Κατιφές και βασιλικός για προστασία στον λαχανόκηπο

κατιφες βασιλικος λαχανοκηπος

Στον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο, παραδοσιακά, οι παππούδες και οι γιαγιάδες φύτευαν βασιλικό και κατιφέ ανάμεσα στα φυτά για να εξασφαλίσουν πλούσια παραγωγή καρπών.

Ίσως έχουμε ακούσει ότι η φύτευση κατιφέ και βασιλικού κάνει τις μελιτζάνες και τις πιπεριές να έχουν πιο γλυκιά γεύση.

Τι πραγματικά προσφέρουν οι βασιλικοί και οι κατιφέδες ανάμεσα στα υπόλοιπα κηπευτικά και γιατί φυτεύονται μαζί;

Ο κατιφές κι ο βασιλικός έχουν εντομοαπωθητικές ιδιότητες και αναπτύσσονται αρμονικά μαζί με τα καλοκαιρινά λαχανικά.

Η συγκαλλιέργεια των κηπευτικών με φυτά κατιφέ και βασιλικού είναι μια ωφέλιμη τεχνική οικολογικής καλλιέργειας για την προστασία από έντομα και την ενίσχυση της καρποφορίας.

Επιπλέον, η φύτευση βασιλικών και κατιφέδων κοντά στα κηπευτικά προσθέτει μία ευχάριστη καλλωπιστική διάσταση με έντονα χρώματα και υπέροχο άρωμα στον χώρο του λαχανόκηπου.

Ας δούμε αναλυτικά γιατί βάζουμε βασιλικό και κατιφέ μαζί με τα λαχανικά, καθώς επίσης ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος φύτευσης για να απολαμβάνουμε ένα όμορφο λαχανόκηπο με πλούσια συγκομιδή λαχανικών.

Διαφήμιση

1. Τι προσφέρει η φύτευση κατιφέ ανάμεσα από τα κηπευτικά;

Ο κατιφές είναι ένα πανέμορφο ανθοφόρο φυτό, εύκολο στην καλλιέργεια, που προφυλάσσει την καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια της φράουλας, την καλλιέργεια της μελιτζάνας και την καλλιέργεια της πιπεριάς από διάφορα έντομα εδάφους, χάρη στις εκκρίσεις που παράγουν οι ρίζες του.

Επιπλέον, οι κατιφέδες προσελκύουν τις μέλισσες που συντελούν στην καλύτερη επικονίαση και καρπόδεση των κηπευτικών μας στον λαχανόκηπο.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κατιφέ που μπορούμε να φυτέψουμε, διαφόρων χρωμάτων, κίτρινου, πορτοκαλί, κόκκινο-πορτοκαλί, με χαμηλότερη ή ψηλότερη ανάπτυξη.

κατιφες φροντιδα
Κατιφές, ένα ανθεκτικό λουλούδι που προστατεύει τα λαχανικά

2. Τι προσφέρει η φύτευση βασιλικού ανάμεσα από τα λαχανικά;

O βασιλικός διαθέτει εντομοδιωκτικές ιδιότητες για διάφορα έντομα του λαχανόκηπου που προσβάλλουν τα φύλλα, τα άνθη και τους καρπούς των κηπευτικών.

Εκτός από την εντομοαπωθητική του δράση, το υπέροχο άρωμα και τα φρέσκα φύλλα που κόβουμε αξιοποιούνται σε υπέροχες συνταγές μαγειρικής μαζί με τα καλοκαιρινά λαχανικά.

Για τη φύτευση του βασιλικού στο λαχανόκηπο, μπορούμε να επιλέξουμε πλατύφυλλες ποικιλίες κατάλληλες για παρασκευή σάλτσα πέστο ή πολυετείς ποικιλίες που είναι πιο ανθεκτικές σε δυσμενείς συνθήκες.

βασιλικος φροντιδα καλλιεργεια
12 μυστικά για φροντίδα βασιλικού (+video)

3. Πώς φυτεύουμε βασιλικούς και κατιφέδες στον λαχανόκηπο;

Μπορούμε να φυτέψουμε τον βασιλικό και τον κατιφέ χρησιμοποιώντας σπόρους που σπέρνουμε στο χωράφι, ανάμεσα από τις γραμμές των κηπευτικών, για να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν σταδιακά.

Εναλλακτικά, μπορούμε να φυτέψουμε ανάμεσα στα φυτά του λαχανόκηπου μας έτοιμα φυτά βασιλικού και κατιφέ που προμηθευόμαστε από φυτώρια και γεωπονικά καταστήματα.

Συνήθως, σε κάθε γραμμή φύτευσης που έχουμε τα λαχανικά μας, φροντίζουμε να τοποθετούμε 2-3 φυτά βασιλικού και 2-3 φυτά κατιφέ.

