Καρποφόρα Φυτά
Καρποφόρα δένδρα και θάμνοι χαρακτηρίζονται όλα εκείνα τα δενδρώδη, πολυετή και θαμνώδη φυτά που παράγουν εδώδιμους καρπούς και, ειδικότερα, καρπούς με οικονομική σημασία. Σε αυτά συμπεριλαμβάνουμε τα μηλοειδή (μηλιά, αχλαδιά), τα πυρηνόκαρπα (βερυκοκιά, ροδακινιά), τα ακρόδρυα (φυστικιά, καρυδιά), τα εσπεριδοειδή (λεμονιά, πορτοκαλιά), τα τροπικά και υποτροπικά (αβοκάντο, μπανανιά), καθώς και τους καρποφόρους θάμνους (αμπέλι, βατόμουρο, μύρτιλο).
Ο τρύγος του αμπελιού, όταν ωριμάζουν τα σταφύλια, αποτελεί τη σημαντικότερη καλλιεργητική εργασία για τους αμπελοκαλλιεργητές. Ο καθορισμός της ημερομηνίας του τρύγου για το αμπέλι είναι η κρισιμότερη απόφαση που πρέπει να πάρει ο αμπελοκαλλιεργητής, […]
Η φουντουκιά είναι ένα αιωνόβιο καρποφόρο φυτό με μορφή δέντρου ή θάμνου που παράγει τους νόστιμους και τραγανούς καρπούς, τα αγαπημένα φουντούκια. Η καλλιέργεια της φουντουκιάς, μαζί με την καλλιέργεια της καρυδιάς, την καλλιέργεια της […]
Η φιστικιά είναι ένα αιωνόβιο καρποφόρο δέντρο που παράγει τα νόστιμα κελυφωτά φιστίκια. Η φιστικιά (Pistacia vera) στις περισσότερες περιπτώσεις αναφέρεται ως φιστικιά Αιγίνης, από τη διάσημη ποικιλία που καλλιεργείται στο νησί της Αίγινας. Ιστορικά, […]
Η ακτινιδιά είναι ένας φυλλοβόλος αναρριχώμενος θάμνος που μας χαρίζει το ακτινίδιο, το αγαπημένο εξωτικό φρούτο με τη γλυκόξινη γεύση που καταναλώνουμε μέσα στο φθινόπωρο. Το ακτινίδιο είναι πολύ γνωστό στο εξωτερικό με την ονομασία […]
Η χαρουπιά είναι αειθαλές αιωνόβιο δέντρο που αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά του άνυδρου μεσογειακού τοπίου. Διαθέτει πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα με στρογγυλό σχήμα και αναπτύσσεται σε μεγάλο δέντρο που μπορεί να ξεπεράσει τα […]
Φραγκόσυκο, κακτόσυκο, παπουτσόσυκο ή καπλόσυκο, ένα υπέροχο φρούτο με μικρά αγκάθια και υπέροχη γεύση! H φραγκοσυκιά είναι ένας όμορφος πολυετής κάκτος που παράγει ένα πολύ ιδιαίτερο φρούτο, το αγαπημένο φραγκόσυκο, που απολαμβάνουμε στα τέλη του […]
Αχλάδι, το αγαπημένο φρούτο με το χαρακτηριστικό σχήμα και τη γλυκιά αρωματική γεύση. Το αχλάδι τρώγεται φρέσκο και αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη για φρουτοσαλάτες, κομπόστες, χυμούς, γλυκά του κουταλιού, καθώς επίσης χρησιμοποιείται και στη μαγειρική. […]