοδο της ανθοφορίας, καθώς σε συνθήκες ξηρασίας η ανθοφορία της δεν είναι ικανοποιητική. Συνεχίζουμε το πότισμα της κερασιάς και κατά την περίοδο του καλοκαιριού και διακόπτουμε μέσα στο φθινόπωρο που ξεκινούν οι πρωτες βροχοπτώσεις.
4. Τι λίπασμα χρειάζονται οι κερασιές;
Η κερασιά είναι σχετικά απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία για να έχουμε καλή ανάπτυξη, πλούσια καρποφορία και ποιοτική παραγωγή. Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενισχυμένο σε κάλιο, για να βοηθήσουμε στον σχηματισμό και την ωρίμανση των καρπών της κερασιάς.
Επίσης, σημαντική είναι η προσθήκη ψευδαργύρου και βορίου με διαφυλλικά λιπάσματα και ψεκασμό των φύλλων για την ικανοποιητική καρπόδεση των δέντρων.
Η υπερβολική προσθήκη αζώτου μπορεί να δημιουργήσει ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής με μαλάκωμα των καρπών, καθώς και μείωση στη διάρκεια συντήρησης τους μετά τη συγκομιδή.
5. Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της κερασιάς;
Σε νεαρά δένδρα κερασιάς γίνεται κλάδεμα διαμόρφωσης που αφορά το σχήμα που δίνουμε στις κερασιές με δημοφιλέστερα το κυπελλοειδές σχήμα που περιλαμβάνει 4-5 βραχίονες πάνω σε ένα κεντρικό κορμό, το γραμμικό σύστημα και το σύστημα παλμέττα.
Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα καρποφορίας της κερασιάς είναι στα τέλη του χειμώνα, την περίοδο Ιανουάριου και Φεβρουαρίου. Κατά το κλάδεμα στοχεύουμε στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, την εξασφάλιση ζωηρής βλάστησης και παράλληλα διατήρηση της καρποφορίας της κερασιάς.
Με το κλάδεμα επιτυγχάνουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό των δέντρων για να παράγουμε ποιοτικά και νόστιμα κεράσια. Για να το επιτύχουμε, αφαιρούμε ετήσιους ή παλιούς κλάδους που δεν μας εξυπηρετούν στο σχήμα, κλαδιά που αλληλοκαλύπτονται, ξερά και άρρωστα κλαδιά, καθώς επίσης χοντρά κλαδιά (λαίμαργα) που πηγαίνουν προς την κορυφή.
6. Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά κερασιάς;
Ο πολλαπλασιασμός της κερασιάς γίνεται με σπόρο και με μοσχεύματα. Αν φυτέψουμε σπόρο κερασιού, το δενδρύλλιο που θα φυτρώσει θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ποικιλία κερασιού που φυτέψαμε και θα πρέπει να γίνει εμβολιασμός του δέντρου (μπόλιασμα) με την επιθυμητή ποικιλία κερασιάς. Κατάλληλος τρόπος εμβολιασμού της κερασιάς είναι με ενοφθαλμισμό με όρθιο Τ και μπορεί να γίνει κατά την περίοδο της άνοιξης, στα μέσα του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά κερασιάς χρησιμοποιώντας ξυλώδη μοσχεύματα την περίοδο του χειμώνα και φυλλώδη μοσχεύματα μέσα στην άνοιξη, τα οποία φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου και διατηρούμε σε φωτεινό δροσερό περιβάλλον, που δε χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου, μέχρι να ριζώσουν και να αναπτυχθούν.
7. Ποια έντομα και ασθένειες προσβάλλουν την κερασιά;
Η κερασιά είναι ευαίσθητη σε αρκετές προσβολές από έντομα και ασθένειες. Για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών που προσβάλλουν κερασιά όπως η μονίλια, η ανθράκωση, το κορύνιο και το βακτηριακό έλκος ψεκάζουμε με οικολογικό διάλυμα χαλκού και θειαφιού, μετά το κλάδεμα, στο φούσκωμα των ματιών πριν την άνθιση και μετά την καρπόδεση.
Για την αντιμετώπιση των διάφόρων εντόμων που προσβάλλουν την κερασιά, όπως η μελίγκρα, τα κοκκοειδή, ο σκολύτης, η μύγα των κερασιών, καθώς και ο τετράνυχος, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης που είναι εγκεκριμένα σκευάσματα για τη βιολογική γεωργία.
8. Πώς αντιμετωπίζεται το φαινόμενο του σχισίματος των κερασιών;
Το σχίσιμο των καρπών της κερασιάς είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που μπορεί να εμφανιστεί από διάφορους παράγοντες. Αρχικά, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες στα τέλη της άνοιξης μπορούν να προκαλέσουν σχίσιμο των καρπών.
Επίσης, οι έντονες βροχοπτώσεις πριν τη συγκομιδή μπορούν να προκαλέσουν σχίσιμο των καρπών, καθώς απορροφούν απότομα νερό. Η έλλειψη φωσφορου είναι άλλος ένας λόγος που συντελεί στην αύξηση του ποσοστού του σχισίματος των καρπών.
Για την αντιμετώπιση του σχισίματος των καρπών, είναι σημαντικό να επιλέγουμε ποικιλίες κερασιού ανθεκτικές στο σχίσιμο και να κάνουμε διαφυλλικούς ψεκασμούς με φώσφορο και ασβέστιο για να μειώσουμε την εμφάνιση του σχισίματος των καρπών της κερασιάς.
9. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της κερασιάς
Όταν επικρατούν ξηροθερμικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να εμφανιστεί το φαινόμετο των διπλών καρπών σε ένα σημαντικό πόσοστο της παραγωγής. Το φαινόμενο των διπλών καρπών προκαλεί υποβάθμιση της παραγωγής καθώς οι διπλοί ή δίδυμοι καρποί δεν είναι εμπορεύσιμοι.
Καλησπέρα για να πιάσει η κερασιά χρειάζεται να φυτεύουμε και βυσσυνια????
Δεν χρειάζεται να φυτεύσεις βυσσινιά με την κερασιά. Για καλύτερη γονιμοποίηση και καρποφορία, μπορείς να φυτεύσεις και άλλη μία ποικιλία κερασιάς.
Καλησπέρα σας, μόλις έχω φυτέψει μια κερασιά στην αυλή μου κ θα ήθελα να ρωτήσω αν χρειάζεται καποιο είδος στήριξης. Πρέπει να βάλω δίπλα στον κορμό κάποιο ξύλο;
Καλό θα είναι να βάλεις στήριγμα για να διατηρηθεί ίσιος ο κορμός, ειδικά αν επικρατούν άνεμοι.
Καλησπέρα σας,κατ’αρχην συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που κάνετε, με έχετε βοηθήσει παρα πολύ! Επίσης ήθελα να ρωτήσω, θέλω να φυτέψω 2 κερασιές στον κήπο μου, (τραγανά κ πετροκέρασο); Ήθελα να μαθω αν κανουν μεγαλες κ βαθιές ρίζες γιατί ο κήπος έχει πολυ μπετό από κατω! (Επίσης ήθελα να φυτέψω μια ροδιά κ μια ροδακινια) ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Μπορείς να φυτέψεις τις κερασιές, την κερασιά και τη ροδιά χωρίς πρόβλημα.
Καλησπέρα! Ποια είναι η σωστή διαδικασία για να φυτέψω δύο σπόρους κερασιάς; Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Μπορείς να φυτέψεις αυτή την εποχή τους σπόρους της κερασιάς αλλά όταν αναπτυχθεί το φυτό θα πρέπει να εμβολιαστεί με την επιθυμητή ποικιλία.
Καλησπερα και Καλη Χρονια.
Σκοπευω να φυτεψω 2 κερασιες τυπου Βοδενων και θα ηθελα να ρωτησω αν χρειαζεται επικονιαστης και αν ναι ποια ποικιλια ειναι καλυτερη???
Διπλα υπαρχουν ελιες και ροδιες, επηρεαζουν η οχι??
Μπορούν να φυτευτούν και χωρίς επικονιάστρια ποικιλία. Οι ελιές και οι ροδιές δεν επηρεάζουν.
Καλησπερα και Καλη Χρονια.
Σκεφτομαι να βαλω 2 κερασιες τυπου Βοδενων στο κηπο, Χρειαζεται επικονιαστης??? και αν ναι πια δεντρα ειναι καταλληλα??
Επισης τι αλλο να προσεξω στην φυτευση τους, Απο τα αρθρα διαβαζω οτι καταλληλη περιοδο ειναι τον φεβρουαριο.
Διπλα υπαρχουν διαφορα δεντρα οπως ροδιες/ελιες, υπαρχει καποιο θεμα???
Ας ελπισουμε να κανει και λιγο κρυο να βοηθησει ολα τα δεντρα.
Μπορείς να φυτέψεις επικονιαστή την ποικιλία κερασιάς Μπούρλα και ποικιλία Bigarreau Napoleon γνωστή και ως Πετροκέρασο.
Έχω μια κερασιά που βγάζει συνέχεια καινούργια φυτά από το ριζικό τής σύστημα σε διαφορετικα σημεία μακριά από το κεντρικό φυτο τι να κάνω.
Θα πρέπει να κόψεις τις παραφυάδες που βγαίνουν.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.ΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ ΔΥΟ ΚΕΡΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ;ΧΩΜΑΤΑ ΑΓΟΝΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΩ ΕΓΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Θα απευθυνθείς σε φυτώρια της περιοχής σου για την αγορά των κερασιών.
Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικούς προβληματισμούς μου. Έφερα από την Ιαπωνία δυο ρίζες sakura cherries trees. Μετα από έναν μήνα είδα πανω τους μύκητες και έβαλα χαλκο στην συνεχεια ειδα αφίδες και ψεκασα με 3ρις σταγονες μυκητοκτόνου σε ενα λιτρο νερο… αυτο που δεν ξερω πως να αντιμετοπισω είναι μια ουσία που εμφανιζουν τα φυλλα σαν μελι που εντοπιζεται κυρίως στην περιφερικά (οδοντωτό) των φύλλων. Επίσης τα κλαδιά μεγαλώνουν και με τα βάρος καμπυλώνουν προς τα κατω… Θέλουν υποστηριξη. Σε αυτή την ποικιλία που είναι καλοπιστικη γνωρίζετε για το κλάδεμα? Σας ευχαριστώ πολύ.
Για τη μελίγκρα που δημιουργεί και τα μελιτώματα, μπορείς να ψεκάσεις με σκεύασμα θερινού πολτού. Σχετικά με το κλάδεμα, δεν έχουμε ιδιαίτερες πληροφορίες αλλά θα πρέπει κλαδευτεί στα τέλη του χειμώνα.
έχω μια κερασιά στο κήπο είναι 7 ετών κάνει τα κεράσια σάν τον κόκκο ρυζιού μέχρι και σαν μικρό φασόλι και μετά πέφτουν ( έριξα σίδηρο λίπασμα αρκετό νερό καμιά αλαγή ) κάποια συμβουλή ? ευχαριστώ
Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα κα πρόσθεσε λίπασμα καλίου.
Καλησπέρα κ.Λιονουδάκη,
Εχω φυτέψει 5 αυτογόνιμες κερασιές ποικιλίας grey star στην περιοχή της Άρτας .Επειδή είναι κάμπος και χαμηλό υψόμετρο τι πρέπει να προσέξω για να έχουν τα φιντάνια καλή ανάπτυξη και καρποφορία.
Ευχαριστώ Σπύρος
Καλησπέρα Σπύρο. Φρόντισε να βάλεις στις κερασιές λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και να κάνεις τακτικά ποτίσματα την περίοδο του καλοκαιριού.
Καλησπέρα, ονομάζομαι Ευάγγελος και βρίσκομαι στα ημιορεινά της Ξάνθης, έχω πέντε κερασιές στο κήπο μου. Μια Skeena αυτογόνιμη(5ης χρονιάς), Δύο τραγανά Εδέσσης (3ης χρονιάς), Δύο τραγανά Κομοτηνής (2ης χρονιάς) όλα τα τραγανά ακόμη δεν έχουν ανθίσει και δεν έχουν παράξει το ένα εκ των τραγανών Κομοτηνής είναι σε άλλο σημείο από τα υπόλοιπα και πέρσι είχε μεγάλο πρόβλημα με την ανάπτυξη και με κιτρίνισμα των φύλλων, γεωπόνος που είδε τα φύλλα είπε πως ήταν μάλλον από τοξικότητα από χαλκό, εξαιτίας των ψεκασμών σε διπλανά δέντρα. Αυτή τη στιγμή έχει γεμίσει πάρα πολλά μάτια, να το κόψω για να του δώσω σχήμα ή να το αφήσω φέτος να αναπτυχθεί? Σε τί ενέργειες μου προτείνετε να προβώ φέτος για να το ενδυναμώσω? Συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο. Σας ευχαριστώ πολύ εκ το προτέρων.
Καλησπέρα Ευάγγελε. Δοκίμασε να το κλαδέψεις για να αναπτυχθεί και να αποκτήσει σχήμα.
Έχω στο κήπο μου δυο κερασιές γαλλική ποικιλία και δυο κερασιές τσεχικές. Το πρόβλημα είναι ότι παρόλο που δυο γαλλικές έχουν πολλή ανθοφορία στο τέλος λίγα δένουν και μετά τα περισσότερα αρχίζουν και μαραίνονται και πέφτουν. Δεν τις ραντίζω. Οι σε τσεχικές ελάχιστα δένουν ούτε δέκα κεράσια. Τι να φταίει; Ευχαριστώ.
Καλησπέρα Γιάννη. Ανάλογα την ποικιλία της κερασιάς, έχει κάποιες ποικιλίες που καλλιεργούμε μαζί ως επικονιαστές για να βελτιώσουμε την καρπόδεση. Μπορείς να τις ψεκάσεις με εκχύλισμα φυκιών ή κάποιο άλλο σκεύασμα καρπόδεσης.
Η ΚΕΡΑΣΙΑ ΜΟΥ ΕINAI 15 ETΩΝ . ΕΧΕΙ ΚΑΛΗ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑ ,ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ΄΄ ΕΠΙΣΗΣ ΣΚΙΖΕΤΑΙ Ο ΦΛΙΟΣ ΤΗΣ
Καλημέρα Αντώνη. Η κερασιά σου σκουληκιάζει τα κεράσια πιθανότατα λόγω προσβολής από τη μύγα του κερασιού (ραγολέτις). Για την αντιμετώπιση του μπορείς να κάνεις ψεκασμούς με οικολογικά σκευάσματα όπως βάκιλο Θουριγγίας και φυσική πυρεθρίνη.
Καλησπέρα. Μπορώ να εμβολιασω σε άγρια Κερασιά βυσσινιά; Ευχαριστώ
Καλησπέρα Γιώργο. Βεβαίως και μπορείς να πολλαπλασιάσεις άγρια κερασιά σε βυσσινιά.
Καλησπέρα, έχω μια κεράσια μεγάλη και μία μικρή που τις είχε φυτέψει ο πατέρας μου στο κτήμα. Τώρα βλέπω ότι σε περίμετρο 4 μέτρων το πολύ έχουν φυτρώσει πολλά φυντάνια κερασιας, πάνω από 10 φυτά,.μπορώ να τα κάνω μεταφύτευση σε άλλα μέρη του κτήματος; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για το site σας πραγματικά πολύ χρήσιμο για θέματα του κήπου!
Καλησπέρα. Αν τα φυντάνια κερασιάς έχουν προκύψει από παραφυάδες εμβολιασμένης κερασιάς, τότε δεν θα δώσουν καρπούς ίδιους με την ποικιλία καθώς θα είναι άγρια φυντάνια. Αν τώρα έχουν φυτρώσει από πεσμένος καρπούς κερασιού, πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα δώσουν κερασιές που θα κάνουν κεράσια με τα ίδια χαρακτηριστικά. Θα μπορούσες να τα μεταφυτεύσεις σε άλλα μέρη του κτήματος και κάποια στιγμή να τα εμβολιάσεις με την κατάλληλη ποικιλία κερασιού.
Μένω στο Ρέθυμνο στην Κρήτη και θέλω να φυτέψω περίπου 30 δέντρα κερασιάς ποιες ποικιλίες ευδοκιμούν στην περιοχή μου;
Καλησπέρα Στέλιο. Θα πρέπει να φυτέψεις τις κερασιές σε περιοχή με αρκετό υψόμετρο για να έχει χειμωνιάτικο ψύχος.
Καλημέρα.Θέλω να ρωτήσω για την ποικιλία τραγανά βοδενων αν έχει κάποιο όνομα,και σε τι υψόμετρο θέλει να φυτευτεί;
Καλησπέρα Ιωάννη. Η ποικιλία Τραγανών Βοδενών αναφέρεται και ως Τραγανά Εδέσσης και καλλιεργείται σε περιοχές που έχουν αρκετό ψύχος την περίοδο του χειμώνα και σχετικό υψόμετρο.
Γεια σας!Καταρχην να σας συγχαρω για τη σελιδα σας που με εχει βοηθησει πολλες φορες καθως κ για την γρηγορη απαντηση στις ερωτησεις μας!
Μενω σε χωριο κ τα τελευταια χρονια φυτευω στο κτημα που περιβαλλει το σπιτι διαφορα δεντρα (λεμονιες, πορτοκαλιες κ μανταρινιες). Χθες αγορασα κ μια κερασια (σαμπρινα) κ θελω να τη φυτεψω στον κηπο αλλα με προβληματιζει οτι το σημειο που θελω να την φυτεψω ειναι σχετικα κοντα (περιπου 10μετρα) σε βοθρο απο το γειτονικο κτημα. Θα επηρεαστει η υγεια του φυτου κ μεταγενεστερα η ποιοτητα των καρπων?
Καλησπέρα Μαίρη. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την καλλιέργεια της κερασιάς καθώς η απόσταση είναι έτσι κι αλλιώς ασφαλής.
Καλησπέρα,
πρόσφατα φύτεψα μια κερασιά νάνα σε γλάστρα στο μπαλκόνι και ενώ φαινόταν να αναπτύσσεται πολύ καλά, σήμερα πρόσεξα πως όλοι οι μίσχοι έχουν γεμίσει με κόκκινα εξογκώματα .
Τι θα μπορούσα να κάνω;
Ευχαριστώ
Καλησπέρα Μιράντα. Αφαίρεσε ένα κφτερό μαχαίρι και ψέκασε με διάλυμα χαλκού για να απολύμανση από την ασθένεια που προσέβαλε την κερασιά.
Καλησπέρα, πήρα κ φυτεψα στο κτήμα μου μια μικρή κερασιά, αλλά από την αρχή δυστυχώς τα φύλλα που έβγαλε φαίνονταν άρρωστα…τα έκοψα όλα τον χειμώνα περίμενα την φετινή άνοιξη τα καινούργια της φύλλα, αλλά κ αυτά δυστυχώς πάλι το ίδιο, ξεραίνονται , ενώ έβγαλε κ λουλουδάκια…. μπορώ να κάνω κάτι να την σώσω η να την αντικαταστήσω;;; Βέβαια καλό θα ήταν να σας έστελνα φωτογραφία των φύλλων, ώστε να έχετε ιδία γνώμη…Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλησπέρα Ελισάβετ. Ψέκασε την κερασιά σου με διάλυμα χαλκού για απολύμανση από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.
Καλησπέρα! Δεκα χρονια εχω και μια κερασια αυτη την στιγμη που μιλαμε οπως καθε χρονο ειναι γεματη ανθους υπεροχους αλλα δεν εχει καρπισει ουτε ενα κερασι το δεντρο υγειεστατο. την ειχα παρει για αυτογονημη. Θα ηθελα σας παρακαλω την γνωμη σας.
Καλησπέρα Ιωάννη. Μπορείς να ψεκάσεις με εκχύλισμα φυκιών για να βοηθήσεις την καρπόδεση της κερασιάς.
Στον μικρο μου κηπο,θελω να φυτεψω μια κερασια αυτογονιμη,μεγαλοκαρπη,μετριων διαστασεων και κυριως ανθεκτικη στισ ασθενιες(πολλα θελω!) Ποια ποικιλια να παρω? Και τι διαστασεων πρεπι να ανοιξω λακο? Ευχαριστω πολυ!
Καλημέρα Όλγα. Μπορείς να φυτέψεις την ποικιλία Lapin, που είναι αυτογόνιμη ποικιλία κερασιάς, δεν χρειάζεται δηλαδή άλλη ποικιλία για επικονίαση. Σχετικά με το λάκο φύτευσης, μπορείς να κάνεις διαστάσεων 30Χ30 εκατοστά.
Έβαλα την περασμένη εβδομάδα όλα τα κουκούτσια από τα κεράσια και βγήκανε όλα αμέσως τώρα τι πρέπει να κάνω έχω τουλάχιστον τριάντα κερασιές έχουν γίνει δέκα πόντους
Θα χρειαστεί να εμβολιαστούν την επόμενη άνοιξη με την επιθυμητή ποικιλία.
Είχα δύο κερασιές, η μία ωρίμαζε τα κεράσια απο αρχές Μαίου και απ’ ότι μου είπαν ήταν ποικιλία Γοργοποτάμου.Η άλλη ωριμάζει κεράσια απο αρχές Ιουνίου μάλλον ποικιλία Ηardy.Και οιδύο εξαιρετικά κεράσια.Τις είχα κοντά και τις πότιζα το ίδιο, αλλά το καλοκαίρι η πρώτη ξεράθηκε.Διερωτώμε γιατί και αν θα επηρεαστεί η καρποφορία της δεύτερης.
Καλησπέρα Ιωάννη.
Πιθανότατα να μειωθεί κάπως η καρποφορία της κερασιάς γιατί βοηθά η σταυρεπικονίαση με άλλη ποικιλία.