Αν φυτεύουμε κήπο στο μπαλκόνι, βάζουμε μία γλάστρα με βασιλικούς και μία γλάστρα με κατιφέδες ανάμεσα από τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες των κηπευτικών μας για να τα προστατεύσουμε.

4. Πόσο συχνά ποτίζουμε τους βασιλικούς και τους κατιφέδες;

Ο βασιλικός κι ο κατιφές χρειάζονται πότισμα δύο φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης για να έχουν ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία, ενώ τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες ποτίζουμε κάθε δυο μέρες.

Το πότισμα του βασιλικού και του κατιφέ στο λαχανόκηπο καλύτερα να γίνεται με σύστημα ποτίσματος με σταγόνες όπως άλλωστε κάνουμε και στην καλλιέργεια των λαχανικών στον κήπο μας.

ποτισμα με σταγονα
Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει το πότισμα με σταγόνες

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στους κατιφέδες και στους βασιλικούς;

Για να εξασφαλίσουμε πλούσια βλάστηση, καταπράσινο φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία στους βασιλικούς και στους κατιφέδες, φροντίζουμε να προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε 2-3 εβδομάδες.

λιπασματα κατηγοριες ειδη και πως επιλεγουμε
Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε

6. Κι ένα μυστικό για την φύτευση βασιλικού και κατιφέ

Οι ψηλές ποικιλίες κατιφέ καθώς και τα φυτά βασιλικού θα χρειαστούν στήριξη με καλάμια μπαμπού ή με πλαστικά στηρίγματα για να μην σπάσουν οι βλαστοί, ειδικά σε συνθήκες έντονων ανέμων.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (8)

  1. Ioanna Kefalloniti
    31/07/2023

    Γεια σας φύτεψαν λουφεςκαι δεν μου βγάλανε άνθη ενώ πήρα ύψος 2 μέτρα περίπου,γιατί?

  2. Παρτουλα Σοφια
    24/07/2023

    Εδώ και 3 χρόνια σπερω κατάφερες και βασιλικούς στον λαχανοκηπο, έχω περισσότερη παραγωγή σε πιπεριές και ντομάτες αλλά στα έντομα και στα μυρμήγκια δεν είδα διαφορά.

    • Αν και η χρήση του βασιλικού και του κατιφέ γίνεται παραδοσιακά, χρειάζεται να ψεκάζεις συμπληρωματικά και με διάφορα σκευάσματα για την αντιμετώπιση των εντόμων.

  3. ΜΑΤΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ
    19/10/2020

    Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για όλες τις χρήσιμες συμβουλές! Θα μπορούσα να βάλω κατιφε στην ίδια γλάστρα με την λεμονια για τους ίδιους λόγους που μπαίνει σε μποστάνι? Θα την προστατεύσει σε κάποιο βαθμό? Επίσης, το αλυσσο που εχω βάλει υπάρχει περίπτωση να την επιβαρύνει?

    • Καλησπέρα Ματίνα. Ο κατιφές στην γλάστρα με τη λεμονιά δεν θα έχει ανάλογο αποτέλεσμα με αυτό στο λαχανόκηπο αλλά θα δώσει όμορφα χρώματα στη γλάστρα σου. Το άλυσσο που φύτεψες έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα και δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στη λεμονιά στη γλάστρα.

  4. Παναγιώτης
    18/06/2020

    Καλησπερα. Έχω ενα κήπο 30m2 στην ταράτσα με (ντομάτες, αγγουριές, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκυθιές , αμπελοφάσουλα, σπανάκι και βλητα. Ανάμεσα στα φυτά έχω βάλει κατιφέδες και βασιλικούς. Τον κήπο τον έφτιαξα φέτος (πρωτομαγιά φύτεψα και πήρα 6m3 χώμα πλήρες κομπόστ). Εδώ και 10 μέρες βλέπω τρύπεσ στο φύλλωμα των βασιλικών καθώς και στις ντομάτες και καρούλιασμα των φύλλων. Ψέκασα με νερό + οινόπνευμα + πράσινο σαπούνι όπως προτείνεται και παρατήτησα οτι κάτι πετούσε μέσα στα φύλλα. Να μην πολυλογώ είδα με μεγενθυτικό φακό και μικρές πράσινες ακρίδες και μικρό πράσινο αραχνάκι (τετράνυχο). Σε κάποια φυτά που ήταν λίγο μεγαλύτερα έβαλα θειάφι και θειοχαλκίνη. Τι μου προτείνεται να κάνω γιατί αν είχα μόνο τετράνυχο έχω δει το άρθρο σας. Για την ακρίδα τι να κάνω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *